Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Recenzió

2008.10.08. 20:12 Szegényember felesége

A kalkulus.hu-n D. S. Windthorn részletes kritikát közölt blogról. Kedves D. S. Windthorn! Köszönöm, hogy időt szántál rá, hogy ilyen alaposan elemezd a blogot!

A Szegénység blog első blikkre tematikusnak tűnő, valójában én-blog. Van sokféle én-blog, a műfaj alja az a kategória, amelyikben ilyen posztokat olvashatunk:

2008. október 4. 9.00.
Most elmegyek dolgozni.

2008. október 4. 18.00 Megjöttem a melóból, mackónadrágot húzok, és nekiállok a vacsinak mert éhes a család (spenót lesz fasírttal, most csinálom először, jujj, de izgi!), de előtte felugrok az iwiwre 1–2 órára.

A Szegénység blog fölötte van ennek a színvonalnak, de nem sokkal. Bejegyzései többnyire kurták és koncepciótlanul összegányoltak, helyenként arcpirítóan felszínesek. Megközelítései egydimenziósak, erős csőlátásról tanúskodnak, tanulságként általában fáradt közhelyeket kapunk, mindezt lagymatag stílusba göngyölve.

Mindazonáltal nem értetlenkedem, hogy miért nyűvi a klaviatúrát ez a blogger: lelke rajta, ha jó esik neki, meg nem szégyelli (én szégyellem magam helyette), hát írjon, sok hitvány blog van, megfér köztük ez is. Azt viszont nem értem, hogy mit komál ezen az Index, ugyanis egy ideje szinte minden nap kint van a főoldalon. A blog sok kommentelőjével egyetemben én is mindenféle elméleteket gyártok, hogy miért kell ezeknek az írásoknak címoldalra kerülni, ízelítőül íme ezek közül néhány:

- az Index blog-monitorozó rendszere meghibásodott, és rossz algoritmus alapján szelektál;
- szó sincs anomáliáról, hanem éppen ellenkezőleg: szándékosan szúrtak ki egy átlagon aluli színvonalú blogot, és arra számítanak, hogy pont a bárgyúsága miatt fog vitákat, ergo forgalmat generálni;
- közeledvén a karácsony, az Index-stáb jótékonykodni akar, és a bloggert így akarják néhány gugli-dollárhoz juttatni;
- az indexesek játékos kedvükben vannak, és maguk gyártják ezeket a posztokat, aztán egyszer csak vihogva előugranak, mint a kandikamerások a szopatás végén, és azt fogják mondani: nézzétek seggfejek, kamu az egész, erre nyomattátok a kommenteket számolatlanul;
- az indexesek egyáltalán nincsenek játékos kedvükben, hanem még a fentinél is rafináltabb módon eljárva precízen kiszámolták, hogy ezzel a tematikával és színvonallal fel lehet felfuttatni egy újabb házi blogot, és ők gyártják ától cettig.

Ugyanakkor az írások nyomán igen plasztikusan rajzolódik ki előttem valakinek a képe, aki olyan naivan és szerencsétlenül ténfereg a világban, mint Süsü a sárkány, csak annak bája nélkül, mert közben hatalmas marhaságokat durrant el olyan dolgokról, amelyekhez semmi köze nincs (lásd pl. a „Mindennap tanulunk” c. poszt, különösen annak a mosogatógépről írt, se füle-se farka passzusa: www.szegenygazdagok.blog.hu/2008/10/04/mindennap_tanulunk). A blog gazdája mint ilyen, erősen hajaz jó néhány egyetemet végzett, de hiper-élhetetlen és panaszkodásban/frankó-megmondásban világbajnok ismerősömre, úgyhogy mégis csak lehet, hogy hús-vér és az Index-csapattal semmilyen kapcsolatban nem álló személyről van szó.

Függetlenül attól, hogy a felsorolt hipotézisek közül melyik a helytálló, a következőket tartom fontosnak megjegyezni:

A (szegénységünkről) panaszkodni vadidegeneknek, meg sajnáltatni magunkat ciki.

A Szegénység blog egy kiváló példája annak, hogy a médiasiker az átlagember számára az irracionalitás ködében derengő, felfoghatatlan dolog.

Amiatt nyafogni, hogy a bölcsészdiploma semmire nem jó, elég röhejes. Egyrészt egy debil is tudja, hogy ma nagyon nehéz egy ilyen végzettséghez teljesen passzoló melót találni, másrészt rengeteg embert ismerek, akik bölcsészként találtak maguknak rendes munkát. Egyébként meg egyáltalán nem bölcsészdiploma-specifikus, hogy gyakran és sokáig nem találnak a papírjuknak megfelelő melót a fiatalok; említhetném mondjuk a jogászokat, orvosokat, agronómusokat.

Az utóbbi mintegy két évtizedben olyan gazdasági, társadalmi változások mentek végbe, amelyek a bölcsész diplomák értékének devalválódását, a bölcsészképzésben a követelményrendszer felpuhulását hozták magukkal. Ennek következtében végbement egy kontraszelekciós folyamat: rengeteg olyan ember befért a bölcsészkarokra, akik egyáltalán nem valók értelmiségi pályára. Ennek a gyömölcse mára frankón beérett: ezek az emberek itt sírnak-rínak, hogy jaj, nekem milyen papírt adtak. Nem kell sírni-ríni, el kell vállalni akármit, és lesni kell az előrelépési lehetőségeket, közben pedig számot kell vetni a kvalitásainkkal, hogy valójában mire is vagyunk alkamasak.

Ha a blogger tényleg az, akinek mutatja magát, akkor az a véleményem, hogy aki ennyi időt elbasz a neten lógva (október 2-án 5 bejegyzés), az ennyi erővel elmehetne takarítani vagy bébiszittelni, és akkor mindjárt nem kéne a szegénység miatt rinyálni. Ja, bocsesz, elfelejtettem, hogy ő ilyen melót nem végezhet, hiszen ő Értelmiségi.

 

98 komment

Címkék: blog kritika olvasó

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr85703956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.10.08. 20:35:36

"ennyi erővel elmehetne takarítani vagy bébiszittelni, és akkor mindjárt nem kéne a szegénység miatt rinyálni"

ez jó.

Mérgezett fülü teszkós szatyor 2008.10.08. 20:57:10

mar egyszer elfelejtett nicket valtani, ugyhogy ennyit a titokzatoskodasrol
:P

irredenta vipera 2008.10.08. 21:01:12

"Ja, bocsesz, elfelejtettem, hogy ő ilyen melót nem végezhet, hiszen ő Értelmiségi."
- Ezzel a mondattal kellett volna kezdeni, akkor nem maradt volna kétesélyes előttem az egész cikk olvasása közben, hogy a kedves író azt hiszi-e, hogy az orrfelhúzós cikizéstől lesz naggyá vagy csak szimplán rosszindulatú. Utóbbi.

DEGEC 2008.10.08. 21:04:50

ne szólj hozzám! 2008.10.08. 20:57:10


mikor hol?
én nem emlxem, ide a szaftos részletekkel..

Koppány_2008 2008.10.08. 21:33:33

Szerintem a blogok egy részét állami szervek generálják, mintegy közvélemény-kutatásként cikis témákban, amikről egyébként "nem illik beszélni".

kopaszvarnyú 2008.10.08. 21:39:35

Ha nem is 100 %-ban, de egyetértek Windthornnal. Én jogi diplomával egy évig végeztem "alja" munkákat (persze csak egy diplomához képest alja), pl. újságkihordás, bútorpakolás, pályázatírás. Szar volt, de amikor elkezdtem az egyetemet, számítottam arra, hogy nem lesz tejjel mézzel folyó Kánaán. Az most sincs, de 3 éve legalább relatíve jól keresek.

Ezért nem értem a panaszkodó demagó...ööö pedagógusokat. Ők komolyan gondolják, hogy anyagilag megéri bölcsészdiplomát szerezni? Hogy tanárként majd havi 2-3 K-t visznek haza, lesz majd kaviár, A6-os, meg Kuba? Az én nettó keresetem kb. havi 180 ropi, vidéki nagyvárosban egyedül élek, autó és lakáshitelt fizetek (mindegyik alsó-középkategóriás értéket képvisel), mégsem panaszkodom a neten folyton, meg nyomom a dumát csirkefarhátról meg hasonló dolgokról.

Ha nem elég a pénz, diploma a pincébe és dolgozni + mellette mást tanulni, nem sajnáltatni magad azért, mert rossz pályát választottál!

Remélem azért egyenesbe jössz, és azzal foglalkozhatsz, amit szeretsz és pénzt is hoz, csak ne ragadj le a köldöknézegetős, bölcsész "olyan képzett vagyok a szakmámban, hogy mással nem foglalkozhatok" attitűdnél.

lukullus egy régi szó 2008.10.08. 21:43:02

kiafasz ez dupla seggű winston vagy ki?
nagyon +mondta a frankót :)

kopaszvarnyú 2008.10.08. 21:43:33

Bocsánat, azt elfelejtettem, hogy ha szegénységet keresel, azt Tolna megyében, esetleg Sárbogárd környékén, vagy a Lyukó-völgyben keresd. Na ott a szegénységet nem a ruhák mennyisége, hanem az éhség foka jelképezi.

Nemezis 2008.10.08. 21:44:26

Korrekt és jogos.

Annyival kiegészíteném, hogy ezek a kvázibölcsészek egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, ahogy öregszenek, mert a koruk előrehaladtával egyre nehezebb piacképes gyakorlatot szerezni egy szakmában. Ergo végigrinyálják az életüket....

És amit nem szabad elfelejteni: Az értelmiségi létnek feltétele egy közepes polgári jólét, hiszen a műveltség alapja az egyetem, de utána kell a többit megszerezni.... színház, múzeum, ,opera olvasás, civil szervezet részvétel, társasági élet értelmiségi közegben, utazás ( nem tengerpart, kultúra) stb stb stb

Ki fog alakulni egy álértelmiségi, társadalmilag nagyon veszélyes réteg, akik "értelmiségi öntudattal" rendelkeznek, de valójában szűklátókörű befolyásolható emberek.

shame 2008.10.08. 21:48:35

mennyire igaza van...

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.10.08. 21:51:59

teljesen korrekt

elég a motiválatlan.. van-diplomám-nem-kaptam-menjél wazze betonozni, vagy tanulj CNC esztergályosnak, ha értelmiségi lennél tudnád mivel lehet pénzt keresni.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.10.08. 21:52:55

van-diplomám-nem-kaptam-munkát-típusú embert akartam a mondat közepibe írni, de aztán nem jött össze

henna 2008.10.08. 21:56:42

Windthorn, jó voltál.

NYT · http://pergetes.blog.hu/ 2008.10.08. 21:59:20

aszongya "gugli dollárhoz juttatni"
Az sokunkra ráférne, tegyetek címlapra, de izibe'!

AvgDvl 2008.10.08. 21:59:29

Nagyjából pontosan foglalta össze azt, amit a blogról gondolok.

izé 2008.10.08. 22:11:04

Miért van olyan érzésem, hogy ez a posz valójában másvalaki posztjának másolata, két saját mondattal az elején? Korrektebb lenne, ha az eredeti kalkulus írás jelent volna meg az index címlapján. Uff.

dog 2008.10.08. 22:14:36

mi a véres faszért linkelik be ezt a blogot az indexen? ennél szánalmasabb blog kevés van a neten. ki kíváncsi a vesztesekre?

Illúzió 2008.10.08. 22:30:49

Tehát:

Nevetséges, hogyha olyat írok, ami nem tetszik ennek a siralmas blog írójának, akkor törli a hozzászólásomat. Pedig nincs benne csúnya szó, se semmi...

Ez nem utal értelmiségre, csak SZELLEMI SZEGÉNYSÉGRE...

Ez a blog nyerné az "év erőltetett blogja" díjat.
Nincs rá szükség, értelmetlen, még nem is vicces...

...

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.10.08. 22:31:53

Na akkor, szegényember felesége, most már legalább tudod, mi a dolgod! :o)

Sefi 2008.10.08. 23:03:43

Igazad van Windthorn.

Emmet Ray 2008.10.08. 23:15:09

ugye tudtátok, hogy blogok valójában nincsenek? a Gép generálja őket

Sefi 2008.10.08. 23:17:18

Ahogy a kommenteket is. :)

trinity 2008.10.08. 23:22:37

Lehet, hogy a blog nem színvonalas...Ezt el tudom fogadni, meg van, akinek ez jön be, másnak meg egészen más.
De ami engem, mint szociálisan érzékeny embert felháborít ÁLTALÁNOSSÁGBAN az a mondat, hogy a szegénységről írni ciki, vagy hogy ki kíváncsi a vesztesekre.....Szerintem meg ez halálosan ciki, így gondolkodni!
Felejtsük el, hogy vannak szegények, csináljunk úgy, mintha nem létezne ez a jelenség???Szép hozzáállás!!!!
Akkor lessétek a celebeket , az aztán nem ciki, amikor milliókért csinálják a népnek a műbalhét mindenféle bugyuta műsorban.Mert ugye ők nem vesztesek, manapság ők ennek az értékrendnek a nagy nyertesei....
Igenis vannak szegények-nemcsak a bölcsészek közt, kár állandóan ezzel viccelődni.
Ha tetszik, ha nem, igenis szüksége van egy intelligens társadalomnak egy széleslátókörű, művelt bölcsészrétegre, mégha nem is lehet ezt az értéket forintosítani.Igenis többek vagyunk Popper Péterrel, Müller Péterrel....nem sorolom tovább.
Szerintem úgyis felesleges, ez sokaknak érthetetlen kategória.
P.S.: nem vagyok bölcsész, gazdasági diplomám van.

wamz 2008.10.08. 23:26:01

Kopaszvarnyú. Pedagógus nem egyenlő bölcsész. A pedagógus az egy rendes szakma, kurva szarul megfizetve, ami persze mindenkelőtt a pedagógusnak rossz, hosszabb távon meg mindenki szív vele, hiszen hacsak nem fogsz ki egyet a pár elszánt tényleg tanítani akaró közül, a főiskolát rágózva éppenhogy teljesítő műkörmösné lánya fogja tanítani majd a gyerekedet olvasni. Szal ezt nem lehet elintézni azzal, hogy "he, én jogász vagyok, szívtam, de már keresek, te hülye vagy, ha nem így tettél".

(amúgy se pedder, sem bőcsész nem vagyok, szal nem azért védem őket, mert.)

Sandorn 2008.10.08. 23:37:32

Hahaha, Taki bácsi és Lenke néni siránkozik a panellakásban hogy ez a gonosz világ mennyire elszaladt mellettük és már nem a becsületes taxis és bolti eladó ülnek a tápláléklánc csúcsán hanem a vállalkozó és a bankár.
Időnként közbeszól vágásiferi és az értelmiségi felesége hogy demegváltozott a világ.
szikszaietus meg megmondha a tutit hogy azértszaravilág mert....
Na kb. erre emlékeztet ez a blog.

wamz 2008.10.08. 23:38:33

kicsit ON, kb egyetértek az idézett posttal, magam részéről azért nem fikáznám a blogtulaj és a blog naivságát, vagy néha suta önkifejését illetve egyéb negatív tulajdonságait, mert rendszeresen olvasom. Ez kb olyan elvtelen lenne, mint pár éve napról napra elborzadni a barátokközten, hogy az milyen szar, miközben remegsz, ha egy rész kimarad. (én nem nézem amúgy, van még?) Az ilyen jellegű blog napjaink szappanoperája, ez van, ráadásul az olvasónak önként vállalt szenvedés/szórakozás, a kutya nem kényszerít arra, hogy olvass bele, ha meg megteszed, akkor a te bajod.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2008.10.08. 23:49:36

Pedig nekem pont nem az önsajnálat jött le.

Aki pedig azt hiszi, hogy van olyan nap, amikor nincs arra idő, hogy leírjuk _aznap_ mi történt, annak valami baj van az életével.

rojbosz 2008.10.08. 23:50:48

ha az indexen nem lennének kitéve blogok, akkor talán egyet sem olvasnék :)

Catalina 2008.10.08. 23:56:59

Jaj, de nagyon begyében van ez a blog néhány embernek! És még ilyen hosszú odamondogatást is képesek írni róla :)
Take it easy! - Nem kell ilyen véresen komolyan venni az életet :))))

moon 2008.10.09. 00:09:42

trinity nem a szegénység ciki, hanem olyannak "dicsekedni" vele aki tehetne ellene.a szegenyseg ahogy it tmár más is megírta az amikor a gyerkenek nem tud kaját adni.és amikor nem tehet ellene vagy nagyon nehezen.az hogy egy nagyvarosban bolcsesz diplomaval csak rinyalni tud.na az ciki...

gondolkodni kell jielott vki nekifut egyetemnek foiskolnaka.

Idet 2008.10.09. 00:10:55

Bébiszittelni?
Ha már muszáj, te akárkire rábíznád a gyereked? Mert én nem. Jellemző, mennyire tartjuk a gyerekeinket, hogy akárki nyúltagyúra rábízzuk, csak mert az is munka.

skizofren 2008.10.09. 00:13:16

Vazze!
Még1 böcsész. Egyik böcsész, bírálja a másik böcsészt. Kommentelők meg szurkolnak. blogfoci-vébé....
Mindenki menjen betonozni, de izibe :)

Amúgy ez értelmiségi dolog fáraszt.
Értelmiségi meg nincs, csak kicsit sznob, meg nagyon sznob, meg kisebbségi érzésben szenvedő.
Meg én, hehe. De én szociopata vagyok, hehe.
Az internet én vagyok.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2008.10.09. 00:19:19

A kritika első és másik felét mintha két külön ember írta volna...az eleje egzaktnak látszani akaró értekezés, a szokásos "tudományos" felütéssel, nevesül kategorizál, mintha az bármit is jelentene önmagában.

Majd három bekezdés múlva meglátjuk, hol is van az eb elhantolva, mikor végleg lehull a távolságtartó elemző álarcának utolsó darabja, és kikönyököl az irigység: mindig kint van a címlapon, és biztos a gugli-dollárok miatt van.

Az eddig is hiteltelen írás elveszti mindazt, ami hitelessé tehetné, erőtlen összeesküvés elméletek következnek, majd egy fellengzős oldalvágás a bölcsészek felé, akik az élhetetlenség és ezáltal az élősdiség mintapéldányai. (Szóljon, ha valaki még nem hallotta volna 25 variációban!)

A "kritika" erről aztán már nem is tud leszakadni, de zárásképpen még megerősíti a tárgyalt blog aktív olvasóit abban a hitükben, mely szerint a kritikus egy ideje nem is követi a blogot, hisz akkor nem küldené el a szegénység blog szerzőjét bébiszittelni, meg takarítani, mely tevékenységeket az aktívan végzi vérlázítóan alacsony bérért...

Lilyom 2008.10.09. 00:25:44

IDET, mielott egy nő/ akár te a gyermekét vkire rábízza alaposan elbeszélget vele, meggyőződik arról, hogy tud gondoskodni őcsászári atyaúristenkéről vagy istennőről. Te is így teszel ? Mert te tűnsz nyúltagyúnak inkább. Már ne is haragudj én kérek elnézést a tahó minősítésgetésedről.
Senki sem akarja a kisbabákat feláldozni a munkanélküliség oltárán. Nyugodjál le.

buzifiju 2008.10.09. 01:18:57

Bölcsész meg szociolgógus. Persze.

Teljesen egyértelmű, hogy ez a blog csak kamu. És az összes ide kommentelő is pénzt kap azért, hogy népszerűsítse a blogot.

no mail, no problem 2008.10.09. 02:16:28

trinity, a vesztesekre azért nem kíváncsi senki, a szegénységről írni aziét ciki, mert a lelke mélyen a legtöbb ember tudja, hogy maga is az, és totális összeomlástól és ellehetetlenüléstől csak paraszthajszál választja el - még ha nem is úgy látszik. A félelem, hogy az ember maga is ilyen helyzetbe kerülhet, az váltja ki mindenkiből az anyázást. kocsi, lakás, család? többnyire sokkal több benne a kirakat, a bazárimajomkodó megjátszás (hitelből), mint a valóságos jólét és stabilitás.

Ma minden fasza, holnap piiing, gellert kapsz, bedől a látszat, és ugrik a család, majd a lakás, aztán a munkahely is, és pár hónapra rá egy büdös, alkesz, hajlékony leszel. Próbálj meg szembesíteni ezzel bárkit, aztán örülj, hogy nem ver agyon.

Szolidarítás? Ugyan már, sőt, az én kurva anyámat.

Lord_Cica (törölt) 2008.10.09. 02:35:58

no mail, no problem 2008.10.09. 02:16:28

jaja. remélem mindent elsodor a válság és tanulnak belőle az emberek.

no mail, no problem 2008.10.09. 03:12:00

szerintem ne kívánd cica lord. én is szoktam így átkozodni, de nem helyes.

mert biztos durvább lesz, mint nyolcvan éve volt, (amit nehéz a maga valójában elképzelni, alig vannak közöttünk akik felnőttként élték meg és mesélhetnének) másrészt szinte minden eddigi válságot, és egyenlőtlenségből, adósságcsapdából fakadó gazdasági problémát háború útján rendeztek. lokálisat lokálissal, globálisat világgal.

Fonyi 2008.10.09. 05:25:24

dog 2008.10.08. 22:14:36
mi a véres faszért linkelik be ezt a blogot az indexen? ennél szánalmasabb blog kevés van a neten. ki kíváncsi a vesztesekre?

Ez a fazon egy hülye komcsi.

Bölcsész meg szociolgógus. Persze.

Teljesen egyértelmű, hogy ez a blog csak kamu. És az összes ide kommentelő is pénzt kap azért, hogy népszerűsítse a blogot.

Ha ez igaz, küldjetek nekem is egy kis pénzt,én ugyanis egy amerikai szegény vagyok,megérdemlem.Ez a mostani válság is tőlünk indult, szóval mi már szivunk.
Egyébként tényleg nem kell mindent véresen komolyan venni,azon is csak röhögök,hogy nem egészen két napot töltöttem kórházban,a számla :$ 14311.60

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.10.09. 06:09:47

Tanácsot szereték kérni a blog szerzőjétől.
Engem az érdekelne, hogy igaz-e a közkeletű népi bölcsesség, mely szerint: "Szegény ember kézzel nőz" ?

Alex Ash 2008.10.09. 07:02:08

Hú de gyenge ez a "kritika"... Kötél teljesen igazad van.

Dzsungellakó (törölt) · http://dzsungelvilag.blog.hu 2008.10.09. 07:20:06

Egyik lehetséges oka annak, hogy az index főoldalra teszi ezt a blogot az, hogy sokszínűsíti a kínálatot.

Tessék az én blogomat is olvasgatni, hogy azt is kitegyék a címlapra!

zzz 2008.10.09. 07:41:09

Ha igazi a blog, ha nem, nekem jol esik a sok megmondo/"ertelmisegi"/fennhéjázó blog kozott ilyen egyszeru, hetkoznapi irasokat olvasni. (Talan hamisan, de) megnyugtat, hogy vannak meg egyszeru, de ertelmes emberek a vilagban, mert a tokom tele van mar a sok gazdag, sznob, mindent fikazo yuppiktol...

hottentotta 2008.10.09. 07:44:51

Szegényember felesége! Azzal, hogy erkölcsi győzelemre számítottál a kritika "publikálásával", óriási öngólt rúgtál :) Aminek én kimondottan örülök, genyó dolog-e, vagy sem.

Hátrányos helyzetű kaviár 2008.10.09. 07:57:55

A sok gazdag (bár ez is relatív), sznob, mindent fikázó yuppikkal nekem is tele van a telelennivalóm, de a mindennapi rinyától is. Egyik kommentelő fentebb az örökbecsű és halhatatlan Szomszédok teleregényhez hasonlította a blogot. Maximálisan igaza van. Szerintem a Szomszával indult be úgy igazán a "rinya-gőzhenger" Magyarországon, és azóta is az dübörög. Nem a gazdaság
Valami aranyközépút-féleség? Vagy az teljesen elképzelhetetlen csak a siránkozás az egyedüli üdvözítő út?

van munkám 2008.10.09. 08:00:08

Erről egy volt gimis osztálytársnőm jut az eszembe. Egy megyeszékhelyi gimiben voltunk osztálytársak, érettségi után valami külgazdaságinak nevezett szakot végzett el. Megjárt néhány budapesti multit, szépnevű munkakörben fénymásolt és főzött teát-kávét jó pénzért. Aztán épp 1 éve látom iwiw-en, hogy munkát keres, aki tud valamit itt a megyeszékhelyen, szóljon. Hát, én épp 2 jobb ajánlatot kaptam az akkorinál, a jobb mellett döntöttem (jobb a kollektíva, és színesebb a munka) , és gondoltam, hogy a másikról szólok neki. Kényelmes vezér-titkárnői állás volt, helyi viszonyoknak megfelelő bérrel (helyi viszonyokon a város földrajzi fekvését értem, a munkanélküliséget, az itteni cégek anyagi helyzetét) . Felhívtam, mondtam, hogy van egy lehetőség, beajánlom szívesen. Mire ő: jó, DE: mennyi a fizetés, mik a juttatások, mert ő bruttó 200E alatt ki se lép az utcára, NEM EZÉRT TANULT. (Hát, 200-at tényleg nem kapott volna, de szerintem egy 180-at ki tudott volna alkudni magának...) Ezt hallva felsejlett bennem, hogy én pár hónappal korábban még 80 bruttóért dolgoztam egy kisvállalkozónak, és kerestem a lehetőséget, hogy jobb állást találjak. Végül a véleményemet megtartva magamnak csak annyit mondtam, hogy ha nem, hát nem, én nem erőszakolom.
A munkámat nagyon szeretem, iszonyat sok a tennivaló, de jóval a csaj által "belőtt" elvárás fölött kapok :-) A múltkor a főnököm kérdezte, tudok-e valakit ide, mert egyre több a munkánk. Elmeséltem neki ennek a lánynak a történetét, és így reagált: Egy harmincéves gyerektelen szingli nő ebben a megyében így nem fog munkát találni. És igaza van, mert még mindig nem dolgozik a csaj. Eltelt 1 év, egyre nő a luk az önéletrajzában, ő meg várja a sültgalambot. Csukott szájjal...
Számomra a történet tanulsága az, hogy van, aki megengedheti magának, hogy diplomás munkanélküli legyen, van, aki meg nem. Ha egy embernek olyan munkát ajánlanak, ami több, mint a segély, amit kaphat, azt el kell vállalni, és keresni közben lehet a jobb lehetőséget.

zuI 2008.10.09. 08:00:34

Miért nem lehet szakmát váltani?
Nem lehet, hogy egyszerűen motiválatlan és / vagy lusta vagy? Ennek semmi köze a diplomához...
A közgazdsáz diploma sem ad sokkal többet tudást, mint egy bölcsész, mert utána még meg kell tanulnod azt a szakmát, amiben el akarsz helyezkedni, gyakornokoskodni kell évekig.

Miért kell - ki nem mondott módon - hibáztatni valaki mást a mi sorsunkért?
Miért kell a társadalmokritikaként megfogalmazni azt, ha pénzkeresés helyett inkább nyafogni szeretnél?

Az állam bácsinak nem dolga, hogy eltartson téged, sem a jóistennek, és ez így van jól.
Ha nem vetted volna észre, Kádár János meghalt közel 20 éve.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.10.09. 08:04:29

Sajnos igaza van a kritikusnak. Még akkor is, ha ide oda bujál benne az őszinte kritikus vélemény, meg az irígység. Szegényember felesége mintha élvezné, hogy ő szegényember felesége. Ez most jó téma és ál-elhatárolódás. Ugyanakkor szánalmas is mert a szegényember felesége, nem csak a meseneli - az is aki valóságként éli meg a mindennapi szegénységét, az bizony szerényebb. Nem akar tündökölni a szegénységével.
Már néhányszor benéztem ide, mert érdekelt - talán mert szegényen nőttünk fel valamikor.
Tavaly nyáron egy este hazafele sétálva Manhattan utcáin, egy kövér fekete finom bőrfotelben ülve, mely forgott a zene ritmusára, tolakodó mozdulattal nyujtotta elém csörgő konzervdobozát. Lehet, hogy neki is van blogja...Megszakad a szivem..

borzimorzi 2008.10.09. 08:05:21

Mi ezzel a gond, Olvtársak?

Úgy látszik, vannak, akik csak tapasztalatból hajlandók megérteni, hogy bölcsészdiplomával csak a legjobbak tudnak jól megélni, a jók meg tudnak élni, a közepesek és annál is gyengébbek pedig legfeljebb kínlódhatnak. Legalábbis financiálisan. Ha valakinek ez mind nem számít, mert az az élete álma, hogy tanítson, nyelvészkedjék stb., akkor persze semmi gond. Csak kalkulálja be, hogy 30 évesen esetleg más álmai lesznek, mint 18 évesen, és előfordulhat, hogy azoknak a megvalósításához már kel majd némi pénzmag...

Nagyon hasznos ez a blog, érdemes megmutatni a bölcsészkarra készülő gimnazistáknak.

Elu 2008.10.09. 08:17:50

Még mielőtt a humán érdeklődésű, okos és tehetséges gimnazistáknak ilyen blogokat mutogatunk és végképp elvesszük a kedvüket a nekik alkalmas pályától, gondolkozzanak el sokan, tanultak-e annyit,a mennyit egy bölcsész a "felhőtlen", bulizásos fiatalkor helyett. Én szintész bölcsész vagyok, 2 nyelvvizsgával. A fizetésem felér egy portáséval. Tisztes szegénységben élünk a létminimum alatt. Ettől függetlenül semmiért nem adnám el a lelkemet, én erre vagyok alkalmas. Nem mindenki születhet pénzügyesnek, jogásznak és mérnöknek. A tanár és bölcsész között csak annyi a különbség, hogy a tanár pluszban elvégezte a tanárszakot is, de ugyanazokat a diszciplinákat tanulta. Művelt bölcsészekre szükség van. Nemcsak pénz van a világon, az embernek lelke is van, a mérnöknek is.

Elu 2008.10.09. 08:21:07

Vannak nagyon tehetséges, több nyelvet felsőfokon tanuló bölcsészek, abszolút alkalmasak a pályára. Mégis sokan munkanélküliek a kutatóhelyek hiánya miatt. Éheznek vagy kimennek külföldre, s a külföldi kutatóintézetek hírnevét öregbítik. Jó ez nekünk?

Dzsungellakó (törölt) · http://dzsungelvilag.blog.hu 2008.10.09. 08:24:57

Elu,

nem jó ez nekünk. Nem kellene ennyi bölcsészt képezni.

missparker 2008.10.09. 08:25:01

Fonyi!

"Teljesen egyértelmű, hogy ez a blog csak kamu. És az összes ide kommentelő is pénzt kap azért, hogy népszerűsítse a blogot."

B+, ezt nem is tudtam!!! Én meg ingyen kommentelek ide! Hol a kassza? :P

l. 2008.10.09. 08:26:43

Korrekt. Mondjuk gyermeket nem bíznék szegényember feleségére inkább. Ellenben pl.Tesco pénztárba is lehet menni dolgozni, van ott diplomás ismerősöm. Számos Call Center is korábbi munkanélküliek gyűjtőhelye, több bölcsész ismerősöm kapkodja ügyfélszolgálatokon a telefont. Tisztességesen meg tudnak élni belőle. Ja, hogy stresszes meló, avagy nem 8-től 16-ig tart a munkaidő, hanem este is, ill. olykor hétvégeken is dolgozni kell? Cserébe nem gond a számlákat kifizetni, nem gond az étel, ruha vásárlás, könyvek, mozi, színház, nyaralásra is futja.
Kamu a szegénység blog, mert ha tényleg nélkülöznének szegényemberék, a feleség már rég dolgozna valamit.

Elu 2008.10.09. 08:28:40

Az egészségügyi dolgozók (nem kizárólag orvosok) is nagyon keveset keresnek. Mi lenne, ha senki sem vállalná és senkinek sem lenne hivatástudata? Akkor mi lenne a betegekkel? Ki tanítaná a gyerekeinket, ha nem lennének elhivatott tanárok is? Ki dolgozna könyvtárakban, főiskolákon stb.? Nincs annyi "pénzes munkahely, ahány ember él. Szomorú, hogy visszaélünk sok tanult ember hivatástudatával. A munkanélküli diplomások vállalnának kétkezi munkát is de elküldik őket "túlképzett" jeligével.

l. 2008.10.09. 08:31:46

Elu

"Vannak nagyon tehetséges, több nyelvet felsőfokon tanuló bölcsészek, abszolút alkalmasak a pályára. Mégis sokan munkanélküliek a kutatóhelyek hiánya miatt."

Érdekes, hogy renegeteg töri és föci..stb. szakos rohangászik munkanélküliként, de bizonyos természettudományi, spéci műszaki szakemberekből pedig hiány van. Igaz, azon szakok elvégzéséhez nem feltétlen elég a terebélyes hátsó, hiszen nem végezhető el magolással.

Elu 2008.10.09. 08:31:53

Próbálj meg 2 gyerekkel nagymamák nélkül Call Centerben dolgozni.

Elu 2008.10.09. 08:33:53

Kedves I, a az értelmes bölcsész nem magol. Esze van és tud gondolkodni. Nem kizárólag a természettudományi dolgokkal foglakozókl privilégiuma a gondolkozás.

Mária 2008.10.09. 08:34:58

Kalkulus? Mi az a "Kalkulus"...

A kalkulus rinyál, a virtuális közösség meg épül... méghozzá itt, ezen a blogon és nem a Kalkulus oldalain :)

Hátrányos helyzetű kaviár 2008.10.09. 08:36:18

Elu
Bizonyos szempontból igazad van, hiszen nemcsak műszaki ún. értelmiségre van szüksége egy társadalomnak. A probléma az arányokban rejlik. Magyarán a túlképzésben. Ha nem képeznének mondjuk 2500 (hasraütéses szám) bölcsészt évente, orszáhszerte, hanem mondjuk csak 250-et, akkor az igazán elhivatottak és szakmaszeretők (akik ugye keményen felvételiznének, nem pontozással jutnának be), szóval ők is találnának maguknak jól fizető állásokat. Szerintem.

sogo 2008.10.09. 08:41:27

korrekt. meg ti is.

thais 2008.10.09. 08:43:19

Kedves Kaviár! A jelenlegi felvételi rendszer nem ellenőrzi az alkalmasságot és az elhivatottságot. Eltörölték a szóbeli érettségit. Sok bölcsész nem kizárólag alkalmazottként dolgozik. Magánúton nyelvet tanít, cégnél dolgozik stb. A probléma inkább ott van, hogy nem hullanak ki a alkalmatlanok a tanulmányaik alatt. Ennek is oka van, a fejkvóta. Ha ennyi bölcsész/tanárt (majdnem ugyanaz) képeznénk, nem lenne elég tanár. Az előnytelen fizetés elriaszt sokakat a pályától.

Teddypompom 2008.10.09. 08:46:28

Komolyan mondom elképesztő ez a kivagyiság.
Mi az hogy senki sem kiváncsi a lúzerekre?
Én például azért tévedek ide néhanap mert én is szeretném észerűbben élni az életem, amennyire csak lehet kilépni a nagy rendszerek fogságából és minden ötlet, tapasztalat jól jöhet.
A" szegénységet" én idézőjelbe tenném mert a nagyanyámék például 80 üveg lekvárt tettek el nyaranta és két disznót vágtak , de mosógépük nem volt.
Ez ostoba macsó kivagyiság rontott meg mindent.
De a Jóisten bölcs ,és nemsokára helyretesz mindnyájunkat.
Bizony mondom néktek, nemsokára nyakig úszunk a szarban és nem fikázni kéne azt aki éppen úszóleckéket vesz, hanem tanulni tőle.....

thais 2008.10.09. 08:46:47

Megjegyzem a bölcsészettudományi karorra sokkal magasabb a ponthatár, mint a műszaki képzésű helyekre. Sokkal nehezebb bejutni. Sok alkalmatlan, műszaki analfabéta mérnök is végez. Tudom, a férjem tanítja őket. Nem lehet őket kirúgni a fejkvóta miatt.

Hátrányos helyzetű kaviár 2008.10.09. 08:47:21

thais
Nem mondom, hogy nincs igazad, a kommentem tkp. egy elméleti felvetés volt. No de akkor lássuk a gyakorlatot.
Ha minden bölcsész/pedagógus jelölt tisztában van az adott társadalmi feltételekkel és körülményekkel, hát akkor kérem szépen, úgy kellene alakítani a karriervágyakat, elméletben és gyakorlati cselekvéssel is, hogy a diploma megszrezése után ne legyen olyan nagyon nagy a pofáraesés a való élet flaszterjén.

l. 2008.10.09. 08:47:22

Elu

Amúgy számos mérnök, eladó, virágkötő is szintén szeret színházba, kiállításokra járni és olvasni is- ez sem bölcsész kiváltság ;)

Szegényember feleségének lenne már két gyereke? A Call centerket általában sok korábbi munkanélküli amolyan ugródeszkának használja, amíg talál jobb helyet, de addig is van tisztes jövedelme.
Pl. pénzintézetekbe is a "normálisabb", de nem vezetői szintű állásokat sokszor a Call centerből töltik fel és nem utcáról beesőkkel-ez utóbbiakat teszika CallC-be. . Szóval későbbi pénzintézeti karrierre vágyóknak banki Call C. ideális kezdő lépés lehet. Monduuk ezt esetleg egy éppen munkanélküli közgazdász fontolja meg és ne töri szakos-az sajnos nem feltétlen fog tudni kikerülni telefonkapkodás világából ezen a területen sem.

agond 2008.10.09. 08:48:49

Elu 2008.10.09. 08:17:50
Még mielőtt a humán érdeklődésű, okos és tehetséges gimnazistáknak ilyen blogokat mutogatunk és végképp elvesszük a kedvüket a nekik alkalmas pályától, gondolkozzanak el sokan, tanultak-e annyit,a mennyit egy bölcsész a "felhőtlen", bulizásos fiatalkor helyett. Én szintész bölcsész vagyok, 2 nyelvvizsgával.


Hát nekem van műszaki és bölcsész diplomám is, elárulom, nem a bölcsészkaron szokás megszakadni.

thais 2008.10.09. 08:52:23

Lehet, hogy te nem szakadtál meg kedves A gond, én becsülettel tanultam. Nem mindenki szórakozással tölti egyetemi éveit, ne általánosítgassunk. Vannak kétgyerekes munkanélküli bölcsész/tanárok is. Azok hová menjenek, kedves I?

Pat Bateman 2008.10.09. 08:53:37

Én bojtár mérnök körömban "R1"-es beosztásban voltam.
Eredj ide eredj oda...
Szóval a mérnökök sem bruttó félmillával kezdenek, de 14 év tapasztalattal én már felette vagyok.
Mi is sokat szívtunk a főiskolán, de az a különbség, hogy nálunk a leghülyébb is (2es átlag) simán elhelyezkedett és jó állásban van. Én közepes voltam, vidékről jöttem, de már pesten dolgozom és - kopp-kopp-kopp - jó állásban vagyok. Vén fejjel (35) kezdtem el egy fizetős sulit, merrt a mérnöki tudás elévül.
Nemtom ez a poorman's wife hány éves lehet, de szerintem fiatalka, azért szegény) emberkedik itt...

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.09. 08:58:17

Azon filózok, hogy azért a kommentért, ami felfedte, hogy mind bérkommentelők vagyunk, vajon mennyit kaphatott a megírója? :-D

Egyébként "Nem kell sírni-ríni, el kell vállalni akármit. "
Hm.
Régóta sokáig gondolkodtam, hogy leírjam-e, hát leírom, és én kiáltom be előre, ha valaki kéri, hogy KAMU. Vagy nem.
Réges-régen, egy távoli galaxisban egy ismerősöm (halmozottan bölcsész, mert tanár is) dolgozott call centerben. Nem volt gond kifizetni a könyvet, mozit, színházat.
Csak a callcentermunka néhány hónap alatt kikoptatta belőle az igényt ilyesmikre, mint könyv, mozi, színház.
Maradt a munka, vacsora, tévé, alvás ciklus, a családi élet szinte minimális információcserére redukálódott.
De pénz, az volt, igen.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.09. 08:58:58

Ezzel nagy mértékben egyet kell értsek:

izé 2008.10.08. 22:11:04
"Miért van olyan érzésem, hogy ez a posz valójában másvalaki posztjának két saját mondattal az elején? Korrektebb lenne, ha az eredeti kalkulus írás jelent volna meg az index címlapján. Uff. "

Bár én is loptam, azt hiszem, az Index részéről is korrektebb volna az eredetit kitenni.

És főleg nem abban a félrevezető formában, mintha a jótanács Szegénynétől származna, avagy ő tenné közzé a saját tapasztalatát.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.09. 09:00:11

//
régóta, sokáig, nem kívánt törlendő.
//

l. 2008.10.09. 09:00:26

"Vannak kétgyerekes munkanélküli bölcsész/tanárok is. Azok hová menjenek, kedves I? "

Ha valaki olyan szakmát választ amire nincs kereslet, mert eleve túlképzés van belőle, akkor az egyéni szoc. problem. Több dolgot is tehet. A saját szakmáján belül próbál valami oylan pluszra szert tenni amivel kevés ember rendelkezik és esetleg megnyílnak a kapuk.

A másik, átképzi magát olyan szakmára amire van kereslet. Pl. van számos OKJ szakma, amivel irodai egyműszakos munkát meg lehet csípni. akár hr területen is...stb.

Ha valaki nem boldogul, az az esetek zömében nem mások hibája, hanem az ő egyéni felleőssége. Persze sokkal jobb egyeseknek álllandóan kifogást keresni, másokat okolni saját sikertelenségért, kimagyarázni doglokat, mint a tettek mezejére lépni.

Dr Kangörény 2008.10.09. 09:00:34

Elég korrekt kritika volt, kb. egyet lehet vele érteni. Szerintem is van benne némi büszke önsajnálat.

Ami a pénzt illeti, a rendszerváltás után a város, ahol élek teljesen becsődölt. Állás nulla, a cégek tönkre mentek. Mehettem volna énektanárnak egy közeli falusi iskolába. (Anyám, én és az ének???) A fizetés semmire nem lett volna elég, de tanár lettem volna. A másik alternatíva a munkaügyi központ által szervezett átképző tanfolyam, ahol hegesztő lehettem volna, ráadásul több segélyt adtak volna, mint a tanári fizetés. Számomra egyértelmű volt, hogy hegesztő leszek. Egy évig dolgoztam hegesztőként, közben megszereztem a szakmunkásvizsgát. Nem örültem neki, többre tartottam magamat (bocs, minden fizikai munkasától, nem a munkájukat nézem le), de ezt kellett tennem, ugyanis semmi garancia nem volt arra, hogy a közeljövőben a végzettségemnek megfelelő munkát találok.
Aztán mégis találtam, de addig sem kellett picsognom, hogy mennyire csóró vagyok.

Ja, a rendszerváltás óta összesen 3 évig dolgoztam ugyanabban a városban, ahol élek, ha kellett egy állás, akkor simán bevállaltam akkor is, ha 70-80 km-re volt a lakhelyemtől.

Ennek számomra nem volt vállalható alternatívája, hogy ülök a seggemen és várok, hogy valaki valamiért egy jó állást ajánljon nekem.

Elu 2008.10.09. 09:04:05

Sokszor nem a felkészültség számít, hanem az "uram-bátyám" szemlélet. Előnyös családi háttérrel és ismeretséggel rendelkezők akár bután és alkalmatlanul is jó helyeken csücsülnek. Egy ismerősöm (nem túl finnyás fajta és kitartó) elmenekült a call centerből. Idegösszeomlás kerülgette kb. 1 év után. Azóta külföldén dolgozik, szerencsére tud 8 nyelvet. Otthon nem kellett. "Nagyon gazdagok vagyunk."

Elu 2008.10.09. 09:08:31

Kedves Kangörény, ha annyira szeretted volna a zenét, inkább az énektanárságot választottad volna. Ezek szerint nem voltál elég elhivatott. Gondolom, nem sajnálod, hogy nem az lett belőled. Jó hegesztőkre is nagyon nagy szükség van. (Ez nem irónia volt.)

Dr Kangörény 2008.10.09. 09:10:40

Dolgoztam egy amerikai multinál, rengeteg betanított munkást alkalmaztunk, nagyon jó fizetésért.

Simán felvettünk munkanélküli tanárokat is, mert kellett az ember, ha csak fél évig dolgozott nálunk, már bőven hasznot termelt. Tudtuk, hogy nem onnan fog nyugdíjba menni, tudták ők is, de ez snkit nem zavart. Ha menni akart, mert talált megfelelő állást, hát elment, de volt aki maradt és középvezető lett és 20-30 embert irányított.

zzz 2008.10.09. 09:11:14

Hátrányos helyzetű kaviár 2008.10.09. 07:57:55

En nem erzem ezt a blogot rinyalasnak.

l. 2008.10.09. 09:13:39

Céadaoin

"Csak a callcentermunka néhány hónap alatt kikoptatta belőle az igényt ilyesmikre, mint könyv, mozi, színház."

Én anno kezdésnek valamivel több mint egy évig dolgoztam Call Centerben-érdekes, nem koptatta ki az igényt. Pedig hol kora reggel kezdtem, hol este, hol hétvégén. Amúgy nekem vidám évem volt az az időszak is. És később rnaglétra magasabb fokára kerültem.

Elu
multiknál, pl. ha egy jobb állásra AC van, akkor ott hiába a ki kinek a valakije, max. behvják, de ha nem teljesít az AC-n, kegyetlenül elvérzik. Igaz, ezek a helyek spéci szaktudást igényelnek..

Dr Kangörény 2008.10.09. 09:15:54

Elu, nem azzal volt gond, hogy szerettem-e, vagy sem. Azzal volt gond, hogy kevés fizetés-nulla középtávú lehetőség-magasabb presztízsű állás kontra magasabb bér-szükség esetén biztos megélhetés-alacsony presztízsű állás között kellett választanom.

Így már látszik a különbség szerintem. Örömmel lettem hegesztő? A francokat. Abban a pillanatban tipliztem, ahogy találtam megfelelő állást. De addig is anyagi biztonságban voltam.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.09. 09:18:12

@ l.
Sem a call centerek nem egyformák, sem mi emberek nem vagyunk azok. Épp ezért nem tartom általánosan üdvözítő tanácsnak a "bölcsész menjen el telefonoskisasszonynak" dolgot.
Félre ne érts: menjen el valahova dolgozni a bölcsész is. De ne cserélje be mindenét a fizetésére.

l. 2008.10.09. 09:29:01

"De ne cserélje be mindenét a fizetésére. "

Valóban ne, ellenben szegényember felesége eléggé szánalmas, hogy elég régóta csak siránkozik (nyilvánkamuból). Ha pénzre lenne szüksége valójában, mint már korábban írtam, rég dolgozna valamit.

Ha nincs különleges szaktudása, és egy állásra pályázók közül ő csak egy a 200 közül, akkor a döntés az övé: siránkozik szüntelen és felkopik az álla, vagy amíg nem sikerüla saját szakmáján belül megcsípni valamit, addig is teremt magának másból anyagi biztonságot.

Puszta siránkozásból nem oldódnak meg anyagi gondjai, ill. esélye sem lesz költeni azokra adolgokr,a hobbira...stb. ami esetleg örömöt okozna neki.

Saját életének elszúrásáról, vagy jobbá tételéről mindenki maga dönt...

bölcsésztanár 2008.10.09. 09:33:18

Kezdem azt hinni, SZ F, hogy azért írsz direkt szar posztokat is, mert így nagyobb az olvasottság és a blogaktivitás. Nem kéne a minőségre menni? Nem fussa energiából 3 gyerekkel? Meg háztartással? Ezt ismerem... :))

Elu 2008.10.09. 09:36:39

Egy ismerősöm, igaz 3 nyelvvizsga birtokában (egy anyanyelvű szint) elment Németországba egy egyetemre egyszerű könyvtárosnak. Él, mint Marci Hevesen. Ott miért nem probléma ez? Nem adta el a lelkét Mammonnak, és mégsem él a létminimum alatt. Azt hiszem, ettől ég messze vagyunk. Éljenek a telefonoskisasszonyok. Ez, sajnos, egy tényleges társadalmi probléma, nem csak blogkérdés. Jobb lenne, ha nem ilyesmiről kellene blogot írni.

Hátrányos helyzetű kaviár 2008.10.09. 09:48:42

zzz
Én viszont igen, nem is kicsi rinyálásnak, hanem amolyan végeláthatatlannak, mint a Szomsza-folyam.
Mert tegyük fel, egyszer valamikor meglesz az álomnállása a blogírónak. És még akkor is szegény lesz. Na, min fog akkor menni a rinya? "Jaj, az én zara-promod-istenöröme cuccaim a 3-4 évvel ezelőtti kollekcióból valók. A kollegáim a legújabb rucikat veszik, ki vagyok nézve, brühühühühü!" Van rá egy tízesem, mert aki egyszer elkezdi a rinyát meg a köldöknézegetéssel egybekötött jaj-de-milywen-szar nekem mantrát, az rendszerint akkor sem hagyja abba, ha már nem is olyan szar neki.

Elu 2008.10.09. 10:03:34

A férfi bölcsészek elmehetnek katolikus papnak. Paphiány van. Még gyereket sem kell majd eltartani. Ezt most elkeseredésből írtam ide. Semmi bajom a katolikus papokkal.

bunkómérnök 2008.10.09. 10:07:20

Kedves Mindenki!

Az lenne a kérdésem, hogy most vajon mi is a nagyobb probléma? Hogy a blogtulaj szegény, vagy hogy nem kap állás a szakmájában? Vagy a kettő egyszerre?
Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de egyet értek azokkal, akik azt a véleményt képviselték, hogy vannak prioritások. És igen, első körben kell venni valamiből kaját, ki kell fizetni a számlákat, és csak utána jönnek a promod-zara ruhák és a műköröm.
Egyszerűen csak el kell dönteni, hogy mi a fontosabb. Az eredeti szakma gyakorlása? Akkor jóreggelt, ez itt 2008, Magyarország! Lehet, hogy csúnya dolog nem megbecsülni a bölcsészeket, de ez van. Ez egy olyan körülmény, ami sztem 20 éve egyre jobban így van, úgyhogy ezt el lehet fogadni. Azt nem mondtam, hogy örülni is kell.
Bölcsész szeretnél maradni? Hát akkor marad a szegénység. Nem azért, mert hülye vagy, rosszul választottál szakmát, hanem mert ez itt ilyen.
Kell a sok lové? Hát akkor hajrá, lehet magát az embernek átképezni, pár évre bevállalni a Tescoban az árufeltöltést, vagy az eladóskodást a Decathlonban, és félretenni az önérzetet. Ha megvan a következő papír vagy némi spórolt pénz, akkor lehet újra szerencsét próbálni, itt vagy külföldön.
Én valójában a sírást nem értem. Tudom, hogy minden hónapban jönni fog 5 számla, a közös ktg, és tudom mennyi kiadásom van. Nyilván, ha holnap kirúgnának, akkor kéne húzni a kiadásokból, de tuti, hogy aznap mennék el akár a Mekibe hamburgert sütni, lehetőleg éjszakai műszakban, hogy nappal meg ezerrel kereshessek munkát. Lehet állást találni, csak nem kell finnyásnak lenni. Kicsit olyan ez, mint amikor anyukám kiskoromban azt mondta, hogy "aki éhes nem válogat". Naja, igaza is volt.

Bocs, hogy kicsit hosszú lettem.

l. 2008.10.09. 10:13:36

Elu

Nem csak call centerbe lehet elmenni, ezt azért írtam példának, mert oda gyakran keresnek embereket a fluktuáció miatt. Tehát ha valaki finnyás, mert pénztáros nem akar lenni, akkor a telefonos ügyfélszolgálat mégis csak irodai munka. egyéb, szaktudást igénylő irodai munkákat mégsem láthatnak el. Pl. töri szakos nem lesz beültetve könyvelni amíg nem talál számára megfelleő állást. Több idegen nyelv tudással recepciósokat is szoktka keresni-ez is egy átmeneti megoldás lehetősége. Bölcsészekkel nagy probléma, hogy hajlamosak más munkákat lenézni, alantasnak gondolni. Megtehetik, de anyagi gondjaik nekik lesznek ebből kifolyólag.

Azt lásd át, hogy az a gond, hogy ontják a felsőoktatási intézmények az embereket magukból, ellenben hiába végez rengeteg bölcsész, közgazdász, ha sokkal kevesebbre van szükség. Mindenki nem lehet töri tanár, , multinál gazdasági vezető, nem lesz mindenkiből főnök sem. Ha ő ennek tudatában mégis ilyen szakmát válassztj valaki, akkor az az ő egyéni problémája, ha nem képes boldogulni. Legalább törekedjen arra, hogy ő legyen a legjobb saját területén, tegyen szert olyan dolgokra, amire más nem. ezen frissen végzetteknek lesz is munkájuk. Ez is egy fajta piac, megmérettetés.

Ma már szerencsére olyan helyzetben vagyok, hogy nem én keresek állást, hanem én keresek plusz munkaerőt.

Szívesebben felveszek olyat, aki az elmúlt év során, ha nem is a saját szakmájában, de legalább dolgozott, csinált valamit malmozás és siránkozás helyett. Talpraesett emberekkel vettem körül magam.

Elu, az idegennyelv tudás meg ma már nem különleges, hanem egy-két nyelv ismerete alapkövetelmény már sok egyéb diplomát nem igénylő szakmáknál is. Vannak OKJ végzettséget nyújtó szakmák is, ahola vizsgára bocsátás feltételeként nyelvvizsga van.
Amikor új munkaerőt kerstem, egáltalán nem érdekelt, hogy van-e nyelvvizsgája, hanem aktív-e anyelvtudása. Ha beírta az önéletrajzába, hogy beszél angolul vagy németül, akkro elkezdem az interjút magyarul, majd a következő kérdésem felteszem neki angolul, a harmadikat pedig németül, a téma szokásos interjún elhangzó kérdések. Ilyen egyszerű . Sokan csak hebegnek, habognak, Ilyenkor megköszönöm, hogy befáradt az interjúra. Semmit nem ér, ha valaki 1,5 éve nyelvvizsgázott és azóta semmire se használta a nyelvet.

l. 2008.10.09. 10:21:13

Elu

Ma már jó pozícióban vagyok, ellenben amikor még call centerben dolgoztam, akkor sem éreztem megalázónak. (Igaz, nem bölcsészként, de én is felsfőfokú végzettséggel álltam be telefonos ügyfélszolgálatosnak régebben). Egy pillanatig sem éreztem alantasnak. Jó érzéssel töltött el, hogy nincsenek gondok a számláim kifizetésével...stb.

l. 2008.10.09. 10:23:22

Elütésekért elnézést

Elu 2008.10.09. 10:51:48

Kedves I, nem aza gond kizárólag, hogy call centerbe megy valaki diplomásként. Hanem az, hogy kikészítik. Recepciósként külker végzettséggel szoktak elhelyezkedni. Nem igaz, hogy a bölcsészek alantasnak tartanák a másjellegű munkát. Egyszerűen nem alkalmazzák őket sok helyen, mert túlképzettek. Több ismerősöm (tanár) gazdagéknál bejáró takarítónő (bejelentés nélkül)és nyeli a munkáltatója bunkóságát is kényszerből. Mellesleg lenézik, mert szegény, pedig a körme is többet ér... Csak nem lopott, csalt, hazudott, és jó időben nem volt jó helyen. Örülök, hogy neked sikerült. Bár mindenki, aki akarja annak sikerülne. De ma Magyarországon vannak hátrányos helyzetű emberek: idősek, nők, nagycsaládosok, gyesről visszajövő kismamák. Ők nem vétettek semmit, csak "megöregedtek", gyereket mertek a világra hozni. Őket miért büntetjük, (mellesleg lehet mellé valaki bölcsész/tanár is)

Elu 2008.10.09. 10:54:38

Kedves I. Alkalamaznál-e egy 4-5 gyerekes bölcsész végzettségű diplomás nőt több kiskorúval? Aki már elmúlt 45 éves? Mellesleg minden feltételnek megfelel. Ez csak költői kérdés volt, de jó lenne, ha válaszolnál.

ildsisy 2008.10.09. 13:15:11

Mindjárt mondok egy cifrát, itt nem szoktam...de egy értelmiségi is elmegy takarítani, bébiszitterezni stb. Ezt megcáfolom. A ku.. életbe, hogy sokan így beszélnek! Hogyan lehet így gondolkodni a másikról, mikor nem is ismeritek????!
AZ ÉRTELMISÉG IS ELMEGY NEM A SZAKMÁJÁBAN DOLGOZNI, HOGY LEGYEN PÉNZE!!!! AKÁR HA TAKARÍTÁSRÓL is szó van!!!!!

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.10.09. 13:15:35

bölcsész diplomával tényleg csak a call center, a recepció marad, de aki életre valóbb, és nem az élet nagy kérdésein bambul, annak megnyílik az esélye, hogy a cégen belül fejlebb/arrébb lépjen. később pedig, ha már van tapasztalata a végzettség szerepe egyre kisebb, a munkatap és a nyelvtudás számít.
A diplomára verni a nyálat fölösleges, ma a bölcsész diplománál piacképesebb egy elektrotechnikusi szakközépiskolai végzettség.

Robin 2008.10.09. 13:37:31

Sokan jelképesen ütik-verik a blogírót, hogy tehetetlen, és ha akarna találhatna munkát. Nos most épp abban a helyzetben vagyok, hogy szívesen vállalnék valamit még, de igazából fogalmam sincs merre keressek. Nekem jobb, mert van állásom, és fizetést is kapok (volt úgy, hogy állásom ugyan volt, de az hogy kapok-e fizetést, az bizonytalan volt). Ezzel együtt, csinálnék még valamit, mert némi plusz kellene. Hirdetések útján elég reménytelen, ahol a munka leírása alapján olyan, hogy heti 8-10 órában meg lehetne csinálni, ott is azt mondják, fix állás, napi 8 óra. Ennyi nincs, de naponta 2-3 órát, plusz hétvégén ami belefér csinálnám, csak használhassam a saját számítógépemet, otthon.
Néha azért akad munka, de azt ismerősök útján kapom, azért mert ismerik a munkámat.
Tudom, hogy amit csinálok, ahhoz értek, és azt jól csinálom, de ez édeskevés, ha folyamatos, állandó megbízást szeretnék. Ugyanakkor hallom itt is, másutt is, hogy van munka, csak embert nem találnak rá. Miért nem találunk egymásra?

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.10.09. 15:57:38

mert az ilyen pár órás munkákat nem hirdetik meg, hanem ismerős útján töltik be
írd le mivel foglalkoznál pár órában, hátha tud valaki ajánlani valamit :)
süti beállítások módosítása