Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Ha futni kell

2009.01.08. 12:00 Szegényember felesége

Egyik meghatározó élményem, hogy gyerekkoromban volt szerencsém átélni egy természeti katasztrófát nyaralás közben. Sokkoló volt. Azóta mindig van a fejemben egy folyamatosan aktualizált lista arról, mit vigyek magammal, ha futni kell. (12 éves koromig egy külön dobozban tartottam az "értékeimet" - perselyt, égszínkék zsírkrétát, ékszereket, gyöngyöket, a naplómat -, mindig útra készen, ha futni kell.)

Ez a futni kell lista, most éppen - úgy nagyjából - minimálverzióban:

meleg csizma, pulcsi, kabát, pokróc vagy hálózsák, egy üveg víz, csoki (kis helyen elfér és magas az energiatartalma), iratok, pénztárca, kés, kötszer, wc-papír, fájdalomcsillapító, laptop, mobil és töltő. Úgy egy hátizsáknyi cucc, amit másfél-két perc alatt össze lehet dobálni, meg magamra lehet kapni, ha nem akkor kell a listán gondolkozni, ha épp vészhelyzet van.

Na, ez most csak azért jutott eszembe, mert 1-2 éve volt egy pánikrohamom - nem emlékszem, hogy a magas üzemanyagárak, az orosz-ukrán gázvita miatt -, vészforgatókönyveket dolgoztam ki arra az esetre, ha a lakosságot közvetlenül érintő szénhidrogén gondok lesznek az országban. Arra jutottam, hogy irány gyorsan falura (hazahaza), és amilyen gyorsan lehet, legalább élelmiszerből önállátásra berendezkeni. A lakóterületet minimalizálni, leköltözni a pince szintjére. Amíg lehet, és van mit, bespájzolni tartós élelmiszerből és vízből, szénből vagy fából.

Most viszont teljesen hidegen hagy az aktuális gáz-mizéria. Az energiahordozókban túl nagy biznisz van ahhoz, hogy ne szülessen hamarosan megállapodás a most még keménykedő kereskedők meg államok között. Az meg nem is árt, ha kicsit megtapasztalja mindenki, mennyire kiszolgáltatottak vagyunk ezen a bolygón.

15 komment

Címkék: gáz energia vészhelyzet menekülés

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr10865172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.01.08. 12:23:04

Miért húztad ki, hogy ezen a bolygón?

A mostani, egyelőre üzleti - politikai játszmázás miatt fennálló gázhiány (amit nem is érzünk még igazán) arra jó, hogy ki lehessen dolgozni vészforgatókönyvet. Mert egyszer elfogy majd a gáz és az olaj, főleg, ha ebben a tempóban fogyasztjuk.

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.01.08. 12:27:53

Elővigyázatosság rulez, de szvsz laptoppal, töltővel meg mobillal nem mész messzire, ha igazán futni kell. Lemerülnek, aztán nem tudod hova bedugni vagy nincs áram és holtsúly. Vigyél viszont elemes kisrádiót, AM csatornásat, meg egy marék elemet, hogy tudd hallgatni a Kossuthon, mi van.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.01.08. 15:05:14

A futni kell témáról eszembe jutott egy vicc:

- Mit kell adni a hasmenéses elefántnak?
- Utat.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.01.08. 15:18:59

A vészhelyzeti listád érdekes. Ha 1-2 perced van, akkor az kb. az "Atomvillanás jobbról - balra vetődj!" esete (vagy jobbra nézz, többet ilyet úgyse látsz).

Ebben az esetben kb a strapabíró ruha, meg a kés ami belefér.

Ha viszont ennél több időd van, akkor jöhet a pakolás. A lista egész jó, de a laptop-mobil-töltő helyére inkább zsebrádió-gyertya-feszítővas kerüljön, és legyen gyufád. A feszítővas azért kell, mert jó szerszámnak is, meg ütni is lehet vele, ami kaotikus viszonyok közt úgyis előbb-utóbb előjön. A zsebrádió azért, hogy elérjenek a hírek, maradjon legalább bejövő kapcsolatod a külvilággal.

Ha még több időd van pakolni, akkor tartós élelmiszer (rántás rlz, ld a korábbi poszt még október végéről(?) ), csoki, zsilettpenge, KV, cigi, töményszeszek, nemesfémek (ezek tartósan szar helyzetben hamar fizetőeszközzé válnak). Ezen felül fémedények, evőeszközök, tartalék ruha, szögek, szerszámok (szigorúan emberi erővel működők.)

Amúgy az sem biztos, hogy egyből futni kell, az ember a saját házát, környékét ismeri a legjobban - ergo azt tudja legjobban védelmezni, és ott vannak a készletei...

A vidékre költözéssel most annyi a baj, hogy a lakásod hátrahagyod, és a nyakamat rá, hogy hamar beindulna a fosztogatás, ha a városokból kiáramlana a nép oda, ahol még tudnak fával tüzelni. Ergo valakinek otthon kell maradnia, vigyázni a család ingóságaira.

Na, ez leszek én, anyuci és a gyerekek mennek vidékre a nagyiékhoz. Én meg majd 4 óránként lejárok a kocsihoz melegedni, egy telitank 45-50 óra alapjáratra elég, azzal meg lehet fűteni.

Ilyen esetben persze érdemes a szomszédokkal összefogni, a hátramaradók lakhatnak többen egy-egy lakást, és szervezhetnek járőröket, lehet közösen bográcsozni, ilyesmi.

Ja, és Kötél! Azt is vinni kell! :) Ne hagyjatok itt!!!!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.01.08. 15:32:30

És még valami, ami az előbb kimaradt:

omagyar.blog.hu/

Élvezetes gondolatjáték blog formában. Többnézőpontos blogregény mai magyarokról, akik körül megszűnik a civilizáció. (A meghatározás saját kreálmány, "a tájékoztatás nem teljes körű, részletekért keresse fel a hivatkozott blogot..."

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2009.01.08. 16:09:43

Kötél!

A te verziód akkor lép életbe, ha a világvége közelít.
Az én listám csak a lokális vészhelyzetre szól.

Egyikre se legyen soha szükség!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.08. 19:37:59

laptop, ugye.
A szájfény, a parfüm és a USB-s vibri kimaradt, a legújabb Vavyan Fable könyvvel és a Nők Lapjával együtt.

szunda 2009.01.09. 15:05:45

Ha világvége közelít, akkor minek bármit is összepakolni???
Mobil, laptop? Na persze :)))) Rékuc listáját még a hajkisimítóval egészíteném ki.

Ha gáz lesz, vagyis nem lesz gáz, akkor is felesleges minden elektronikus kütyü, tekintettel arra, hogy olyan nagyon megterheltek lesznek az elektromos vezetékek, hogy örülhetsz, ha fűteni tudsz.

Egyéb világválság esetén, ha tényleg futni kell, csak az ékszereket kell zsebrevágni.
Na meg a VISA-t és egy fogkefét :)))

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.01.09. 15:58:07

@szunda: egyetértek.

SZE ne légy paranoiás!

én átéltem 6 egész valahányas földrengést a gyerekemmel éjjel kettőkor, legszebb álmunkból ébredve. legszívesebben torkomszakadtából sikítottam volna, de ő kicsi volt, és nem volt szabad, hogy lássa, mennyire beszartam.

amikor az első rengés megvolt, szépen fogtam az útlevelünket és a pénztárcát, és úgy ahogy voltunk, hálóingben lementünk gyalog az ötödikról az utcára. miközben az épület vitustáncot járt, mondtam a gyereknek, hogy nem kell betojni, ez éppen egy földrengés, nem túl nagy :)) ez a ház biztonságos, de azért menjünk ki innen, és kapkodja a kis lábacskáit

miért is pakoltam volna?

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.01.09. 16:02:05

a pánikrohamodnak pedig nem a szénhidrogén hiány volt az oka. ezt egy szakemberrel kellene megbeszélned (ha valóban pánikroham volt), mert egy magadban elnyomott szorongás és félelem, ami tudat alatt belülről marcangol már régóta, bármikor kitörhet belőled.
és ez nem vicc.

gguummiicciiccaa 2009.01.09. 16:21:56

Vagy nem is szénhidrogén hanem szénhidrát hiányod volt? XD

kalapjakab (törölt) 2009.01.13. 12:40:48

Paranoiásan viselkedsz. Most komolyan, tényleg ilyesmik jérnak a fejedben mostanság? Jön SZE, ami felér egy bombával. Váge a jó életednek, maca!

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.01.15. 16:53:11

@mamapicilánya: mikor kölökkoromban láttam a híradóban földrengést, mindig azon gondolkodtam, hogy hogyan nem volt idejük magukhoz venni a pénztárcájukat, és kisétálni ;) aztán később rájöttem, hogy abból ugyan nem lesz új ház :(

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.01.15. 17:44:23

@bonnie: nos, az első rengés nem volt olyan hatalmas, két percig sem tartott. az első percet bénultan az ágyban ülve töltöttem, mert éjjel lévén fogalmam sem volt legszebb álmomból ébredve, hogy mi a fene történik. mire magamhoz tértem, abba is hagyta. tehát ez alatt az idő alatt akár a fejemre is dőlhetett volna a szálloda, és pont úgy jártam volna, mint a filmeken:)))
de volt három négy perc szünet az első és a második között, az pont arra volt elég, hogy kisétáljunk, a második így is elkapott minket a harmadik emeletnél.

hagy ne mondjam kinek van szerencséje:)))
süti beállítások módosítása