Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Dilemmák

2009.01.19. 10:36 Szegényember felesége

Az új albérletben szükségünk lesz egy porszívóra, felmosó szettre, és előbb-utóbb egy mikróra, étkezőasztalra és székekre. Meg még pár apróságra.

Pörgettem a neten a webshopokat, árösszehasonlító oldalakat (ezt, ezt , ezt , ezt, meg ezt ), és képzeletben elköltöttem egy halom pénzt.

Porszívóval kapcsolatban egészen az olcsóbb, víztartályos takarítógépig jutottam. Aztán megkérdeztem pár ismerőst, és lebeszéltem magam a csilli-villi, háziasszonykényeztető masinákról. Arra jutottam, hogy az egy darab 5 négyzetméteres szőnyeget egy alap porszívóval is tisztán lehet tartani, maximum a seprést és a felmosást nem úszom meg a parkettán és a járólapon. S ha már így, akkor a felmosáshoz kinéztem (és a barátainknál ki is próbáltam) egy 5000 HUF-ra rúgó praktikus cuccot, ami a hajszálakat és a porcicákat is rendesen összegyűjti. Valami ilyesmi forma:

 Mikróból is grillezős, antibakteriális, 27 literes változatot néztem ki először, de a szondázás után kiderült, hogy majd' mindenki, akinek extra tudású és új mikrója van, éppúgy csak melegítésére és néha olvasztásra használja, mint én, akinek csak alapgépekhez volt eddig szerencsém.

Furcsa, hogy mennyire belém ivódott, ha kütyüt veszünk, akkor amennyire csak anyagilag megengedhetem magamnak, modernet és márkásat vegyek. Pedig ugye nem is biztos...

22 komment

Címkék: spórolás porszívó mikró

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr43886870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.01.19. 11:24:06

Nem is a modern-márkás dologgal van a baj, hanem azzal a parasztvakítással, amit a kéretlen-soha ki nem használt extra fícsörök belezsúfolását jelenti.

Mire gondolok? A telefonoddal mi mindent meg lehet csinálni? Fénykép, diktafon, mms, sms, wap, internet, streaming video, 3G, rádió, MP3, rabokfasza, kotonba kötve még a vibrit is helyettesíti (Hívj még, bébi, hívjál mééééég!)

Amúgy mire használod? Telefon, sms, ébresztő, balesetnél fotó a kocsiról. Nem baj, a többi fícsört is megvetted.

Autóban ugyanez, ebben apám 500 Nm van, meg lejtmenetótómata, 23 légzsák és 48 hangszóró, meg 18 féle 3 betűs autómatika ABS-től SZTK-ig, meg a híg tejfölben sem süllyed el. Aha, és hol használod? Ezzel járok dolgozni, közben hallgatom a rádiót és állok a dugóban...

Rám is furcsán néztek, mikor megvettem kb. 8 év után a következő mobilomat, mondtam, hogy csak a legolcsóbb kell, nem érdekel semmi fícsör, telefont veszek, nem szórakoztató elektronikai központot. Még bepróbálkozott az eladó némi felárért bővíthető memóriással, de nem! Nekem T-E-L-E-F-O-N kellett.

Ha valamin, ezen lehet spórolni. Csak azt vedd meg, amit tényleg használsz is. A zsiráf is szép, otthonra azért mégse kéne...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.01.19. 11:26:18

Ja, szorgos háziasszony a poroszlánokat egy natúr felmosóronggyal is összegyűjti, akinek a keze nem bírja, párszázért már vehet nyeles fókát.

Aki nem a takarításból él, szerintem elvan a mezei szettel is.

Sigrid Helgadottir 2009.01.19. 11:50:19

Szvsz a hajszálaknak édesmindegy, hogy 500 vagy 5000 forintos moppal kergeted őket...
Összeszedni ugyan össze lehet őket a partvissal, felmosóronggyal (vagy -fejjel) is, de utána a partvisból, rongyról vagy fejből kell ugyanazt kiszedegetni egyenként, (ami néhányszor már használt, vizes felmosófej esetén különösen gusztusos feladat) különben a következő takarításnál egyenletes rétegben visszateríted őket...

MortálWombat 2009.01.19. 12:33:02

Banyek, bemész a százforintos boltba és veszel egy rongyot és négykézláb felmászod a lakást. Vagy: egy kilukadt alsógatyát/ruhát/mindegymit használsz erre a célra.

Beszaás, hogy akinek anyagi gondjai vannak képes erre posztot pocsékolni. Tarkónlövés.

MortálWombat 2009.01.19. 12:40:43

Amúgy az eddigi albérletetekben nem takarítottatok?

Tarantino 2009.01.19. 16:02:20

Szerintem a porszivot nem csak a szonyegen kene alkalmaznod. Felmosas elott a teljes padlot szoktuk porszivozni (konyha, furdo is) ha van akkor olyan kefes valtozatu fejjel (van hogy kipattinthato ...). Ez utan mar a felmosasnal nem kell nagy porcicakkal kuzdeni :) Ezert is jo ha a porszivonak jo es massziv a feje, esetleg kiegeszitok is vannak hozza.

polikriszta 2009.01.19. 16:22:55

Igen, a mi több tízezres porszívónk 1 év után (épp lejárt a garancia) motorhibás lett, tehát 10 ezer lett volna a javítás, a szerelő szerint nem érdemes drágát venni, mert 1-2 évig tartanak, ugyanis majdnem mindegyikben (Philips, stb.) kínai sz.r motor van!
Most vettünk 5 ezerért egy TG-st, az is tud annyit, mint egy márkás!

Lewis 2009.01.20. 06:57:56

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Nagyon egyetértek veled. Életem legjobb mobilja a Nokia 6210i volt. Az csak egy nagyon jó telefon volt. Sajnos a sok leejtés miatt alaplap repedéses lett, javítható lett volna kb. 40e ft-ért. Hát azért azt nem vállaltam.
Nekünk specilel vízszűrős porszívónk van, az asszony akarta, én elleneztem, vesztettem (ahogy rendszerint). Ne vegyetek ilyet. Először is dög nagy. Használat előtt feltöltendő, utana elmosandó. Egyébként jól porszív, tényleg sokat megköt, nincs utána porszag, de negyede pénzért, fele ekkora és könnyebben kezelhető gépet kapsz.
Az egy agyrém, hogy az új kocsikba mennyi minden hülyeséget beépítenek. Agyon vannak elektronizálva, persze gyógyítani csak cserével lehet őket, horror pénzért. Haverom úgy berágott a Mercijére, annyiszor hibásodtak meg az extra kütyük, hogy még törlesztési idő alatt megszabadult tőle. Többek közt a garancia idő lejárta után két héttel szállt el az automata váltó. Hosszas anyázásra, ügyvédi levelekre végül a szakszervíz vállalta, hogy ingyen megjavítja, de cserélni nem volt hajlandó. Az eladás napján reggel elszállt a fék elektronika, 300eFt-ért javították meg. Ennyit a fölösleges extrákról.

fahey 2009.01.20. 09:11:33

végre egy régi hangvételű poszt!

egyébként csak ismételni tudnám az előttem elhangzottakat, mindig az egyszerűbb megoldások a tartósabbak.
a takarításról pedig annyit: én azt csinálom az albérletben, hogy a párezer forintos ikeás rongyszőnyegeket kirázom, pár havonta kimosom, ezután törölgetés, söprés, felmosás, majd szőnyegeket a helyükre. porszívó nem is kell, ha nem akarod...

maripán 2009.01.20. 09:41:24

Nekem is az jutott elsőre szembe, hogy basszus, eddig nem takarítottál... ? Aztán eszembe jutott, hogy van olyan albérlet ahol van porszívó, illetve van olyan, ahol nincs.

Ha nem vagy porallergiás akkor egy egyszerű olcsó porszívó is megteszi, felmosónak meg ott a százforintos csoda, ami nem tart sokág de a célnak megfelel....

Jocó01 · http://megszoritos.blog.hu/ 2009.01.20. 10:50:24

Jó meglátások... Mobil: nekem volt anno Siemens A35-s. Soha semmi baja nem vot, gondoltam, lecserélem, ".beújítok" Jöttek a színes, villogós csodamasinák, be is döglöttek sorban. Akkor lett elegem, mikor a 70ezres SonyE. mobilomat azzal küldte vissza garanciáról a szervíz, hogy rozsdás, és biztos nem szakszerűen kezeltem. (Hát rohadjanak meg. ) Vettem a kisebbségtől egy pár éves 3210-est, meg egy új aksit bele, Működik, három éve.

Szvetlana 2009.01.20. 14:25:23

Meg lehet nézni még a depo.hu-t is. Ami a porszívót illeti annyi a lényeg, hogy nagy legyen a teljesítménye, min. 1600W, mikrohullámúból bőven elég egy olcsó változat, csak legyen elég nagy, nehogy csak egy kistányér férjen bele, felmosószettért meg be kell fáradni egy 100Ft-os boltba, szerintem 1000,- alatt megúszod.
Ha nagyon sok a pénzed, ne ilyen drága háztartási cikkekre szórd, inkább vásárolj könyveket, vagy tegyél félre, az mindig jól jöhet.

Balance Of Power 2009.01.20. 16:09:24

@polikriszta: En 15k-ert vettem 4 es fel eve porszivot, amikor eloszor koltoztunk. Nem tudom, ez draga-e, de mindenkepp porzsak nelkulit akartam. De valszeg most se dragabb.
A mai napig kutyabaja. Ha vegeztem, kirazom a dzsuvat a szemetesbe, kiszedem a belsejet, kimosom, oszt annyi.
De ha tonkre is megy, veszek egy masikat.

Balance Of Power 2009.01.20. 16:10:59

Mikronk nekunk sincs, el lehet lenni nelkule. Melegiteni sutoben/gazon is lehet, kiolvasztani meg ugy, hogy idoben kiveszed a melyhutobol a cuccot. Ezt a 10 rugot pl. kapasbol megsporolhatjatok.
Nekem egy dolog miatt hianyzik es ezert vegulis fogok venni hamarosan: nem tudunk mikros popcornt enni.

Páratlanka 2009.01.20. 16:28:10

Tényleg nem volt eddig porszívód? Na mindegy...elhiszem hogy az albihoz járt és nem kellett venned.
Felmosóból meg inkább közép árkategóriásat veszek, az jól tisztít nem szakadnak le róla a rojtok, és ha már nagyon elkoszolódott akkor nyugodt lélekkel hajítom ki.

polikriszta 2009.01.20. 16:46:16

Persze, nem törvényszerű, hogy 1 év után elromoljon, biztos kifogtunk egy rosszabb szériát!! De pl. most vettünk új Whirlpool mosógépet és meg is mondták a boltban, hogy 4-5 évnél többre ne is számítsunk!! Bíztató, mi?? A redőny is az egy év garancia után egy hónappal ment tönkre, ez már csak így van, szinte Murphy törvénye!!

Lilienfeld 2009.01.20. 23:05:24

Mikróm nincs - otthonra felesleges.

Porszívó Electrolux Clario Z1931 - kb. 8 éve vettük, azóta egy apró, otthoni javításon esett át. Akkor még csupa padlószőnyeges lakásban laktunk, és nagyon fontos volt egy erős porszívó. A hajamat téptem, amikor az öreg géppel 4x húztam át egy uazt a szöszt, és még mindig ott maradt! De azóta is szeretek vele takarítani, padlóra is hatékonyabb, mint a partvis.

Felmosó - ez itt a képen ránézésre szar két szempontból:
1., a kifacsarón ágaskodó hatalmas, ormótlan és haszontalan, de nehéz "terelők",
2., a földig érő fül - beakad, rálépsz + kétrét kell görnyedni, amikor felemelnéd vagy arrébbvinnéd a vödröt. Ritka okos találmány :)
Van ehhez hasonló csodaszettem (Vileda).
Hátrányai:
a csavaró"ketrec" kissé elnehezíti a vödröt, és nagyon csökkenti az űrtartalmát, ui. a víz szintjének alatta kell maradni - ez nagyobb felületeknél lehet zavaró. Meg nem is nagyon hatékony ez a kicsavaró.
Előnye:
a kertes házba bejövő rengeteg koszt sokkal ügyesebben tudom ezzel felszedni.
A sokadik emeletre sztem felesleges. Ha mégis kiadsz érte egy valag pénzt, feltétlenül legyen a vödrön olyan kis csipesz vagy mi, amibe belepattintva rögzíthető a nyél - az enyém, ha pillanatra letenném, dől-borul mindenfele.
Ha mop, akkor meg ne a legeslegolcsóbbat, elég idegölő, ha három felmosás után egy öklömnyi csomóvá zsugorodik az egész. Ld. még óccsó mosogatószivacs, ami gyufaskatulya méretű, gézvékonyságú törlőruha stb.
Munkaeszközökön nem éri meg mindenáron spórolni, mert a bosszúság meg az elvesztegetett idő nem éri meg.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.01.21. 08:59:57

vaterázz!

én a régieket is ott szoktam eladani el sz*rért, de aki megvette boldog volt, hogy alig használtat szinte új állapotban kapott olcsón. most nincs semmi eladó háztartási vackom, úgyhogy nem tudom neked felajánlani

mi is vettünk ott már egy rakás dolgot, még bútort is

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.01.21. 11:06:04

A Vatera vagy a TeszVesz nem rossz ötlet, már korábban is ajánlottam.

Ne haragudj, de tényleg semmit sem tanultál az elmúlt időkből?

Grillezős, antibakteriális mikró? Egyátalán: minek mikró?

A takarításhoz meg valóban lehet 1000 Ft-ért bármelyik közértben venni egy nyeles mopot. Az miért nem elég jó.

Tényleg csak az hiányzott a posztból, hogy már keresed a házvezetőnőt.

feltételes reflex 2009.01.21. 23:21:45

@MortálWombat:

Ezt azért nem bírom megállni, hogy meg ne kérdezzem: te életedben hányszor takarítottál? És ha rendszeresen teszed, akkor: ennyire sok a szabadidőd? :)

no offense

feltételes reflex 2009.01.21. 23:23:27

különben meg csatlakozom azokhoz, akik azt mondják: tök hülyeség mindenféle extrákkal felszerelt kütyüket venni, miközben nyilvánvaló, hogy az extrák közüll semmit sem fogunk használni.

MortálWombat 2009.01.23. 17:11:17

feltételes reflex

Hetente egyszer takarítok nagyon alaposan, napi szinten pedig úgy, hogy ha leejtek vmit, kidől valami felporszívózom, feltörlöm. Így tulajdonképpen a heti egy alaposság rendkívül gyorsan megvan.

Sok szabadidőm van.

Nem tudom, hogy miért kell a takarítást, lakás rendbentartását úgy beállítani, mintha a világ nyolcadik csodája lenne. És a nagy takarítás utálkozókat sem értem. Bár lehet, hogy van olyan ember, aki szeret disznóólban élni.
süti beállítások módosítása