A hagyma az egyik legolcsóbb alapélelmiszer. És eddig még nem hallottam róla, hogy bármely kutatás is egészségtelennek nyilvánította volna. Vettem is most a Tesco akcióján egy kétkilós zacskóval 129 Ft-ért.
Kétségtelen, hogy kellemetlen szaga van, de úgy vettem észre, hogy a hagymalevestől nem fájdul meg a gyomrom, és a bőrömön sem érzem napokig a hagyma kipárolgását.
Fél kiló hagymát vékony karikákra szelek (reszelővel gyorsabb, könnymentesebb), és pici olajon, pici sóval megpárolom. Vízzel – esetleg aki használ ilyesmit, leveskockából készült alaplével – felöntöm. Borsozom, szerecsendiót reszelek bele, és lassú tűzön készre főzöm.
A reszelt sajt, tejföl mostanában felejtős, de pirított kenyérkockákkal ki szoktam bélelni.
Bár újabban egyre kevesebb héjat hagynak a hagymán, főzéskor sosem dobom ki a hagyma száraz, vörös leveleit, hanem papírzacskóban gyűjtöm. Tavasszal húsvéti tojásfestéshez jön jól, télen viszont a leghatásosabb szer torokgyulladásra.
Jó erős teát főzök a megmosott levelekből. Pontosabban nemcsak leforrázom a hagymahéjat, hanem jó negyed órát forralom a vízzel. Kevés kristálycukrot pirítok, és óvatosan felöntöm a karamellt a leszűrt hagymateával. Az íze sem nem finom, se nem szörnyű, de nagyon hatásos megfázásra és torokfájásra!
A hagymát egészben sütve, főzve vagy karikákra szelve, lisztben megforgatva és kisütve is szeretjük.
Utolsó kommentek