Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Új alapok

2012.03.07. 19:37 Szegényember felesége

Nem tudom, mennyi időre van szükség ahhoz, hogy levonjuk a tanulságokat az életünk fontos eseményeiből. Nekünk idő kellett hozzá. Csak most nyáron ülepedett le minden, azóta új szabályok szerint élünk.

1. Kevesebb cucc, több boldogság.
Lemondunk mindenről, ami nem igazán fontos. Amitől lehet, megszabadulunk, eladjuk, elajándékozzuk, jótékony célra ajánljuk fel, megjavítjuk vagy kidobjuk. (Graham Hill módra: Less stuff, more happiness.

2. A pénzünk szavazat. Minden egyes forint, amit elköltünk, szavazat. Amennyire csak lehet, odafigyelünk rá, hogy magyar alapanyagokból, Magyarországon gyártott terméket vegyünk. Igen, akkor is ha drágább! Nem a nemzeti öntudat miatt, dehogy. Jól felfogott érdekből. Így kevesebb munkanélkülit kell eltartani, helyben költik el a pénzt a vállalkozások, ide adóznak - egy kis szerencsével.

3. Amennyire csak lehet, kerüljük a félkész és a feldolgozott élelmiszereket. Nyers, tiszta, ellenőrizhető gazdálkodásból származó alapanyagot használunk. Itthon főzök, csomagolok. Kevesebb húst, több zöldséget és gyümölcsöt eszünk. Kajából is a hazait választjuk.

4. Energiatakarékosra cseréltük a hűtőt, a lámpaizzókat.

5. Nem veszünk mosóport, öblítőt, mosódió-kivonattal mosunk. Olcsó, lebomlik, nem allergizál.

6. Nem veszünk fertőtlenítő és vízkőoldó szereket. Szódabikarbónával és ecettel takarítunk, az okokat lásd a mosópornál.

Nem élünk tisztán, még messze nem. De amiről le tudunk mondani, még a saját kényelmünk ellenére is, megtesszük. És igen, néha nehéz, több szervezést és gondolkodást igényel. Cserébe nagyon keveset költünk. A pénznek egyre kisebb szerepe van az életünkben. Mondom, könnyen tesszük, a számláink fizetésével nincs gondunk, hitel, autó, gyerek, betegség nincs. 

Más minőségekre kezdünk figyelni. Képesek vagyunk az együttérzésre, akarunk változni, és hiszünk benne, hogy változtathatunk másokon is. Tartalommal teli életünk lett így harmincon túl, amit soha nem kaptunk volna meg, ha nem éljük át a Szegénység blog korszakát.

Mi most megtehetjük. Megengedhetjük magunknak a felelősségteljes élet luxusát.

Mi a helyzet veled? Neked mi a kifogásod, ami miatt még nem kezded el?

 

A rossz hír az, hogy előbb vagy utóbb mindenkinek meg kell tennie ezeket.

 

 

5 komment

Címkék: énblog blog budapest magyar étel pénz életmód spórolás életérzés gondolatébresztő szegénység gazdagság

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr424296130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pepe326 2012.03.08. 19:58:20

Üdv újra a fedélzeten. Jó szelet! :)

őszecske 2012.03.13. 08:39:20

Mosóport azért mindig is fogok venni. (állítólag valamilyen mosó-dió is létezik... ami természetes úton mossa ki a piszkot, de evvel nem fogok élni sosem...)
Főzés terén magam főzöm meg az ételt. Nagyon rég volt mikor kész ételeket vettem, de drága is volt, akkor is, meg rossz ízű, egyéb furcsa ízű anyagok benne...
Lámpaizzók már rég takarékosra van cserélve!
Fűtés éjjel nincs (gáz)lezárjuk, ha elmegyünk szintén.
Sokkal kevesebb cucc vásárlás... :( és még sorolhatnám...

Ilds. 2012.03.13. 08:40:16

Sok le mondással jár minden... :(

alicecsodaorszagban 2012.04.22. 17:46:50

Kedves Szegényember felesége!

olvastam régen is a blogodat. Örülök, hogy így alakult az életetek, és ez nagyon tetszik, amit írtál. Aki nem gondolkodik, és pénzhez jut, az pont az ellenkezőjét csinálja vele...

suzildi (törölt) 2013.01.04. 08:53:36

Én is régebben olvastalak... :)
süti beállítások módosítása