Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Tejposzt

2008.09.14. 13:37 Szegényember felesége

Soha nem szerettem a zsíros tejet, megfájdult tőle a gyomrom. Meg az UHT tejet sem, mert attól meg felfordult. Így én mindig 1,5-öst használtam, mert Szegényembernem mindegy volt.

A tejpiac azonban pár hónapja felfordult. "Normális" tej alig van 200 Ft alatt. A hipertartós UHT-kat meg 150 Ft alatt is meg lehet venni, ha épp akciós.

Újabban tehát nem iszunk nyers tejet. Veszünk viszont főzéshez UHT-set.

Ha nagyon nem bírom kivárni üres gyomorral, amíg Szegényember hazaér, akkor például kavarok magamnak egy kis tejbegrízt. (A tejbegrízzel csalok: fele-tej, fele-víz, cukor helyett két pötty édesítő, és egy icipici fahéj az alapja.)

10 komment

Címkék: étel pénz tej spórolás olcsó szegénység ennivaló

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr27659519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2008.09.14. 14:10:52

Tejet időnként veszünk a piacon a termelőtől. 200 Ft alatt van, és bár zsíros, mivel nincs tele a tejgyárak által adagolt mindenféle plusz dolgokkal, sokkal könnyebben emészthető. Eltekintve persze attól, hogy a tehéntej nem való felnőtt emberek fogyasztására, mert a felnőttek szervezetében már nincs meg a tej lebontásához szükséges enzim. Szóval egy próbát megér. Műanyag flakont nem árt vinni magaddal.

Nebameg 2008.09.14. 15:31:12

"Eltekintve persze attól, hogy a tehéntej nem való felnőtt emberek fogyasztására, mert a felnőttek szervezetében már nincs meg a tej lebontásához szükséges enzim"
Fasság.... Jól kitalálta valamikor valaki, h nem egészséges, nem való, illetlen, stb., azóta eztet szajkózza mindenki úton-útfélen. A tej melyik összetevőjét képtelen lebontani az ember?? Sajnos egyetlen táplálkozással foglalkozó szakember sem mondd mást : tökéletesen emészthető a tej.

Z 2008.09.14. 15:39:42

Volt amikor sport miatt napi 2 liter tejet ittam. Semmi bajom nem volt tőle!
Ez persze nem azt jelenti ,hogy valaki nem lehet érzékeny rá...:)

Lilienfeld 2008.09.14. 15:43:29

Lefölözve is próbáltad már a házitejet?
Két-három nap után felgyűlik-tömörödik a tejszín a tetejére, simán lekanalazható a szélesebb szájú üvegből (hűtőkancsó, dunsztos).
Nem, tényleg nincsenek érdekeltségeim :), de ha hébe-hóba ipari tej kerül haza, mindig összehasonlítom. Mindig megrázó az eredmény.
Kb. úgy viszonyul, mint a friss málna a málnaízű savanyúcukorhoz. Csak az utóbbiról ugye senki se akarja elhitetni, hogy gyümölcs.

juhatreder yujionkgh 2008.09.14. 15:55:14

le kell mondani az internetet, azzal is lehet spórolni néhány ezret, és akkor nincs ez a proletár blog se.

kaja 2008.09.14. 18:32:44

Nebameg:

ez meglehetősen egyéni, mert K.Európa "vegyes gyomrú". Aki utánjár, rájön, hogy tudja-e emészteni. Ettől függetlenül kb. fél liter nyers tejnek megfelelő tejtermék, mely végigfutott a teljes erjesztésen, az nyugodtan mehet. De ilyet Mo.on ritkán találsz - sem vajat, sem sajtot, sem joghurtot...
Amit nyers tejként adnak el, arról is legtöbbször már leszedték a javát.
Ha engednék Mo.on, hogy a nyers tej AZONNAL menjen erjesztésbe (feldolgozásba), akkor klassz cuccokat ehetnénk olcsón, egyszintes kereskedelemben. Na ez itt nem fog megtörténni, az Alpokban viszont remekül tapasztaltam. Ott szegény embernek is jó lenni :)
A tehéntejnél konkrétan olyan probléma is van, hogy a tejadó tehenek igen nagy része folyamatos "betegállományban" van, ezért igencsak magas a gennysejtek száma és a gyógyszermaradványok aránya - ezek eléggé terhelik az emberi szervezetet is.

A másik fontos tényező tejjel kapcsolatban: a tehéntej nem túl kompatibilis az emberi emésztéssel, ezért a Ca-ot alig tudja felvenni belőle és a fehérjetartalma végeredményben inkább kivonja a Ca-ot a szervezetből. Pánikba emiatt nem kell esni, mert ez "csak" a mozgásszegényen élőket érinti. Olyankor nem aktivizálódik annyira a csontépülés. Ca-ot egyébként rengeteg más helyről is összegyűjtünk eleget, ha elég változatosan eszünk.

A kecske máris jobb, kompatibilisebb az emberi emésztéssel, és elvileg hosszú távon hatékonyabb tejtermelő, de válogatós. Ezért majdnem csak bio jellegűen tenyészthető, ha mérgező környékre nem engedik. Sajnos a kecsketejtermék készítők jelentős része nem tudja, hogyan kell megszabadulni a kecske "tőgyaromájától" :(

Amúgy a tejtéma igen hosszadalmas, nem fér ide. Amióta egy sokéves, 80000 fős eü. felmérést végeztek, azóta sok vitatott kérdésben tisztábban lehet látni. De ugye az alkalmazott tudomány területére (orvos, dietetikus, élelmiszeripar) nyílván csak lassan gyűrűzik be.

Az előző hústémához OFFolva:
én nem aközött akarok dönteni, hogy "vega/vegán" vagy "mindenevő" akarok-e lenni, hanem aközött, hogy sok gagyi vagy kevés gagyi. És aközött, hogy kis választék vagy nagy választék. Vagy aközött, hogy savas vagy lúgos. Stb. És ez nem a pénzzel függ össze, hanem az önképzéssel.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2008.09.14. 21:09:51

Aki a tejre érzékeny, általában a tejcukrot (laktózt) nem tudja bontani. A savanyított tejtermékekben a laktóz már elbomlott (ezért savanyú), tehát ezt a legtöbb ember számára fogyasztható.

Aztán vannak azok, akik nem allergiásak, csak nem szoktak tejet inni, ezért aztán nincs a szervezet felkészülve a nagytömegű laktáz enzim készítésére. Nekik segít a fokozatosság, először csak napi fél deci tej, majd 1 dl, 1 pohár, 1 bögre, stb.

Nem olcsó mulatság a tej (nem számítva az UHT-t), viszont kár lenne elhagyni akkor, amikor a táplálkozás hiányosabbá, egyoldalúbbá, "szegényesebbé" válik.

Balance Of Power 2008.09.15. 09:09:11

Az "igazi" tej valoban nem konnyu "falat" a varosi gyomornak, de felforralva maris mas izu, ha pedig alapanyagnak hasznalod palacsintaba, barmibe, osszehasonlithatatlanul mas (jobb) izu lesz tole, amit keszitesz. Hazi tojas detto - annak a sargaja tenyleg sarga...
Mi a telken mindig veszunk, multkor basszus a felforralt tej leszedett folebol vaj lett. Hozzateszem, magaban en sem iszom az "igazi" tejet a teheniz miatt, de Pesten igyekszem 3,6-ost venni, abban legalabb van valami. Nyugat-Europaban viszont nagyon durva, hogy varosi boltokban nincs mas, csak az UHT meg max. az 1,5%-os.

Orso-borso 2008.09.15. 10:20:39

Nebameg: olvasni is tudsz, vagy csak írni? Nézd már meg mi a lényege a kommentemnek. Köszi.

Sixxty 2008.09.16. 21:51:35

Már bocsánat, de te komolyan úgy spórolsz, hogy cukor helyett édesítőt használsz?
Vagy ezt a postot a diétás blogodba akartad írni? :)
süti beállítások módosítása