Kiskicsicsiga említette egy hozzászólásában, hogy májjal kiválóan lehet helyettesíteni a húst. Igaza van. A fagyasztónk kicsi, de majdnem mindig van benne 1-2 zacskó Frozen chicken liver, alias Fagyasztott csirkemáj félkilós kiszerelésben: rendszerint 199 Ft-ért kapható a Plusban. A múlt héten a Tescoban volt akciós sertésmáj is (300 Ft/kg). Régebben sose főztem májból, mert kicsit undorító az állaga és csurog belőle a vér.
A kezdeti idegenkedést legyőzve azonban egy csodára leltem.
A csirkemáj vöröshagymával pirítva, majorannával, sóval, borssal isteni. De szoktam belőle lepénybe való tölteléket is csinálni. (Ha van kis csip-csup maradék ebből-abból, leveszöldség, akármi, az nagyon jó lepénybe. Vagy pizzát is szoktak csinálni ilyesmiből.)
A múltkor a sertésmájat rántottam (bundáskenyér készítéskor megmaradt olajban), ezt nem szabad sózni, csak mielőtt megeszi az ember. Egyszerűen csodás volt.
Szintén Plusos termék a teljesen noname kenőmájas. 199 Ft félkilóért valami mennyei. Árul hasonlót a Tesco is, de az rémes: kemény, ízetlen és túl van borsozva.
Vérszegénységre, vaspótlónak is ajánlják a májat.
A májról jut eszembe, hogy otthon gyerekkoromban egyébként nem csak a disznóvért használtuk fel (hurkába), hanem a frissen vágott kacsa és csirke vérét is megsütöttük, kockára vágott pirított hagymán. A kacsavér friss kenyérrel volt az egyik kedvenc vacsorám. Meg is kérdezem a mamát, hogy szokott-e még vért sütni… : )
És a végére egy érdekes májas komment Cat-től:
Az én gyerekkoromban egy gombóc fagyi 50 fillér volt, egy doboz májkrém meg 5 forint. Manapság a fagyi 130 Ft, a májkrém meg 30...
Utolsó kommentek