Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Vendégvárás Szegényné módra

2008.09.23. 12:00 Szegényember felesége

Nekem azt tanították, hogy vendégségbe nem megyünk üres kézzel. És ha hozzánk érkezik a vendég, akkor illik megetetni, megitatni.

Mostanában ez nem olyan egyszerű.

Bezárkózni, elmagányosodni nem akarunk, ezért kell tartunk a kapcsolatokat.

Ami mindig sikert arat, az a palacsinta. Akár amerikai, akár francia akár magyar módra készítem. Olcsó és laktató.

Legtöbbször otthoni dió és a lekvár kerül bele, esetleg frissen botmixelt idénygyümölcs.

A hagyományossá vált palacsinta-partikat ősszel az alma- és töksütés fogja kiegészíteni. Porcelán almasütőben készítem a mézes, fahéjas sült almát. A tököt a kis orosz ketyerémmel sütöm. Forró teával nem kell ennél jobb!

Ha meg inkább sós, akkor tócsi/sztrapacska/lapcsinka. Csináltam kiflikarikákra kent tojáskrémet, paradicsommal, paprikával díszítve, négy főnek elég volt 4 kifli nassolni.

S ha már kifli, van még otthoni mákom is – mákosguba lesz a következő vendégváró!

Nem kerül sokba a szilvásgombóc, a krumplis nudli, a barátfüle sem, főleg azért, mert a száraz péksüteményeket mindig eltesszük, – bár mostanában egyre ritkább, hogy bárminek van ideje ránkszáradnia – ebből törjük a zsemlemorzsát. (A boltban 170 Ft-ért lehet kapni egy fél kilónyit!)

Nyáron az innivalóval voltam bajban, egészen addig, amíg ki nem találtam, hogy a barátnőmtől kapott gyógynövények virágait jégkockákba fagyasztom, és hideg citromos vízbe teszem dekorációnak. Elképesztően mutatós egy szép, ehető lila virág (azt hiszem, hogy borágó a neve) jégbe fagyva egy negyed citromkarikával, nagy, párás vizespohárban.

Jönnél hozzánk vendégségbe?

26 komment

Címkék: barátok étel spórolás tea ennivaló palacsinta vendégség innivaló

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr100671528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.09.23. 13:30:00

Kukoricát pattogatsz? Mert azt én nagyon szeretem.
Nem azt a mikrós maréknyi agyonsózott izét, hanem zöldségesnél kimérve kapható kukoricát, (kilója vagy kétszáz forint?) löttynyi olajon, ízléses mennyiségű sóval, szabad gáztűzön, a marhanagy lábos alján.
Hm?

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.23. 13:33:44

Céadaoin:
villanyos főzőlapunk van - azon is lehet?
Különben jó ötlet! Papáméknál van otthon kukorica - kását szoktak belőle csinálni, majd kérek tőle.

Páratlanka 2008.09.23. 13:41:46

Persze hogy mennék hozzátok vendégségbe csak legyen jó sok palacsinta meg mákos guba is! Egyébként meg vendégségbe nem azért jár az ember hogy egyen-igyon, ez csak egy szokás hogy megkínálják a vendéget. Szerintem nincs abban semmi hogy nem 5 fogásos menüvel készülsz hiszen egy egyszerű étel is eshet nagyon jól/vagy még jobban!

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.23. 13:48:13

Páratlanka:

Várunk! ;)

Amúgy tényleg érdekes, hogy haljamosak ittfelejtődni nálunk a vendégek.
Nem egyszer előfordult a nyáron, hogy jöttek hozzánk barátok délután, és átdumáltuk az egész éjszakát, csak reggel indultak el haza.
Pedig csak az ajándékba hozott üveg bor volt az összes alkohol, amit négyen iszogattunk. ;)
Meg voltunk olyan házibuliban, ahol folyt a viszki meg az unikum, hatalmas hidegtálak voltak, de este 10-kor mindenki elment haza.
Szóval, valószínűleg tényleg nem a kaja-pia számít.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.09.23. 13:50:00

Persze, hogy lehet, csak nem t'om, mennyivel előbb kell lekapcsolni, mert még sose főztem villanyon... :-S :-D

Balance Of Power 2008.09.23. 14:09:30

Mak a palacsintaban is legyen, ha kerhetnem :D

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.23. 14:20:40

Balance Of Power:

nagybátyám még hozzátenné, hogy sok töltelékkel és vékony palacsintába!

De ahogy parancsolod! :D

Páratlanka 2008.09.23. 14:26:39

Nálunk a rakott palacsinta (palacsinta torta) a nyerő! :)

gentry 2008.09.23. 14:56:49

Mi még saját magunknak sem főzünk, a haverokkal/barátokkal sörözőkben szoktunk találkozni. :)

bespam 2008.09.23. 19:15:02

Helló!

Tuti rossz helyre írom de úgy kikívánkozik belőlem! Nem mondhatnám hogy éhezünk, de anyámtól tegnap kaptam egy melegszendvicssütőt és nagyon jó! Két forintból lululluszi lakomát kerekíthet vele akárni. Májkrém, sajt, szalámi, párizsi, ilyesmi? :)

dórimóri 2008.09.23. 19:18:48

A jégkockába fagyasztott virág mennyire jó ötlet! remélem következő nyáron is emlékezni fogok rá :)

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.23. 20:10:12

bespam:

igen, nekünk a kollégiumi időkből maradt egy minigrill és egy melegszendvicssütő, és tényleg hasznos. A hagymakarikás, szalonnás, erőspistás változatnál csak az a jobb, ha tudsz bele tenni sajtot is! :)))

dórimóri:

nekem meg az jutott eszembe, hogy a fokföldi ibolyának ehető a virága. Van ilyen kis félgöbökből álló műanyag tojástartóm, amibe szoktam jégkockát is csinálni ---> megpróbálom azzal is! Még látványosabb lesz, és akár csak dekorációnak is jó!

hogolyo 2008.09.23. 20:32:53

lapcsánkát kérek, jóóóóó sokat :-P :-P :-P

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.23. 20:33:49

hogolyo:

ennek az ételnek van szerintem a legtöbb neve a világon! :))))))

Mi is imádjuk! :P

Hazsika 2008.09.23. 20:39:24

"Meg voltunk olyan házibuliban, ahol folyt a viszki meg az unikum, hatalmas hidegtálak voltak, de este 10-kor mindenki elment haza.
Szóval, valószínűleg tényleg nem a kaja-pia számít. "

Vígasztald csak magad LOL 7,5 deci bor 4 főre elég vicces mennyiség.

dórimóri 2008.09.23. 21:02:08

ooo, aput akasztom ki látogatóban járva azzal, hogy ' csináljunk gömb alakú jégkockát ' :-D
Bár azt hiszem már a csipkebogyószezonban kipróbálom, az is nagyon dekoratív lesz - a szobanövényeket nem szeretném megtámadni.

kommentolo 2008.09.23. 21:17:04

Nem minden kukoricat lehet pattogatni (de hulye egy szo...), csak a megfelelo fajtat: apro, cseppszeru formaju.
Mikroban sem lehetetlen, villanytuzhelyrol nem tudok nyilatkozni.

Balance Of Power 2008.09.24. 08:50:46

gentry: Mi még saját magunknak sem főzünk, a haverokkal/barátokkal sörözőkben szoktunk találkozni. :)

De csakis elit helyen, ugye? 1200 HUF alatt szoba sem johet egy korso sor :D

Tobbiek: melegszendvics az kult, de csakis a Globus melegszendvics-kremmel. Mondjuk 1 uveg bor 4 szemelyre tenyleg nem valami sok, azert a vendegek is jobban megeroltethettek volna magukat asszem. Szegenyne, palinkat nem szokott fozni a rokonsag? Mert akkor megis eleg lehet az egy uveg bor ;D

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.09.24. 11:20:24

Jajmá', tényleg az alkohol mennyisége dönti el egy vendégség milyenségét?

Nálunk zsíroskenyér-palacsinta partik szoktak lenni. A zsíroskenyér se nagyon drága, lilahagyma, paprika, uborka, paradicsom, és érdekes módon, a nagyon salátás, súlyra-figyelős emberek is jócskán bepakolnak belőle. Nosztalgiából, mert gyerekkorból ez még mindenkinek ismerős.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.09.24. 11:44:56

Jelentem villanytűzhelyen is remekül lehet kukoricát pattogtatni :)

eszter 2008.09.24. 13:47:44

lehet villanytűzhelyen pattogtatni, mi koliban sokat csináltuk :)
más: hétvégén 8 vendégünk volt és 3200-ból 10 db isteni pizzát sütöttünk (2 kg liszt, 40 dkg felvágott fél guriga sajt, zöldségek) nagy siker volt és nem hittem volna h ilyen olcsó.

szegényasszony 2008.09.24. 13:59:28

zsíroskenyér+lilahagyma, nyamm :-)

irredenta vipera 2008.09.24. 20:51:11

Melegszendvics-sütőhöz van egy tippem:
Két szelet kenyér közé sajt és aszalt szilva, vagy nem túl leveses paradicsom. Isteni! :) Ugyanez kenyér helyett palacsintatésztával még istenibb. :))

employee · http://kirugtak.blog.hu 2008.09.25. 01:12:46

gentry 2008.09.23. 14:56:49
Mi még saját magunknak sem főzünk, a haverokkal/barátokkal sörözőkben szoktunk találkozni. :)
Belga, mondtam már, de lemondtad :)

Libatepertő libazsírral, padlizsánkrém, belga krumplitál, 2 corsendonk, 2 meggyes sör a csajoknak. 8k
hozzáadott érték: dunaparti panoráma, kiszolgálás
Ugyanez otthon, vásárcsarnokból libaháj, kisüt, 2 érett padlizsán, lilahagyma, koviubi rokonoktól, majonéz, 3 nagy szem krumpli, ezersziget öntet karácsonyról távoli rokontól, 6 csavaros kupakos német sör lidl-ből (800). 800, mert a sört a vendégek hozzák.
hozzáadott érték: seal best of, acoustic album, nincs záróra

Néha jobb nem máshol, büdzsétől függetlenül :)
süti beállítások módosítása