Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Rizsa

2008.09.25. 11:13 Szegényember felesége

Miután jól megtanultam tőletek, hogy a rizs szót következetesen rosszul írom és mondom is, most írok ide egy ódát a rizshez.
 
Bár a krumplinál és a tésztánál drágább köret, azért olykor rizst is eszünk. Bár Szegényember esküdött rá, hogy ő bizony nem eszi meg a rizst, három receptem még neki is bejön.
 
Hamis, vega rizseshúst szoktam csinálni idényzöldségekből. Újabban zöldséghámozóval aprítok répát, paprikát, szelek hozzá kelkáposztát, hagymát, vagy ami épp van otthon. Só, bors, pici cukor, curry esetleg – csak legyen jó fűszeres – a pirításhoz. Ezt csak épp a főzés végén keverem össze a külön főtt rizzsel, és fedő alatt hagyom még puhulni őket együtt pár percig. Azalatt az ízek is összeérnek, de kellemesen ropogósak és karakteresek maradnak a zöldségek is.
 
A legkedvesebb ételeim egyike a tejberizs/gyümölcsrizs. Anyukám nagyon ritkán csinált gyerekkoromban, mert macerásnak tartotta. Pedig ez csak pletyka. Régebben zacskós, félkész rizst használtam, úgy nagyon gyorsan elkészült.
 
Saját receptet dolgoztam ki a tejberizsre, és a barátaink is imádják. Bár hagyományosan csak tejben szabad megfőzni a rizst, én fele-fele arányban főzöm vízzel és tejjel. Cukor helyett édesítőszert (kb. 10 tablettát), pici sót és egy darab fahéjat teszek bele főzéskor. (A fahéj segít a tejes ételek megemésztésében.) 
 
Amíg megfő, olcsó vaníliasodót főzök fel felevíz-feletejben. És amikor majdnem puha a rizs, összekeverem a sodó háromnegyedével. Lefedve hagyom puhulni.
 
Közben egy citrom héját lereszelem, és belekeverem a lassan kihűlő tejberizsbe. 
 
Mindenféle idénygyümölcsöt kockázok fel, szemezek le egyforma kicsi darabokra. Négy személyre elég 3-4 féle gyümölcsből egy kevéske: egy szem barack, egy alma, egy körte, 12 szem cseresznye vagy szőlő, két szilva, vagy aminek éppen szezonja van.
 
Amikor kihűlt a rizs nagy lapostányérokra halmozok belőle egy jó maréknyit, és mindenféle gyümölcskockából dobálok rá valamennyit. Majd a maradék sodóból dekorációnak csöpögtetek rá egy-két evőkanálnyit. A legvégén őrölt fahéjat fújok az egészre. 
 
Ha forrón tálalom, és van otthon csoki, akkor abból reszelek rá egy keveset. Mert amúgy kakaó- meg csokifüggő is voltam valaha.
 
(A harmadik rizsreceptem a rizskoch, de azt csak úgy csinálom, hogy megsütöm a tejberizst. Ha épp kapok ajándékba konyakosmeggyet, pár bonbont szoktam belepakolni a rizsbe sütés előtt.)

11 komment

Címkék: étel spórolás recept ennivaló rizs desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr34674803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hsprod 2008.09.25. 11:22:10

"Amíg megfő, olcsó vaníliasodót főzök fel felevíz-feletejben."
szánom-bánom, de mi is az a vaníliasodó? eszik e-é, vagy iszzák e-é?

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.25. 11:23:32

Olyan, mint a puding, csak hígabb. Vaníliaöntet?
Mondjuk, amit az aranygaluskára öntenek...

hsprod 2008.09.25. 11:27:16

jó-jó, azért fantáziám van, meg biztos ettem is, csak nem tudom a nevét.
szóval a kérdésem lényege az lett volna, hogyan kell csinálni...?!?!? :-)

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.25. 11:32:26

Bevallom, hogy míg a Plus a régi tulajdonosok kezében volt, akkor vettem egy csomó nemsokára szavatossági idejét vesztő Grandiso sauce márkájú vaníliaöntet-port. Ezt használom.
10 Ft volt darabja.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.09.25. 11:37:30

a rizst mi sem nagyon szeretjük, max rizibizi meg tejberizs meg rizsfelfújt. jó még valamire? nem is tudok semmi rizses tippet neked.

de szoktam sült tésztát csinálni, azt megosztom veled:

alapanyagok: mindenféle zöldég (zöldbab, borsó, gomba, cukkini, répa fehér vörös, karfiol, brokkoli, hagyma, és még ami eszedbe jut, ízlés szerint, de akármelyiket kihagyod sem lesz rosszabb + ha van maradék sült husi akkor az is), saláta.
fél kiló makaróni vagy spagetti.

hagyma csíkokra vágva megpirít egy kis olajon, rá az összes zöldség meg ilyesmi vékony csíkokra vágva, fűszernek jó a vegeta, de ha csak sózod is elég. födőt rá, és összepárolni lassú lángon.
közben kifőzöd a tésztát.
amikor a zöldség félig már puha (nem kell szottyosra), ráteszed a leszűrt tésztát, (ha van akkor a maradék sült husit szintén cafatokban) meglottyintod egy kis szójaszósszal, és rátépkeded a salátát. feljebb tekered a gáztűzhelyet, és kicsit csak lepirítod.

ez a mennyiség egy óriási vokban készül, mi hárman két napig esszük folyamatosan. nagyon finom.

aztán vasárnap csináltam ezt: karfiol, brokkoli, répa, gomba, cukkini és padlizsán, krumpli gőzben párolva (van párolóm, de edényben is lehet gőz fölött).
egy nagy doboz tejföl, egy kis doboz főzőtejszín, két tubus natúr sajtkrém és rendes sajt reszelve összekeverve lesz a hideg "besamel".
kikensz egy tepsit vajjal, az alját megszórod morzsával, beleteszed a zöldségeket, és szépen rákutyulod a trutyit. be a sütőbe 20 percre. nagyon laktató, nagyon fincsi, hidegen is.

jó étvágyat.

szegényasszony 2008.09.25. 13:03:47

rizs nagyon jó rakott zöldségekbe is :-)
egyébként amiket itt a blogon olvasok jó receptek, nem tudom mi köze a szegénységhez.
a gazdagság az, hogy mindig csak húst, meg mindenféle drága kajákat eszünk?
gyerekkoromban sokat ettem köménymagos levest, tojás levest, tésztákat, zsíros kenyeret, héjában sült krumplit, fokhagymás pirítóst, stb de sosem éreztem magam szegényebbnek mint aki felvágottat evett. Ja és kaját ki nem dobtunk, minden maradék felhasználható (persze ha nem romlott..)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.09.25. 14:27:51

Teljesen igaz, hogy a jó kajának nem kell drágának lennie. Nincs jobb egy kelkáposztafőzeléknél, és szinte semmi sem kell hozzá!
De ugyanilyen jó majdnem mindegyik főzelék. Gyerekkoromban nem szerettem őket, főleg, mert apukám sem volt hajlandó megenni őket. Aztán rákaptam az ízükre, és bár húsimádó vagyok, néha csak úgy eszem egy tál főzeléket. (Mondjuk, mi virslipörköltet csinálunk legtöbbször feltétnek.)

A krumplipüré is isteni! Fűszerekkel nem unja meg az ember, és ha nem túl folyósra csinálod, ütsz bele egy tojást, és két kanál liszt is megy bele, gombócnak formálva bő olajban sütve csodálatos. (1 kg krumplihoz való ennyi.) Köretnek is jó, de önmagában is csemege.

A rizs nálunk leginkább köret. Az ázsiai ízes, szószos izék jól átjárják, úgy az igazi.
De tényleg jó tölteléknek is paprikába, rakott kelbe stb.

Sajnos édesen nem szeretem.

employee · http://kirugtak.blog.hu 2008.09.25. 14:56:41

friss spenóttal az igazi, de annak olyan ritkán van szezonja.
ezért. főzz rizst. olvassz fagyasztott parajt, rottyaszd kis olajon. tegyél bele egy kis tejszínt, a végén 3-5 gerezd zúzott fokhagymát. keverd el a rizzsel. ha jobban megy, szórd meg reszelt parmezánszerű sajttal (155 HUF egy kis zacsi).

a másik, ami hirtelen beugrott,nem rizs. zöldborsópüré, ami a pirított csirkemájhoz passzol.
konzervborsó, vízben felforr, leszűr, bele egy evőkanál margarin, só, bors, botmixer. úgy pépesítsd, hogy maradjon egy pár egyben maradt borsószem. a konzerv cca. 99 HUF? óccsó', oszt' jó.

Kalász 2008.09.25. 15:23:23

Én lepényt szoktam csinálni, ha végképp nincs otthon semmi kaja. Sima palacsinta tésztát kicsit sürübbre keverem, aztán kb 1 centi vastag lepényt sütök belőle. Aztán amit találok a hűtőben, azt rápakolom. Felvágott, kukorica, sajt, kecsap. Ami épp van.
Aztán ha netán nem sikerült rendesen megfordítani a lepényt, akkor a lapáttal felszaggatom apró pici darabokra, és smorni féle cuccot csinálok belőle. Lekvárt és porcukrot teszek rá és kész is a kaja. És még csak nem is drága, mert ezek tán vannak is a háztartásokban.

irredenta vipera 2008.09.25. 23:18:56

"Bár hagyományosan csak tejben szabad megfőzni a rizst, én fele-fele arányban főzöm vízzel és tejjel."
- Hát, nem tudom, honnan van ez a hagyomány, de édesanyám is mindig fele tej - fele víz kompozícióban főzte a tejberizst. Kisgyerekként megkérdeztem egyszer, hogy miért nem csak tejben, azt mondta, az úgy túl macerás lenne; sokkal tovább tartana, amíg megpuhul... :)

irredenta vipera 2008.09.25. 23:21:09

@Kalász:
Lám, nincs új a Nap alatt! :D Én valami hasonlót csinálok, és házi pizzának nevezem... ;D
süti beállítások módosítása