Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Hagymát is hagymával

2008.09.24. 07:26 Szegényember felesége

A hagyma az egyik legolcsóbb alapélelmiszer. És eddig még nem hallottam róla, hogy bármely kutatás is egészségtelennek nyilvánította volna. Vettem is most a Tesco akcióján egy kétkilós zacskóval 129 Ft-ért.

Kétségtelen, hogy kellemetlen szaga van, de úgy vettem észre, hogy a hagymalevestől nem fájdul meg a gyomrom, és a bőrömön sem érzem napokig a hagyma kipárolgását.

Fél kiló hagymát vékony karikákra szelek (reszelővel gyorsabb, könnymentesebb), és pici olajon, pici sóval megpárolom. Vízzel – esetleg aki használ ilyesmit, leveskockából készült alaplével – felöntöm. Borsozom, szerecsendiót reszelek bele, és lassú tűzön készre főzöm.

A reszelt sajt, tejföl mostanában felejtős, de pirított kenyérkockákkal ki szoktam bélelni.
 
Bár újabban egyre kevesebb héjat hagynak a hagymán, főzéskor sosem dobom ki a hagyma száraz, vörös leveleit, hanem papírzacskóban gyűjtöm. Tavasszal húsvéti tojásfestéshez jön jól, télen viszont a leghatásosabb szer torokgyulladásra.

erős teát főzök a megmosott levelekből. Pontosabban nemcsak leforrázom a hagymahéjat, hanem jó negyed órát forralom a vízzel. Kevés kristálycukrot pirítok, és óvatosan felöntöm a karamellt a leszűrt hagymateával. Az íze sem nem finom, se nem szörnyű, de nagyon hatásos megfázásra és torokfájásra!

A hagymát egészben sütve, főzve vagy karikákra szelve, lisztben megforgatva és kisütve is szeretjük.

43 komment

Címkék: leves betegség étel egészség pénz spórolás tea szegénység hagyma ennivaló

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr34674318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movhu 2008.09.24. 09:45:28

Hatymát eszek hatymával :)
Nagyon szeretem a levest, de nálam a reszelt sajt nagyon fontos. Tudom, szegény ember nem teheti meg. A lényeg: nagyon szeretem a hagymalevest.

Páratlanka 2008.09.24. 10:02:09

Én is szeretem a hagymát, de néha én is napokig érzem a hagymát a bőrömön.
A "szelve, lisztben megforgatva és kisütve" dolog érdekelne. Tényleg csak ennyi hogy felszelem, liszt aztán sütés?

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.24. 10:06:14

Páratlanka:

az az a fajta, amit hagymás rostélyos mellé adnak. Mi sima főttkrumplival is szeretjük. A hagyma édeskés ízeit hozza ki, isteni! :)

hsprod 2008.09.24. 10:07:34

levest ma kipróbálom...
jaj nem, mert már van mára más...
akkor holnap.

Páratlanka 2008.09.24. 10:12:25

Szegényember felesége:

Köszi. Azt hittem egyben az egész szeletet kell megsütni. Na majd egyszer kipróbálom.

hukk 2008.09.24. 10:33:00

Bő olajban kell sütni, mint a sültkrumplit, nem pedig serpenyőben.

Katka 2008.09.24. 11:27:33

Hagymalevest csakis fehérborral! A fehérborsot pedig nem kifelejteni! ;-)

Asva 2008.09.24. 11:28:19

Kamublog, blogot reklámozni van pénz, csak a reszelt sajt felejtös?

bölcsésztanár 2008.09.24. 11:32:16

Hagyma-párizsi kombó:
hagymát és párizsit aprócska kockákra vágni, összekeverni margarinnal, sóval: király szendvicskrém van belőle!

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.09.24. 11:33:38

Éljen a hagyma! :)
Akár nyersen, akár sütve, vagy párolva...

W Joe 2008.09.24. 11:34:15

Hagymaleves lenni finom.

DS 2008.09.24. 11:41:58

Ez blog annyira gáz...
Mindig felhúzom magam, ha idetévedek. Ahelyett, hogy az illető kezdene valamit az életével itt írogatja a szánalmasabbnál szánalmasabb bejegyzéseit...

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.09.24. 11:42:00

Tört krumpli (darabos krumplipüré) zsíron pirított hagymával, aludttejjel.
Esetleg pecsenyezsíron pirított. Oh, pardon.

Töltött, sülthagyma. A töltelék ua. mint a fasírt.
Jó étvágyat.

bervas · http://mt10.blog.hu 2008.09.24. 11:42:27

Hagyma+teszkós füstölt zsírszalonna. Az öt centi vastag, hústalan. Kemény :-) Fillérekből megvan, és nem rossz.

A hagyma illata néha valóban kijön az ember bőrén. Ahogy a méz is.

Baaah · http://www.iwiw.hu 2008.09.24. 11:43:47

ja és a fokhagymát se felejcsük!
apró kockákra vágni és belefőzni a smackbe, vagy levesbe. megfázás ellen garantált hatások!

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.24. 11:44:14

vero:
muszáj lesz ma ilyen csinálnom estebédre! :P

Gondola 2008.09.24. 12:00:07

Hagymás tojás. Pontosabban tojásos hagyma :)

A fej vöröshagymát elmetéled, beteszed valamennyi zsírba, de nem sütöd meg, épp csak átmelegíted. Ráütsz egy (két-há) tojást, elkevered, hadd süljön a tojás. Ha kész, és mondjuk kicsit kemény lett, beleteszel egy kis mustárt vagy kecsapot..

Tunguska 2008.09.24. 12:01:05

Hagymaleves cipóban tálalva, maga a mennyország!

Cserny Zsolt 2008.09.24. 12:07:00

Hagyma lisztben megforgatva, olajban kisütve finom, (sült kumpli mellé), csak az a baj, hogy tönkreteszi az sütőolajat, ami meglehetősen drága.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.09.24. 12:11:07

a hagymát karikákra vágod, megfonnyasztod vagy pirítod, ízlés dolga. krumplit hajába megfőzöd, megpucolod, karikázod.
úgy csinálsz, mint a rakott krumplinál, a krumpli után hagyma, majd tegyél szalonnát, és így tovább. meg a tetejére is kell szalonna, jól rásül. sóbertnorbi dobna egy hátast ettől a kombinációtól, de nagyon finom.

vagy anyám klasszikusa: csónakos krumpli.
krumpli pucolva, nyersen félbe. kivájni a közepét (csónak), és belültetni a hajósokat: karika kolbász, kocka szalonna, tetejére hagyma, és egy kis sajt. alufóliába csomagolni és bele a sütőbe.

jó étvágyat.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.09.24. 12:12:05

ps: a kivájt krumplit is vissza kell tenni a likba. belefér.

ZZ · http://hitel-ebs.blogspot.com 2008.09.24. 12:21:27

Nemhiába menő cucc a hagymás chips :))

Őrnagy Őrnagy 2008.09.24. 12:32:20

Én ha csak felvágom a pörkölthöz, utána napokig érzem a kezemen a szagát.
Puculáskor meg a gázálarc alap.

2008.09.24. 12:43:43

Egyetek hagymát, Jobb szagotok lesz!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.09.24. 13:03:23

a hagyma a legjobb. nem büdös, mert hogy mi a büdös, az megegyezés kérdése.
Szerintem étvágygerjesztő.

negativ hos 2008.09.24. 13:11:16

reges-reg a koleszben:
krumpli hajaba megfoz karikakra feldarabol (esetleg bab), hagyma karikakra feldarabol, egy kis olajon, meguvegesit, osszedolgoz paprikval, soval borssal.

1 hibaja van a dolognak... 2-3 oraig utana kerulni kell az embereket illetve ok kerulnek teged - mert a perisztaltika kegyetlenul beindul...

mimóza 2008.09.24. 13:37:32

A hagyma nem akkor probléma, mikor kajához felhasználod, hanem a szájszag meg a testszag, amit kb 1 napig okoz. Legalábbis nyersen. Sütve/ Főzve azért irdatlan mennyiség kell ahhoz, hogy érződjön.

Amúgy csak Mo-on ilyen olcsó a hagyma. Mediterán szomszédoknál gyakran 2-3 EUR között árulják piacon kilóját. És ráadásul jóval keserűbb is mint a hazai.

TRIBE 2008.09.24. 13:42:08

basszus... értelmiségi pár a létminumum alatt...(???) mitől lennétek értelmesek?

bölcsésztanár 2008.09.24. 14:05:51

Azt nem értem, hogyha valakit folyton idegesít egy blog (nemcsak ez, máshol is látom), akkor MINEK OLVASSA? Alacsony a vérnyomása, vagy ingerszegény az élete? Olvasson olyat, ami szerinte nem kamu, nem gáz. Vagy nyisson sajátot, anyázzon ott. Vagy egyen hagymás babot, az lesz a gáz.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.09.24. 14:08:17

Bölcsésztanár, nagy erőt bír ám adni, ha látod, hogy valahol valami azért szarabb, mint nálad.
Még akkor is, ha ez nem általános (többségi) vélemény. :-)

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.24. 14:09:01

"Vagy egyen hagymás babot, az lesz a gáz."

:DDDD

vero 2008.09.24. 14:17:59

Redes kis szakácsblog jön itt össze.

Szegényember felesége ·// Örülök. Ha a töltött hagymát csinálod, a fasírthúst egy kicsit megdzsesszelheted. Pl. pici szalonna.

+1. Nagymamám a héjában főtt krumpli karikákat egy tepsiben apró szalonna szeletekkel és hagymakarikákkal felváltva rakta le. Egy csöpp fokhagymával. Sütőben az egészet összesütötte pirulásig. Savanyúkáposztával isteni. Igazi téli kaja volt.

vero 2008.09.24. 14:18:50

Volt egy haverom, aki a hagymát búvárszemüvegben pucolta, hogy ne csípjen. :o))

Syca 2008.09.24. 14:23:07

Sziasztok, kellemes délutánt!

Szóval, ha már hagymaleves akkor legyen fokhagymaleves, mert az legalább a vérnyomást is csökkenti. Ha hallom a családomon, hogy pörög, akkor midig összedobok nekik egyet, utána úgy bealusznak a tv előtt, hogy öröm nézni :)

A másik a hagymatea: én annó úgy tanultam, hogy négybe kell vágnom a fej hagymát és főzöm fél liter vízzel és amikor rózsára nyílik akkor már jó, bele egy kis méz és kész is.

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.24. 14:27:51

Syca, üdv!

Sült fokhagymánál nem tudok sok jobbat elképzelni...

Héjástul szoktam sütni, és az egy külön élmény, amikor villával kinyomintom belőle a krémes, zamatos sült fokhagymahúst a tányérra...

nahát 2008.09.24. 14:37:57

" vero 2008.09.24. 14:18:50
Volt egy haverom, aki a hagymát búvárszemüvegben pucolta, hogy ne csípjen. :o)) "

Tarts vizet a szádban, míg pucolod! Egy kamionra valót összevághatsz anélkül, hogy egy könnycsepp is kifolyna!
(ősi román szokás!) :)

doki 2008.09.24. 14:46:51

Aki fintorogni, meg hüje (direkt) véleményket beírni jön ide, az miért érzi úgy, hogy kötelesége fikázni? Ha nem tetszik, ne olvasd el, vagy hagyd szó nélkül. De nem bírod ugye? Igazság letéteményese

nahát 2008.09.24. 14:50:55

Doki, nem hülyeség. Próbáld ki!

Syca 2008.09.24. 16:34:10

sajna nekem a gyomrom nem bírja a hagymát egy ideje, pedig a zsíros kenyér hagymával és teával vmi isteni tud lenni, szóval nem bírja, míg egy ismerősöm tanácsolta, hogy utána pár szem, tényleg elég egy kismaroknyi, mandulát, nem sósat rágjak el és kutya bajom. és bejött :)

szegényember felesége: ezt szoktad nézni? mindmegette.hu/index.php?apps=lista&id=40&a=100

Céadaoin (user ID 44540) 2008.09.24. 19:59:10

Hagyma, sokat gondoltam rád :-) Hogy van Mary? :-)
süti beállítások módosítása