Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Gépek, kütyük

2008.09.09. 13:05 Szegényember felesége

Céadaoin írt nekünk egy levelet, amiben azt kérdezi, mi lesz, ha valami elromlik a háztartási gépek közül.

Jó kérdés, nem tudom. A barátoknál, családnál van pár leselejtezett, de használható dolog. Mert ugye az élet olyan, hogy felszerelsz egy háztartást, a gyerekeid is felszerelik a magukét, és amikor meghalsz, az utódokra hagyod örökül a tv-det, hűtődet, meg a többi régi, de még működő dolgot. Így aztán a mi környezetünkben is kétszer annyi van mindenből, mint amennyire szükség lenne.

Beszállok én is a kütyülistás sorba, érdekes lesz. :)

Kütyülista

Mosógép – 5 éves. Korábban gyakrabban jártunk haza, és hordtuk haza a nagyobb darabokat hátizsákkal, busszal otthon kimosni.

TV
– kisképernyős, használtan vettük 6 éve. Baja még sose volt, a távirányítója vacak, de már megszoktuk. Nem akkora a lakás, és nem nézzük olyan sokat, hogy érdemes lett volna LCD-sre cserélni. Megtehettük volna, hogy veszünk egyet, de nem volt rá igényünk.

Van egy videónk 18 éves, felvenni már nem tud, a szülőktől kaptuk. Sose haználjuk.

Hajszárító, melegszendvics sütő, gofri sütő, minigrill.
Ezek még a kollégiumi időkből maradtak meg. Van az a 30 éves elektromos sütő a keleti-blokkból, amit asszem Remoskának hívnak.

Nemrég kaptam egy botmixert is ajándékba.

Számítógép - öreg csotrogány, de szeretjük. Az első munkámért kaptam - akkor még ingyen dolgoztam. Fejlesztgettük a memóriáját, ezt-azt, de olyan a hangja, mint egy traktoré.

2 mobil, nem a legújabbak. Az enyém hamarosan be fogja mondani az unalmast. 4 éves, azóta kétszer kapott új aksit. Az emberé három éves, de nincs baja, ő sokkal kevesebbet használja, mint én.
A többi, ami az albérletben van, nem a miénk: hűtő, micro, porszívó, elektromos főzőlap, pirító, vasaló, ventilátor. Nem tudom, hogy kinek kell ezeket pótolni, ha elromlanak. Jó lenne pedig tisztázni, mert nem mai darab egyik sem.

Nyomtató, szkenner, laptop
– ezek a vállalkozás nevén vannak, kellenek a munkámhoz, a minőségük első osztályú, bár a négyéves laptop igen melegedik újabban. Volt fényképezőgép is, de meghalt. 5 évet bírt, jó volt a munkám dokumentálásához. De kölcsön adtuk néhány jó barátnak is, ha nyaralni ment. Mi most szintén kölcsönzünk, ha nagyon szükséges.

Ennyi. Nem nagyon voltunk sose kütyümániásak.

20 komment

Címkék: kütyü háztartás gépek

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr94655199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hottentotta 2008.09.09. 13:20:17

Elsőzni sikeres dolog-e?

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.09. 13:22:57

hottentotta:

ezen a blogon még soha senki nem elsőzött!

Te vagy az első! :)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2008.09.09. 13:41:15

Minek is a nagyképernyő? Úgyis ugyanaz a gyatra műsor jön rajta...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.09.09. 13:54:37

Hát igen, én sem az LCD tv hiányával definiálom a nyomort. Nekem sincs, de nem érzem magam szegénynek emiatt.

Elnézést, de az az érzésem, hogy ebben a blogban a legnagyobb tanulság mégiscsak az, hogy milyen nehéz egy megszokott életformából átlépni egy másikba.

boszor 2008.09.09. 14:03:51

Ugyanígy vagyok, csak cipővel. Mert nyáriból még megveszem a kínait, de a téli többet kell kibírjon. Nemtudom, mi lesz, ha a téli cipőim elszakadnak. Szerencsére jól betankoltam régen, amikor volt miből, de akkor se tart majd örökké, és pénzem nem valószínű, hogy sokkal több lesz a következő pár évben.

Azaz tudom, mi lesz, kérek karácsonyra családtól. Nesze nekem önellátás:)

Reckl_Amál, nem nyomort definiál senki, az életszínvonal-váltás már jobban illik. Nálam is evvan egy éve, és nagyon együtt tudok érezni Szegényemberékkel.

hottentotta 2008.09.09. 14:08:25

Wáó.

Pedig voltam már máshol is első, de sohanem elsőztem még sehol. Elsőzni ősi román szokás :DD

All Right 2008.09.09. 14:45:09

Más:

Egy rokonom még 56-ban disszidált, fiatal hévből és azóta nagy ritkán hazalátogat. Még nálunk a cocializmusban sokszor mondta, hogy náluk Németországban, a nagy demokráciában két dolog a legveszélyesebb: munkanélkülinek lenni meg betegnek, mert az rengeteg pénz. Mi persze nem értettük az egészet. Munka, hát az van bőven, meg hát az ingyenes eü. Mostanában kezdem megérteni mit mond: legutóbb volt egy csúnya arcüreggyulladásom. Több orvosi vizsgálat után, röntgen, stb. az első körben kb. 3ezer Ft kaptam gyógyszereket, majd miután két hét után sem múlt el, úgy még egyszer orvos és vizsgálatok, stb... a következő alkalommal több mint hét ezer forintot hagytam ott a patikában. Mert ezeket be kell szednem, mondta az orvos. Nem nagyon mertem összeszámolni, de a közel három heti betegség után kb. 15 ezer Ft-omban volt ez a betegség, zsepivel, orrcseppekkel, meg olyan dolgokkal együtt, amit nem vényre kaptam. És ez csak egy sima arcüreggyulladás volt.

whale 2008.09.09. 15:38:43

Komoly értékzavar van itten. Szegénység mi? Asszem nem nagyon tudod te elképzelni, mi az. Szerencsére én is csak mesékből ismerem.
Mondjuk nagyanyámék 1925-ben szegények voltak. Egy Szigony utcai (nyócker) földszinti udvari szoba konyhás lakásban éltek hatan. Reggel az ment iskolába cipőben, aki hamarabb ébredt...
Szegény majd valamikor akkor leszel, ha nemhogy interneted nem lesz, de felhalmozol többszázezer Ft közüzemi és közös költség tartozást és esélyed sem lesz kifizetni.

Addig is ajánlom mindannyiunk figyelmébe aza lábbi oldalt. Csak a miheztartás végett...:)))

www.globalrichlist.com/

MR 2008.09.09. 16:15:20

Sőt, képzeljétek 1925-ben még volt, hogy belehaltak egy megfázásba, most meg már nem jellemző, szóval hülye dolog összevetni a száz évvel ezelőtti szegénységet a mostanival.

whale 2008.09.09. 20:38:45

Szerintem is hülyeség. Azóta sokkal többen lettek sokkal szegényebbek a világon. Idióta.

Rékuc · http://fika.blog.hu 2008.09.09. 20:48:22

Ijesztően sok kütyü van abban a háztartásban, nekem sokkal kevesebb van - de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy nagy lábon élnek Szegényemberék. A leirásból úgy fest, hogy a legtöbb cucc abból az időből maradt náluk, amikor még nem kellett nélkülözni.
A tévét azonban továbbra sem értem. Tetemes és fölösleges kiadás, ami információt a TV nyújt, az az interneten is könnyebben, rugalmasabban fellelhető, nem kell reklámnézéssel pazarolni az időt, stb. Ráadásul a TV és a video, ha régebbi fajták, rengeteg áramot fogyasztanak. Szóval amig erre telik, addig olyan égbekiáltóan nagy baj nem lehet.
Ha három konyhaeszközzel kellene leélnem a hátralévő életem, akkor a mikró, a botmixer és a vizforraló lennének ezek, főleg utóbbinak veszem nagy hasznát, áramtakarékos, mert gyorsabban felforralja a vizet, mint a gáztűzhely, a villany főzőlapról nem is beszélve.

Lilienfeld 2008.09.09. 22:26:45

Nálunk is van ez-az. A mosógépem tíz éves, de a szerelő azt tanácsolta, inkább vigyázzak rá, mert ezt meg lehet javítani. A most kaphatókat nem annyira.
Az én extrahiperluxusom a mosogatógép - a mosógép (meg a hűtő, gáztűzhely) után a leghasznosabb cucc, ami itthon van. Nincs tévé, mikró. Videónk sose volt: mire lett volna rá pénzünk, kiment a divatból :)

A botmixer nagy királyság! A még ehető, csak már nemolyanszép (ütődött, pudvás, öregecske) zöldségből-gyümölcsből olyan krémleveseket lehet kreálni, hogy csuda! Picurka vaj, 1-2 evőkanál tejszín megadja az ízét; szikkadt kenyérből pirított kockák levesbetétnek - mmhhh...

zxy 2008.09.10. 15:21:07

A laptopod valószínűleg azért melegszik, mert koszos a beseje. (A ventillátor beszívja a port és egyebeket.) Nekem ingyen kipucolták egy számítástechnikai boltban.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.09.10. 16:24:23

És a főbérlő cuccait a főbérlőnek kell javíttatni / cserélni. Bár ha jól tudom, az utóbbit csak akkor, ha benne van a szerződésben... mert ugye írtatok szerződést...??

zsoci 2008.09.11. 15:09:26

A notebook , ha melegszik csak annyi a baja hogy alaposan ki kéne pucolni a ventilátorát, hűtőbordáját.

A zakatoló gép is valószínüleg ventilátor gond. Ha gondolod ...

Üdv Zsoci

tpapa 2008.09.12. 12:43:13

zsoci 2008.09.11. 15:09:26 - ugyanezt akartam mondani a zakatolásra. Ventilátor. Ki kellene cserélni, amíg még megy, mert ha nem megy az komolyabb árban lesz. Persze egy ideig a pucolás, WD-40-nel befújás is használ.

Merre laktok? Ha útba esik, bedobhatok egyet, mindig van otthon elfekvőben pár darab...

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.12. 12:47:50

Zyx, Zsoci, Tpapa!

Ilyen sokan nem tévedhettek! :) Ez nagyon-nagyon jó hír! Az asztalit szétszedjük, lefújkodjuk magunk. A laptopot elviszem egy szervízbe, még a képernyő hátlapját cseréltettem ott pár éve, és akkor is rendesek voltak, ingyen kipucolták.
De ha kell is érte fizetni valamennyit, akkor is megéri! Mert ha meghal, akkor aztán nem tudom, hogy mi lesz!

Köszönöm!

narcissza 2008.09.12. 15:24:51

whale, megnéztem a linket, az éves jövedelmem szerint az emberiség 0.9% leggazdagabb szegmensébe tartozom egy nyugat-európai ország felső-középosztálybeli lakosaként. Hát mit mondjak, nagyon elgondolkodtató.

Nekem a luxuskütyük az ipari teljesítményű turmixgép, az asztali víztisztító és a profi termosztátos aszalógép, viszont nincs mikró, soha nem kapcsolom be a tűzhelyet mivel nyersen étkezem, ha melegíteni kell valamit, akkor vagy az aszalógépben, vagy a vízforralóban teszem. Hűtőt pedig olyat vettem, amiben nincsen fagyasztó és hiper energiatakarékos.

Szegényember felesége, mondani is akartam, hogy érdemes beruházni egy aszalógépbe, több elektronikai cikkeket árusító boltban is láttam, vagy www.biofa.hu (ez azt hiszem valamivel drágább), mert bármikor aszalhatsz és normális áron lehet ziploc légmentesen záródó tasakokat is kapni, amiben eláll az élelmiszer. Ha szezonban veszed amit aszalni szeretnél, akkor kevesebbe fog kerülni, mint a konzerv és nincs benne aroma, tartósítószer, cukor stb. Pl ha raksz fűszereket olajos-vizes-sós keverékbe és ebbe forgatod a paradicsom vagy cukkíni szeleteket, nagyon finom aszalványokat kapsz. Ha szükséged van aszalványra a főzéshez, akkor forró vízbe beáztatva gyorsan fel tudod használni.

szarjankó 2008.09.15. 17:52:40

talán még időben ahhoz hogy kijelentsétek:
ami az első hónapban elromlik azt a bérbeadó, ami utána azt a bérlő javíttatja, cseréli.

majdnem korrekt, hiszen mindent nem fogsz használni napi rendszerességgel, de kipróbálhatod őket
süti beállítások módosítása