Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Értelmiségi birkák

2008.10.09. 08:00 Szegényember felesége

Még egyszer, utoljára az értelmiségi létről. Csak egy metafora, semmi több. Ja, és az etológiához sem értek.

Nyáj, birkák. Sokan említettétek őket, hát megragadott bennem.

Szóval tételezzük: a nép/társadalom/emberiség/nemzet a birkanyáj. A birkák legelésznek, isznak, ürítenek, szaporodnak, közben meg civilben dolgoznak is, ki ezt, ki azt.

Az értelmiségi birkák is dolgoznak. Van aki bárányokra vigyáz, van aki az ellésnél segédkezik, de ismerek egy nagy formátumú értelmiségi birkát, aki például segédmunkás-raktárosként dolgozott. Az értelmiségi birkák csak annyiban különböznek, hogy ők figyelik, hallgatják, mit bégetnek a hétköznapjaikon a juhok. Kérdezgetik őket arról, hogy milyen az életük, milyen problémáik vannak, hogyan szeretnének élni. Megnézik, mivel és hogyan töltik el az idejüket. Ezek az értelmiségi birkák azon törik a fejüket, hogyan lehetne jobb a nyájnak meg a birkáknak az élete. Aztán ezek a juhok elkezdenek a többieknél hangosabban bégetni. Azt akarják, hogy a vezérürü is megtudja, és hallja, hogyan élnek a nyáj tagjai, és mit lehetne tenni, hogy jobb legyen a soruk.

Más értelmiségi birkák meg elkódorognak a nyájtól, megnézik, milyen az élet kicsit odébb, merre zöldebb a fű. Aztán visszatérnek, és ők is hangos bégetésbe kezdenek. Egyik értelmiségi birka hangosabb (általában az, amelyik jóban van a kosokkal meg a vezérürüvel), másik halkabb, de rendületlenül bégetnek. Őszintén elmondják azt is, ha történetesen a vezér az illatos rét helyett kopár szikre vezette őket, mert arra vezetett a könnyebb út.

Vannak olyanok, akik nem csak a vezérürünek bégetnek, hanem úgy gondolják, hogy jobb, ha rögtön a többi juhnak mondják el, mit láttak, mit tapasztaltak, és hogyan lehetne könnyebbé tenni az életet.

A nyáj sorsáról a vezérürü meg a kosok tanácsa határoz. Néha az értelmiségi juhok tanácsai alapján. De leggyakrabban, ha elég erős és tekintélyes, akkor a vezérürü dönti el, hogy melyik úton indul tovább a nyáj.

Különben a vállalkozó birkák majdnem ugyanazt csinálják, mint az értelmiségi birkák. Egy különbség van: a vállalkozó birka azt szeretné, ha neki, a cégének, meg esetleg az alkalmazottainak jobb legyen az élete, az értelmiségi birka valami érthetetlen okból kifolyólag az egész nyájra, meg a jövő birkáira gondol.

33 komment

Címkék: éretelmiség

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr67704178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mamapicilánya 2008.10.09. 08:03:13

állatfarm?

Nebameg 2008.10.09. 08:15:42

Jó lehet ezzel a küldetés-tudattal ébredni, minden áldott reggel....

Manyizga (törölt) 2008.10.09. 08:19:34

LOL "A nyáj sorsáról a vezérürü meg a kosok tanácsa határoz."

Megsúgom, az ürü az az ivartalanított kos. Vajon kire gondolhattál? :)))

hu.wikipedia.org/wiki/Juh

Balázs 2008.10.09. 08:59:14

Kedves Szegényember felesége!

Birkának (akár metafóra akár nem) nevezd max. az ellenséged (bár az sem érdemli meg). Még gondolati szinten is!
Ne haragudj, ez a gondolkodásmód "GÁZ". "Értelmiségiként" (amit most kérdőjelezek meg, hogy tényleg az vagy-e) , talán ismered Gullivert. Vedd elő, olvass a "nyihahákról".
Szívesen vitáznék veled, de (bocs a véleményemért): Kezdesz elmenni olyan irányba, hogy már nem a szegénységről írsz, hanem egy rossz, téves, sarkalatos társadalomkritikát fogalmazol meg. Sajnos ez most nem sikerült. Ahhoz körül kellett volna mindent járni. És nem lebirkázni a népet, ami TÉNYLEG néha úgy viselkedik, mint a birkák (és állatiasan), de MI emberek vagyunk :-). Ez van. Szociológiával hadilábon állsz. :-S . Erősen hadilábon!

Hátrányos helyzetű kaviár 2008.10.09. 09:02:22

mamapicilánya
Az, egy egész állatfarm ... tiszta Orwell ;) Kezdek paranoiás lenni, gyün a diktatúra, yuhhhééééé!!! :P

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.09. 09:02:35

Bocsánat, de nem értem ez az allegóriát. Miért kell birkákkal helyettesíteni az embereket. Ha mindenki birka, akkor mit szimbolizál?

Pat Bateman 2008.10.09. 09:03:32

"nebameg"

Teljesen 1etértek veled!:)))

bölcsésztanár 2008.10.09. 09:05:49

Ez most elég demagóg lett. BEEEEE
Az élet nagyon-nagyon siralmas lenne, ha ilyen lenne. Nem szeretnék ebben a nyájban birka lenni. Az a szerencse, hogy valóban nem ilyen, hanem van egy PÁSZTOR is.
BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

bölcsésztanár 2008.10.09. 09:06:34

Ja, és ez nem is metafora, hanem allegória. Bocs.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2008.10.09. 09:24:08

Balázs, Reckl_Amál: az egész csak metafora... Az emberek nem birkák, csak olyanok mint, mert... Nem kell megsértődni, csak azért, hogy megsértődhess...

Egyébként tényleg nem SZF kezdte a birkázást, ő csak átvette az analógiát, és kicsit kifejtette. Előrébb nem jutottunk vele, legalább SZF sem vette el a kenyerét egy raklapnyi szociológusnak, közgazdásznak, politikusnak, miegyébnek, akik mondjuk talán tehetnének valamit azért, hogy tényleg túl erőltetett legyen a birka-analógia...

Személyes tapasztalatom szerint viszont sajnos az emberek, főleg csoportban - birkák...

Siendor 2008.10.09. 09:26:14

Egy gond van csupán.
Az úgynevezett "értelmiségiek" miatt tartunk most ott, ahol tartunk. Becsapták a vezérürüt meg a kosok tanácsát keményen, és most is megvezetik csak a többi birkát.
Az értelmiségit nehéz felismerni, de egy biztos támpont: aki azt állítja magáról hogy ő Értelmiségi az biztosan NEM az.

Azhát 2008.10.09. 09:33:22

Még mindig ezen filóztok???

Akkor ez a blog tényleg átmegy nyavalygásba... :((

Okos ötleteket kérünk mindenkitől, hogy mivel lehet spórolni, hogy lehet egyszerűbben élni - egyszerűbben de tartalmasan.

cicc 2008.10.09. 09:56:38

Én nem bégetek. Egyszerűen oda megyek lakni, ahol tejet kapni, és ugyan vissza nem jövök. De most legalább tudom, hogy emiatt nem vagyok értelmiségi (én és az egyetemi reáldiplomám elkullogunk balra).

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.09. 10:05:29

Nem vettem magamra, szóval nincs szó sérrtődésről.

Beismerten konformista vagyok bizonyos kérdésekben, mert nincs értelme vitatkozni.

Ettől függetlenül azért tartom értelmetlennek az egészet, mert nincs a birkákkal szembeállítva semmi.

Amúgy érdekes ez a "nem középiskolás fokon" hozzáállás. Nem is illik Szegénynéhez.

Páratlanka 2008.10.09. 10:07:23

én ezt nem értem, hogy van az hogy a Recenzió című bejegyzésben SzF 08:55-kor jelezte hogy az új téma új postot kapott (Szegényember felesége · szegenygazdagok.blog.hu 2008.10.09. 08:55:16 ) Értelmiségi birkák címmel. De itt pedig az látszik hogy 08:00-kor jelent meg a post. Ez így úgy tűnhet hogy "időzített" bejegyzés volt....és reggel 9-kor még volt idő egy ilyen hosszú postot összedobni? Vagy akkor mégiscsak időzített volt? De akkor ki vitte a gyerekeket oviba/suliba? Vagy ki dajkálja a kicsit?

Voodookoop 2008.10.09. 10:09:54

Szegényember felesége!

Kezdjük a végén: A jövő birkáira általában a zöld birkák szoktak hangos bégetéssel gondolni. De mást nem csinálnak.

A kosok tanácsa lesz*rja az értelmiségi birkák tanácsát. De tényleg. A nagyon-nagyon gazdag, több ezer hektáros magánlegelővel rendelkező, zsírbirkákra fog hallgatni, mert az tud neki olyat mondani, hogy "hát, kedves vezérkos, nem sokáig leszel te vezérkos, ha nem az én legelőmre hajtod a nyájat" (vagy valami ilyesmit). A kosok tanácsa rád, sovány, erőtlen zsellérbirkára biztosan nem fog hallgatni. Elhallgattatni nem fognak (manapság már a birkák szőre sem olyan vöröses, mint korábban), de néhány szánakozó pillantásra esetleg számíthatsz.

Szerinted az értelmiségi birkák kérdezgetik a többit, hogy mitől lehetne jobb az életük. Hát, az igazi, belevaló, cilinderes birka (értelmiségi vagy nem, mindegy) az MEGMONDJA a többinek, hogy mitől lesz jobb az ő élete és jó sok birkapénzért eladja neki azt a dolgot. Megveszi a birka, sőt, személyi birkahitelt is vesz fel rá.

Te pedig, kedves Szegénybirka felesége, örökre egy álmodozó birka maradsz, a szó szoros értelmében. Keress jó birkamunkahelyet (bár a szakmaválasztást elnézted, de ez még nem is olyan nagy baj, inkább az a baj, hogy az értelmiségi szerepkörödet nem tudod végre elfelejteni).

Tegyél félre, hogy a bárányaidnak ne csak birkabogyó jusson, ha majd ők is akkora birkák lesznek, mint te.

Üdv: nembirka

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.10.09. 10:25:15

Páratlanka: ma nem dolgozom, beteg a kicsi és a legidősebb, anyuka otthon maradt velük.

Páratlanka 2008.10.09. 10:30:29

SzF: OK, ezt nem tudtam. De legalább látszik hogy figyelek :)

MadamRekamé 2008.10.09. 10:41:50

"Ha nem lehetünk dolgozó értelmiségiek legyünk értelmes dolgozók"- ezt még egy cseszlovák filmből tanultam.És meg is fogadtam.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.10.09. 11:11:08

ha leeeeeheeeetneeeeeee választani, én a nagyon-nagyon gazdag, több ezer hektáros magánlegelővel rendelkező, zsírbirkák csoportjába szeretnék tartozni.

MadamRekamé 2008.10.09. 11:24:35

A zsírbirkákat levágják,ugye?

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.10.09. 11:29:01

Birkanyírás=adózás? Akolt is kell építeni valamiből. :D

szinténnemaz 2008.10.09. 11:42:28

Rájöttem végre :P

A szegénység ebben a blogban a szegényes gondolkodásra utal :P

szinténnemaz 2008.10.09. 11:48:59

Inkább ismernéd be, hogy nem vagy értelmiségi. Elegánsabb volna.

Ha értelmiségi lennél, tudhatnád, hogy mit jelent az a szó, hogy létminimum, és nem írnál baromságot erről.

Ja! És tudnád, hogy hogyan kell leírni az akkumulátor szót. (Pláne, ha már bölcsész lennél, vagy mi...)

Balance Of Power 2008.10.09. 12:18:05

Itt is megkerdezem, bar off, de ide valo leginkabb :)) - az Egyetemistahatarozoval mi tortent, meghekkelte valaki?

Amugy elegge elszallt ez a poszt. Az emberek nagyatlagban tenyleg iranyithato birkak - amikor "ertelmiseginek" (intelligens, okos, mervado) gondolt emberek is odaallnak egyik vagy masik politikai oldal moge, akkor tenyleg ez a helyzet. Amugy pedig tomegben tenyleg ostobak az emberek, lasd pl. az ajtonal rendszeresen zsufolt, kozepen meg tokures 4-5-os villamosokat.

Orsi 2008.10.09. 12:57:58

Jaj, ez a bejegyzés fájt. Már megint csak az számít értelmiséginek, aki jártatja a száját, és megmondja a frankót, aki meg szimplán csak dolgozik, és ért valamihez, amit történetesen egyetemen tanítanak, pl. építészmérnök, az nyilván nem értelmiségi. Ha pofázna is hozzá, olyasmiről, amihez viszont nem ért, akkor már az lenne. Így van?

Haloperidol 2008.10.09. 16:28:44

Magyarországon nem tudom, hogy mennyire van értelme a klasszikus értelemben vett "értelmiségről" beszélni, amelynek a legfontosabb eleme az, hogy szellemi SZABADfoglalkozást űz, azaz független. A mai Magyarországon olyan mértékben megosztott a társadalom, hogy nagyon-nagyon kevés (talán nem is létezik) a FÜGGETLEN értelmiségi. Márpedig aki nem független, az szerintem nem értelmiségi... Különösen igaz ez a humán "értelmiségre".

irredenta vipera 2008.10.09. 23:22:25

@Balázs:
Akkor helyettesítsd be a "birka" szót, mondjuk, a "bárány" szóval, hátha úgy felfogod a lényeget is. Nem ezen a szón van a lényeg.

@Bölcsésztanár:
Ha a nagybetűs PÁSZTORra gondolsz, akkor az a baj, hogy a nyáj rá se bagózik, azt se akarja tudni - tisztelet a kivételnek - hogy létezik. Ha hús-vér pásztorra gondolsz, akkor... hát, nézőpont kérdése, hogy szerencse-e a létezése.

@Siendor:
"Az úgynevezett 'értelmiségiek' miatt tartunk most ott, ahol tartunk"
Mi az, hogy "úgynevezett" értelmiségi? Pl. szerintem egy diplomás tanárember értelmiségi. Ő csapná be a "kosok tanácsát"? Na ne már...

skizofren 2008.10.10. 00:22:39

BEEE!
Én egy fekete bárány vagyok :)

Az írást értem én csak van egy kis bajom vele...
A pásztor a király nem a vezérürü. (a hatalom/pásztor az ember felett van még ha csak kis létszámú ember/ürü is gyakorolja)
Szerintem a pásztort letolja a birkákat!!!!
Ha a birkák nem kezdik el csoportosan taposni a pásztort meg a kutyát akkor bizony tojnak rájuk. Sajnos. És a pásztort, kutyát nem lehet lecserélni... Csak ha eltapossák.

Az egésszel csak azt akartam mondani, hogy önmaga szórakoztatására az ember lehet értelmiségi, de elveszik és mivel minden ember manapság egy megveszekedett egyéniség(nek tartja magát) értelme sincs.
Olyan ez mintha minden birka a szélrózsa minden irányába állna és egy kiabálná, hogy előre előre...

Na jó én is sok vagyok magamnak...
BEEEEEEE

Siendor 2008.10.10. 09:39:45

Az "úgynevezett" értelmiség alatt azt értem, hogy a tv-rádió-újságok-Internet médiabirodalmából ömlik, hogy "értelmiségiek", akik általában mindenhez hozzászólnak, mert úgy érzik, hogy joguk van hozzá, mivel ők "értelmiségiek". Na, ők nem azok.
Van értelmiség, ők értelmesebbek is annál hogy a "kosok tanácsával" foglalkozzanak...
És még mindig állítom, aki magáról állítja hogy értelmiségi, az nem az.
Sőt, továbbmegyek. Attól mert valaki diplomás tanár, attól még nem lesz értelmiségi. Csak diplomás. Nem ugyanaz! Ilyen erővel a médiaszakos, kommunikáció-szakos és egyéb kamuszakos emberek is értelmiségiek, hisz diplomájuk van, valószínűleg kevesebbet sem tanultak mint a tanárok. Szóval nem a diploma teszi az értelmiséget, hanem az értelem.

bölcsésztanár 2008.10.10. 17:09:46

vipera:

Igen, a nagybetűs PÁSZTORRA gondoltam, aki attól függetlenül létezik, hogy a birkák/bárányok tudomásul veszik-e, hogy van. A hús-vér pásztorokkal az a kicsi probléma, hogy a lyukas zoknimat se bíznám rájuk. (még stoppolásra se)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.10.10. 21:50:17

Nekem van két értelmiségi birkám.Egy nagydarab merinói, a Wilma, és egy aprócska feketelábú feketefejű cigája, ő csak főiskolás, legalábbis azt mondta. A nagydarab merinói leszegett fejjel sokáig támadta, mert alacsonyabbrangú és feketelábú, és a debella mellett kifejezetten csinos. Egyformán tudnak legelészni, a különbség csak az, hogy Wilma harapja, ezzel szemben Franciska csak nyalja sót. Wilma hangja basszbariton, ha beszól a konyhába összerezzenek, Franciska mintha szakszofonozna két szólamban.
Volt egy kis kosom is - Kornéliusz - de elvitte valami birkakórság.
Amúgy meglepett mennyi okosságot szedtem fel amíg a sor végére jutottam, Nektek nem mondom el, mert előbb még megbeszélem Wilmával és Franciskával.Mer' mégiscsak ők az igaziak.
süti beállítások módosítása