Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Belül van a zűrzavar

2008.09.07. 16:00 Szegényember felesége

Vendégposzt movhu-tól, aki a Hóbelevanc szerzője.

Emlékszem még arra az időkre – és nem is kell túl nagy időutazást tenni – amikor elképzelhetetlen volt, hogy télen bármely boltban hozzájuthassunk paradicsomhoz, paprikához és egyéb zöldég termékekhez. Manapság a banánért legfeljebb a bolt pénztárában kell sorban állnunk. Van azonban egy másik folyamat ebben az egész életszínvonallal kapcsolatos sírásban. Ez pedig az, ahogyan átalakul a fogyasztás szerkezete az emberek körében. Igaz az a kijelentés, hogy most sem rosszabb, csak éppen most jobban fáj. Igen, egyeseknek fáj, hogy a másiknak futja hatalmas terepjáróra, csili-vili mobilra vagy akármi másra, amire neki nem. Nekem sem futja most éppen hatalmas terepjáróra, de egyáltalán nem zavar. Az emberek viszont kompenzálnak, sokszor erejükön felül. Nem véletlen, hogy a hitelek felvétele eszeveszetten növekszik. Miért mondom mindezt? Csupán néhány statisztikai adat arról, hogy az elmúlt években miként alakult a fogyasztásunk:

Én másképp látom a problémákat. 2000 és 2006 között a 100 főre jutó

- Automata mosógépek száma 59-ről 83-ra

- Mikrohullámú sütők száma 49-ről 80-ra

- Színes televíziók száma 110-ről 144-re

- Számítógépek száma 14-ről 41-re

- Mobiltelefonok száma 27-ről 158-ra

emelkedett

Eközben az évi

- A halfogyasztás évi 5 kg-ról 1,8 kg-ra

- A tejtermékeké 8 kg-ról 5,8 kg-ra.

- A gyümölcsfogyasztás 60,1 kg-ról 41,6-ra

csökkent

A kiadások szerkezetében százalékos arányban alig csökkent az alkohol és dohánytermékek aránya, növekedett a vendéglátás és szálláshelyfoglalásra költött mennyiség, és a közlekedésre költött pénz mennyisége.

Az általam kiemelt példák jól mutatják, hogy a nagy társadalmi elégedetlenség mögött jelentős fogyasztási átrendeződés is van. Talán itt volna az ideje elgondolkodni. Tényleg olyan rossz nekünk vagy csak egyfajta relatív romlás történik, és ez zavarja lelki világunkat? Ez utóbbi ugyanis pénz nélkül is kiválóan kezelhető. Úgy tűnik, hogy belül van a zűrzavar.

10 komment

Címkék: étel fogyasztás pénz spórolás szegénység ennivaló vendégposzt movhu

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr38650250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asszem 2008.09.07. 18:53:57

Igen, a szegénység mindig relatív. Számomra sokszor vagy felháborító, vagy nevetséges, amikor azt látom, hogy az amerikai kisvárosban élő emberek boldogtalanok "mernek" lenni, pedig ha tudnák, micsoda luxusban élnek.

De mindent meg lehet szokni. Amit szegényemberék itt szegénységnek élnek meg, az máshol bőven a felső-középosztály fényűzésének számítana és sokan irigyelnék, ha így élhetnének.
Lehet, hogy egy ilyen világban szegényék pontosan ugyanilyen életkörülmények között boldogabbnak éreznék magukat.

Természetes, hogy belül van a zűrzavar, ezzel tökéletesen egyetértek. De ezt a zűrzavart az ember egészséges igazságérzete sugallja, mert azért azt érezni, hogy a legtöbben nem a megfeszített kemény munka és az átlagon felüli teljesítmény miatt tartanak ott, ahol.

Persze ilyenkor beindulhat a bűnbakkeresés, lehet vádolni a kormányt, az ellenzéket, a népcsoportokat, a globalizációt, akármi.

Én azt gondolom, hogy akkor mondhatnánk, hogy Magyarország egy igazán jó hely élni, ha tisztességes, kemény munkával tisztességes életszínvonalat lehet elérni, olyant, ami egy szinten van azokkal az emberekkel tőlünk nyugatabbra, akik hasonlóan keményen dolgoznak.

És persze mindez vonatkozik azokra az országokra, ahol az emberek sokszor többet dolgoznak azért, hogy legalább ugyanúgy élhessenek, ahogy most mi.

Celtic 2008.09.07. 21:27:51

1. Terepjaro es futott medence ritkan jon ossze berbol es keresetbol. Annyi topmenedzser nincs ebben az orszagban, amennyi ezekbol a luxuscicckekbol.

2.
-automata mosogep: nem jo dolog surolokefevel tisztitani a cuccot, azt az idot masra is lehet forditani.
- mikro: roppant egyszeruen meg lehet melegiteni az etelt, es (elvileg) nem az _edenyt_ melegited eloszor, hanem magat az etelt, tehat (elvileg) energiataarekosabb.
- szines tv: passz. FF mar ne is kaphato.

- szamitogep: ize, azert eleg keves helyen alkalmazzak az embert 0 szamgep tudassal, nem?
Nekem raadasul munkaeszkoz is, neha kell a szerverekhez hozzanyulnom hetvegen is vagy kora reggel/keso este, nem lenne mulatsagos, ha ezert berohannek a melohelyre.

- Mobiltelefonok : kell. Mondjuk, egy eleg nekem par evre.

Sot, a legtobb cuccal ugy vagyok, hogy kell, de jopar evet kihuz nalam, minek csereljem, ha mukodik?

Ezenkivul van asztali DVD-lejatszom (15e Ft-os, de megvalogattam), van digi fenykepezogepem (joval dragabb, de az se a legolcsobb, hanem megfelelo ar/ertek aranyu), es nagyon erosen gondokodok egy ASUS eee PC-n is (laptopom nincs, de nem is kell). Azzal azert varok, amig 20e kornyekere esik az ara. Pedig neha most is jo lenne, ha utazas kozben tudnek par dolgot csinalni tavolrol...

Szoval sztem a fenti dolgok kellenek, ha az ember esszel veszi oket es nem csereli felevente.

D@y X 2008.09.08. 00:54:01

Tenyleg sajnalatos, hogy a nagytobbseget nem erdekel, hogy mit eszik.Sokkal inkabb fontos, hogy a telefon amit a kezeben fog az a legujabb csili-vili telefon legyen, a latszat a legfontosabb, a tobbsegnek persze.A hetkoznapokban csak azt latom, hogy amit latnak rajtam abbol itelnek meg, milyen markaju ruha van rajtam milyen mobilt hasznalok, laptopot stb... persze adott munkakorben mindez fontos... de amikor azt latom, hogy kifele mutassak, hogy nekuk mi mindenuk van, majd amikor hazamennek akkor el lerobbant lakasba mennek es sporolnak a kajan 1000-el, mert fonn kell tartani a latszatot, mikozben nem kellene 100.000 ft.-s oltonyt venni,mert megteszi az olcsobb is... az mar nem fontos nekuk, hogy mikor ettek utoljara banant... az ilyenek szanalmasak (szerintem)Szerintem az egeszseges kozeputat kellene megtalalja mindenki a sajat penztarcajahoz kepest. A helyesirasi illetve fogalmazasi hibakert elore is bocsanat, idoben javulni fogok.Jaj es ekezetek sincsenek azert is bocsi.

demizson bobby 2008.09.08. 08:03:06

Elég erős csúsztatás az alapvető műszaki cikkek statisztikai adataival alátámasztani a hitelfelvételek számát, majd ugyanezt a ruhát ráhúzni a pazarlásra, mint emberi gyarlóságra.

Ez így nem ok.

Mária · http://maria.blog.hu 2008.09.08. 08:58:04

A statisztikából nekem az jön le, hogy az emberek egyre inkább időt, majd ha még van pénzük, akkor élményeket szeretnének maguknak venni és egyre kisebb jelentősége van a rántotthús-hegyekkel és pörköltszaft-folyamokkal megszentelt vasárnapi ebédeknek :)))

Céadaoin (user ID 44540) 2008.09.08. 09:37:20

Akkor most ebben a körben leszek én a konzumhülye, mert körülnéztem otthon. :-) Van automata mosógép, mikro, kettőnkre 5 mobil (kettő ebből mondjuk céges, egy meg vésztartalék készülék...), két asztali számítógép (miért kellett volna eladni, csak mert összeköltöztünk?) egy laptop (páromnak különböző okok miatt elengedhetetlen), turmixgép, robotgép, gyümölcscentri, fagyasztó, kenyérpirító, fritőz, 5.1 hangrendszer, gőzvasaló, takarítógép (aha, biorobot...), digitális fényképezőgép, szkenner... mit hagytam ki?

Nincs viszont: színes TV (semmilyen sincs, ha nagyon-nagyon akarjuk, számítógépen tévézünk)mosogatógép, és szárítógép. Szerintem ez utóbbiak esnek az „úri huncfutság” kategóriába manapság, nem az automata mosógép vagy a színes TV. (Ami, mellesleg, nem mindegy, hogy húszéves kolorsztár, vagy hitelre vett plazmaágyú...)

Bisi 2008.09.08. 10:16:48

"Asszem 2008.09.07. 18:53:57
Igen, a szegénység mindig relatív. Számomra sokszor vagy felháborító, vagy nevetséges, amikor azt látom, hogy az amerikai kisvárosban élő emberek boldogtalanok "mernek" lenni, pedig ha tudnák, micsoda luxusban élnek."

Nincs annyira szoros osszefugges a boldogsag es a gazdagsag kozott. Az egyik ok a valodi ertekek. Szerintem egy papnak vagy egy afrikai onkentes segitonek sokkal tobb oromforrasa van, mint egy amerikai rocksztarnak. A boldogsag nem merheto malibui villakban es Hummerekben. Ha annyira boldogok lennenek nem lenne szukseguk a drogokra, nem igaz? A masik ok a stressz. Altalaban aki gazdag, az stresszes korulmenyek kozott el. Ha topmanager vagy, ha maffiozo vagy, ha hiresseg vagy tobb stresszben lesz reszed, mint egy normalis korulmenyek kozott elo atlagembernek. Vegul a jo dolgok ertekelese: a gazdagoknak egy ido utan minden termeszetes lesz, semminek nem tudnak igazan orulni. Egy atlagember, ha mondjuk 3 evig sporol egy tengerparti nyaralasra sokkal tobbet jelent neki es jobban tudja ertekelni.

mimozka 2008.09.08. 14:42:50

„azért azt érezni, hogy a legtöbben nem a megfeszített kemény munka és az átlagon felüli teljesítmény miatt tartanak ott, ahol.”

Jelzem 27 év munka fő- és mellékállásban, hosszú ideje férj családtól távol...

vidéki családi ház berendezve (medence nélkül), autó (mint munkaeszköz), mosógép (hajszás lenne a patakparton hetente egy nap szabadság terhére mosni), szárító-, mosogatógép, mikro, porszívó, kenyérsütő, -pirító, vasaló, kávéfőző, vízforraló, turmix, tv (nem plazma) dvd, számítógép, mobiltelefonok (szükséges rossz), fényképezőgép, fúró, hegesztő... stb.

Magam részéről megpróbáltam/lom kihasználni a vidék adta lehetőséget: munka után, szabadidőbe kenyeret sütök, kapálok, füvet nyírok, lekvárt főzök, uborkát savanyítok, piacra járok, fúrunk-faragunk, betonozunk festünk-mázolunk... nem esik le egyikünk ujjáról sem a karikagyűrű ha elsajátítunk valami pluszt, ami a két kezünk és fantáziánk által válik valóra.

Nem gondolom hogy bármelyik szerkentyű is látszatkeltésből lenne a birtokunkban. Egyszerűen fogalmazva: kiszolgálnak bennünket!

Köszönjük, jól vagyunk:)

gy* 2008.09.09. 12:24:53

No nekem az fáj a legjobban, hogy csak a tej fogyasztásunk (2L/nap) 180.000 forint évente.
Na ez az ami durva.

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.09. 12:33:59

gy*!

A tejről akarok is írni egy posztot... Tényleg durva, hogy "normális" tej alig van 200 HUF alatt. A hipertartós UHT-kat meg 150 HUF alatt is meg lehet venni.
Egy-két éve pont fordítva volt!
süti beállítások módosítása