Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Minek nekünk internet?

2008.09.29. 07:00 Szegényember felesége

Újra meg újra felvetődik a kommentekben, hogy szegény-e az, akinek telik internetre. Most nem akarok a hűségidő lejárta előtti lemondással járó költségekre hivatkozni, mert tudatos döntés, hogy ha sok mindenről le is kell mondanunk, az internetről csak a legvégső esetben fogunk.

Nem sorolom az okokat, viszont idézek egy cikket, (eredetije itt) ami bár a mobiltelefonról szól, a mi közegünkben akár az internetről is szólhatna:

"A World Resources Institution tavalyi kutatása rávilágított, hogy a szegény országok lakói bevételeik jelentős részét költik kommunikációs eszközökre. Ha napi néhány dollár pluszbevételre teszek szert, akkor a legvalószínűbb, hogy azt telefonvásárlásra, és nem pedig egészségügyre, iskolára vagy lakáskörülményeik javítására fordítják. Nem azért, mert már őket is megfertőzték a nyugati fogyasztási szokások, hanem mert pontosan tudják, hogy leginkább az információhiány csökkentésével lábolhatnak ki a nyomorból.

A Nyugat jómódú polgárai szinte meg sem tudnának lenni autó, telefon, internet és televízió nélkül, de azt álmukban sem gondolnák, hogy a mobiltelefon a legnagyobb nyomorban élő afrikaiaknak is fontos lehet. Az ugandai anyuka, aki maláriás gyerekét a messzi városban rendelő orvoshoz akarja vinni, pontosan tudja, mennyit ér egy telefon, mert segítségével még indulás előtt kiderítheti, hogy éppen otthon van-e az orvos. Mint ahogy az a kínai rakodómunkás is, aki napokig várakozik a raktárak és építkezések előtt munkára ácsingózva – ha lenne telefonja, akkor fel tudnák hívni, amikor szükség van rá.

De nem csak sorsdöntő helyzetekben fontos a telefon. „Chipchase az évek során számos olyan riksasofőrrel, utcalánnyal, boltossal, napszámossal és farmerral beszélt, akik egyaránt a mobiltelefonnak köszönhették, hogy kicsit több bevételre tehettek szert.” És ezt nem csupán a profitéhes telefongyártók öntömjénező kimutatásai igazolják. Robert Jensen harvardi közgazdász például azt mutatta ki, hogy a mobiltelefonnal rendelkező indiai halászok 8 százalékkal többet keresnek, mert könnyebben tartják a kapcsolatot a vevőikkel. A London Business School egy 2005-ös tanulmánya szerint, ha tíz százalékkal nő a mobiltelefonok száma egy országban, akkor a GDP fél százalékkal emelkedik.
A mobiltelefon nem csak a hagyományos termelési módokat és a kereskedelmet teszi hatékonyabbá, hanem új lehetőségeket is teremt. Bangladesben például virágzik a közösségi mobiltelefonok hálózata. Több mint negyedmillióan élnek abból vidéken, hogy mobiltelefont vesznek, amit aztán némi pénzért cserébe a falu többi lakója is használhat. Ugandában a telefonkártya helyettesíti a bankszámlát: ha valaki pénzt akar küldeni a családjának, akkor vesz egy telefonkártyát, a számát bemondják a helyi közösségi telefon tulajdonosának, és miután a kártya ellenértékét lebeszélték a falu lakói, a címzett megkapja a pénzt."

22 komment

Címkék: internet szegénység

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr57685835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

onedime 2008.09.29. 08:13:37

két napja olvasom ezt a blogot, a nagy része még hátra is van, szóval nem tudok még mindent. szíven ütött ez. persze, van ennél nagyobb szegénység, ahogy azt itt sokan az orrotok alá is dörgölik. hanem a helyzet, a titkolás, a mindent átható küzdés. ami szintén nagyon kiakaszt, az az, hogy mennyien törnek pálcát felettetek. mintha az ember úgy születne, hogy egész életében a hét szűk esztendőre készülne, megelégedne a legolcsóbbal stb. Na, de nem is megyek bele, mert úgy is mindjárt engem is elküldenek melegebb éghajlatokra.
remélem, rendbejönnek a dolgok. szurkolok.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.09.29. 09:30:52

Na tessék, másfél napig nem vagyok itt, és elzúg felettem az élet... :-S
Különben jól vettem észre, hogy aki eddig munkát vagy munkalelőhelyet ajánlott, többségében mintha netes adatbázisokat vagy hirdetéseket hozott volna? Job-ez, job-az, work-ez, work-az?
Nesze nektek offlife. :-D
Szegényné, egyébként jobbulást :-)

stonedraider · http://1sor.blog.hu/ 2008.09.29. 10:04:22

mit is akartam mondani?
ja igen, kamu.

Zsuuli (törölt) 2008.09.29. 10:25:13

Én csak azt nem értem, hogy miért gondolja itt sokmindenki, hogy ez a blog kamu...minek venne el valaki a szabadidejéből annyi időt, hogy ezzel foglalkozzon, és ennyi mindent irogasson ide?...

És ha mégis kamu, akkor meg kit érdekel? Miért bánt ez bárkit is???...akkor is vannak érdekes dolgok...

Nagyon azt látom manapság kishazánkban, hogy "divat" mindent kamunak, meg "fotosop"-nak hívni...
Miért kell mindig mindenben, és mindenkiben kételkedni????

Zsuuli (törölt) 2008.09.29. 10:30:08

...és mégvalami...én nem azért olvasom ezt a blogot, mert szentül hiszek benne, hogy igaz. Azért olvasom, mert érdekel. Egy regényt, vagy egy mesét se olvassunk el azért, mert nem igaz? :)

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.09.29. 11:17:03

És Zsuulinál a pont!

Szegényember felesége, tőlem akár az Index fizetett blogja is lehetsz, de abba ne hagyd.:)

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.29. 11:33:28

Nagyon jól esik amiket írtok. Úgyhogy itt most, először és utoljára leírom, hogy a blog nem kamu, nem kapok érte fizetést, nem állok kapcsolatban semmilyen szervezettel, aki megbízott volna a blogolással.

A történetünk nem kitaláció.

Be kell viszont vallanom, olykor csalok, hogy ne lehessen olyan könnyen beazonosítani. 10-12 napja olykor kicserélek egy-két apró momentumot a posztokban, mert rájöttem, hogy néhány szófordulat, történetelem elég jellemző rám és a mindennapjainkra ahhoz, hogy az is rájöjjön, kik lehetünk, aki csak 1-2 posztot olvas el.

Ettől függetlenül úgy érzem, ha kamu lenne, akkor is folytatnom kéne.

Valaki idézte József Attilát:
"az igazat mondd, ne csak a valódit".

ildsisy 2008.09.29. 11:51:23

Mi is tavaly gondolkodtunk azon lemondjuk az internetet. De, végül is nem! Ez is egy fontos valami, mint egy telefon a hétköznapokban. Mi is világ életben spóroltunk, hogy elmehessünk nyaranta nyaralni, vagy karácsonykor a méltó karácsonyt ünnepelhessük és néha mozi vagy színház lehessen. Nem nyomorogtunk, de sokszor voltunk lennt és fennt, de annyira fennt SOHA nem voltunk!

okina76 2008.09.29. 12:02:34

mi is megnézzük, mire költsük a kis forintjainkat, halogattuk a netet is, de aztán csak lett. Egyikünk sem bánja, bár az árát néha szívesen költenénk másra. :-)

Balance Of Power 2008.09.29. 12:07:34

Mondjuk ma mar tenyleg nem egy tetel egy nethozzaferes, foleg ha nem kell hogy hipergyors legyen. 4-5000 HUF-bol megvan a gyors net-telefon-kabeltv a legtobb szolgaltatonal es ebbol el is lehet hagyni a masik kettot.
Az anyagilag nem tulsagosan jo retegek ennek a tobbszoroset koltik el havonta cigire...

Balance Of Power 2008.09.29. 12:08:29

"anyagilag nem tulsagosan jol eleresztett retegek" - igy szol helyesen

Alma 2008.09.29. 12:48:39

Bazzé akkora kamu ez egész blog, hogy döbbenet. Fogadjuk valami könyvre pályázol vagy ilyesmi.
Jó ötlet, volt már halálos beteg csávó, volt már értelmiségi cigány és most itt az új a FULL KAMU szegénység blog.

hukk 2008.09.29. 13:02:46

Hol van gyors net+kábeltv+telefon 4-5ezer forintból havonta?

Páratlanka 2008.09.29. 13:06:48

hukk: sajnos én sem tudom hol lehet ilyen "tuti" csomaghoz hozzájutni. Nálunk csak a net 5 ezer forint és még nem is gyors.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2008.09.29. 13:13:19

Mi az a gyors net? Valahol nemrég olvastam, hogy '95-ben még az egész ország egy 1,5 Mbites vonalon volt rákapcsolva a háló többi részére...

Ma meg majd' ennyi a legkisebb ADSL letöltési sebessége...

Mi is visszavettük a 4Mbites csomagot 1-re. Böngészni az is sok, nagy fájlokat vitán felül legálisan letölteni meg hol lehet? Szóval minek az a sok? Egyedül a fényképek feltöltése tart sokáig...

Balance Of Power 2008.09.29. 13:18:19

Anyameknak Digi van, 4 ezerer kb. Mondjuk a 3 dolog egyutt az mar inkabb 8-10, de manapsag ugysem divat tv-t nezni :)) es vonalas telefont sem hasznal mar a kutya se.

irredenta vipera 2008.09.29. 15:35:28

@Hukk:
Nálunk év 38.000 Ft. Közepes csomaggal.

paffhelyzet 2008.09.29. 15:39:40

Nem tudom, h Szegényember feleségének minek a net, azt viszont tudom, h nekem - aki hasonló helyzetben vagyok - miért kell.
Mert könyvre már nem futja. Valamivel több, mint 2000 könyvem van, régebben minden hónapban vettem 4-5 (10) könyvet, ma a könyvesbolt felé sem megyek. Persze járhatnék könyvtárba - járok is -, de ez nem ugyanaz.
Mert az újságok, folyóiratok előfizetését le kellett mondani. Pedig járt napilap, hetilap, NG, Rubicon, stb.
Mert tévét ritkán nézünk, három csatorna jön be - az is minek? -, a DVD-beszerzésekkel is uaz történt, mint a könyvekkel.
Mert a net még mindig olcsóbb, mintha napilapot vennék, hogy tájékozott legyek a világ dolgaiban.
Mert a net még mindig olcsóbb, mintha naponta vennék 2-3 hirdetési újságot, amiben állást kereshetek.
Mert a net még mindig olcsóbb, mint előfizetni számtalan szaklapra, így nem érzem úgy, hogy elhülyülök.
Mert a net még mindig olcsóbb, mint telefonon intézni ügyeimet hivatalokkal, barátokkal, családdal, stb.

hukk 2008.09.29. 16:10:19

Én pár hónapja voltam net-keresgélés előtt, leírom a tapasztalataimat: Tudni kell, hogy sajnos-szerencsére a második kerületben lakom. Több szempontom volt. Legyen lehetőleg 2 mbit, és korlátlan adatforgalom. Mivel nem szeretek olyanért fizetni, amire semmi szüksgem, ezért nem kellett hozzá vezetékes telefonvonal, csak ha max 2 ezer ft/hó. A lakhely miatt a "mezitlábas" internetet szolgáltatók kiröhögtek. Nálunk ebben a baromi nagy telekommunikációs liberalizációban a hagyományos megoldás volt a legolcsóbb, Tcom telefonvonal, plusz tőlük net is, havi majdnem nyolcezer forintért. (3,6 a telefon, 4 felett valamivel a net).

Végül is az egyik mobilszolgáltató mobil internetét választottam, 6ezer ft/hó-ért, ezt legalább hordozhatnám. Bár ami azt illeti, eddig se hiányzott, hogy laptoppal az ölemben ülhessek a városligetben.

okina76 2008.09.29. 16:52:35

nekünk is mobilinternetünk van, a hagyományos megoldás sok szempontból problémás lett volna, vezetékes telefont nem akartunk, igy ez tűnt a legegyszerűbbnek :-) ja és nem utolsó sorban tőlünk 3 házra van az antenna.

Balázs 2008.09.29. 23:47:07

Szia!

Sokat gondolkoztam írjak-e az oldalra vagy sem. Jómagam (lekopogom) nem szűkölködöm. Legalábbis ahogy te/ti úgy nem.
Viszont nap-mint-nap látom azokat akik szórják a pénzt. Szórják buliban piára, szórják cigarettára, és minden egyéb (úgy gondolom fölösleges) dologra.
Lehet mondani, ezek adják az „élet sóját”. Én persze erősen vitatkoznék ezzel.
Ugyanakkor amit te írtál az Internet kapcsán (ha kamu a blog, ha nem) teljes mértékben egyetértek.
Mind álláslehetőségek kapcsán, mind magában az információk megszerzésének lehetősége miatt, amik bizony gyakran nem kis kincsek! Ráadásul gondolj bele: Itt van a blogod, ezeregy irányba elviheted. Írhatsz belőle könyvet, tele rakhatod reklámmal. Átformálhatod tanácsadó lexikonná, stb-stb. Ha ügyes vagy profitálhatsz belőle. Talán nem sokat. De talán nem is keveset! Persze mindig vigyázz meddig ér a paplan! + Több legyen a vám!
Nem értek egyet azokkal, akik az Internet miatt viaskodnak veled. Nagyon nem! Nekem nincs TV-m. Akkor sem volt, amikor tulajdonképpen lakásom sem volt, és egy szivacson aludtam és neteztem. Hiányzott. De csak egy kicsit. Lehet mást is csinálni délután-este. (Na, erről regényt lehetne írni mennyi mindent! --> Külön történet.)
Röviden: Nekem sem volt és most sincs TV-m. Netem volt, mikor bizonyos értelembe (és szemszögből) anyagi gondjaim voltak. Viszont hála az Internetnek (igen, annak) nem szigetelődtem el, rengeteget megspóroltam (pl. telefon helyett E-mail, stb.) és ezer egy lehetőséget kiaknáztam és használtam. És megérte!!!
El lehet gondolkodni kinek mi a fontos. Ha felakarsz tápászkodni, akkor szerintem a net kell. Anélkül manapság TÉNYLEG szinte LEHETETLEN. Ez van. Üdvözlet minden leszólót – kötekedőnek a XXI. században! (Na, az ilyen blog bejegyzésekért fizetnek a telekom. cégek :-P ) .

Balázs

resigned 2008.09.30. 12:52:27

Bocs, hogy elterelem a témát, és lehet, hogy hülye a kérdés, de azért felteszem: a blogponthun kap a bloggazda valami részesedést blogján látható reklámok bevételeiből? Ahogy nézem, elég tisztességesen ki van dekorálva ez az oldal is... Szegényemberéknek biztos nem jönne rosszul egy kis jutalék.
süti beállítások módosítása