Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Áj láv máj

2008.09.05. 12:20 Szegényember felesége

Kiskicsicsiga említette egy hozzászólásában, hogy májjal kiválóan lehet helyettesíteni a húst. Igaza van. A fagyasztónk kicsi, de majdnem mindig van benne 1-2 zacskó Frozen chicken liver, alias Fagyasztott csirkemáj félkilós kiszerelésben: rendszerint 199 Ft-ért kapható a Plusban. A múlt héten a Tescoban volt akciós sertésmáj is (300 Ft/kg). Régebben sose főztem májból, mert kicsit undorító az állaga és csurog belőle a vér.
A kezdeti idegenkedést legyőzve azonban egy csodára leltem.

A csirkemáj vöröshagymával pirítva, majorannával, sóval, borssal isteni. De szoktam belőle lepénybe való tölteléket is csinálni. (Ha van kis csip-csup maradék ebből-abból, leveszöldség, akármi, az nagyon jó lepénybe. Vagy pizzát is szoktak csinálni ilyesmiből.)

A múltkor a sertésmájat rántottam (bundáskenyér készítéskor megmaradt olajban), ezt nem szabad sózni, csak mielőtt megeszi az ember. Egyszerűen csodás volt.

Szintén Plusos termék a teljesen noname kenőmájas. 199 Ft félkilóért valami mennyei. Árul hasonlót a Tesco is, de az rémes: kemény, ízetlen és túl van borsozva.

Vérszegénységre, vaspótlónak is ajánlják a májat.

A májról jut eszembe, hogy otthon gyerekkoromban egyébként nem csak a disznóvért használtuk fel (hurkába), hanem a frissen vágott kacsa és csirke vérét is megsütöttük, kockára vágott pirított hagymán. A kacsavér friss kenyérrel volt az egyik kedvenc vacsorám. Meg is kérdezem a mamát, hogy szokott-e még vért sütni… : )

És a végére egy érdekes májas komment Cat-től:


Az én gyerekkoromban egy gombóc fagyi 50 fillér volt, egy doboz májkrém meg 5 forint. Manapság a fagyi 130 Ft, a májkrém meg 30...
 

28 komment

Címkék: tesco étel pénz vér spórolás olcsó történetünk máj ennivaló plus

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr36647954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movhu 2008.09.05. 14:47:24

Link mukodj!!! Es mukodik :D

Céadaoin (user ID 44540) 2008.09.05. 14:48:42

végig ájlávmávnak olvastam mindenhol... nem is értettem :-D
diszlexia rulez :-D

g 2008.09.05. 14:49:30

A májjal mértékletesen bánjatok, nagyon magas az A-vitamin tartalma. Könnyen okozhat mérgezést.

gabest1 2008.09.05. 14:51:07

Macskának is konzervet adunk, de a 28 ft-osat még az se eszi, fel van vizezve, óvakodjatok tőle.

Dr Kangörény 2008.09.05. 14:52:33

Én is zabálok csirkemájat, de nem azért mert csóró lennék, hanem azért, mert finom. Mint a körömpörkölt, vagy zuzapörkölt. Ha eddig finnyás voltál és most csak azért eszel ilyesmit, mert nem megy annyira a szekér, akkor sajnállak.

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.05. 14:54:15

g: ójajj!

A drinfo.eum.hu szerint:

Az A-vitamint a szervezet elraktározza, túladagolása különféle tünetek kialakulásához vezethet: pl. ajakberepedés, száraz és érdes bőr, a haj megvastagodása és megritkulása, erős fejfájás, gyengeség, csontkinövések.

Ha valaki tudja, hogy mennyi máj fogyasztása ajánlott maximálisan (felnőttnek/gyereknek), az ossza meg a közzel, kérem!

Gazz 2008.09.05. 14:55:09

Hagymássűltvér rulez!
Egy ideig a Kossuth téri Pick feletti étteremben lehetett kapni, de ma már nem. Mivel a vér rendkívül könnyen romlik, ezért nem valószínű, hogy valaha hozzájutok ilyenhez, ha csak nem kezdek el baromfit tenyészteni.
Amúgy a baromfivér (kacsa, tyúk) kisütve finomabb, mint a sertésvér. Az utóbbinak van egy spéci zsíros szaga. De azért az is nagyon finom! Én bizony szívesebben enném, mint a húst.

hanem 2008.09.05. 14:57:10

kedves blogíró, nemrég találtam a blogodra, és érdeklődéssel kezdtem olvasgatni, miután én meg a párom szinte folyamatosan munka nélkül vagyunk és ismerősnek tűnt a helyzet.

a kajákról szóló részt külön érdeklődéssel olvastam, mivel mi nagyon szeretjük a hasunkat meg imádunk főzni is, viszont nekünk is oda kell figyelni arra, hogy mire adunk ki pénzt.

ehhez a poszthoz csak annyit fűznék hozzá, hogy a májkrémmel is akkor jársz a legjobban, ha magad csinálod meg otthon, nem olyan nagy ördöngösség, viszont garantáltan jobb, mint a pluszos. szintén olcsó, de ünnepi jellegű és nagyon finom kaja a főtt tojás májjal töltve, amihez a töltelékbe a főtt májat a tojás sárgájával és fűszerekkel meg dinsztelt hagymával kell összekeverni, és ezt visszatölteni a hosszában félbevágott tojás fehérjébe. rá egy kis házi tartár vagy majonéz-szerűség, petrezselyem, és bármilyen vendég előtt kitűnőre vizsgázol!

hanem 2008.09.05. 14:59:58

ja, és sztem nem tudsz annyi májat enni, hogy ártson, hacsak nem eszel minden nap... heti 2-3 alkalommal tutira nem árt, az a vitamin erősíti a hajat és a körmöt, és annál többet sztem úgyse tudtok enni...

kisregina 2008.09.05. 15:15:57

A kenyér is kitűnően helyettesíti a húst. Legalábbis pár tízezer szegény ebben az országban azzal helyettesíti.

dominicus 2008.09.05. 15:16:01

A legegyszerűbb (és szerintem a legfinomabb) az egyszerű fokhagymás máj. Én leginkább csirkemájból szeretem. A májat kevés étolajon kezdem pirítani és rávágok 2-3 gerezd fokhagymát, majd fedő alatt kb. 15 percig készre párolom. A máj elég sok levet ereszt, csak nagyon kevés vízzel kell felönteni. Aki "bonyolítani" akarja, az szórhat rá majorannát és/vagy borsot is de sózni nem szabad! Próbáljátok ki, nagyon finom!

gy* 2008.09.05. 15:16:48

mi szintén szoktuk a csirkemájat enni (fokhagymásan), csak köretnek kukoricadara (puliszka, polenta, stb), amire ráolvasztunk egy kis juhtúrót, maradék sajtreszeléket, stb, és csípős síma, vagy magos dijoni mustárral esszük. 1-2 hetente nem unjuk meg.
A kukoricadara az egyik legolcsóbb köret.

z 2008.09.05. 15:18:26

"Amúgy a baromfivér (kacsa, tyúk) kisütve finomabb, mint a sertésvér. Az utóbbinak van egy spéci zsíros szaga. De azért az is nagyon finom! Én bizony szívesebben enném, mint a húst."

Szerinted. Szerintem meg a disznóvér messze finomabb. Valaki nem tud olyan helyet Bp-n ahol lehet disznóvért kapni?

Céadaoin (user ID 44540) 2008.09.05. 15:24:37

Amúgy, gyerekkoromban nagyon ritkán ettünk májat, gondolom, azért, mert anyám is viszolygott tőle, pedig mindenki szerette. Én meg levontam a következtetést, hogy ez valami piszok drága kaja lehet, hogy csak sátoros ünnepeken kapunk... meg is lepődtem, amikor saját kasszára álltam :-)

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.05. 15:30:13

Céadaoin:

Otthon én igy úgy vettem le a háziasszonyok beszélgetéséből, hogy a máj nagyon kényes, nagyon romlandó és nagyon nehéz úgy elkészíteni, hogy ne legyen kemény és ízletes legyen.

Általában húslevesbe főzték, és úgy ettük, esetleg májgaluska lett belőle.

Valójában azért volt így, mert egyszerre egy szárnyast vágtunk, annak meg ugye nincs akkora mája, hogy érdemes legyen sütögetni, rántani.

Disznóvágáskor meg azonnal ment a májashurkába a máj.

Csak városi ember vesz májat a boltban. Falunk az nem szokás. :) Nem?

Lilienfeld 2008.09.05. 15:35:14

Én is szeretem, nagyon...!
A hagymás, majoránnás májraguval lehet almakockákat párolni (nagyon passzol hozzá) + még tejfölt is: jó kis szaftos, kenyérrel utolsó cseppig kimártogatós kaja! (talán Stahl)
Én szeretek "tölteléket" készíteni tepsiben: tejbeáztatott kenyér + tojás + elkapart csirkemáj + só, bors, petrezselyemzöld stb. Paradicsommal, zöldsalátával jó vacsora, másnapra praktikus szendvicshelyettesítő; utazáskor is bevethető.
És egy nagy lábos rizottót is kellemesen megízesít némi máj.

(Na és ami nálunk falun szokás (volt?): sült szárnyasvér és máj, morzsalékosra törve; enyhén libazsíros, frissen gyúrt gyenge csuszatésztán...mmmh. Egy liba májával-vérével így lakik jól egy egész család)

Céadaoin (user ID 44540) 2008.09.05. 15:39:33

A kényességét meg romlandóságát, na azt megtanultam azóta én is. De mi városi népek voltunk mindig, szóval ha már a levesbe került, külön a tányérra is kerülhetett volna... :-)

Rékuc · http://flick.com/photos/szefi 2008.09.05. 16:06:22

Bizony a puliszka nem megvetendő étel és tényleg nevetségesen olcsó, ráadásul iszonyúan sokoldalú. A kedvencem, amikor csirkepaprikás mellé köretnek puliszka van - próbáljátok ki, mennyei kombináció. De lehet a frissen kifőzött puliszkára juhtúrót morzsálni (van, aki tehéntúróval szereti, az olcsóbb is), és ahogy a túró megolvad a forró puliszkán, megfűszerezi... nyami. Tejes puliszka hagyományos erdélyi szegényemberek étele.
De süteményt is lehet készíteni a kukoricalisztből: málénak hívják és az egyik legnagyobb istenjóság a Föld hátán. A málé úgy készül, hogy a puliszkalisztet tejjel, felvert egész tojással, kis cukorral elkeverjük és hagyjuk pihenni, hogy 'vegye fel' a nedves hozzávalókat. Aki akar, mazsolát is keverhet bele. A masszát tepsiben kell kisütni és nagy kockákra vágni. Aranysárga, omlós, kicsit morzsálódós sütemény lesz belőle. Isteni és fillérekből fenséges csemege. Az oldala és az alja a tepsiben barna színt kap és csodálatos ízt.
Egy másik kedvenc vacsora a sütőben sült krumpli. Margarinnal és citromos teával. Nincs is jobb a téli estéken, mint a sültkrumplizás :)

Céadaoin (user ID 44540) 2008.09.05. 16:12:31

Ha pedig nincs sütőd, üvegtányérra teríts sót, a megmosott krumpli lapos oldalára m(v)ess keresztet, bele a sóba, az egészet be a mikróba, kitárulkozásig pirongasd ;-) Koleszos kaja...

Celtic 2008.09.05. 19:09:01

Hehe, ifjukoromban (ugy 10 evestol 20 evesig) _minden_ vasarnap sutoben/hejaban sult krumpli volt a reggeli. Szalonnaval es besozott hagymaval meg citromos teaval...Ugyhogy most is kethavonta egyszer csinalok es rosszulletig eszem :)

én 2008.09.05. 20:51:34

A télen "disznóvágást" tartottunk a másodikon. Azaz hentesnél vettünk kolbászhúst, nyers szalonnát, májat, belet és csináltunk először csak kolbászt, kenőmájast és főtt paprikás-fokhagymás tokaszalonnát, és persze sütöttünk ki zsírszalonnát, lett is egy liter zsírunk, és friss tepertő. Vidéki városban lakunk, némi keresgélés után találtunk füstölőt és lett karácsonyra ajándéknak és persze enni is füstölt kolbász és füstölt májas. Mit mondjak, még egyszer kellett csinálni újévre, és még egyszer sonkát húsvétra. Isteni volt. Az eredmény? Azóta nem tudunk ránézni se a bolti felvágottra, a Tecsósra meg főleg nem, és várjuk a hideg időt, hogy újra lehessen ilyesmit csinálni. Addig is befőttet, lekvárt és savanyúságot teszünk el. Van saját termesztésű zöldség-gyümölcsünk, de tudok szedd magad helyeket is.Aszalni kéne szilvát, de ahhoz kéne csinálni szúnyoghálós aszalószekrényt. Talán majd jövőre...

mimozka 2008.09.05. 20:53:52

Ha már Áj láv máj akkor mit szóltok a csirkemáj rizottóhoz?

máj, rizs, hagyma, zöldségek, olaj, só, bors és a tetején a ropogósra sült sajt. Nagyon fincsi:)

g · http://www.drdiag.hu/kereso/diagnosztika.adatlap.php?id=99182&name=A-hypervitaminosis-%0D 2008.09.05. 23:44:45

Szegényember felesége:
Átlagosan napi 50 grammnál több nem ajánlott a csirkemájból, de ez függ az adott máj vitamintartalmától is, ami elég változó, kb. 1600-16000 mikrogramm/100g között mozog.

Vitaminszegény csirkemájból kb. napi 200 grammot kell enni a krónikus mérgezéshez, magas A-vitamin tartalmú csirkemájból napi 20g is elég lehet hosszabb távon.

Heveny mérgezéshez legalább egyszeri 600g kell, de inkább több (akár 6kg).

Következmények: ld. link.

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.05. 23:48:58

g: köszi!

Akkor biztosan nem fenyeget minket ilyesmi. :)

mizrolist 2008.09.06. 02:38:18

Ismerős helyzet :) Nálam (mivel a konyhában kicsit botkezű vagyok) hideg élelem van, felváltva a kenőmájas és a margarin+párizsi kerül a kenyeremre... (ha erősebbnek érzem a pénztácám, akkor főtt tojás/paradicsom is kerül melléjük)

gerci 2008.09.06. 09:53:50

mezes-vajas kenyer naponta 3x. en januar-marcius kozott minden nap azt ettem, 60-70 pennybol megvan. csirkemaj bazz... luxus...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.09.06. 14:07:02

Amúgy az egyik legjobb megtakaritási trükkre véletlenül jöttem rá: csak és kizárólag kártyával vagyok hajlandó fizetni. Mindent. Készpénzt nagyon régóta nem használok. Ez több okból is jelentős pénzmegtakaritáshoz vezet:
1. A bankok - kevés kivétellel - egész szép sápot szednek a készpénzfelvételére, néha 400 forintot is elérheti ez az dij.
2. Ha kiveszek egy összeget, az el is megy. Hiába akarok 550 forintért vásárolni, az ATM ugye legkevesebb egy ezrest ad, tehát a maradék 450 forintnak igy vagy úgy lába kél. Ezek a kis összegek iszonyú nagy kiadási poszttá növik ki magukat egy hónap alatt.
3. Mivel a spontán pénzszórásra legalkalmasabb boltok (trafik, pékség, lángosos, stb) általában nem fogadnak el kártyát, könnyebb elmenni mellettük, ha nincs készpénz a tárcámban.
süti beállítások módosítása