Miután jól megtanultam tőletek, hogy a rizs szót következetesen rosszul írom és mondom is, most írok ide egy ódát a rizshez.
Bár a krumplinál és a tésztánál drágább köret, azért olykor rizst is eszünk. Bár Szegényember esküdött rá, hogy ő bizony nem eszi meg a rizst, három receptem még neki is bejön.
Hamis, vega rizseshúst szoktam csinálni idényzöldségekből. Újabban zöldséghámozóval aprítok répát, paprikát, szelek hozzá kelkáposztát, hagymát, vagy ami épp van otthon. Só, bors, pici cukor, curry esetleg – csak legyen jó fűszeres – a pirításhoz. Ezt csak épp a főzés végén keverem össze a külön főtt rizzsel, és fedő alatt hagyom még puhulni őket együtt pár percig. Azalatt az ízek is összeérnek, de kellemesen ropogósak és karakteresek maradnak a zöldségek is.
A legkedvesebb ételeim egyike a tejberizs/gyümölcsrizs. Anyukám nagyon ritkán csinált gyerekkoromban, mert macerásnak tartotta. Pedig ez csak pletyka. Régebben zacskós, félkész rizst használtam, úgy nagyon gyorsan elkészült.
Saját receptet dolgoztam ki a tejberizsre, és a barátaink is imádják. Bár hagyományosan csak tejben szabad megfőzni a rizst, én fele-fele arányban főzöm vízzel és tejjel. Cukor helyett édesítőszert (kb. 10 tablettát), pici sót és egy darab fahéjat teszek bele főzéskor. (A fahéj segít a tejes ételek megemésztésében.)
Amíg megfő, olcsó vaníliasodót főzök fel felevíz-feletejben. És amikor majdnem puha a rizs, összekeverem a sodó háromnegyedével. Lefedve hagyom puhulni.
Közben egy citrom héját lereszelem, és belekeverem a lassan kihűlő tejberizsbe.
Mindenféle idénygyümölcsöt kockázok fel, szemezek le egyforma kicsi darabokra. Négy személyre elég 3-4 féle gyümölcsből egy kevéske: egy szem barack, egy alma, egy körte, 12 szem cseresznye vagy szőlő, két szilva, vagy aminek éppen szezonja van.
Amikor kihűlt a rizs nagy lapostányérokra halmozok belőle egy jó maréknyit, és mindenféle gyümölcskockából dobálok rá valamennyit. Majd a maradék sodóból dekorációnak csöpögtetek rá egy-két evőkanálnyit. A legvégén őrölt fahéjat fújok az egészre.
Ha forrón tálalom, és van otthon csoki, akkor abból reszelek rá egy keveset. Mert amúgy kakaó- meg csokifüggő is voltam valaha.
(A harmadik rizsreceptem a rizskoch, de azt csak úgy csinálom, hogy megsütöm a tejberizst. Ha épp kapok ajándékba konyakosmeggyet, pár bonbont szoktam belepakolni a rizsbe sütés előtt.)
Utolsó kommentek