Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Mit tanultam az egyetemen?

2008.10.03. 04:00 Szegényember felesége

Offtopik poszt arról, hogyan lettem értelmiségi / hogyan nem lettem értelmiségi / hogyan lettem nemértelmiségi. (Ízlés szerint választandó.)

Érettségikor úgy éreztem, hogy összeállt a fejem a világ képe. Lett világképem, vagy mi.

Egy eminens, de átlagos gimnazista szintjén tudtam minden tantárgy anyagát. A tételek kidolgozása és megtanulása után úgy éreztem, okosabb vagyok, mint... mondjuk egy ötödikes. Jól összeállt minden. És ez olyan jó érzéssel töltött el.

Az egyetemen csillogó szemmel hallgattam végig az első szemesztert, büszke voltam, hogy ott lehetek. Az első évfolyamdolgozatba minden tudásomat beleadtam. Úgy éreztem, ez volt addigi életem legnagyobb teljesítménye. Az előadó meg leordította az egész évfolyamot, miután elolvasta az irományainkat. - Maguk idióta óvodások, semmit nem fogtak fel az anyagból. Mindenkit ki kellene rúgni innét.

Akkor a tanár egy sokkoló erejú húsz percben elmondta mindazt, amit aztán az összes többi tanévben gyakoroltunk.

Azt mondta el kerek, világos, érthető mondatokban, hogy mindaz, amit az általános iskolában és középiskolában tanultunk hülyeség. Megtanították nekünk, hogyan kell végletekig leegyszerűsített, előre megírt felvilágosodás kori és marxista sémák szerint gondolkodni. Pedig nem kell. Sőt hülyeség. Gyávaság. Ostobaság. Gyengeség. Ámde biztonságos.

És valóban, az egyetem alatt szép lassan kiderült, hogy semmi sem úgy van, ahogyan azt az egyébként igen progresszív középiskolámban tanították.

Például kiderült, hogy nincs ilyen, hogy feudalizmus. Mondjuk, hogy van, de akkor sem olyan, ahogyan megtanultuk anno. Hűbéri lánc? Baromság. Volt valami ilyesmi, de minden területen másféle volt, olyan változatot, amint a tankönyvek írnak, soha sehol egyetlen kutatás sem fedezett fel.

Szégyenszemre épp az én dolgozatomból emelt ki egy szófordulatot a professzor, hogy azzal példálózzon: fontos, hogy küzdjünk a társadalmi előítéletek ellen. A professzor megrökönyödött. Mi a baj az előítéletekkel? Előítéletek nélkül borzalmas lenne az életünk. Ha nem ítélnénk a látszatból, minden vicsorgó, nyáladzó ebet meg akarnánk simogatni. Az előítéletek segítenek abban, hogy tájékozódjunk a mindennapjainkban, és könnyebben hozzunk meg döntéseket. Koszos ruhájú asszonyt nem szeretjük, nem lesz belőle gondos feleség és háziasszony. Mi a baj az előítéletekkel?

Kiderült, hogy nincs olyan, hogy alany, állítmány. Hanem topik van, kvantor van, meg fókusz van. Mostanában. De szinte biztos, hogy kétszáz év múlva majd más lesz.

Kiderült, hogy semmi baj azzal, hogy cuki, édi, szupcsi. Ettől még nem romlik le édes anyanyelvünk. Akit mégis zavar, az hívja a rovart rovátkolt baromnak.

Kiderült, hogy nincs két egyforma történelem. Olvass bele egy román vagy egy szlovák történelem tankönyvbe, mit írnak a mi Mátyás királyunkról! Ki dönti el, hogy melyik a hiteles? Akkor is azt gondolnánk a középkori emberről, hogy buzgón vallásos volt, ha történetesen nem szerzetesek, hanem mondjuk kurtizánok írták volna a krónikákat?

Kiderült, hogy minden, amit addig gondoltam a világról, az teljes tévedés. Összetörtem. Eltartott egy fél évig, amíg feldolgoztam a traumát. Azóta sokat kérdezek, és csak nagyon ritkán állítok.

Értelmiségi-e vagyok?

271 komment

Címkék: tanulás egyetem iskola történetünk értelmiség

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr46693414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krumpli 2008.10.03. 08:04:28

De milyen szakra jártál egyáltalán???

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.10.03. 08:05:59

A bölcsesség felé vezető első lépcső az, hogy belátjuk, semmit sem tudunk.

Ez a közhely illik ehhez a poszthoz. Szerintem.

Physim 2008.10.03. 08:08:25

Az vagy.
Bertrand Russell valami ilyesmit mondott: Az a baj a világgal, hogy az okosok kételkednek, míg a hülyék tökéletesen biztosak a dolgukban. Nézz körül, teljesen igaza van.

Physim 2008.10.03. 08:11:01

Simán az lehetsz.
Bertrand Russell valami ilyesmit mondott: Az a baj a világgal, hogy míg az okosok kétekednek, a hülyék teljesen magabiztosak.

Pszt! 2008.10.03. 08:19:36

Kifogtál egy manapság divatosan érvelő professzort, aki mindenről megmondja a tutit, hisz csak ő tudja, mert ott volt. Persze az egész világ hazugság szerinte. Pont ez mérgezi mostanság mindennapjainkat. Sajnos mindent meg lehet kérdőjelezni, még a sziklaszilárd tényeket is. Nyugodj meg, a nagy része úgy van ahogy tanították!

Nádasi Balázs 2008.10.03. 08:25:48

Francokat.

Amit gimiben tanítanak, minden tárgyban, tényleg az egyszerű embereknek való végletes leegyszerűsítés. Pszt!, ha neked így tetszik, mert így tudod felfogni, ám legyen neked úgy, de én magam is tapasztaltam, hogy sok tanár noha tudja, hogy mi a saját szakmájában az elfogadott konszenzus, direkt hülyeséget mond, hogy könnyebben felfogják a nebulói. Tisztelet a kivételnek. Amit tanítani kéne, iskolában, azt meg nagyon kevésszer lehet, a sok hülyegyerek miatt, akik az egyszerűsített marhaságot se fogják fel. Csak egy min. közepes gimnázium fakultációján lehetséges jól tanítani.

DeVill 2008.10.03. 08:32:10

Ezt a posztot kötelezö olvasmánnyá kéne tenni gimnáziumban :) Nekem mondjuk szerencsém volt, mert matematikus szakra mentem úgy, hogy elöttem a családban rengeteg volt a matematikus, így aztán nagyából tudtam mire vállalkozok, de azt el kell ismerni, hogy ég és föld a különbség gimnázium és egyetem között, és erre fel kéne készíteni a diákokat!

Bobby Newmark 2008.10.03. 08:32:19

Hjah, ilyen ez a bölcsészkar... Az még hagyján, hogy semmi használható tudást nem ad, de azt legalább jóóól elbonyolítja. Mondjuk én ezt már pályaválasztás előtt tudtam...

Eléggé úgy érzem, hogy ennek az egyenes következménye ez a blog. Elkúrtál x évet az életedből arra, hogy szerezz egy használhatatlan szakmát, amiből nem hogy meggazdagodni, de még megélni sem lehet ebben az országban.
Szar ügy. Javaslom a tovább/átképzést, esetleg a kivándorlást. Bár szerintem bölcsészt minden ország termel magának eleget...

Ja, és igen, én már csak egy ilyen bunkó paraszt megmondóember vagyok.

Ja, és nem egy iskola elvégzésétől lesz valaki értelmiségi.

Csernus doki álruhában 2008.10.03. 08:34:25

Írasd be a profot hozzám..

A törénelmi fejtegetés egy átlagos, műszaki értelmiséginek készülő gimista előtt általában világos szokott lenni harmadikra.

Akex Ash 2008.10.03. 08:37:17

Szerintem is Pszt!-nek van igaza, annyiban legalábbis, hogy ez a tanár egy nagyképű hülye.
És nincs igaza, mert miért is veti el a feudalizmust, ami kétségkívül egy egyszerűsítés (előítélet) , ugyanakkor viszont közli, hogy az előítélet (vagyis az egyszerűsítés) milyen jó, milyen nehezen boldogulnánk nélküle...

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.03. 08:38:36

Pszt! 2008.10.03. 08:19:36

Ezt a tuti dumát nem bánnám ha lassanként mindenki elhagyná, annnira nem jelent semmit, csak, hogy minden olcsón lehúzható vele. Esetedben annyiban egyetértek, hogy a professzor Nagy Gáz, de pont az ellenkezőéért. Hogy azt a (már nem is) divatos intellektuális aljasságot képviseli, hogy nincs jó és rossz, nincs ez meg az, minden csak szemlélet kérdése és viszonylagos, minden manifeszt baromság legitim stb. Azt az irtandó elberiségellenes bűntényt amit úgy hívnak (a szó is értelmetlen), hogy posztmodern.

A kérdéses senkházi professzor egy trükkből él és iszonyatosan kártékony. Akkor is ha vannak néha dolgok amiket nem árt átértkelni és más mint a megszokott szempontból vizsgálni.

Akex Ash 2008.10.03. 08:39:30

Ja, mellesleg éppen ez a baj, hogy amikor egy újabb szintre lépsz, akkor mindig, MINDIG közlik veled, hogy felejtsd el az eddigieket, mert az nem úgy van, hazudtak neked, az szar volt. A gimnáziumban is ezt mondják, hogy felejtsd el az általánost, az egyetemen, hogy felejtsd el a gimnáziumot, a munkahelyen meg hogy felejtsd el az egyetemet...
És aki ezeket mondja, az mindig marha büszke magára, hogy ő most megmondta a tutit...

szinténnemaz 2008.10.03. 08:39:37

Igaza volt. Valóban nem vagy értelmiségi. Az értelmiségit nem a diploma teszi, és nem is a műveltség. Az értelmiségit egyrészt szerintem az állandó tanulás és kutatás teszi. Másrészt pedig - ami sokkal fontosabb - a kritikus gondolkodás.

Ha kapsz egy adott információt, azt soha ne vedd készpénznek. Mindig meg kell vizsgálni a helyzetet más szemszögből is. Ez az élet legegyszerűbb helyzeteiben is igaz. Vegyük azt az információt, hogy "a hurka finom". Azért mert ezt valaki mondja neked, még nem biztos, hogy így is van. Ha a környezetedben lévő többi ember szerint is így van, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy tényleg finom. Minél több mondja, annál valószínűbb. Ugyanakkor az igazság szubjektív. (Ami valakinek teljesen igaz, az a másiknak még egyáltalán nem biztos, hogy az.) Tehát nem tudod eldönteni ez alapján sem, hogy a hurka valóban finom-e. Kénytelen vagy empirikus tapasztalatokat gyűjteni, tehát eszel egy hurkát. Ezután eldöntöd, hogy SZEINTED finom-e, vagy nem. Így kialakítasz egy álláspontot. Amely mellett kiállhatsz. De egy valódi értelmiségi, aki nem a saját meggyőződésenek rabja, mindig meghagyja annak lehetőségét, hogy változhasson az álláspontja. Ha például hetekig csak olyan ételeket eszel, ami finomabb a hurkánál, megváltozhat az álláspontod, és a hurka már nem lesz finom.

És ha erre csak az egyetemen jöttél rá, akkor alapvetően nem vagy értelmiségi alkat.

(Mondom én ezt, aki üzletkötő vagyok :P)

Nite · http://animecomment.blog.hu 2008.10.03. 08:40:10

Én középiskolában bazisok fizikát tanultam, nem is csalódtam fősulin se. Mondjuk a közgazdaságtan meglepett, de azt mindig is tudtam, hogy a töri tanár hülyeségeket beszél :)

Tesla 2008.10.03. 08:42:55

Értelmiségi? wahh hah

Ez a kaszt teljesen kihalt és értelmét vesztette. Illetve van még, néhány belőlük.
Mikor is lennél értelmiségi?
1. Nem egy szaros diplomától, pléne ebben a hányinger túlképzésben ahol 92%-ot felvesznek.
2. Úgy indul a buli, hogy színházba járás, író-olvasó talákozókra járás(ha lenne még ilyen), publikálások, előadások tartása, otthonosan mozogni a humán világban (ha már bölcsész vagy), kiállítások látogatása stb. hadd ne soroljam
3. Ez manapság csak olyan maradványszó mint a politikai elit. Így hívjuk csak kurvára nem azt jelenti ,amit kéne.

szinténnemaz 2008.10.03. 08:45:42

Tesla 2008.10.03. 08:42:55:

Tévedsz, az értelmiségi nem erről szól. Lásd fent. Amiről te írsz, az inkább a sznob, aki utánozza az értelmiségit. Az értelmiséginek az általad leírtak alapvető szükségletei, de nem erről ismerszik meg.

Akex Ash 2008.10.03. 08:46:14

"És ha erre csak az egyetemen jöttél rá, akkor alapvetően nem vagy értelmiségi alkat.

(Mondom én ezt, aki üzletkötő vagyok :P) "

Akkor te csak tudod...

Tesla 2008.10.03. 08:46:26

Szinténnemaz
Akár dialektikus materializmust is tarthatnál :) ügyesen levezetted :D Ja nálunk a fősulin a másodikos fullsötét csajok mondogatták egymásnak, hogy ugye mi most már értelmiségiek vagyunk. Alig röhögtem a sírástól.

vacskamati 2008.10.03. 08:47:28

Más a gimnázium és más az egyetem, jó esetben.
A gimnázium középfokú oktatás, kvázi egy tömegnek, 4 év alatt sok tárgyat tanulsz, és az osztályba „mixed debility” (mixed abiliy) emberek járnak. Egyetemen jobban meg van szűrve a társaság. A professzor csak a kritikus gondolkodás hiányára próbált rávilágítani, ahogy szinténnemaz megfogalmazta.

nyekk 2008.10.03. 08:47:31

Az egyszerűsítés, az általánosítás, az előítéletek fenntartása a világ megértésének, az abban való eligazodásnak és a tudományos gondolkozásnak egyik legfontosabb módszere. A másik meg a kételkedés (persze olyan szinten, hogy a saját szemünknek azért higyjünk)

Akex Ash 2008.10.03. 08:47:42

na erről nagy vita lesz, hogy ki/mi az értelmiségi...

Emlékeztek Gálvölgyi poénjára?

"maga értelmiségi?" - nem, tanár vagyok"

szinténnemaz 2008.10.03. 08:47:52

Akex Ash 2008.10.03. 08:46:14

Ja, és önkritika, majd elfelejtettem. Köszi :P

Akex Ash 2008.10.03. 08:49:09

"A professzor csak a kritikus gondolkodás hiányára próbált rávilágítani"

Lehet, de nagyon negatív módon tette. "Az előadó meg leordította az egész évfolyamot, miután elolvasta az irományainkat. - Maguk idióta óvodások, semmit nem fogtak fel az anyagból. Mindenkit ki kellene rúgni innét."

Tesla 2008.10.03. 08:49:22

szintténnemaz

Ám legyen.
Inkább arra próbáltam rávilágítani, hogy manapaság ez már mennyire nem létező jelenség, inkább csak fogalom szintjén maradt meg. Tudunk amúgy ilyet mondani, hogy kit tartunk annak mostanában?

Akex Ash 2008.10.03. 08:53:34

"Másrészt pedig - ami sokkal fontosabb - a kritikus gondolkodás. Ha kapsz egy adott információt, azt soha ne vedd készpénznek. Mindig meg kell vizsgálni a helyzetet más szemszögből is. Ez az élet legegyszerűbb helyzeteiben is igaz."

Márpedig a kritikus gondolkodás hogy fér össze az előítélettel? A tanár példája:
"Az előítéletek segítenek abban, hogy tájékozódjunk a mindennapjainkban, és könnyebben hozzunk meg döntéseket. Koszos ruhájú asszonyt nem szeretjük, nem lesz belőle gondos feleség és háziasszony." vagyis itt éppen hogy nem gondolkozunk kritikusan (sőt sehogy), hanem kapásból elfogadjuk, hogy koszos ruha = rossz feleség...
(Nem beszélve arról, hogy érdekes példa ez egy pasas szájából...)

szinténnemaz 2008.10.03. 08:53:58

Tesla 2008.10.03. 08:49:22

Én egy-két egyetemi tanáromat neveznám annak. Közéleti személyiséget nem nagyon tudok megnevezni. Talán Nádas Péter...

vacskamati 2008.10.03. 08:54:12

Akex Ash

Nem hiszem, hogy rosszul tette. Az egyetemre felnőttek járnak, nem gyerekek. Itt az oktatás már régen nem a szájbarágásról szól, és nem kell pátyolgatni az embereket.
Ha valaki nem nőtt fel annyira, hogy azt ne tudja elfogadni, akkor nem érdemes egyetemre járnia.

Nyomi 2008.10.03. 08:55:31

Nem egészen értem én itt a problémát. Ha jól sejtem, az egyetemen elmondottak valami olyasmik voltak, amik kibővítették, tágabb környezetbe helyezték a gimiben tanultakat. Csóringer ötödikesnek nem lehet egyből azzal kezdeni, hogy hány féle társadalmi tagozódás volt a középkorban. Neki még a hűbéri lánc is épp elég. Nekem mázlim volt, az egyik vezető töritanár tanított minket gimiben, így ő maga verte belénk, hogy szokjunk le a "gonosz földesúr - szegény paraszt" népmesei fordulatról.

Fizikából is a newtoni mechanikával indulnak, aztán majd aki jobban elmélyül benne, annak idővel mesélnek az einsteini relativisztikus korrekciókról. Ami nem mond ellent a newtoninak, hanem kiterjeszti azt, egyéb hatások figyelembe vételével. Aki érti, az azt is érti, gimiben miért az egyszerűsített verziót oktatják.

Ami viszont hatalmas különbség a középiskolák és a normálisabb egyetemek között, hogy előbbiben (vagy akár egy jogi karon) magolni tanítanak, utóbbiban pedig gondolkodni. Persze, vannak tények és adatok - de a lényeg nem ezek visszaböfögése, hanem a felhasználásuk. Hallottam olyan műegyetemi vizsgáról, ahol nem tételezés ment, hanem az előadó mondott egy megoldandó problémát. Ha a diák bejárt előadásra vagy kiolvasta a jegyzetet, valószínűleg hamar beugrott neki az alapötlet. De ha ott talált ki valamit magától, az is jó volt.

szinténnemaz 2008.10.03. 08:57:56

Akex Ash 2008.10.03. 08:53:34

Miért ne férne össze? Ez is csak egy álláspont ami empirikus tapasztalaton alapul. Őszerinte így van. Valószínűleg nem tudott változtatni az álláspontján, mert eddig még nem tapasztalt mást, mint hogy a koszos ruhás nőből tényleg rossz feleség lesz...

Akex Ash 2008.10.03. 08:58:03

"Ha valaki nem nőtt fel annyira, hogy azt ne tudja elfogadni, akkor nem érdemes egyetemre járnia. "

Igen. És: aki nem tudja ordibálás nélkül elmondania a véleményét (amely lehet mégoly kritikus is) annak nem érdemes egyetemen tanítania.

A példában éppen a tanár volt az, aki gyereknek nézte a tanulókat és nem partnernek - aki speciel kevesebbet tud nála.

terasz · http://irodistak.blog.hu 2008.10.03. 08:58:41

felnőtt vagy, férj meg apa. kolléga meg beosztott. adóalany, klubtag, csapattárs, utas, felhasználó.

ez vagy. relatív.
az értelmiségi csak egy kategória, ráadásul fontossági sorrendben az egyik utolsó.

Akex Ash 2008.10.03. 09:00:34

"Miért ne férne össze? Ez is csak egy álláspont ami empirikus tapasztalaton alapul. Őszerinte így van. Valószínűleg nem tudott változtatni az álláspontján, mert eddig még nem tapasztalt mást, mint hogy a koszos ruhás nőből tényleg rossz feleség lesz..."

na igen. akkor a diákok jogosan tarthatták bunkónak az ordító tanárt, mert ők meg ezt tapasztalták. Nekik sem kell elgondolkodniuk a dolgon, egyszerűen elfogadni ezt az empirikus tapasztalatot... koszos ruha-rossz feleség, ordító egyetemi tanár-bunkó. Jó dolog az empíria :)

szinténnemaz 2008.10.03. 09:01:11

Akex Ash 2008.10.03. 08:58:03

Ott a pont. Senki sem mondta, hogy az adott tanár értelmiségi lenne.

szinténnemaz 2008.10.03. 09:02:04

Akex Ash 2008.10.03. 09:00:34

Így van.

Barlangi Troll 2008.10.03. 09:02:37

Tesla,

tökéletesen egyetértek.

25 éve a VILÁGBAN, rendszerfüggetlenül, az értelmiségit a világnézet különböztette meg a "többi" embertől. Ennek kialakításához olvasott, színházba járt és megdumálta mindezt a többi hasonlóval, tehét "életvitele" is ,mutatta ezt. Egyszerűen többféle információforráshoz fért hozzá mint a többiek. Persze volt ebben is erős társadalmi sznobizmus, dehát az ettől a kifejezés lválaszthatatlan. (nézz meg egy Woody Allen filmet:))

MA MI AZ ELLENTETT PÁRJA AZ ÉRTELMISÉGINEK?
A nem-értelmiségi?

szinténnemaz 2008.10.03. 09:03:22

Akex Ash 2008.10.03. 09:00:34

De ugyanakkor ráébresztette őket, hogy gondolkodniuk kell. Talán már megpróbált sok módszert, és ez bizonyult a legeredményesebbnek. Szegényeber Feleségénél bejött.

mamapicilánya 2008.10.03. 09:03:33

vacskamati

"A gimnázium középfokú oktatás, kvázi egy tömegnek, 4 év alatt sok tárgyat tanulsz, és az osztályba „mixed debility” (mixed abiliy) emberek járnak."

pont ez van az egyetemeken: tömegek, fele stupid, sok tárgyat tanulsz négy év alatt.

lv 2008.10.03. 09:05:19

Az hogy nem simogatok meg egy vicsorgó, nyáladzó ebet az nem előítélet, hanem tapasztalat.
Előítélet az, ha olyan tulajdonságból vonunk le következtetést, aminek nincs köze az adott dologhoz.
Ha bőrszín alapján elítélünk valakit, mert azok lopnak az előítélet.
De ha a véres bicskával járkáló, üvöltöző és hadonászó embert veszélyes agresszív egyednek bélyegezzük az nem előítélet, hanem józan ész.
Jó kis suliba járt a blogoló.
Az előző mondat sem előítélet.

Physim 2008.10.03. 09:06:34

Az az egyetemi tanár értelmes embernek tűnik. Régen azt hittem a történelem egy fix dolog. Megtörtént, leírták. Ma a legfolyékonyabb "tudománynak" tartom. Mivel Napóleon szerint, a történelmet a győztesek írják, el lehet képzelni mi az. Olvastam nekem meggyőző érvelést, hogy a finnugor népcsoportba tartozás egy hazugság. Ha jól emlékszem, Szörényi Levente cikkét olvastam erről (másét is). És hogy különbség van aközött amit tanítanak az iskolában és az egyetemen? Gondoljunk az elektronpályákra. Később derül ki, hogy nincs is ilyesmi.

vacskamati 2008.10.03. 09:07:52

Mamapicilánya
Ez az eredménye annak, hogy mindenkit felvesznek, aki éppen arra jár.

szinténnemaz 2008.10.03. 09:09:30

lv 2008.10.03. 09:05:19

Nincs igazad. Az előítélet, hasonló korábbi tapasztalatokon nyugvó következtetés. Az előítélet egyáltalán nem biztos, hogy alaptalan. Ha alaptalan az előítélet, akkor a tapasztalat előbb-utóbb megváltoztatja, és az előítélet magától meg fog szűnni. Ha nem szűnik meg, akkor van alapja... mindig.

Tesla 2008.10.03. 09:09:44

Mit tanultam a főiskolán?

Hogyan kell lavírozni, kummantani, túlélni, tanárokat kiismerni, elavult követelményrendszernek megfelelni.
Hogyan kell ügyesen vizsgázni.
Rengeteget olvasni, abból a lényeget felfogni és visszaböfögni a tanárnak tetsző módon.

Szomorú ? Lehet.
Mindenki a saját ütemében fejlődik.
Ja és az a hülye, aki elhiszi ,hogy a két nagyon (Műegyetem, ELTE) másképp van. Uaz csak még jobban szopatnak.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.03. 09:10:05

Nyálzó kutya, koszos ruha, kapcs Iv, szerintem ezek nem előítéletek. Nem tanultam (túl sok) filozófiát, de ezek nekem is sima tapasztalati kategorizálásnak tűnnek, ami nélkül egyszerűen nem lehet élni, ugyanúgy, mint ahogy akkor se lehetne, ha öt percenként elfelejtenéd a saját gondolataidat. (Harrison Bergeron megvolt...?) Az előítélet fogalmában - főleg, ahogy közkeletűen használják - szerintem több negatív tartalom van, kevesebb megalapozottságon.

Értelmiségi - jó kérdés volt, hogy mi az ellentettje. Ha ezt össze tudjuk hozni, talán kizárásos alapon meglesz az is, hogy ki az értelmiségi. :-)
Szóval szerintem ellentétei ezek:
- bunkó
- ostoba
- tanulatlan

valaki még valamit?

Alex Ash (nem Akex, miért nem szóltok? :) 2008.10.03. 09:11:05

"Ott a pont. Senki sem mondta, hogy az adott tanár értelmiségi lenne. "

Ha viszont egy egyetemi tanár (legyünk pontosak: oktató) sem biztos, hogy értelmiségi, akkor mi a probléma? :) és mi a megoldás? :)

kommentolo 2008.10.03. 09:17:28

Eukledeszi geometria nem hulyeseg, epp csak nem az egyetlen geometria.
Newtoni fizika sem hulyeseg, epp csak nem a ma ismert legreszletesebb modell.
Petofi Sandor kommunista koltokent valo ertelmezese SZERINTEM hulyeseg, de leven meddo"intelektualis faszveres", mindenkinek joga van a sajat velemenyehez.

elinor 2008.10.03. 09:18:22

Hány éves vagy,hogy még mindig ezen csodálkozol? 25? :D Lépj már tovább! Csodálkozásért senkinek sem fizetnek pénzt. Mindig az fizet, aki csodálkozik.

szinténnemaz 2008.10.03. 09:18:54

Alex Ash (nem Akex, miért nem szóltok? :) 2008.10.03. 09:11:05

Kevés az értelmiségi ahhoz, hogy mindenkit azok tanítsanak. Tárgyi tudást egy szakbarom is tudhat akár közvetíteni. Értelmiségieknek csak gondolkodni kell tanítani. Megoldás nics. Nem kell sok értelmiséginek lenni.

Alex Ash (nem Akex, miért nem szóltok? :) 2008.10.03. 09:20:01

"Petofi Sandor kommunista koltokent valo ertelmezese SZERINTEM hulyeseg, de leven meddo"intelektualis faszveres", mindenkinek joga van a sajat velemenyehez."

Pedig éppen akartam mondani, hogy van olyan értelmezés is, hogy tulajdonképpen az az értelmiségi, aki olyan (szellemi) dologgal foglalkozik, amelynek a való életben semmi haszna - csak éppen szép.
(Vö.: Thalész: a matematikának nem kel, hogy haszna legyen, a matematika gyönyörködtet!)
:)

Loga 2008.10.03. 09:20:17

Mindentől függetlenül tipikusan rossz, tehetségtelen tanárra vall, hogy "vizsgán" tudod meg, hogy miről szólt a félév.
Úgy leplezi a tehetségtelenségét, hogy eltitkolja a saját "tudományát", hogy aztán utólag a képedbe vágja, hogy mit nem tudsz.
A tehetséges tanár óráit érted, és nem hülyének érzed magad tőle.

Tesla 2008.10.03. 09:20:59

Lassan leredukáljuk oda, hogy értelmiségi az, akinek diplomája van, alkot, újat hoz létre és nem fizikai munkát végez.
Szerintetek beszélhetünk még ilyenről, hogy orvos értelmiség, mérnök értelmiség? stb Jó a tanár az külön faj :)

szinténnemaz 2008.10.03. 09:21:04

Céadaoin · iterum.blog.hu 2008.10.03. 09:10:05

Messze jársz szerintem az értelmiségi ellentétjének megfogalmazásától, de a megoldást én nem tudom. De érdekes téma.

Alex Ash (nem Akex, miért nem szóltok? :) 2008.10.03. 09:21:28

"Kevés az értelmiségi ahhoz, hogy mindenkit azok tanítsanak. ... Nem kell sok értelmiséginek lenni."

Akkor nem kell megijednie a blogírónak sem, hogy ő sem értelmiségi :)

Alex Ash (nem Akex, miért nem szóltok? :) 2008.10.03. 09:22:22

Loga, nagyon igazad van.

szinténnemaz 2008.10.03. 09:23:01

Loga 2008.10.03. 09:20:17

Ez sajnos így igaz.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.03. 09:24:01

szinténnemaz, lehet, hogy csak provokálni akatam...? :-D

szinténnemaz 2008.10.03. 09:24:14

Alex Ash (nem Akex, miért nem szóltok? :) 2008.10.03. 09:21:28

Egyáltalán nem baj, ha valaki nem értelmiségi. Csak azért ne gondolja magáról, hogy az :P

vorpex 2008.10.03. 09:26:48

Szegényember felesége

Ismerős a sztori, én ugyanezen mentem át. Mielőtt felkerültem az egyetemre úgy éreztem van egy kiforrott világképem, értékrendszerem, ami az első félévben össze is omlott. Apránként kellet újra összeraknom magam. Ráadásul úgy érzem, mintha a személyiségem, értékrendszerem évről évre változott volna egy nagyot.
Most h már lediplomáztam, úgy érzem, hogy a jelenlegi az igazi. Aztán ki tudja, lehet, hogy rövid időn belül újra beüt a krach...:)

szinténnemaz 2008.10.03. 09:28:17

Jobb volna a blog alcímének szerintem az, hogy "Egy diplomás pár küzdelmei a létminimum alatt." Holott ez sem találó, mert ugye Szegényeber még egy középfokú nyelvvizsgát sem képes összehozni...

Voltam egy diplomaosztón minap, és borzasztóan elszomorított, hogy a 300 végzőből több mint százan ott álltak TALÁRBAN, és ujjongtak ők is, pedig csak egy igazolást kaptak nyelvvizsga hiányában. Nevetséges. Sarokba! Süveget a fejre! Seggberúgás! :P

Madárijesztő Áruló 2008.10.03. 09:29:47

Nem. Nem vagy értelmiségi.

Egy semmihez sem értő, mindenre alkalmatlan, alulművelt, szánalmas libsi bölcsész vagy. Az legocsmányabb tarisznyás tapló állatfaj, aki csak fellelhető ebben a szánalmas oktatási gépezetben.

szinténnemaz 2008.10.03. 09:31:09

Madárijesztő Áruló 2008.10.03. 09:29:47

Ne ez az alaptalan előítélet. :) Gondolkodásra képtelen, diszkriminatív félhülye!
Sarokba! Süveget a fejre! Seggberúgás! :P

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2008.10.03. 09:31:48

Kedves Kommentelők!

Válaszolva a posztban feltett kérdésre, én nem sok mindent tanultam az egyetemen. A középiskola pedig elég unalmas lett volna, ha nem foglalom el magam matekórákon a Fermat-sejtés radikálisan új bizonyításának kidolgozásával, meg hasonlókkal. Egyetemre csak azért járok, mert diploma nélkül nem hinné el nekem senki, hogy értek ám a kinetikához.

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának IV. éves hallgatója

Physim 2008.10.03. 09:34:16

Madárijesztő.
Mehetnél a mezőre.

Katka 2008.10.03. 09:35:06

Köszönöm Uram, hogy nem lettem bölcsész! Műszaki területen nem találkozik az ember ilyen hülyékkel. :-S

szinténnemaz 2008.10.03. 09:35:25

ifj. Farkas Gyula · kosbor.freeblog.hu 2008.10.03. 09:31:48

Kedves Gyula!

Igen megtisztelő megtudni Önről, hogy ilyesfajta kvalitásokkal rendelkezik. A kommentelők és saját megem nevében is köszönöm.

Sarokba! Süveget a fejre! Seggberúgás! :P

Tisztelettel

szinténnemaz :P

Loga 2008.10.03. 09:36:28

Egyébként érdekes, hogy az "elit" és az "értelmiség" klasszikus együttállása mennyire megbomlani látszik, az értelmiség a lecsúszott rétegek felé, az "elit" a audis-bmws-színesfémvállalkozó és a semmiheznemértek-cégeskocsi-manager típusát kezdi jelenteni.

Ez persze (szerintem jogos) haragot szül, lásd. szegénység.blog.

2008.10.03. 09:37:16

Céadaoin
Mi az értelmiségi ellentéte?
Amit te leírtál az semmiképpen.
Én nem tartom magam értelmiséginek, de nem vagyok bunkó, ostoba, tanulatlan, csak azért mert nem végeztem el egy trágya szakot valamelyiken egyetemen vagy főiskolán.
Az értelmiségi az a munkára vonatkozik szerintem. Az értelmiségi ellentéte az, aki valódi munkát végez, mindegy mi a végzettsége.
Kb 20 éve ezt úgy határozták meg, hogy aki értelmiségi szülő gyereke volt, az nem kaphatott meg bizonyos támogatásokat az iskolában, csak a munkás szülők gyerekei. A padtársam az első kategóriába tartozott, az anyja könyvtáros volt, az apja pedig valamelyik hivatalban dolgozott.
Az értelmiségi az, aki nem akar dolgozni, nem akarja bepiszkítani a kezét.

Physim 2008.10.03. 09:37:43

Kedves Gyula
Mire jutottál a Fermat sejtéssel?

szinténnemaz 2008.10.03. 09:39:09

roli101 2008.10.03. 09:37:16

Ez szegényes gondolkodásra vall. Nem vagy kicsit frusztrált, hogy nincs diplomád?

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.03. 09:39:27

Roli - eszerint az értelmiségi a számodra nem egy pozitív dolog, jól látom?

Alex Ash (nem Akex, miért nem szóltok? :) 2008.10.03. 09:40:16

" Katka 2008.10.03. 09:35:06
Köszönöm Uram, hogy nem lettem bölcsész! Műszaki területen nem találkozik az ember ilyen hülyékkel. :-S"

Miért, műszaki területen nincs tükör?? :-/

uborka 2008.10.03. 09:48:59

Az értelmiségi ellentéte a biorobot.

kogito 2008.10.03. 09:49:24

Értelmiségi az, aki azt hiszi magáról, hogy jobban érti a világot és önmagát, mint a többiek.

De tökéletesen felesleges szófordulat, nem érdemes erről a hitről vitát nyitni.

Az iskolában (egyetemen ) tanítanak valamit, azokat a dolgokat, amiket az értelmiséginek nevezett csoport fontosnak tart.
De ami valóban fontos, azt egyetlen egyetemen se tanítják ( üdítő kivétel pl. az említett professzor, ő legalább elkezdte).

Amit tanítanak, az egyetlen dologra jó, hogy azt hidd, te tudsz, és egyetlen következménye van: ez a hit megakadályozza a valódi tanulást ( minek tanuljak, ha már tudok).

Pedig az egyetem végéig eltelt idő 25 év, az életed végéig eltelik még ujabb 50.

Úgy hogy a rendelkezésedre álló idő kihasználása miatt jobb, ha tudatlannak hiszed magad.

Ez a bölcsesség kezdete :)

anti_troll 2008.10.03. 09:49:44

Az hogy ki hogy boldogul, ma már nem diplomafüggő. ( Hál Istennek)

Nagyon sok mihaszna semmirekellő diplomás van, és nagyon sok olyan haszonos és sikeres ember, akinek nincs diplomája. (én ez utóbbi, bár a hasznos az relatív)

A lényeg, hogy ne gondolja senki, hogy a kézbe kapott diploma GARANCIA a jól fizetett állásra,
valamint igazolás, hogy most már értelmiségi vagyok, mindent mindenkinél jobban tudok, és én vagyok a világ teteje, akinek meg nincs diplomája csak másodrangú ( flusztrált mert nincs diplomája)
ember lehet. Pont.

Loga 2008.10.03. 09:49:46

Katka 2008.10.03. 09:35:06
"Köszönöm Uram, hogy nem lettem bölcsész! Műszaki területen nem találkozik az ember ilyen hülyékkel. :-S "

Katka, pont kettővel késted le Fazekas Gyula juniort.
:D

bringás 2008.10.03. 09:50:32

Barlangi Troll!

Az értelmiségi ellentétje az értelmes.

Alex Ash 2008.10.03. 09:55:07

"De ami valóban fontos, azt egyetlen egyetemen se tanítják "

Na, áruld el, mi az ami valóban fontos, hadd okuljunk..

vero 2008.10.03. 09:55:20

Az előítéletek valójában utóítéletek, melyek alapja a kollektív tudás. Ugye nem kell, hogy mindekit megharapjon a vicsorgó kutya ahhoz, hogy tudja, attól tartani kell. És ez így van jól.

A több tanulás hatására azért érzi az ember, hogy egyre hülyébb, mert a fát megismerni úgy, hogy az ágain lévő levelek mindegyét megnézed és analizálod, képtelenség. A lényeget sosem a szélben rezgő levelek ezrei, hanem a föld alatt rejtőző gyökér árulja el. Arra meg senki sem kíváncsi. Sötétben is van, meg ásni is kell érte...szóval nem egyszerű.

Akik azonban nem másztak föl az ágak végére, közelebb vannak a lényeghez, még akkor is, ha ezért semmit sem tettek. Így aztán jogos, hogy magabiztosabbak, hiszen az eredendőtől nem távolodtak el.

Érdekes, hogy mindezt a szegénység blogon írom le.

Buda 2008.10.03. 09:55:22

szavazzunk!

Alex Ash 2008.10.03. 09:56:44

"akinek meg nincs diplomája csak másodrangú ( flusztrált mert nincs diplomája)
ember lehet. Pont. "

Hááát, ha valakinek nincs, és folyton azt hangoztatja, hogy ő mennyivel okosabb így is, mint a diplomások, és hogy a diploma semmit sem ér - az eléggé frusztráltnak tűnik.
Tudod, ez a tapasztalat :)

2008.10.03. 09:57:30

Volt idő amikor frusztrált, hogy nincs diplomám, de amikor látom, hogy kik kapnak és mit érnek vele, inkább örülök, hogy nincs. Én meg vagyok anélkül is. Nem panaszkodok, nem sírok, hogy nem kapok állást, pedig mennyit tanultam a főiskolán.
Nem vagyok ellene az értelmiségnek, szükség van rájuk. Csak én nem azzal foglalkozok.

Alex Ash 2008.10.03. 10:00:03

"Volt idő amikor frusztrált, hogy nincs diplomám, de amikor látom, hogy kik kapnak és mit érnek vele, inkább örülök, hogy nincs."

Miért kell "örülni" annak, hogy nincs? :)
Fogadd el, hogy nincs, illetve ne is jusson eszedbe egyszer sem, hogy kellene és ez jó - de ne "örülj" neki...

midnight coder 2008.10.03. 10:03:18

Mondjuk én sem tartom magam értelmiséginek. Azzal amiket művelnek mostanság a közéletben a magukat értelmiséginek kikiáltó fazonok, valahogy nem igazán kívánok semmilyen formában közösséget vállalni.

Ami az előítéleteket illeti, valóban igaza volt a profnak. Persze egyes esetekben el lehet, sőt kell vetni de ha az utcán szembejön valaki akkor általában nincs idő elkérni és végigolvasni az illető életrajzát hogy az illető valóban olyan-e mint amilyennek ránézésre tűnik. Az életben sok-sok döntést kell hozni és ha minden lépést részletesen végigelemeznénk akkor centrit sem haladnánk előre.

Alex Ash 2008.10.03. 10:03:36

Egyébként én nem azért "örülök", hogy van diplomám, mert úgy érzem, hogy ezzel több pénzt tudok keresni... És nem is keresek vele :)

Kerti Öröm 2008.10.03. 10:04:11

Aki ilyen egyetemre jár, az ne csodálkozzon, hogy utána szegénység blogot ír...

Véletlenül nem Havas Henrik "tanár úr" volt az ominózus professzor. A nagyképű tudálékosság alapján legalábbis hasonló személyiségtípusba tartoznak.

Értelmiségi kategóriában kedvenceim a magukat Mértékadó Értelmiségnek hívó egyedek, akik népünk aktuális vezetőjének haladó politikáját támogató nyilatkozatokat, meg mindenféle chartákat írnak alá. Egyúttal mély meggyőződésük, hogy ők az egyedüli okos csoport ebben a butuska országban. Még rosszabb, hogy ezt sokan még el is hiszik nekik.

gromit 2008.10.03. 10:05:30

en ugy erzem, hogy az az ertelmisegi kep, ami itt a fejekben el, egy kicsit avitt, leginkabb egy min. 200 evvel ezelotti tokvakaro arisztokrata remlik fel ebbol a sok szinhazba meg kiallitasra jarasrol. nem lebecsulve a muveszetekbeni jartassagot azert megkockaztatnam, 2008.ban nem tarthato az a kep, hogy valaki, aki csak human teruleten van otthon, intellektualisan az elithez sorolhassa magat. aki manapsag nincs tisztaban alapveto kozgazdasagi fogalmakkal (pl. nem erti mi is ez a hitelvalsag), bioboltban vasarol, hogy nehogy genmodositott paradicsomot egyen, de nem tudja, mi is valojaban egy transzgenikus eloleny, nem erti, az informatika alapveteseit, az ugyan hadovalhat heideggerrol, de akkor is csak egy kihalasra itelt faj kepviseloje.

egyebkent nyilvan ezert is van itt tobbeknek az az erzese, h az ertelmisegi az egy lecsuszofelben levo reteg, tarsadalmi megbecsulese egyre elhanyagolhatobb.

(idekivankozik meg az a tapasztalat, hogy bolcseszek kozott divat azzal dicsekedni, hogy meg Ohm torvenyet se ertik, olyan hulyek fizikabol, fizikusok ugyanakkor nem szoktak azzal hencegni, h nem tudjak, ki is volt ez az ady endre.)

kogito 2008.10.03. 10:06:12

Alex, pl.amit az első mondatban olvashatsz: érteni a világot és önmagad. A megértés az egyetlen kincs.

szinténnemaz 2008.10.03. 10:08:27

uborka 2008.10.03. 09:48:59

"Az értelmiségi ellentéte a biorobot."

Nem rossz gondolat.

Alex Ash 2008.10.03. 10:08:31

"(idekivankozik meg az a tapasztalat, hogy bolcseszek kozott divat azzal dicsekedni, hogy meg Ohm torvenyet se ertik, olyan hulyek fizikabol, fizikusok ugyanakkor nem szoktak azzal hencegni, h nem tudjak, ki is volt ez az ady endre.)"

Azzal talán nem (ámbár...), de az már ezen a blogon is elhangzott, hogy Petőfi verseinek elemzése "intellektuális faszverés", semmi több...

Loga 2008.10.03. 10:08:41

Tesvéreim, túl van misztifikálva az értelmiségi fogalma, pedig egyszerűen csak arra utal, hogy mi a MUNKÁJA az illetőnek.

Tanár vagy? Értelmiségi vagy.
Diplomával pénztáros vagy? Nem vagy értelmiségi.
Nincs diplomád, de programozásból élsz? Értelmiségi vagy.

Nem szubjektív intellektuális mérce, mint ahogy itt rugóztok ezen, hanem szellemi munkások gyűjtőneve.

Sokan az "értelem" szótőből azt gondolják, hogy valamilyen okosságot vagy annak hiányát jelenti a szó, pedig nem, mindenki tud példát ostoba gyökér értelmiségire, meg ősbölcs egyszeri nagyapára.

2008.10.03. 10:10:26

Csak azért örülök, hogy nem vagyok diplomás, mert nem kell magamat velük egy kalap alá venni.
Egy jó tanfolyam sokkal többet ér, mint egy diploma.
Persze nem az értelmiségiek körében, hanem a dolgozók körében.
Egy egyetemi vagy főiskolai tanári diplomával mi a fenét lehet csinálni, ha nem akarsz tanítani. Semmit, mert nem értessz semmihez, de legalább értelmiséginek mondhatod magad.

whale 2008.10.03. 10:11:05

Ki az értelmiségi?

Aki érdeklődő és kíváncsi az őt körülvevő világra. Akar és képes tanulni, megfigyelni és ez alapján képes megteremteni a saját világát, bármekkora legyen az...

szinténnemaz 2008.10.03. 10:11:06

Kerti Öröm 2008.10.03. 10:04:11

Havas soha nem jutna el az amlített gondolatmenetig...

anti_troll 2008.10.03. 10:11:19


Nincs diplomám, ahogyan nyelvvizsgám sincs.

Ennek ellenére semmiféle hiányérzetem nincs.

A tanulás ugyanis csak az utat mutatja meg, hogy lehet jól, hatékonyan dolgozni, csiszolja az agyat hogyan fejlesztheti az ember a gondolkodását.

A diploma, a papír, semmire sem garancia.

Alex Ash 2008.10.03. 10:11:23

"Alex, pl.amit az első mondatban olvashatsz: érteni a világot és önmagad. A megértés az egyetlen kincs."

Bocs, ez egy aranyköpés, semmi több.

Igaznak igaz, mert mindenki ezt szeretné. A történész ezért foglalkozik a történelemmel, a fizikus a fizikával, az irodalmár a versekkel: hogy megértsük önmagunkat és a világot. Ettől függetlenül az történésznek, a fizikusnak, és az irodalmárnak is tanulnia kell.
És?

KiNG 2008.10.03. 10:11:43

Egyetemre járok, de nem leszek értelmiségi. Minek az. Szarom le.

Nem érdekel Kant, Heidegger, Sztrugackijék, Hamvas, Kornis, Müller, az 1984, a Legyek Ura meg egyéb más divatértelmiségi szar. Szarom le a sok álszent bölcselkedő barmot. Művészfilmeket nem nézek. Seggfej újságírókat gyűlölöm.

Olyan dolgokat kell tanulni, aminek értékké, pénzzé tehető produktuma lesz.

944 2008.10.03. 10:13:57

Hat nem tudom, nekem a szakkozep utan a foiskola es az egyetem is bemagolos intezet volt.
Mindegy, visszahallottak, amit akartak, cserebe adtak diplomakat.
Azota is a fiokomban orzom oket.
A multik, ahol dogoztam, azok se az onallo, kritikus gondolkodast dijaztak, hanem a szabalyok vakon koveteset, es a kitarto tulorazast.
Kiallitasokra, szinhazba, klubdelutanokra nem jarok, mondjuk nem is tartom magam ertelmiseginek.

Alex Ash 2008.10.03. 10:14:14

"A diploma, a papír, semmire sem garancia."
Ez így van.
De valamit igazol.

W Joe 2008.10.03. 10:14:49

Általános iskolában azt tanítják, hogy pl. v=s/t. Aztán középiskolában világos lesz, hogy van gyorsulás is és akkor bonyolultabb a képlet. Aztán főiskolán kiderül, hogy ez az egész nagyon le volt egyszerűsítve és igazából integrálni, deriválni, stb. kell minden képletben. De nem lehet azzal kezdeni, hogy általánosban integrálni tanítjuk a gyerekeket. Az egyszerűsítés mindig jól működik, csak a tanárnak el kell mondania, hogy ez igazából bonyolultabb, majd később meglátjátok.
Történelemben is jól működne a több szint , ha a diák tudja, hogy az egy egyszerűsített változat amit hall. Persze az én tanáraim pl. bemagoltatták amit lediktáltak. Nekik az volt a történelem. Megváltoztathatatlan, stabil.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.03. 10:14:51

Értelmiségi vagy nem, mit számít? Mire jó az ilyen besorolás? Nem olyan a magyar (humán vezető) értelmiség, hogy annyira büszke lehetne magára, ami az utóbbi 45 évben betöltött szerepét illeti. Csak közvtve tartozik a föntiekhez, de sokakat érdekelhet milyen volt ennek a rétegnek a szerepe és mi köze annak ahhoz ahol most az ország áll, meg hogy hol áll. Szóval:

www.kibulizottorszag.net

Ajánlott.

hurráoptimista 2008.10.03. 10:15:51

The King & Kinga: ha ironizáltál, az tök oké, értem és jópofa.

Ha viszont komolyan gondoltad, akkor a legelfajzottabb és megvetendőbb példánya vagy a homo sapiensnek, akitől elhatárolódom.

Alex Ash 2008.10.03. 10:16:29

" A Nép Te vagy 2008.10.03. 10:14:51 "

nem unod még ezt a spamet?

gromit 2008.10.03. 10:17:18

"Az értelmiségi az, aki (..) nem akarja bepiszkítani a kezét. "

ez kurvajo definicio :))

viszont roli101, nem kene ennyit rugoznod, hogy mekkora huyleseg is mar a diploma. nem az. illetve nem mindenkinek a kezeben az. minden attol fugg, hogy mit kezdesz vele. hulyeket meg barhol talalsz, azoval ez igy eleg olcso erveles, hogy latom, milyen gyokerek is kapnak diplomat.

öhöhöhö 2008.10.03. 10:19:08

Hát, eftársak, legyetek erősek, többsége az egyetemistának jó hülye, mert már eddig is mindenkit felvettek, most meg pláne. Úgyhogy az új értelmiségi = valamit nem tud, amit régen köllött volna. De ha mégis tudja is, akkor se fog állást kapni vidéken. Pesten meg megy recepciósnak (pardon ügyfélszolgálati ménádzsernek).

szinténnemaz 2008.10.03. 10:20:24

The King & Kinga 2008.10.03. 10:11:43

Valószínűleg azért nem érdekelnek téged, mert esélyed sincs megérteni őket.
Ugyanakkor igaz, hogy nem csak ezek az erények. Heidegger kellé kell természettudomyányi tudás is, ha ma valaki érteliségi akar lenni.
Nekem a kedvenc tanárom filozófia szak mellett programozó matematikus, csillagász és jogász volt. De nem csak "gyűjtöhette" a diplomákat. Nem volt rájuk szükslge, egyszerűen érdekelték ezek a dolgok.

És szerette a művészfilmeket :P

Na Ő értelmiségi volt.

kogito 2008.10.03. 10:22:48

Alex , így van, aranyköpés. Loga is ezzel kezdte : közhely.
A lefelé hulló alma is az.
És amíg ezen a marha nagy "tudáson" nem lépsz túl, addig ... azon belül maradsz :)

KiNG 2008.10.03. 10:25:40

hurráoptimista 2008.10.03. 10:15:51

Nem, nem ironizáltam. Azt látom, hogy az "értelmiség", a nagy homályos katyvasz, érdektelen dolgokkal foglalkozik sorra, folyton valami elvont idióta világban élnek, sokszor depisek, anyagilag se állnak jól, és folyton azon agyalnak, mennyire is különb vagyok, mert értelmiségi vagyok. Groteszk, amiről filozofálnak, a gyűjtőnév is csak azért lett értelmiségi, hogy bemeséljék másoknak, a viselt dogaiknak valami köze van az értelemhez. Pedig marhára nincs.

Nálam az értelmes ember a HVG-olvasásban, magasszintű angolnyelv-tudásban, pénzügyi ismeretek tudatában, jogi tudásban, informatikatudásban, és a jelen világ berendezkedésének alapos ismeretében merül ki.

Kurvára nem akarok "értelmiségi" lenni, mert kurva nagy zsákutca.

Alex Ash 2008.10.03. 10:26:35

Azt írtad:
"Az iskolában (egyetemen ) tanítanak valamit, azokat a dolgokat, amiket az értelmiséginek nevezett csoport fontosnak tart.
De ami valóban fontos, azt egyetlen egyetemen se tanítják"
Rákérdeztem, hogy mi az, erre jössz a lefelé hulló almával... ezt nem tanítják az egyetemen?? Newtont???
Vagy most mi van?
Te biztos "értelmiségi" vagy, mert kérdeztem tőled egy egyszerű dolgot, erre te direkt úgy válaszolsz, hogy értsem - és gondolom ettől megy fel az egód :)))
Sekély e kéj...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2008.10.03. 10:28:14

Kiindulva abból, hogy "Az okos hülyéskedik, a hülye okoskodik", valamint abból, hogy

(Bertrand Russell) " Az a baj a világgal, hogy az okosok kételkednek, míg a hülyék tökéletesen biztosak a dolgukban."

azt mondom, értelmiségi az, aki nem ringatja magát saját tévedhetetlenségének téves tudatába. Ez a definíció így felöleli a műszaki értelmiséget, a humán értelmiséget, de nem köti azt diplomához, míg kizárja a nagyhangú sznobokat és a becsontosodott professzorokat.

Még hogy attól értelmiségi valaki, hogy író-olvasó találkozóra já! Nevetséges. Itt az internet, tessék használni!

Ellentéte mindenki, aki nem tud magán nevetni.

Alex Ash 2008.10.03. 10:29:19

"Nálam az értelmes ember a HVG-olvasásban, magasszintű angolnyelv-tudásban, pénzügyi ismeretek tudatában, jogi tudásban, informatikatudásban, és a jelen világ berendezkedésének alapos ismeretében merül ki."

Gondolom te ilyen vagy :) vagyis közlöd velünk, hogy te vagy az értelmiségi/értelmes ember - meg az, aki olyan mint te :)
Ez is egy álláspont :)

szinténnemaz 2008.10.03. 10:30:14

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2008.10.03. 10:28:14

Eddig az a komment ragadta meg a legjobban a lényeget. Szerintem!

944 2008.10.03. 10:30:28

Valaki emlitette, hogy ertelmisegi korben divat hulyenek lenni a real/gyakorlati/muszaki dolgokhoz:
-szamitogep
-fenymasolo
-auto
-penzugy
-csavarhuzo, kalapacs
-lapat

Egyetertek.

bölcsésztanár 2008.10.03. 10:31:51

Nem értelmiségi vagy, hanem felnőtt, gondolkodó ember. Nagyapám négy elemit végzett, kb ezekre a dolgokra magától is rájött élettapasztalat útján. Mármint a maga fejével gondolkodni és mindenről saját véleményt alkotni. A többit hagyjuk, de szerintem ez a lényeg.

Azért középiskolában durva lenne belecsapni a lecsóba, hogy "ugyanmár, nincs se alany, se állítmány, se szubjektum, se igazság, minden relatív". Egyrészt, mert nem relatív minden, másrészt azt lehet szétrombolni, ami fel van építve, ugye.

kogito 2008.10.03. 10:32:45

Alex, vedd úgy, hogy csak annyit akartam mondani, mint a példabeli prof (mindannyiótokat ki kellene rúgni ... .).
De valszeg ő se rágta senki szájába, hogy ahelyett mi az, ami tutti !
Én se fogok, és vedd észre,éppen ez a lényeg :)

Kori 2008.10.03. 10:33:11

Én egy fajta tanácsadónak tanultam, ahol kell empátia meg egy csomó ilyen jellegű szociális képesség. Na ez meg is volt, az első egyetemi félévem végéig. Utánna szépen lassan kiírtották belőlünk a -Segítünk nektek! -De béna vagy, szerencsétlen vagy, remélem nyomorultul érzed magad, felőlem leszarom mi van veletek- hozzáállásukkal. Mifelénk az a mondás járta az egyetemen, hogy Aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja...

szinténnemaz 2008.10.03. 10:33:40

Alex Ash 2008.10.03. 10:29:19

A legtöbb félhülye, aki azt hiszi magáról, hogy értlmes ember, úgy próbálná meghatározni az értelmiségi fogalmát, hogy a saját típusát írja le.
Azokban, amiket írt még lenne is valami, ha nyitva hagyná a további lehetőségeket is. Csak ezekkel a tulajdonságokkal még nem lehet valaki értelmiségi, csak jól menő bróker:)

sylvio · http://reakcio.hu 2008.10.03. 10:34:16

Köszönöm Uram, hogy nem lettem kocakfejű, és a bölcsészkarra mentem!

Paul Johnson: Értelmiségiek - ez az egyik kedvenc könyvem. A felvilágosodás óta honos értelmiségieket vizsgálja.

A relativizmusról és minden megkérdőjelezéséről annyit: hogy a kaja ízlik-e vagy nem, az "igazság". Persze, az ízlésnek is lehetnek fokozatai. Vannak viszont olyan alapigazságok, amelyeket meg lehet ugyan kérdőjelezni, de azért vannak. A gravitáció nem parlamenti szavazás kérdése, ahogy Isten léte sem az, csak az elsőt könnyebb bizonyítani.

A felvilágosodás világképét én sem fogadom el, eredményeit azonban nem vitatom.

Nehéz kérdések ezek, nekünk is azt tanították, senkinek ne higyjünk (ez persze elsősorban a történelmi kutatásokra vonatkozott). De józan paraszti ésszel jól el lehet különíteni az igazság különböző abszolút és relatív szintjeit. Annak megismerése viszont megint más kérdés. Mindenesetre azért nem vagyunk olyan rosszak ebben sem szerintem.

Mondhatnám, nem hiszek a relativizmus abszolutizálásában. :)

Az előítéletről pedig annyit, hogy annyiban igaza volt a profnak, hogy a pszichológia tudománya tényleg azt tartja az előítéletekről (azaz prekoncepciókról), hogy azok szükségesek, hiszen nélkülük nem tudnánk gyors döntéseket hozni. De itt előítéleteken nem csupán a sajtóban gyakran előforduló "faji előítéleteket" értik.

Playa 2008.10.03. 10:36:21

Tisztelt Feleség!Attól,hogy akármit végeztél,még nem vagy értelmiség.Ahhoz sokkal több kell,mint egy okirat.Jómagam is rendelkezem okirattal,de én,ellentétben veled,tudom hol kezdődik az értelmiség,így megspórolok egy üres hőbörgést,meghagyva a fenti kifejezést az arra igazán méltóknak.

Alex Ash 2008.10.03. 10:36:32

"Alex, vedd úgy, hogy csak annyit akartam mondani, mint a példabeli prof (mindannyiótokat ki kellene rúgni ... .).

Mert ő tévedhetetlen??? Akkor jó.

"De valszeg ő se rágta senki szájába, hogy ahelyett mi az, ami tutti ! Én se fogok, és vedd észre,éppen ez a lényeg :) "

Értem. vagyis lehülyézni valakit, de nem mondani meg, hogy miért hülye - ez szerinted a követendő példa. Pláne egy tanártól.

hurráoptimista 2008.10.03. 10:36:32

The King & Kinga 2008.10.03. 10:25:40

Nem mondom el miből van diplomám, mert érdektelen. Praktikus és kevésbé praktikus papírok, merthogy több is van. Az tény, hogy nem a diplomá(k)tól lesz valaki értelmiségi, hiszen ha körülnézek, akkor megannyi finom ízlésű, Valódi Értelmiségi venne körül, és nem diplomával rendelkező konzumidióta nyárspolgár, akik birkamód képtelenek szuverén, autonóm módon létezni a világban és nagykanállal eszik az eléjük rakott moslékot (elsősorban a kulturális fogyasztási szokásokra gondolok, de általános értelemben is igaz az igénytelenség: betagozódni mindenáron, az önreflexió hiánya stb.).

Amit viszont vallasz, az maga a színtiszta pragmatizmus, a pénz és a praktikum fetisizálása, a fogyasztói társadalomban dívó immoralitás legitimizálása, amitől jobban kevés dolog undorít. Te a mai kor embere vagy és eként is fogsz majd elbukni, de akkor már késő lesz. Ha máskor nem, majd a halálos ágyadon gondolj bele abba, hogy a kisszerű aprópénzre válthatóságon kívül léteznek egyéb értékek is, mert ez tesz minket, homo sapienseket - Nietzsche után szabadon - "emberi, nagyon is emberi" lakókká a Földön. Amíg ezt a trivialitást minimálisan sem vagy képes belátni, addig nem tekintelek fajtársamnak.

Minél előbbi okulást kívánva maradok kétes tisztelettel:

hurráoptimista

Alex Ash 2008.10.03. 10:39:34

"Jómagam is rendelkezem okirattal,de én,ellentétben veled,tudom hol kezdődik az értelmiség"

...de nem árulod el, nekünk butáknak :)))

Nesze neked párbeszéd! :)

kogito 2008.10.03. 10:40:07

Ha értenéd önmagadat,akor nem gondolnád, hogy bármiféle lehülyézés van abban, amit írtam.
Ellenkezőleg, nagyrabecsülés, hogy te is képes vagy valamire, szájbarágás nélkül :)

szinténnemaz 2008.10.03. 10:41:19

Konlkúzió mindezekből:

Az értelmiségi fogalma is teljesen szubjektív. Ugyanolyan, mint a "finom a hurka".

Mindeki csak egy dologban ért egyet: a diplomától senki sem lesz értelmiségi.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.03. 10:41:41

Alex Ash 2008.10.03. 10:16:29

1. Nem spam
2. Nem tudod mit jelent a szó. Eleve rosszul használod. Nem a téged nem érdeklő, vagy neked nem tetsző bejegyzés a spam, hanem egy összefüggéstelenül küldött és anyagi vonatkozású, azaz pénzkicsaló dumáé. Semmi hasonlóról sincs szó.
3. Ha elovasod, látod, mennyiben tartozik ide, mint meg is mondtam, közvetve.
4. Kibírod. Műkritikát ne így gyakorolj. Mást érdekel(het).
5. Törődj a magad dolgával. Nem hatalmazott meg senki csendőrségre errefelé.

Alex Ash 2008.10.03. 10:42:25

"Ha értenéd önmagadat,akor nem gondolnád, hogy bármiféle lehülyézés van abban, amit írtam."

ja vagy úgy. Ha érteném magam...

"Ellenkezőleg, nagyrabecsülés, hogy te is képes vagy valamire, szájbarágás nélkül :) "

Érdekes, Platón olvasásakor Szókratész nem ezzel a módszerrel beszélgetett. Ja tényleg, hiszen te nem beszélgetsz, hanem kinyilatkoztatsz...!!

Alex Ash 2008.10.03. 10:44:04

"Mindeki csak egy dologban ért egyet: a diplomától senki sem lesz értelmiségi. "

Igen, de aki értelmiségi, azért nem árt ha szerez egy diplomát :)

??? 2008.10.03. 10:44:48

szinténnemaz!

szerintem nem sznob az, aki a mai kultúrának nevezett szar helyett kicsit magasabb rendű szórakozásra vágyik.....

amúgy igazad van, értelmiségi nem egy papírfecnitől lesz valaki.

Liberté_73 2008.10.03. 10:46:59

Néptevagy:

Asszem te nem tudod, mi a spam:

per definitionem: "Kértetlenül küldött reklámtartalmú elektronikus üzenet."

vagy: the practice of blindly posting commercial messages or advertisements to a large number of unrelated and uninterested recipients

a te kommented ezt 100%ban kimeríti szerintem

(persze, tudjuk, ezis relatív, pl nekem 2 dilpomám van mégse vagyok értelmiségi)

szinténnemaz 2008.10.03. 10:47:43

??? 2008.10.03. 10:44:48

Nem sznob. Az a sznob, akinek ez az ismertetőjele, csak ezzel lehet jellemezni.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.03. 10:48:24

Alex Ash 2008.10.03. 10:14:14

Annyit igazol, hogy valaki végigülte az öt vagy valahány évet, megírt jól vagy rosszul néhány kötelező valamit, képes volt bemagolni egy minimumot vizsgákra, vagy ügyesen csalt ugyanabból az alkalomból.

Nem igazol észt, eredetiséget, rátermettséget, képességet.

Katka 2008.10.03. 10:51:19

Alex Ash: Az a helyzet, hogy ott aki hülye, az elmegy biztosítási ügynöknek. Ha hülye, de ambíciózus, akkor vezető beosztásba kerül, de ez már a rendszer hibája.

harcibarbi 2008.10.03. 10:51:52

Az értelmiségi csupán arra utal (eredetileg), hogy nem fizikai munkával keresed a kenyered. Értelmiségi vs. fizikai munkás.
Ma, ha meghallom, hogy vki értelmiséginek nevezi magát, a szabadúszó szellemi munkás jut eszembe, aki egészen konkrtétan abból él, hogy megmagyarázza, ki az az értelmiségi.

písz láv, frídom, hepinesz

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2008.10.03. 10:52:26

nekem kiforrt világképem volt a középiskola után (ahogy a post írója is ezzel indít, meg néhány kommentező is be meri vallani ezt), és ezt az egyetem se tudta lerombolni, mert rájöttem, miközben oda jártam 4 kibaszott felesleges évet, hogy ott azt tanítják meg Neked, hogy hogyan nyalj, ha bent akarsz maradni valahol, és nem akarod, hogy kirúgjanak.

ám, szerintem sokan vannak úgy vele, hogy ha ideadják a teljes képzés tankönyveit és jegyzeteit az első évben, akkor két év alatt megtanulom magamtól az egészet, és normálisan lediplomázok... nincs a szopatás, meg a baszkódás, meg a hülye oktatót csicskáztatásai, meg a faszságok.

úgyhogy a világképem a régi maradt, az ilyen szánlmasan rossz oktatást, ami ott van, csírájában fojtanám el.

jah, és nem 4× jártam az első félévet, mielőtt valaki ezzel jönne elő. :)

és nem vagyok büszke, hogy a szalagsor mellől felkapaszkodtam és azóta sikeres és gazdag vagyok, de... ehhez nem a diploma és a húdeszuper felsőoktatás segített hozzá. és semmiképpen sem a felsőoktatásbeli tanáraim. sokkal inkább a középsulis osztályfőnököm, akire tudnék visszagondolni, hogy megalapozta a lényeget.

mindent összevetve csak akarni kell, és józan ésszel kell látni a világot, ahogy írták (sok-sok szemszögből ugyanazt), és előbb vagy utóbb csak megérted, hogy mi miért van úgy ahogy van...

hurráoptimista 2008.10.03. 10:53:14

eként = ekként

harcibarbi 2008.10.03. 10:55:09

És igen, kell a diploma az értelmiségi mivolthoz, mert különben fajtársai kiközösítik és nem ismerik el értelmiségikén.

snorbi 2008.10.03. 10:55:11

"Értelmiségi-e vagyok?"

Miért divat ezt így írni?!
Menő, vagy mi?!

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.03. 10:56:03

Liberté_73 2008.10.03. 10:46:59

Ez így OK, csakhogy önkényesség egy blogban folyó társalgáshoz kapcsolódó gondolatot ekként minősíteni. Ezen az alapon minden egyes megadott link, kivétel nélkül spam. A blog fórum eleve nyitott a kinek milyen eszébe jutó gondolat befogadására. AZÉRT VAN.

Arról van szó, hogy akadnak olyanok, akik a nekik nem tetsző írást, csak azért, mert nekik nem tetszik úgy próbálják leminősíteni, hogy rányomnak egy efféle bélyeget. Én is tudok bélyeget mondani: ők fasiszták. (Ez ugyan túlzott, de inkább helytálló mint amit rám próbált alex hamu-kamu nyomni.)

KiNG 2008.10.03. 10:59:55

$$ hurráoptimista 2008.10.03. 10:36:32

:: finom ízlésű, Valódi Értelmiségi venne körül
Körbe is vett engem, de úgy, hogy körbeálltak mint áldozatot (victimológia, ugye-ugye..), aztán jól leköpött a tisztelt értelmiségi kör.

:: diplomával rendelkező konzumidióta nyárspolgár
Belőlük élek. Etetnem kell a birkákat, hogy nyírni tudjam.

:: Te a mai kor embere vagy
Lószart mama! Én a jövő embere vagyok. Az értelmiségiek ajvékolhatnak még egy darabig, de majd kihalnak...

:: és eként is fogsz majd elbukni
Mi vagy Te, jósnő? Akkor ki is az értelmes ember?

:: a kisszerű aprópénzre válthatóságon kívül léteznek egyéb értékek is
Minden kifejezhető pénzben, hála az értékmérő funkciójának. Még a becsült jövőt is meg ki lehet fejezni jelenértéken.

:: addig nem tekintelek fajtársamnak
Nem is kell. Két külön faj vagyunk. Csak egy maradhat.

$$ hurráoptimista 2008.10.03. 10:42:06

:: A pragmatista ember minden felszínességét, kisszerűségét és romlottságát bámulatos módon testesíted meg.
Én jobban szeretek fütyülni, mint táncolni. Akiket te leírsz, azok a táncolók. Nekem szükségem van rájuk. A majmokra.

:: Kiábrándító vagy.
Na, mégiscsak vannak kölcsönös érzelmeink.

Bobby Newmark 2008.10.03. 11:00:09

"A gravitáció nem parlamenti szavazás kérdése, ahogy Isten léte sem az, csak az elsőt könnyebb bizonyítani."

Az a helyzet, hogy a gravitáció tényleg nem, de Isten léte ellenben bizony (nem parlamenti, de) szavazás kérdése.

Egyelőre úgy tűnik, hogy Isten létére a legjobb magyarázatot a pszichológia adja.

De ez nem a filozófia blog.

Alex Ash 2008.10.03. 11:00:24

A diploma egy papír. Ahogy a személyi igazolvány is egy papír, a házasságlevél is az, az érettségi is stb. stb. Ugyanaz.

Alex Ash 2008.10.03. 11:03:01

Javaslom, hogy Kogito és King&Kinga beszéljék meg együtt ezt a dolgot...

vero 2008.10.03. 11:03:56

Egy fogalomról vitatkoztok, ki hogyan látja, érti, meg történeteket meséltek, mi történt veletek... Hmmm...

Csak a lényegről nem ír senki. (majdnem senki.)

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.03. 11:04:04

snorbi 2008.10.03. 10:55:11

Vannak akik szenvednek, úgy látszik, hogy még él a magyar nyelv. Így próbálják tönkretenni.

Van sok hasonló, mint az igekötők írtása, iletve az össze másnak a „be”-vel helyettesítése. Az index ezt élvezi sajnos. Igen, azt hiszik ettől jó fejek.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.03. 11:05:08

OFF
2008.10.03. 10:55 · snorbi [Tag]· norbert_sandor@hotmail.com
Ez a Tékozló Homárról jött, a baccpapucsos sünökkel együtt.
ON

Alex Ash 2008.10.03. 11:06:06

"Egy fogalomról vitatkoztok, ki hogyan látja, érti, meg történeteket meséltek, mi történt veletek... Hmmm...
Csak a lényegről nem ír senki. (majdnem senki.) "

Nah, megint beugrom. :)
Miért, mi a lényeg? :)))

Alex Ash 2008.10.03. 11:07:22

"Ez a Tékozló Homárról jött, a baccpapucsos sünökkel együtt. "

és a pannonnál minuszba lehet menni :)

guy 2008.10.03. 11:07:40

Értelmiségi vagyok-e? - helyesen. Szóval nem biztos :-).

Bobby Newmark 2008.10.03. 11:09:28

"Miért, mi a lényeg? :))) "

Elkúrt pályaválasztásból nem lesz jólét.

Ez itt a lényeg.

xyz 2008.10.03. 11:09:58

neked rossz volt a történelemtanárod

gyurka bá', 80 felett, na az volt a tuti törióra, előítéletekkel :)

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.03. 11:10:00

OFF
Aha, Palkovicsné laptopja, Ede üvegasztala, a törpegyíkok (izé...) meg miegyéb. Bár mostanában le vagyok ott maradva, mert egyszerre csak egy blogra vagyok hitelesítve :-D
ON

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.03. 11:10:17

Alex Ash 2008.10.03. 11:03:01,

Újabb rendőri akció, úgy látom. Igaz, csak javaslat. De mirt nem dönthetik ezt el maguk az érintettek? Miért akarsz te itt lépten nyomon más helyett gondolkodni? Az nem értelmiségi jellemvonás hanem önjelölt „élcsapati”.

Mert te jobban tudod, igaz? Az mindjárt fölhatalmaz, igaz? És akkor más száját minjdárt be lehet tömni, igaz? Esetleg falhoz is állítani, kötelet a nyakába, igaz?

szinténnemaz 2008.10.03. 11:13:17

The King & Kinga 2008.10.03. 10:59:55

Ajvé. Miattad.

hurráoptimista 2008.10.03. 11:13:27

The King & Kinga 2008.10.03. 10:59:55

"aztán jól leköpött a tisztelt értelmiségi kör."

Rossz érzés lehetett, elismerem. De meg tudom érteni őket. Nem volt véletlen nyilván.

Hát, akkor jó nyírást és fütyülést hozzá.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.03. 11:14:05

Kedves Szembenálló Felek,
a vita veszekedős részét kérhetjük "privibe" elintézni?

szinténnemaz 2008.10.03. 11:15:25

Céadaoin · iterum.blog.hu 2008.10.03. 11:14:05

Pártolom

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.03. 11:18:08

Alex Ash 2008.10.03. 11:06:06

A lényeg itt a kérdés amit a posztoló fölvetett, hogy ugyanis akkor ő értelmiségi-e?

Ezt nem lehet egyérteműen megválaszolni a bevezetője alpján.
Számomra eddig a legtalálóbb gondolat aról, hogy ki az értelmiségi az a Mérei féle (de mindegy különben ki mondta) szöveg, hogy az értelmiségit az jellemzi, hogy értékorientált, csapódik az értékekhez.

Ez számít, ez az intellektuális hozzáállás (ami itt pl. téged tisztelettel aligha jellemez), amiből leginkább kiderül ki értelmiségi. Ennek értelmében a posztoló LEHET az, de nem tudjuk biztosan. Ez számít, nem papírok.

szinténnemaz 2008.10.03. 11:21:25

The King & Kinga 2008.10.03. 10:59:55

Hogyan lehet egy olyan embernek fogalma a komplex gondolkodásról, aki mindent arra vezet le, hogy a birkákat etetni kell, hogy nyírhassa. A materializmus (az alapvető szükségleteken túl) csak egy parányi része annak, ami emberré teszi az embert. Atyaúristen. Remélem a családodra is így tekintesz (csak, hogy hiteles legyél, és hű magadhoz). És ha ők is rád... sikeres ember vagy...

KiNG 2008.10.03. 11:21:35

hurráoptimista 2008.10.03. 11:13:27
"Rossz érzés lehetett, elismerem. De meg tudom érteni őket. Nem volt véletlen nyilván."

Direkt voltak rosszindulatúak. Az ilyet nem tudom értékelni, amikor szándékosan próbálják a magánéletemet tönkretenni, és még jót is röhögnek rajtam. Aztán megsértődnek, ha én meg spirituálisan hülye borderlányokon nevetek. Különnvéleményesek, úrifiúkák, és pszientológusok mondhatják nekem a csökött agyukkal a hülyeségeiket, de az én igazam közelébe sem érnek.

Céadaoin · iterum.blog.hu 2008.10.03. 11:14:05
Privibe? Nincs beregisztrálva az illető ezen a nicken. Amin meg be van, azon mindig megsértődik és nem válaszol.

lac 2008.10.03. 11:23:05

Az "értelmiségi" szót azok használják akik tanultak de nincs szakmájuk. (legalábbis olyan amit mások elött fel mernek vállalni) Akinek van, az pontosabban is meg tudja fogalmazni ki ő. (orvos, mérnök, fizikus, vezérigazgató...)

A 90-es években ha valaki azt modta a TV-ben hogy pl. mi értelmiségiek/az értelmiségi lét stb... 99% hogy Marxista filózofiát végzett, csak azt már nem lett volna menő hangoztatni.

Ma ha valaki értelmiségezik, akkor lehet: kommunikáció szakos, szabad bolcsész, ilyesmi...

meseanyu · http://jokonyvek.blog.hu 2008.10.03. 11:26:30

Attól még, hogy a tanárod egy tapló volt, nem kell elutasítanod az értelmiségi létet. Azt gondolom, hogy ez egy életforma, kezdve azon, hogy nem a Mónika-show-t bámulod a tévében, és a Blikket olvasod, folytatva a nyelvtudással a tájékozottsággal, nyitottsággal, igényességgel. Ez működik persze diploma nélkül, meg sokszor nem működik diplomával sem. Benne van ebben a család, az iskola, és lehet tagadni, de azért az egyetem is.

KiNG 2008.10.03. 11:28:37

szinténnemaz 2008.10.03. 11:21:25

És mi teszi emberré az embert? Hogy fiúnak születik és nőnek HISZI magát, aztán megy a Seggbekuki Process? Hogy hülyeségeken gondolkodik? Hogy lizergsav-dietilamiddal próbálja boldoggá tenni az életét? Hogy érdektelenül blogol? Hogy azt hiszi, a művészet magáért való, és nem váltható pénzzé?

szinténnemaz 2008.10.03. 11:32:51

The King & Kinga 2008.10.03. 11:28:37

Grat. Szóval te a pénzen kívül csak ezeket látod meg az emberekben.

Újfent: Sikeres ember lehetsz :P

Kri · http://www.etika.blog.hu 2008.10.03. 11:34:54

Zseniális a cikk. Elgondolkodtatott és megírom a másik felét. A miért nem mentem egyetemre kitűnően érettségizve :)

Önjáró Talajgyalu 2008.10.03. 11:35:54

8db elvegzett altalanossal szenyor szoftvermernok es nalam idosebb ketdiplomas programozo-matematikus fonoke vagyok. Akkor en most sikeres-e vagyok? :) Bar en mar azt sem hittem el, amit az altalanosban tanitottak... Egyebkent ezuton (is) csokoltatnam a magyar oktatasi rendszert, visszamenoleg, meg a jelen allapotaban is. Benyalhatnak a meleg sz....g. Idiotanak akartak kepezni, jelenleg az en adombol kepzik az idiotak kovetkezo generaciojat.

Vahhahaha 2008.10.03. 11:36:38

Úgy látom mostanában bölcsész, értelmiségi gyűlölet van. Nem igazán értem. Szerintem aki Nevezzük értelmiséginek- bár mondjuk már ez a név azt feltételezi hogy aki nem értelmiségi az nem értelmes-ez nem így van! Bazze. Csak máshogy gondolkodik-elvonatkoztatva a tényleges valóságtól-aki mit tudom én műszakis az meg gyakorlatiasan gondolkodik -a gépekről az épületekről meg a mitudoménmiről. Aki meg munkás az meg azon gondolkodik –már ha van ideje gondolkodni a sok lélekölő munkától-hogy mért kell ennyit dolgoznia.
DE azt azért elárulom hogy mindenki értelmiségi aki egyáltalán gondolkodik--az hogy egy bölcsész nem gyakorlatiasan hanem elrugaszkodva a mindenféle anyagi ragálytól szemléli a dolgokat miafaszé lenne baj ..ezért vagyunk emberek..nem izé hangyák --Mert nem csinál semmit ja meg tarisznyája van. meg elvont alternetív köcsög-Vahhahaha-szánalmasak vagytok.... Úgy látom mostanában bölcsész, értelmiségi gyűlölet van. Nemigazán értem. Szerintem aki Nevezzük értelmiséginek- bár mondjuk már ez a név azt feltételezi hogy aki nem értelmiségi az nem értelmes-ez nem így van! Bazze. Csak máshogy gondolkodik-elvonatkoztatva a tényleges valóságtól-aki mittudom én -műzakis az meg gyakorlatiasan gondolkodik -a gépekről az épületekről meg a mitudoménmiről. Aki meg munkás az meg azon gondolkodik –már ha van ideje gondolkodni a sok lélekölő munkától-hogy mért kell enyit dolgoznja.
Nemmondom tényleg nincs értelme--gyakorlati értelme--bölcsésznek lenni--de nehogymá csak anyagból és gyakorlatból álljon már a világ--mert akinek csak abból áll azt sajnálom--vanitten lélek meg szellem is ám--de ezek ügye értelmetlen dolgok..ami számít az a látható és hasznos.
Aki meg láthatatlan és hasztalan dolgokkal foglalkozik az egy tarisznyás idióta—megjegyzem tényleg az és akkor? Ti is azok vagytok --Vahhahahha

fahey 2008.10.03. 11:36:43

én is diplomás vagyok, és nem érzem magam okosnak tőle
az első egyetemi nagy beadandómért megdícsértek, mint a mintadolgozat szerzőjét, pedig kamu volt az egész és a madarak predációs szokásait prezentáló kísérletről szólt

zt 2008.10.03. 11:39:20

az értelmiség ma már szerintem is egyre inkább a lecsúszott, foltozott zakós-kikopott nadrágos réteget jelenti, aki nem tudja kifizetni a gázsszámláját, de otthon a régi komolyzenei lemezek hallgatásával próbál elmenekülni a nyomor elől...
és sztem ez szomorú dolog, mert nélkülük igenis szegényebb lenne a világ - bármennyire is próbálnak egyes kommentelők gúnyos és lenéző hangvételben írni a humán értelmiségiekről, akik (minő szégyen!) bölcsészkaron végeztek....
de azért jó filmet nézni, regényt/újságot olvasni, színházba járni, mi? máskülönben marha jókat lehetne szórakozni a golyóscsapágy-gyártás gyakorlatán is, tódulnának a népek rá:)
ekkora hipokrita kockákat...
Orwell forog a sírjában, ilyen sivár világot még ő se tudott elképzelni.

KiNG 2008.10.03. 11:39:21

szinténnemaz 2008.10.03. 11:32:51

Nem, én mindig az embert látom. Az illetők azonban nem bizonyították az ellenkezőjét, azt, hogy csk állatok lennének (birka, majom), mert nem tudják bizonyítani. Bocsánatot se kértek, magyarázatot sem adtak. Csupán kerülöm az életképteleneket, akiknek csak olcsó múltjuk van, jövőjük semmi.

Ha vitatkozni akarsz, akkor regisztrálj be, és írj nekem a nickemre kattintva.

Laja123 2008.10.03. 11:41:46

Az egyetem pont arra való, hogy megtanítson önállóan gondolkodni. Nem csak azt, hogy oldj meg egy feladatot ideális esetben, hanem azt is, hogy mindig keresd a legjobb megoldást. Ehhez pedig vagy így, vagy úgy le kell rombolni a korábban begyöpösödött sémákat.
Részemről teljesen meg tudom érteni az idézett tanárurat.
És a kérdésre a válasz, hogy értelmiségi vagy-e: igen, jó uton jársz felé. A megértés kétellyel kezdődik.

szinténnemaz 2008.10.03. 11:48:58

The King & Kinga 2008.10.03. 11:39:21

Akor állítsd be úgy az e-mailed, hogy ne dobja vissza az üzeneteket :P

??? 2008.10.03. 11:50:09

szinténnemaz!
Oké, már azt hittem, sznob vagyok :) :) :)

de komoly(abb)ra fordítva. Ez az egész blog (az általam olvasott posztokat figyelembe véve) egy nagyonis mai dolog. Az oktatási színvonalat, a politikát nézve - vagyis hogy mindenkit felvesznek, de sok diplomának nincs értéke - igenis rengeteg embert érint a posztoló problémája. Hitegetheti mindenki magát, hogy ő milyen értelmiségi a diplomája miatt, hőzönghet, hogy éppen a diplomája miatt nem értelmiségi, frusztrálódhat h neki nincs miközben bizonygatja, hogy nem is baj h nincs....stb. Egy a lényeg SZERINTEM (én ezt szűröm le, de nem gondolom, hogy ez a tuti megmondás): régi berögzött képek miatt, szülői nyomásra...stb, tökmindegy miért sok ember elment egyetemre, mert hűha, de jó mostmár bárkiből lehet bármi, aztán koppantak - ki még az egyetem alatt h lám, ez nem is olyan elit, ki a munkakeresés során mikor rájött, hogy nem jelent pluszt a papírja.

Volt egy idő, mikor a takarítói álláshoz is minimum érettségi volt a feltétel, hát persze, hogy jópáran "tovább akarták képezni magukat". Én is közgazdász diplomával rendelkezem, de nem magára a papírra vagyok büszke, hanem arra, hogy fantasztikus embereket (tanárokat) ismertem meg, akik szélesítették a látókörömet, elindítottak egy úton, amit a saját belátásom szerint követek, úgy haladok rajta, ahogy én szeretnék - néha letérek róla (kényszerből vagy önként tökmindegy), néha gőzerővel futok a főcsapáson.

Szvsz az az értelmiségi, aki rájött, hogy nem a papír számít, hanem a saját rátermettsége, életképessége és eszerint alakítja az életét. Akiben egyáltalán felmerül az, hogy megkérdezze, az biztosan nem értelmiségi, de az sem aki nyíltan annak vallja magát. Az értelmiségi az, akit mások annak tartanak a világnézete, bölcsessége, műveltsége...stb. miatt.

gabcigirl 2008.10.03. 11:50:44


Szerintem sok egyetemen gyepes agyú, pszeudointellektuális, egzaltált és önmaguktól eltelt sznob oktatók ülnek, akiknek halvány lila gőze se semmiről és ránézésre levehető min. fél év igazolható Lipót, anno. Ja, én is diplomás v'ok, de!nem sznob...

Alex Ash 2008.10.03. 11:51:59

"8db elvegzett altalanossal szenyor szoftvermernok es nalam idosebb ketdiplomas programozo-matematikus fonoke vagyok. Akkor en most sikeres-e vagyok? :)"
Nyilván. De nem hiszem, hogy azért lennél az, mert nincs diplomád, sőt érettségid se.

De ez nem azt jelenti, hogy 8 általánossal sikeres, és jó életet lehet _bárki_.
Churcill is zabált, ivott és szivarozott, és 9x évet élt - de nem azért mert zabált, ivott és szivarozott, hanem _annak ellenére_!

Bobby Newmark 2008.10.03. 11:52:11

"de azért jó filmet nézni, regényt/újságot olvasni, színházba járni, mi? "

Na, ezeket pont nem bölcsészek gyártják.

vero 2008.10.03. 11:52:50

lac 2008.10.03. 11:23:05 // :o)) , Tényleg!

Azu, hogy ma az értzelmiségi kifejezés inkább negatív felhanggal jön, a világunk "leócsításának" (copyright Medgyessy Pí.) egyenes következménye.

Meglegyen a lé, mert különben senki vagy, akár éhen is dögölsz.

Ha 18 éve valóban tudásalapú társadalom épülne Mo.onn és K+F re menne a gdp jelentős része, nem segélyre meg mutyira, akkor épp fordítva, pozitív töltetű lenne a hangsúly.
Így valóban csak a polgazd, meg a népművelő maradtak az értelmiségi esernyő alatt.
Ők meg ugye nem termelnek pénzt.

Alex Ash 2008.10.03. 12:03:39

"Ha 18 éve valóban tudásalapú társadalom épülne Mo.on ... Ők meg ugye nem termelnek pénzt."

Tehát az a lényeg, hogy mennyi pénzt termelnek... gondolom azonnal, vagy azért hosszabb távban is gondolkozhatunk?

Zsüli 2008.10.03. 12:07:39

Mélyen egyetértek The King & Kinga-val!

::ennyi::

KiNG 2008.10.03. 12:13:42

No látod, Zsüli :)
Annyit kell elismerni, hogy az értelmiség szónak semmi köze az értelemhez. A többi érv csak ebből a megállapításból kiindulva levezethető és bizonyítható.

Loga 2008.10.03. 12:15:36

"Kiderült, hogy minden, amit addig gondoltam a világról, az teljes tévedés. Összetörtem. Eltartott egy fél évig, amíg feldolgoztam a traumát. Azóta sokat kérdezek, és csak nagyon ritkán állítok."

Nem derült ki, hanem ezt mondták.
Hittél a tehetségtelen tanárodnak, de legalábbis alkalmazkodtál az egyetem során, elvégezted, és jól tetted.

Aztán egyetemen után megint új helyzet állt elő, mégsem hiszel a húsbavágó tényeknek: nincs szükség tanárra. A tanár itt az aljanép. Itt.

Kinga és Kingané példája jó illusztrálja, hogy itt annyit érsz, amennyit kapsz a munkádért, tehát, annyira vagy megbecsülve, mint a bkv-ellenőr. Neki az érték = pénz, szóval lelki cizelláltságban (és értékben) nem emelkedett felül egysejtű felmenőin, de a gyakorlatban sajnos igaza van.

Én azt mondom, alkalmazkodj a helyzethez, ismerd fel, hogy a hely és a szakmád emberi körülmények közt NEM összeegyeztethető, tehát EGYIKET meg kell változtatnod.

Kicsit sajnálom is egyébként The King és Kongot, csakis azért nem tudhatja, hogy máshol nincs sárba tiporva az olyan értelmiségi szakma, mint az orvos, tanár, festő, zongoraművész, kutató, stb., mert nem járt még máshol a munkahelye és a lakása közti egyenes szakaszon kívül.
Szerintem ő nagyon szegény, bármennyit keres.

Mekkora lenne a döbbenete, ha látná, hogy meg lehet élni nagyon jól, nem magalázva ezekből a felesleges szakmákból!

És nem mellesleg az országunk átlagos tahósági fokát, elmaradottságát nem a kutyaszar, hanem a másik véglet, a büdösbunkó elit jelzi leginkább, lásd. "lenyírom a birkákat".

"Értelmiségi-e vagyok?"

Igen és ne add föl, változtass, alkalmazkodj.

worker 2008.10.03. 12:25:33

"Egy egyetemi vagy főiskolai tanári diplomával mi a fenét lehet csinálni, ha nem akarsz tanítani. Semmit, mert nem értessz semmihez, de legalább értelmiséginek mondhatod magad."

Na ehhez, csak anyit, hogy (hagyjuk a helyesírást) pl. mi a jófrancot kezdesz egy hegesztőtanfolyammal, ha nem akarsz hegeszteni? Az már gázosabb, ha tanítani akarsz, de nem tudsz, mert nincs rá igény. De ezzel nem diploma-nem diploma kérdése, hanem jó szakma, meg rossz szakma kérdése. Ugyanolyan nehéz munkát találni technikaszakos tanárként, mint varrónőként.

Azzal meg baromira egyetértek, hogy az én szememeben az értelmiségi az, aki alapvetően szellemi foglalkozást végez, de rendelkezik széleskörű, legalább alapvető műveltséggel. Az én szememben nem értelmiségi a színész, aki nem tudta a középiskolát elvégezni, mert matekból, fizikából megbukott, de ne értelmiségi az a mérnök sem, aki életében csak szakkönyvet olvasott. Ezek lehetnek jó szakemberek, de nem értelmiségiek az én értelmezésemben.

2008.10.03. 12:26:08

Csodálkozva olvasom, hogy némely magyar egyetemen épeszű előadók próbálják gondolkodásra kényszeríteni a hallgatóságot. T. blogíró szerencsésnek mondhatja magát, hogy ilyen helyen tanulhatott. Tegyük azért hozzá, hogy nem minden annyira lötyi, mint ahogy az írásban szerepel. Vannak tények és ha valaki kellő tudással rendelkezik, akkor mindegy mit ír a szlovák, román, de tegyük hozzá, éppúgy a magyar tankönyv, ki tud alakítani egy elfogadható képet Mátyás királyról. Persze semmi sem abszolútum, hanem csak az éppen legjobban alátámasztott és még meg nem cáfolt nézet.

napazapa 2008.10.03. 12:26:21

Úgy döntöttem, hogy beokoskodok ide, annak ellenére, hogy nem szeretem a hosszú idegen szavakkal páváskodó álértelmiségieket - olyanokat, akinek magam is tűnök majd.

De te, kedves posztíró, a legnagyobb értelmiségiek közé léphetsz, ha felismered a tudományosság társadalmi kivetülését, a sematikus anti-relativizmust. Ez a már-már platonista ragaszkodás az "egyigazság" biztonságához jellegzetesen európai szülemény; a humántudomány (ha von olyan egyáltalán) mai egén épp ez a legnagyobb ellentmondás az amerikai/angolszász és európai gondolkodás/tudománycsinálás között. Az amerikai pragmatizums mutatott rá (dewey, quine, rorty), hogy akár elképzelhető lenne egy anti-monadisztikus (na ezért tényleg bocsi) didaktika is: tehát nem kell ám mindenáron a gyerekek fejébe ültetni eredendő felsőbb jók vagy a "gonoszság" archetípusát ahhoz, hogy egészséges társadalmi lény szülesség belőlük.Hasonlóképpen, az oktatás sematizmusa és az "általános műveltség" erőszakos felépítése akár káros is lehet a gyerek morális / társadalmi fejlődésére.
Valami ilyesmi a kreditrendszer elvi alapja: tanuljon azt, amit akar. NA ez nálunk, az európai, ráadásul posztszoc bürokráciában nem megy. Elég ha egy általános egyetemi anomáliára gondolunk, mint például a "kötelezően választható tanegység".

Bambano 2008.10.03. 12:26:49

Ha az, amit középiskolában tanultál, hülyeség, akkor egyrészt lehet benned a hiba, meg lehet a középiskolában. Amit én tanultam középsuliban, az nem volt az, meglehet azért, mert az a középsuli, amiben tanultam, top3-as volt az országban.

Másrészt ha te attól érzed magad értelmiséginek, hogy nem alany meg állítmány, hanem fókusz, akkor meg is érdemled, hogy szegénységblogot vezess. Arról is vitázni lehetne, hogy ebben az esetben értelmiségi vagy-e vagy csak simán sznob.

Laurelin 2008.10.03. 12:29:31

Hmm mindig elgondolkodtat a dolog, hogy miért érzik egyes pályák követői egy másik diploma lekicsinlését kötelezőnek. A világ teli van hasznos gazdasági diplomát végzettekkel. De mégis miért van az, hogy mig túltermelés van élelmiszerből, a harmadik világ lakói éheznek? Ejnye az a sok hasznos diplomás ember miért nem tesz valami hasznosat?
Én csak ülök az ágon a körmömet reszelgetem és hülyeségeket beszélek. diplomám nincs. (még)

bendegúz 2008.10.03. 12:37:41

King @ Kinga, múlandó dolgok után kapkodsz, azt hiszed van valamid és mégis üres a kezed.
Sajnállak azért, mert szenvedni fogsz majd, amikor az új generáció félrelök és nem lesz semmid legbelül.
Persze biztos van, aki irigyel téged, végülis, úgy hírlik, boldogok a lelki szegények, de majd felnősz, és talán felébredsz egyszer...

Laurelin 2008.10.03. 12:38:03

Ja és K&K

Kínai tanítás - A pénz...


Vehetsz házat, de otthont nem...
Vehetsz ágyat, de álmot nem...
Vehetsz órát, de idõt nem...
Vehetsz könyvet, de tudást nem...
Vehetsz pozíciót, de tiszteletet nem...
Megfizetheted az orvost, de az egészséget nem...
Megveheted a lelket, de az életet nem...
Megveheted a szexet, de a szerelmet nem.
Ennyit az anyagiakról. Nem létezhetsz nélküle, de a pénzen tl is van élet.

Loga 2008.10.03. 12:42:12

napazapa, hozzászólásodban indokolatlanul gyakoriak az idegen szavak, mind szemantikai, mind szemiotikai szempontból.

napazapa 2008.10.03. 12:43:26

Loga,
tudom. Ez a szép benne.

Phoenix 2008.10.03. 12:43:54

The King & Kinga!

Van egy mondás, ami tökéletesen illik rád:

"Aki másokat megvet, maga is megvetésre méltó."

MM 2008.10.03. 12:45:33

Az értelmiség egy társadalmi csoport, amely maga húzza meg a határait, és sajátos rituálék jellemzik. Egyedül nem értelmiségi senki. És nem egy értelmiség létezik véleményem szerint. Az már kérdés, hogy fontos-e értelmiséginek lenni. Szerintem nem feltétlenül. De mivel az értelmiség igyekszik a legképzettebb embereket begyűjteni, jól jöhet ha valaki ismeri a rituálékat.

Loga 2008.10.03. 12:49:34

napazapa

;)

Loga 2008.10.03. 12:53:59

" Bambano 2008.10.03. 12:26:49
Ha az, amit középiskolában tanultál, hülyeség, akkor egyrészt lehet benned a hiba, meg lehet a középiskolában. Amit én tanultam középsuliban, az nem volt az, meglehet azért, mert az a középsuli, amiben tanultam, top3-as volt az országban.

Másrészt ha te attól érzed magad értelmiséginek, hogy nem alany meg állítmány, hanem fókusz, akkor meg is érdemled, hogy szegénységblogot vezess. Arról is vitázni lehetne, hogy ebben az esetben értelmiségi vagy-e vagy csak simán sznob. "

-

Azt hiszem, nekem ezzel megvan A Nap Legostobább Hozzászólása.
Köszönöm.

Egyik mondatának sincs értelme. :)

Én csakis azért reagáltam, mert az iskolád benne volt a top3-ban...
:D
(Jajj mit kapok ezért! :)

Kúrcsány Ferenc 2008.10.03. 12:56:35

Az igazi magyar értelmiségi alkoholista.

trey82 2008.10.03. 12:57:48

1. a prof szerint hülyeség sémákban gondolkodni - a skatulyázásra csak a hülye iskolások vannak rászorulva

2. a prof szerint a skatulyázás jó dolog, sőt, nélkülözhetetlen a túléléshez.


A prof tehát hülye. Sötét. Nagyon :)


De a maga kártékony, romboló módján, mint amikor egy gyarló ember lát valami rendezett szépet és frusztrált irigységében elkezdi rombolni.

Persze csak azt lehet rombolni ami van.


PS: magyar véreim,


észrevettétek már hogy a

1, "minden állítás igaz"

és a

2, "semelyik állítás sem igaz"


állítások egymást ikertestévrei?

Bambano 2008.10.03. 12:58:13

Loga: ha nem tudod értelmezni a mondatokat, milyen alapon mondod, hogy ostoba? Ha joggal mondtad, hogy ostoba, miért írod, hogy egyik mondatának sincs értelme?

Vodor 2008.10.03. 13:01:16

Valaki mondja már meg, hogy jön ide az, hogy sikeres-e valaki, vagy sem? Mennyit keres, hány embert ugráltat stb.?

Most komolyan, mi köze ennek ahoz, hogy valaki értelmiségi vagy sem?

The King & Kinga!
A paranoiád kicsit eluralkodott rajtad, lassíts, pls!

trey82 2008.10.03. 13:05:37

egyébként nekem régen volt egy megfigyelésem, miszerint minden bölcsész addig fejlődhet élete során amíg el nem jut a végső felismerés stádiumába, miszerint MINDEN RELATÍV.

Ennek szokásos mellékhatásaként elkezdenek drogozni, emelkedett tudatuk számára a banális létezés ugyanis egész egyszerűen rangon aluli, elviselhetetlen.


Én a realista persze azt mondom nekik hogy minden ABSZOLÚT is egyben: dobjanak egy 40 kilós vasgolyót a lábukra és mondják hogy "ez a vasgolyó például a NAP tömegéhez képest elhanagyolható tömegű, tulajdonképp nem is létezik tehát - hisz minden RELATÍV"

Mire én: Ok bölcsész, de akkor miért ordítassz most?


Csak nem mert minden mégiscsak abszolút? :)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2008.10.03. 13:15:50

bambano, te honnan tudod, hogy nem volt hülyeség, amit a középiskolában tanítottak?

Mert benne volt az első 3-ban? Mármint milyen listán? És az első 10, 20 vagy 50 gimnáziumban tanítják az abszolut igazságot? Vagy mennyivel volt jobb az 1. és a 2., ha már Te is az abszolut igazságot tanulhattad?

Szerintem erre akartak rávilágítani... (persze lehet, hogy tévedek ezzel a "költő azt akarta mondani, hogy..." felvetésemmel.

Fenntartom: Az értelmiségi az, aki nem ringatja magát saját tévedhetetlenségének téves tudatába.

Persze lehet, hogy tévedek. ;)

trey82 2008.10.03. 13:19:49

"A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél

Fenntartom: Az értelmiségi az, aki nem ringatja magát saját tévedhetetlenségének téves tudatába.


Persze lehet, hogy tévedek. ;)"


Ahha, szóval értelmiséginek tartod magad! Most lebuktál!


Hogy útálom az ilyen beképzelt értelmiségieket akik értelmiséginek tartják magukat!


:D

Alex Ash 2008.10.03. 13:22:13

Kötélről én elhiszem, hiszen mint tudjuk volt gyerekszobája :)

trey82 2008.10.03. 13:22:27

"Fenntartom: Az értelmiségi az, aki nem ringatja magát saját tévedhetetlenségének téves tudatába.


Persze lehet, hogy tévedek."


PS: Imádom az ilyen Gödel-i csavarokat

Viviparus 2008.10.03. 13:22:56

szegényember felesége, te nem vagy véletlenül erdélyi?

Domonkos · http://ujakropolisz.hu 2008.10.03. 13:23:42

Feltevéseink vannak, amelyek nem tökéletesek. Tehát mindig változtatunk rajta, és természetes ha túllép az ember az iskolai tananyagon. Az a mostani civilizációs betegségünk része, hogy a világról gyerekkorban tanultakat nem csak bővíteni kell, hanem nagy részüket el is dobni...

Alex Ash 2008.10.03. 13:27:08

"Az a mostani civilizációs betegségünk része, hogy a világról gyerekkorban tanultakat nem csak bővíteni kell, hanem nagy részüket el is dobni..."

Ezért nem azt kellene mondania az egyetemi oktatónak, hogy "felejtsék el azt amit a feudalizmusról tanultak [maguk kis óvodások!]", hanem azt, hogy "azt már tudják milyen volt nagy vonalakban a feudalizmus, most akkor jócskán árnyalni fogjuk ezt a képet"....

a moziban is sportolók ülnek 2008.10.03. 13:29:06

mert itt mindenki sportoló

fárasztó egy reggel.... visszafekszek

KiNG 2008.10.03. 13:30:26

$$ Loga 2008.10.03. 12:15:36

:: Neki az érték = pénz
Nana. Én azt mondom, hogy minden kifejezhető pénzben. És a minőségibb közgazdászok is.

:: lelki cizelláltságban (és értékben) nem emelkedett felül egysejtű felmenőin
Az én felmenőim nagyon is ravasz és furfangos emberek voltak, és én folytatom a hagyományukat. Gyönyörű életük volt.

:: Szerintem ő nagyon szegény.
Én, szegény? Az a szegény aki br. 65.500-ért robotol vagy 377-es órabérért dolgozik, és esetleg esélye sincs egyetemre menni vagy alig él meg a keresetéből.

:: "lenyírom a birkákat"
Ezt a Mária Terézia mondta, neki is bejött.

$$ bendegúz 2008.10.03. 12:37:41

:: múlandó dolgok után kapkodsz
Ezt mesélik már 2000 éve és még mindig nem múlt el...

:: azt hiszed van valamid és mégis üres a kezed
A kezem nem. A műveltségbukszám és az filozófiai-szociológiai tudományosságom lehet, de a kezem nem.

:: szenvedni fogsz majd, amikor az új generáció félrelök és nem lesz semmid legbelül.
Nem lök félre, mert megtanultam irányítani egyént, csoportot, közösséget. Mellesleg kiválóan értek a majmok és a birkák nyelvén. UHU-UHU! Beeeeee!

:: Persze biztos van, aki irigyel téged
Ez mindig hidegen hagyott. Én nem irigylek senkit, nem tudom milyen érzés lehet.

:: boldogok a lelki szegények
de azt nem mondta senki, hogy a lelki gazdagok nem azok...

:: de majd felnősz, és talán felébredsz egyszer...
Felnőttem és felébredtem 16 évesen

$$ Laurelin 2008.10.03. 12:38:03
Nem tanulok többezer éves hülyeségeket kiskukis, ferdeszmű emberektől, akik bölcsészek voltak, de már rég megholtak.

$$ Phoenix 2008.10.03. 12:43:54
Sose kértem, hogy tiszteljenek. Valamit Macchiavelli is írt erről...

trey82 2008.10.03. 13:32:56

"Alex Ash

"Az a mostani civilizációs betegségünk része, hogy a világról gyerekkorban tanultakat nem csak bővíteni kell, hanem nagy részüket el is dobni..."

Ezért nem azt kellene mondania az egyetemi oktatónak, hogy "felejtsék el azt amit a feudalizmusról tanultak [maguk kis óvodások!]", hanem azt, hogy "azt már tudják milyen volt nagy vonalakban a feudalizmus, most akkor jócskán árnyalni fogjuk ezt a képet"...."


Ha valaki ránéz egy ország úthálózati térképére, akkor joggal mondhatja hogy a térkép NEM TELJES. (nincsenek rajta épületek, állatok, emberek, de még járművek sem, pedig ezek a valóságban nagyon is ott vannak)


De itt a "nem teljességnek" célja van: elválasztani a lényegest a lényegtelentől, hogy egyszerű, áttekinthető legyen ami látni akarunk.


A térkép lehetne persze TELJES: ezt hívják 1-1 méretarányú térképnek.


No vajon miért nem készít ilyet senki? :) Biztos mert az emberek buták...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2008.10.03. 13:33:50

Igen trey82, jól látod, saját magam értelmiséginek tartom. Ebben mi a lebukás?

Te minek tartod magad? Miért baj, hogy én értelmiséginek tartom magam? Szerinted én utállak azért, mert annak tartod magad,... izé, aminek tartod?

Ha már felmerült: Kétgyermekes apa, értelmiségi ateista, hetero, kispénzű, magyar, geek-nek tartom magam, nagyjából ebben a fontossági sorrendben. Akinek volt gyerekszobája! ;)

KiNG 2008.10.03. 13:33:52

$$ Vodor 2008.10.03. 13:01:16
Jajj, csak a lehúzós és csóró kurvák kíméljenek, minden mástól nem félek.. A haszontalan műveltségemet meg jöhetnek lopni, a tájékon nem találnak semmit :o)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.10.03. 13:35:19

Alex Ash // Hosszútávra? Ebben az országban? Na ne viccelj?
A lé rögtön kell. MOST! Hát nem érted? Értelmetlenségi vagy?

Bambano 2008.10.03. 13:35:47

ALTR: onnan, hogy a mai napig tudom használni azokat a dolgokat, amiket ott tanultam. Nem mindent, de a többségét igen.

A gimnáziumok, miután szakképesítést nem szoktak adni, egy érdemi feladattal rendelkezhetnek: felkészítenek az egyetemre. Ma már nem annyira jó csak gimnáziumi érettségivel rendelkezni. Ergo a gimnázium legjobb mérőszáma az, hány tanulóját veszik fel egyetemre.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.10.03. 13:38:07

Örök mondás:
Az értelmiség előtt 2 út áll: az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan.

Loga 2008.10.03. 13:40:13

OFF

Bambano

"Ha az, amit középiskolában tanultál, hülyeség, akkor egyrészt lehet benned a hiba, meg lehet a középiskolában."

- nem ő állította ezt, tehát nem értetted, vagy nem akartad érteni, hogy mit írt, a következtetésed tehát hibás és ostobán gonosz.

"Amit én tanultam középsuliban, az nem volt az, meglehet azért, mert az a középsuli, amiben tanultam, top3-as volt az országban."

- az előző ferdítésedből indulsz ki, hogy bezzeg nálad, az indoklásod pedig nagyképű és értelmetlen.

"Másrészt ha te attól érzed magad értelmiséginek, hogy nem alany meg állítmány, hanem fókusz, akkor meg is érdemled, hogy szegénységblogot vezess."

- nem írta, hogy attól érzi magát értelmiséginek, sőt, nem is ő mondta, hogy "nem alany meg állítmány, hanem fókusz", tehát megint csak nem értetted vagy nem akartad érteni, hogy mit írt.
a következtetésed meg ismét csak nagyképű és aljas.

"Arról is vitázni lehetne, hogy ebben az esetben értelmiségi vagy-e vagy csak simán sznob."

- aljas, ostoba, nagyképű "költői kérdés", értelmetlen, ellentmondásos, szar koholmányokra építve.


Na, mit hagytam ki, mit nem értettem?

bedoboember 2008.10.03. 13:40:55

" Laja123 2008.10.03. 11:41:46
Az egyetem pont arra való, hogy megtanítson önállóan gondolkodni. Nem csak azt, hogy oldj meg egy feladatot ideális esetben, hanem azt is, hogy mindig keresd a legjobb megoldást. Ehhez pedig vagy így, vagy úgy le kell rombolni a korábban begyöpösödött sémákat.
Részemről teljesen meg tudom érteni az idézett tanárurat.
És a kérdésre a válasz, hogy értelmiségi vagy-e: igen, jó uton jársz felé. A megértés kétellyel kezdődik."


Ehhez nem kell egyetem.

trey82 2008.10.03. 13:42:03

"A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél

Igen trey82, jól látod, saját magam értelmiséginek tartom. Ebben mi a lebukás?

Te minek tartod magad? Miért baj, hogy én értelmiséginek tartom magam? Szerinted én utállak azért, mert annak tartod magad,... izé, aminek tartod?

Ha már felmerült: Kétgyermekes apa, értelmiségi ateista, hetero, kispénzű, magyar, geek-nek tartom magam, nagyjából ebben a fontossági sorrendben. Akinek volt gyerekszobája! ;) "


naa, én csak vicceltem és/vagy provokáltam. sikerrel.


minek tartom magam? háát...most hogy kérded, épp az entrópia világrendező végső elvétől végleg elszomorodó búsuló magyarnak :(

S. M. 2008.10.03. 13:42:56

Nagyon jó írás, jól van megfogalmazva!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2008.10.03. 13:43:52

Bambano: Az utóbbi évek folyamatait tekintve szinte indifferens, hogy mennyit vesznek fel, sajnos az is, hogy mennyien végzik el. Épp arról van szó, hogy a diploma egy nagy nulla.

Persze az államnak olcsóbb eldugni egy csomó munkanélkülit 5-6-8 évre (melyik hallgató mennyire kreatív a bennmaradás lehetőségeiek megjátszásában). Gondolj bele: Dolgoznod kéne érettségitől mondjuk 60 éves korodig. Ez 42 év. Eltünksz 6 évre egy egyetem padjai közt, aktív korod 14%-át máris nem munkanélküliként, hanem hallgatóként töltöd. Állambácsinak meg kerültél mondjuk 1 milliójába, és még az is lehet, hogy lesz belőled valaki, akit képzett munkaerőként az ezért(???) idetelepülő multiknak odavethet, ahol téged jól tartanak (anyagilag), és majd jó sokat költesz, ami fenntartja a mesterségesen túlpörgetett fogyasztás-alapú gazdasági modellt. Mert másra nem lesz időd, csak megjutatlmazni magad egy plazmaTV-vel, mert megérdemled...

Endre 2008.10.03. 13:44:45

lv 2008.10.03. 09:05:19
"Az hogy nem simogatok meg egy vicsorgó, nyáladzó ebet az nem előítélet, hanem tapasztalat."


szinténnemaz 2008.10.03. 09:09:30
"Nincs igazad. Az előítélet, hasonló korábbi tapasztalatokon nyugvó következtetés. Az előítélet egyáltalán nem biztos, hogy alaptalan. Ha alaptalan az előítélet, akkor a tapasztalat előbb-utóbb megváltoztatja, és az előítélet magától meg fog szűnni. Ha nem szűnik meg, akkor van alapja... mindig."

szinténnemaz-al értek egyet.
Az hogy nem simogatok meg egy vicsorgó, nyáladzó ebet, az akkor származna tapasztalatból, ha ezt az ebet már előzőleg simogattad volna (és jól megharapott volna)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2008.10.03. 13:46:02

trey82 2008.10.03. 13:42:03

Hát, egy szmájli sokat segített volna? :)

DEGEC 2008.10.03. 13:47:20

annyit tanulhattal az egyetemen kb. mint amit most a munkaero piacon ersz.

450/h

Mit mond a frissen végzett munkanélküli bölcsész a frissen végzett állást kapott bölcsésznek? - Egy BigMacet és egy kólát kérek.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2008.10.03. 13:49:17

Hű, degec, ez nagyon régi volt! :) De ha még most is igaz, akkor nem régi vicc, hanem népi bölcsesség...

Loga 2008.10.03. 13:50:35

"Én azt mondom, hogy minden kifejezhető pénzben. És a minőségibb közgazdászok is."

Szegény, szegény, The King és Kong.
Ne lepődj meg, ha ezek után tényleg sokan fognak itt téged sajnálni.

jacks_colon (törölt) 2008.10.03. 13:52:47

Nem tudom, ki az az értelmiségi. Azt tudom, hogy általában azok, akik annak tartják magukat, nem értelmiségiek, csak sznobok.

Ez a kategória ma már elég nehezen húzható rá emberekre. Valahol tényleg ott kezdődne a dolog, hogy kritikus gondolkodás, és folyamatos tanulás, tapasztalatszerzés. Aki "tudja" és megmondja a frankót, az legfeljebb megélhetési értelmiségi. Párválasztáshoz például kifejezetten előnytelen a kételkedő üzemmód :).

Természetesen ha a fentieket tartjuk mérvadónak, akkor a valódi értelmiségi ember eltűnik, mert egyrészt kívülről ő maga nem azonosítható be értelmiségiként, másrészt ő maga sem tartja magát annak.

Ez a kategória számomra hasonló a "művész" kategóriával. Arra használják, hogy tiszteletet próbáljanak ébreszteni vele. De ha valakinek erre egyáltalán szüksége van, ott a probléma egészen máshol keresendő.

Ezzel nem azt mondom, hogy veled (a bejegyzés írójával) bármi probléma lenne. A magyarországi elsznobosodott társadalomban nem csoda, ha az emberek alapvető értékekben kezdenek el kételkedni, és az elvárt, de eltorzult viselkedési formákat részesítik előnyben (pl. sznobizmus). Inkább nézz körül, hogy körülötted kik azok, akik fennhangon állítják magukról, hogy ők értelmiségiek, és nézz magadba: valóban olyan szeretnél lenni, mint ők?

Jómagam már voltam egyszer phd hallgató is, és ott kellett rádöbbennem, hogy a többi hallgatónak nem a tudás és az érdekes kihívás adja a motivációt, hanem a phd titulus társadalmi elismertsége.

Cas 2008.10.03. 13:53:38

Irigyellek, hogy ilyen tanáraid voltak, az más kérdés, hogy a valóban művelt emberek nem gúnyolódnak semmilyen formában, hanem dialógust kezdeményeznek. "Valóban így gondolja, kolléga? Indokolja meg! Biztos benne?". Senki sincs olyan helyzetben, hogy csak úgy nyakra-főre ossza az észt.
Persze, hogy a középkorban sem volt mindenki vallásos, de az igenis igaz, hogy a vallás (vagy esetleg az ellene folytatott harc) áthatott mindent, főleg a mai helyzethez képest. De ez természetes, a szekuláris állam egy hosszú-hosszú folyamat eredménye lehet csak, a vallásos közélet "természetes". Na és ha kurtizánok írják a krónikákat, akkor mi van? Apropó, miért gondolja a professzor úr, hogy egy kurtizán nem lehet vallásos? Minden elképzelhető foglalkozás mellett lehet vallásos valaki, van bőven példa mélyen vallásos kurtizánra, atomfizikusra és útonállóra is.
Egy értelmiséginek látnia kell, hogy az élet nagyon bonyolult kombinációkat is produkálni, ez az izgalmas benne.

DEGEC 2008.10.03. 13:55:21

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2008.10.03. 13:49:17

nekem ez jutott eszembe errol a postrol...
Illetva apam szava, tovabbtanulasom elott....
szerinte bolcsesznek azok tobbnyire lanyok mennek, illetve azok a szulok irassak be a lanyukat, akik majd az egyetm elvegzese utan jol ferjhezmennek es a ferjuk tartja el majd oket, es egy tarsasagban ne legyen ciki hogy az asszonynak csak erettsegije van...el tudja mondani magarol hogy ertelmisegi...:-P

azt tanacsolta, olyan palyat valassz amibol aztan meg is tudsz majd elni, hacsak nem vagy "mas":-P

Alex Ash 2008.10.03. 13:56:22

"a többi hallgatónak nem a tudás és az érdekes kihívás adja a motivációt, hanem a phd titulus társadalmi elismertsége. "

Na igen... itt is leírta valaki büszkén, hogy ő x diplomás embernek parancsol :)
A büszkeség bennünk van... :)

feco42 2008.10.03. 13:57:47

" jacks_colon 2008.10.03. 13:52:47
hogy a többi hallgatónak nem a tudás és az érdekes kihívás adja a motivációt, hanem a phd titulus társadalmi elismertsége."

miert van neki olyan? :)
a legtobben azt sem tudjak, mi az! :)

DEGEC 2008.10.03. 13:58:54

ja az kimarad, hogy ha valaki az ertelmisegi dolgot, egyetemi/foiskolai diplomahoz koti sikeres nem lehet...vagy csak magat akarja nyugtatgatni?

jacks_colon (törölt) 2008.10.03. 13:58:57

feco42:
de azt talán csak tudják, hogy mi az a "Dr.", nem?

alközpont (az igazi) 2008.10.03. 13:59:04

Árkád? Minden rendbe?

(300 fölött?)

snakekiller23 2008.10.03. 14:00:39


Minden anyázási szándék nélkül megkérdezném The King & Kinga-tól, hogy anyukája is kifejezhető pénzben? A gyerekkora, a szerelme, az élete?

Amúgy ezt a fajta vulgármateialista-nietzscheista/szociáldarwinista felfogást láthattuk már párszor tombolni néha pont az ellenkezőjének álcázva. Kezdetnek mondjuk a Terror Házába érdemes bekukkantani. Nemhogy zsákutca, szakadékba vezet.

feco42 2008.10.03. 14:00:42

"jacks_colon 2008.10.03. 13:58:57 "

azt meg csak csak..aztan megkerdezik hogy orvos? jogasz? aztan ha kiderul hogy egyiksem..neznek okosan :)

KiNG 2008.10.03. 14:00:45

Loga 2008.10.03. 13:50:35

Sajnáljanak. Azt sem tudom, milyen érzés, mert én még sosem sajnáltam. :)

Esti Mese · http://anoha.blog.hu 2008.10.03. 14:03:15

TK&K!

A ferdeszemű, kiskukis beszólásod zavarbaejtő műveletlenségről és más kultúrák iránti tisztelet teljes hiányáról árulkodik. Szánalmas.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.03. 14:04:43

Az, hogy mindenemet odaadnám érte, az pénzben mennyi...?

trey82 2008.10.03. 14:05:34

"A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2008.10.03. 13:46:02
trey82 2008.10.03. 13:42:03

Hát, egy szmájli sokat segített volna? :) "


Már elnézést tisztelt bíróság, de nemhogy sima mezei szmájlit, hanem egyenesen röhögő szmájlit raktam ami ugye így néz ki hogy :D


Tessék megnézni a posztomat tisztelt bíró úr, ott van az alján la... és therefore please ítélje el a ruhaszárítókötél urat rágalmazásért

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.03. 14:05:57

(hozzászólás második fele:)
és ha épp kevesebbem van, amit odaadhatok, akkor kevesebbet is ér nekem?

trey82 2008.10.03. 14:08:45

"Céadaoin · Az, hogy mindenemet odaadnám érte, az pénzben mennyi...? "


attól függ milyen valutában.

vedd figyelembe a mostani krízist ami a dollár további erős gyengülését vetíti elő rövidtávon...

egyébként meg tökmmind1, mert minden annyit ér, amennyit hajlandóak fizetni érte, így a kérdésed értelmetlen.

Bambano 2008.10.03. 14:10:06

Szerintem az előítélet és a tapasztalat között az a fő különbség, hogy az előítélet mások (sokszor téves) tapasztalatain nyugszik.

Laurelin 2008.10.03. 14:10:41

OFF
K&K
Nem tudom eldönteni hogy zseniális-e amit csinálsz vagy mély ostobaság. Mindkét esetben szórakoztató. Szerencsére nem az én dolgom megérteni téged :)
Egyébként nem szeretnék értelmiségi leni, egy skatulyának sem szeretnék megfelelni és jó úton is vagyok. Ettől függetlenül érdekelnek a könyvek a művészfilmek és nem tetszelgésből, hanem mert jólesik elolvasni, megnézni őket. Mint ahogy jólesik a testemnek a simogatás vagy egy jó kaja. Ha nem lennének ezek mi értelme lenne a sivár életnek?

KiNG 2008.10.03. 14:10:56

snakekiller23 2008.10.03. 14:00:39

Mennyit tud adni egy anya anyagilag, szellemileg, lelkileg, erkölcsileg? Sokat. Kifejezhető pénzben, és elég nagy összege van.

Tfh. van egy gyermek, akinek alkoholista, igénytelen, nem szerető anyja van. Ez a gyermek mennyit fizetne azért, hogy egy szuper anyát találjon? Ha megvan ez az összeg, akkor az nem más, mint a rossz anya és a jó anya értékének különbsége. Ebből pedig egyenesen következtetni lehet az anyák (pénzben kifejezhető) értékére. Csakhogy ez az ár, ami a gyermek szemében szubjektív, és a termék (anya) nem biztos, hogy egybetartoznak. Vagy mert az összeg nem elégséges, vagy pedig olyan anya nem létezik.

Ellenben léteznek olyan dolgok, hogy BÉRANYA, hogy DADUS, hogy NEVELŐNŐ. Pénzben kifejezhetők.

"A gyerekkora, a szerelme, az élete"
Szintén kifejezhetők pénzben hasonló elvek szerint.

DányiDani 2008.10.03. 14:11:03

...nem először jön szembe a kérdés, hogy mi az az értelmiségi, ki az, itt áttételesen: hogy a blog írója az-e.

Legutóbbi előfordulásánál (találkozásunkkor) azt a választ eszkábáltam erre össze, hogy értelmiséginek lenni, az szerintem ott kezdődik, hogy az ember többet gondolkodik, mint ami feltétlen kényelmes. Most hozzáteném: ám nem feltétlen többet, mint ami szükséges.

Értelmiséginek lenni, az persze szocializációs-intézményi-társadalmi-faszomtuggyami vonalon is levezethető, mégis inkább attitűdnek, beállítottságnak szeretném felfogni.

Amúgy az értelmiségi az általában borostás (kivált a hímegyedek), sokat dohányzik, későnérő, túlképzett, ritkán van tekintettel a mondat nevű nyelvi egység mibenlétére, és mindemellett megtanították szakdolgozatot írni.

Meg aztán itt vagyok én :-)

trey82 2008.10.03. 14:11:21

"Céadaoin (hozzászólás második fele:)
és ha épp kevesebbem van, amit odaadhatok, akkor kevesebbet is ér nekem?"


na ez már filozófiai mélység, ezt értékelem.


vigyük tovább: miért van épp kevesebbed? elittad? elinflálódott? el...?

Loga 2008.10.03. 14:11:42

" jacks_colon 2008.10.03. 13:52:47
a többi hallgatónak nem a tudás és az érdekes kihívás adja a motivációt, hanem a phd titulus társadalmi elismertsége."

Én is részt vettem ilyen jóságban, azt tapasztaltam, ha az egyetemen mondjuk 10-ből 5 embernek nem eszköz, hanem CÉL a diploma, akkor a doktori iskolákban a PhD 10-ből 9-nek. :)

(Nekem eszköz: útlevél.)

((Ja, abból a 9-ből lesznek azok a tanárok, akiknél vizsga UTÁN derül ki, hogy miról szólt a félév. Mert valahogy ugye pótolni kell a tehetséget, főleg, ha sok veszélyesen nemhülye hallgató fölött kell tekintélyt kiharcolni, és ésszel nem megy. Lásd. a poszt által felemlített tanár esetét.))

lac 2008.10.03. 14:15:31

A pénz egy skalár (1D-s) érték. Aki jártas bármiféle reáltudományban annak kell hogy legyen egyfajta intuíciója, hogy egy db. skalárral kb. milyen szintig lehet eljutni valós jelenségek modellezésében...

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.03. 14:16:28

trey: mondjuk, szimplán mert szegény vagyok...? :-D

K&K:
Ez a gyermek mennyit fizetne azért, hogy egy szuper anyát találjon?
kérdésem némi időcsavarral vedd bátran neked szólónak...

KiNG 2008.10.03. 14:17:42

Céadaoin · iterum.blog.hu 2008.10.03. 14:04:43
"Az, hogy mindenemet odaadnám érte, az pénzben mennyi...? "

Amennyit mások számára jelent. Mennyit fizet, és mivel, hogy az illetőnek odaadod mindenedet? Ezt kell tisztázni. A pénz csereeszközként is funkcionál.

Céadaoin · iterum.blog.hu 2008.10.03. 14:05:57
"és ha épp kevesebbem van, amit odaadhatok, akkor kevesebbet is ér nekem? "

Úgy van. 100 Ft-ért kevesebbet fogsz kapni, mint 200 Ft-ért, ugyanannál az embernél. Lehet, hogy másnál viszont 2x annyit.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.03. 14:20:36

Úgy van. 100 Ft-ért kevesebbet fogsz kapni, mint 200 Ft-ért, ugyanannál az embernél. Lehet, hogy másnál viszont 2x annyit.

Oké, az én agytekervényeim itt tekeredtek össze véglegesen... Respekt, feladom, a szingularitás nem megy nekem...
(hogy én is bedobjak már egy nem feltétlenül ideillő, de roppant tudományos szót :-D )

KiNG 2008.10.03. 14:21:35

Céadaoin · iterum.blog.hu 2008.10.03. 14:16:28

Ez ilyen értelmiségi humor? :o)
Mindegy, értékelem. Nekem kiváló anyám volt.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.03. 14:22:37

K&K
most leértelmiségiztél? :-D

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.03. 14:35:34

khm...
nem jutok szóhoz.
SEGÍTSÉG!!!
:-D

Domonkos · http://ujakropolisz.hu 2008.10.03. 14:40:29

Nem mindent lehet kifejezni pénzben -szerintem. És amit ki lehet annak sem mindig van értelme, szerintem. Kb. annyi mint egy ember életének minden mozzanatát abban kifejezni, hogy mennyi kalóriát égetett el benne.

snakekiller23 2008.10.03. 14:43:26

The King & Kinga

Ha az anya eszmei értékét számszerűsíteni lehet szerinted, akkor a filozófiáét miért nem? Abból nem származik semmilyen hasznunk? Ha az erkölcsi, szellemi gyarapodás az anya által érték, akkor ugyanaz a bölcselkedés, más gondolatainak befogadása és kritizálása (amiről a bölcsészet igazából szólna, tehát nem a müllerpéteres, sohos borderlányokról beszélek), vagy egy költő belső világának feltérképezése által miért nem?

KiNG 2008.10.03. 14:44:53

Jó pörgős a blog :)
---

Domonkos, én sem azt mondtam, hogy ki kell, hanem azt, hogy kifejezhető :)

Domonkos · http://ujakropolisz.hu 2008.10.03. 14:47:39

Én viszont pont azt írtam az első mondatommal, hogy szerintem még csak ki sem fejezhető minden:-))

DányiDani 2008.10.03. 14:51:58

re: pénz és érték, mindezekszerint, én nem értékelem pl a szerelmet, ha soha nem fizettem, soha nem is fizetnék érte?

KiNG 2008.10.03. 14:56:21

Nem, nem, nem fogok mindenre válaszolni. :)
A megoldás: elmenni közgazdásznak. ;)

Minden értékkel bír. Még a semmi is. Az érték pedig kifejezhető pénzben. Aki filozófiából, költészetből termel, az tegye. Én maradok a klasszikus értelemben vett "biznisz"-nél.

Domonkos · http://ujakropolisz.hu 2008.10.03. 14:57:00

Elegendő lenne a pénzt olyannak tekinteni, mint a vért a testben, a gazdaságot pedig a vérkeringésnek. Ennél se többnek se kevesebbnek.

zt 2008.10.03. 15:31:04

"de azért jó filmet nézni, regényt/újságot olvasni, színházba járni, mi? "

Na, ezeket pont nem bölcsészek gyártják. "

Hát?
ja persze, legyártani nem ők gyártják le fizikailag, csak ők alkotják meg hozzá az alapanyagot...
pl. a poénokat, amiken röhög a nép, na azokat is bölcsészek írják.
nemtom, ha teszemazt Szerb Antal közgazdász lett volna, akkor most olvassa-e egyáltalán ma vki a könyveit a közgáz-hallgatókon kívül?
na és vajon kik miatt is omlott össze a gazdaság Amerikában...? na....? talán csak nem a pénzéhes kis bizniszarcok vannak benne, akik aztán a jónéppel akarják kihúzatni magukat a szarból?
lehet, h a bölcsészek élhetetlen állatok, de több emberség szorult beléjük a törtető droidoknál.

szinténnemaz 2008.10.03. 15:48:46

Péntek délután van. A köztisztviselők munkaidejének vége. A blog forgalmának is... Kicsit röhejes, nem?

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2008.10.03. 16:46:22

Tisztelt Bíróság!

Kérem trey felhasználót soronkénti szmájlikitűzésre ítélni!

Akkor elkerülhetők lennének ezek a félreértések, és nem kellene csipcsup ügyeinkkel a T. Bíróság elé állnunk, ha már jómagam egy postot sem tudok az utolsó karakterig végigolvasni...

Egyébként csak a köztisztik lennének a szegények, vagy az értelmiségiek, akik hazamentek és otthon nincs net?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.10.03. 17:35:49

Éertelmiségiek ma:

Mit mond a frissen végzett közgazdász a frissen végzett bölcsésznek?

- Egy bigMac-et és egy nagy kólát!

Andi 2008.10.03. 20:35:42

Tetszik az eszmefuttatás! Egyetértek!

Gondolkodsz, kérdezel, véleményed van: értelmiségi vagy.

Yezu 2008.10.04. 20:47:47

Az idealista, ha nem jut be a a mennyországba, eszményt kovácsol a poklából/Nietzsche/

InteriorLulu 2008.10.04. 22:59:38

Szegényember felesége,

nem olvastam a kommenteket, túl sok van, így lehet hogy ezeket már írták mások is.
A prof valóban, nagyon helyesen, azt akarta belétek sulykolni, hogy ne vegyetek semmit se készpénznek, mindig kételkedjetek, minden dolognak több olvasata is van, nemigen léteznek fekete-fehér dolgok.
Legalábbis a posztból ez így jön le.

Csak épp amivel mindezt illusztrálta, a példáit - a posztban leírtak alapján legalábbis - nem tudom hova tenni. Vagy mert nincs értelmük, vagy mert annyira triviálisak. Sorra veszem őket.
- Hűbéri lánc létezett, mégha valóban számtalan változatban is. Mi a középiskolában kétfélét tanultunk (a klasszikus NY-európait és a magyar familiaritást) - nyilván, hisz mi a bánatért is kéne többfélét?
Ez tehát nem baromság, hanem pusztán ésszerű leegyszerűsítés.
- Írod a társadalmi előítéleteket. Erre ő miket hoz fel példaként? Csakis normál, hétköznapi - tehát nem társadalmi! - előítéleteket, melyek ráadásul nem is biztos, hogy előítéletek. A kutyás legalábbis semmiképp. Vagyis, a leírtak alapján nem cáfolta semmivel a társadalmi előítéletek elleni küzdelem jogosságát.
- Megnyugtatlak: van olyan, hogy alany-állítmány. Minden gond nélkül tudjuk bármely nyelvtani helyzetben is használni ezeket mi, nem nyelvészek.
- Cuki, édi, szupcsi... ezektől nyilvánvaló, hogy nem romlik, épp ellenkezőleg, gazdagodik a nyelvünk.
- Végül pedig egy húsz év körüli egyetemistának, ha addig még nem esett le neki, szerintem magától is nyilvánvalóvá kell válnia, hogy ahány nép, annyi történelem. És igaz ugyan, hogy a krónikákat szerzetesek írták, de még szerencse, hogy a középkori emberről közel nem csak a krónikákból vannak ismereteink, és így pontosan tudjuk, hogy de még mennyire, hogy buzgón vallásos volt...

Szóval, ahogy én látom, kár volt a prof előadása nyomán összetörnöd, már csak azért is, mert a konklúziód, miszerint "minden, amit addig gondoltam a világról, az teljes tévedés", így, ebben a formában egész biztosan nem igaz.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2008.10.04. 23:24:45

Az "értelmiségi-e vagy?" eredete:

www.zeneszoveg.hu/lyrics.php?lc=5531

(+találós kérdés: Ertelmiségi-e vagy, ha nem tudtad? :D)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2008.10.05. 07:59:24

Értelmiségi-e vagy, ha tudtad? :)

magyartanár 2008.10.06. 17:53:07

"Kiderült, hogy nincs olyan, hogy alany, állítmány. Hanem topik van, kvantor van, meg fókusz van. Mostanában. De szinte biztos, hogy kétszáz év múlva majd más lesz."
Én ilyesmit nem hallottam a bölcsészkaron. Van alany és állítmány is. Topik is meg fókusz is. Attól függ, hogy milyen szempontból elemzed a mondatot. Pl.: Tegnap Pista elment vásárolni. Pista elment tegnap vásárolni. Itt más ugye a fókusz, az alany és állítmány ugyanaz.
Szóval ez volt a "hagyományos" mondatelemzés (mondatrészek szerinti, biztos arra is volt szakkifejezés, de ezt már elfelejtettem), és volt strukturális mondatelemzés. Egyik modellben szerepel az alany/állítmány kategória.

Nekem egyébként voltak orvos/jogász/mérnök/tanító/matek/programozó szakos ismerőseim is. Az értelmes embereket értelmes ember nem nézi le. Aki pedig "minden bölcsész hülye", "mindem mérnök kocka" szintű általánosítgatásokkal jön, az a sablonosítás és egyszerűsítés olyan fokára jutott el, hogy minden agysejtjének jutott egy-egy kategória, ami lefoglalja. A többivel meg írogathat kommenteket. Szép teljesítmény!

bölcsésztanár 2008.10.07. 10:57:52

magyartanár:

Úgy van. Éljen a generatív grammatika!
süti beállítások módosítása