Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Bérszakdolgozom

2008.09.25. 07:54 Szegényember felesége

30 000 Ft – ennyit kapok, ha kijavítom egy ismerősöm ismerősének az unokahúgának a barátnőjének a szakdolgozatát. 

Az, hogy kijavítom, enyhe eufemizmus, mert nem csak a helyesírásról van szó, hanem arról is, hogy nekem kell keresni hozzá hivatkozásokat is. Mert egy darab lábjegyzet, szakirodalmi hivatkozás, forrás, ábra, melléklet, interjú sincs az anyagban. Ami ugye elég problémás. Első pillantásra nagyon úgy tűnik, hogy tartalmilag is át kell dolgozni a szöveget, mert vannak olyan állítások az esszében, amiket nem nagyon lehet tudományos kutatásokkal alátámasztani.
 
Igen, vannak és lesznek még olyan diplomások, akiknek fogalmuk sincs arról, hogyan kell (ál)tudományos(nak látszó) tanulmányt írni. 
 
Hogy mennyire etikus, hogy pénzért segítek neki? Ezen most nem akartam törni a fejem. Gondolom, nem nagyon. Sőt, talán még büntetendő is. De azt sem értem, hogy engedi ezt az agymenést október végén leadni a kisasszony konzulense.
 
Ez a feladat viszont azt jelenti, hogy a pénzből ki tudjuk fizetni a tél első fűtésszámláját, és 3-5000 Ft még meg is marad belőle.

26 komment

Címkék: munka egyetem pénz állás álláskeresés fűtés

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr97674705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hsprod 2008.09.25. 08:38:13

ugyan... ugyan... ugyan...
ki nem állom az IQ mínusz felsőoktatási hallgatókat, akik arra sem képesek, hogy összeüssenek maguknak egy gyenge szakdogát... szerintem az ilyeneknek NE legyen diplomájuk.
amúgy is ezzel lenne minimum 10 nap munka, ami kijönne egy kemény 300 ft-os órabérre. 2x annyit akár takarítással is lehet keresni, vagy bármivel.

Dez 2008.09.25. 09:06:46

Nem is sok ennyi érte, főleg ha át kell dolgozni... 50.000 alatt alig van, aki vállalja.
Amúgy meg ha neki tök mindegy, ki írja, és a tanároknak is... (Ugyanazt a dogát adták be két egymást követő évben egy baráti pár, és évekkel később derült csak ki, amikor egy részletet egy prof fel akart használni a könyvéhez belőle. Ennyire figyelnek...) A lényeg, hogy a vizsgákon jól teljesítsen valaki, azt nem lehet helyette lefelelni úgysem. Az meg, hogy milyen tudományos cikket ír egy diák (ez voltaképpen az), hacsak nem éppen cikkírásból akar megélni, lényegtelen.

Mária 2008.09.25. 09:09:38

Miért nem vesz inkább diplomát a liba?

oatbxl 2008.09.25. 09:12:27

Aki nem tudja megírni a szakdolgozatát ne kapjon diplomát. Teljesen egyetértek hsprod véleményével.
Ugyanakkor jellemzőnek tartom Dez véleményét is: mindegy, hogy mit adsz be, csak legyek kötve 50 oldal valamilyen szöveggel.

Én a helyedben inkább nem vállalnám el. Felelősséggel tartozol azért is akinek megírod / kiegészíted a szakdogáját... és ha utána miattad fog valami rosszat csinálni, mert hozzásegítetted egy meg nem érdemelt diplomához?

Egyébként mi a témája a dolgozatnak?

Páratlanka 2008.09.25. 09:19:29

Hát elég szégyen az neki hogy eljut úgy a tanulmányai végére egy felsőoktatási intézményben hogy még egy szakdogát sem tud összedobni. Bár a vizsgákon úgyis neki kell helytállni és vannak olyan intézmények ahol nem nagyon veszik komolyan a tanárok sem a szakdogát. Én biztos nem vállaltam volna el 50000 Ft alatt, azért utólag vadászni hozzá szakirodalmat nem a leg "kényelmesebb".

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.25. 09:28:12

Ne vicceljetek!

Itt vidéken 50 000 HUF a komplett szakdolgozat!

Az én "segítségem" így is drágállották.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.09.25. 09:31:30

Részint minimum egy ötvenest kellett volna kérned érte, főleg, ha forrásokat kell vadászni - már csináltam ilyet önszívatásból (saját dolgozat elveszett irodalomjegyzéke), hát inkább egy próbareggeli.

Részint le kéne tépni annak az ajtaját, aki így kap diplomát. Én, az okleveles naiv, elhiszem, hogy a szakdolgozat (és előtte kicsiben az évfolyamdolgozatok) arra való, hogy megtanítsa az emberkét kutatni, rendszerezni, összefoglalni és következtetni, azaz használni az intellektuelligenciáját. Vagyis a kevés hasznos dolgok egyike, amik az egyetemmel járnak.

Részint a védésnél valószínűleg kiderül a dolog - bár ha az alapokat valóban ő írta, ezt akár meg is úszhatja. Nekem legalábbis az az emlékem, hogy lucskosra izzasztott a tanár, hálából azért, mert három év óta elsőként és egyetlenként választottam az ő szaktárgyát témának... :-S

De persze ez keresleti piac, vagy mi... :-)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2008.09.25. 10:12:41

Ugyan én csak baráti alapon segítettem évfolyamdolgozatokban, volt ismerősöm aki prostituálta a szellemi képességeit (meg a pre-google időben az internetes keresés skilljét :) )

Ő attól függően, hogy mennyire volt közeli ismerős, illetve látványosan buta a kuncsaft, 1 sörtől 5.000 Ft-ig szállította a dolgozatokat a legváltozatosabb témában...

Szerintem aki annyira buta, hogy nem tud összehozni egy évfolyamdolgozatot/szakdolgozatot, valami büfé-ruhatár szakon, az megérdemli, hogy fejőstehénként kezeljék.

Egy értelmiségi nem tud étkezőgarnitúrát csinálni, nem tud autót szerelni, nem tud szobát festeni, falat rakni, költöztetni stb. (itt most nem egyéni képességekről beszélek, hanem leginkább szerszám/műhely/szaktudás hiányáról). Mit tehet pénzzé?

A saját szürkeállományát.

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.25. 10:17:01

Jelentem, rágugliztam a hölgy 1-2 mondatára, és kiderült, hogy szószerint átemelt Origós, HVG-s, Fn-es és egyéb forrásból kopipasztázott a teljes első két oldal...

gordi 2008.09.25. 10:39:33

Megtortent, koszi.

A temahoz: kulon kis iparag alakult ki az egyetemeken a szakdolgozatok, evfolyamtervek, hazik keszitesere. Sajnos a tanarok nagyivban tesznek a dologra, pedig ok is tudjak mi folyik. Erkolcsosnek nem erkolcsos, de meg szerintem ez az elmegy kategoria. A mi egyetemunkon a tanarseges csinalta a hazikat sajat maganak, na az aztan gaz volt...

Hobbijogász 2008.09.25. 10:47:10

Mindenkinek igaza van, de az is igaz, hogy fejétől bűzlik a hal. Nálunk nem jó, ha előre megadott témát választasz, nem jó ha önálló kreatívat, nem jó ha túl hosszú, ha túl rövid, ha túl közepes mennyiségű a szöveg, nem jó ha van/nincs tartalom-, irodalom- és egyéb jegyzék. Aztán meg úgyis bevágják porosodni a könyvtárba, akkor meg nem mindegy. Attól meg még hogy valaki nem tud szakdogát írni (vagy inkább egy lusta dög) még teljesíthetett jól az évek alatt a vizsgákon. Ráadásul az életben se a vizsgák, se a szakdoga nem számít igazán, hanem hogy egy jó munkahelyen egy igazán jó, rutinos szakember keze alá kerülj.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.09.25. 10:50:11

az ilyet rögtön kirúgnám a fenébe. amikor én végeztem, szumma egy darab hallgatóról derült csak ki (én min. ötről tudtam, de csak ez az egy bukott le) hogy turpisság volt a szakdolgozatban.
az anyja és az apja jöttek be tisztázni a kérdést, mint az oviban.

Balance Of Power 2008.09.25. 11:49:53

"A mi egyetemunkon a tanarseges csinalta a hazikat sajat maganak, na az aztan gaz volt... "

Azert ez beteg :D Skizo volt a tanarseged? :D

Amugy egyetertek a tobbseggel. 5 evet ha valaki lehuz egy egyetemen, minimum elvaras lehet, hogy ragadjon ra annyi, hogy egy szakdogat osszehozzon. Mondjuk az elbiralasnal figyelembe vehetnek az illeto iraskeszseget, mert ugye van olyan, akinek egyszeruen nem megy a fogalmazas, ugyanakkor a vizsgara tanulassal nincs gondja. Talan az 1-5-ig terjedo osztalyzasnak sincs sok ertelme.

psimon 2008.09.25. 13:03:23

mi ez a nagy csodálkozás? "diploma" több lett. Arra alkalmas arc meg nem, az iq eloszlás a népességen belül állandó. Ergo, egyre több arra alkalmatlan, népszerűbben fogalamazva hülye és alkalmatlan emberke szeretne valamilyen főiskolai papírt magának. Megfejelve mindez a ballib "oktatáspolitika" ámokfutásával.

Annyi változott, hogy tíz éve, ha olyat akartam az irodába, aki meg tud írni egy levelet, érettségizettet kerestem. Ma meg "diplomást".

a többi blabla
egyébként kár ilyet megírni, mert amilyen córesz van, mingyá' jön a zepeh

psimon

gordi 2008.09.25. 13:13:32

BOP,

Ugy ertettem a tanarseged megcsinalta a hazit penzert, majd O ellenorizte le a tanar helyett:)
nem tudom, hogy skizo volt-e , de hogy szemetlada volt, az biztos...
g

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.09.25. 14:13:03

Én is írtam komplett szakdogákat pénzért nagyon buta embereknek. (50 e volt a taksa, "átdolgozás" 20e, fordítás 30e.)

Ez persze egy fajta szellemi kurválkodás, és valahol saját magam szembeköpése, ill. az esélyeim rontása is, de a szükség nagy úr.
És ha én nem csináltam volna meg, akkor meg úgyis talált volna valakit.

bölcsésztanár 2008.09.25. 16:25:38

Az a helyzet, hogy akárki akármit mond, a bérszakdogaírás gáz. Aki nem tud egyet se összehozni, annak ne legyen diplomája. A kutya nem olvassa a konzulensen kívül, azért a 40-50 oldalt dupla sorközzel csak meg lehet már ugrani! Aki nem bír netről kiollózott szöveget átfogalmazni, érje be érettségivel! (Addig hogy jutott el?)
Alternatíva mindig van, legalábbis 30.000 Ft értékben azért máshogy is lehet IQ-t hasznosítani ideiglenes pluszbevételért.
Munkásabb, de pl. középfokú nyelvvizsgával simán lehet nyelvórákat adni a szomszédok/ismerősök/rokonok gyerekeinek, csak hát ugye azért többet kell egy kicsit dolgozni, viszont jól le lehet őket rántani, aztán még lelkifurdi sincs belőle.
(Én pl. angoltanár létemre tartottam már ötödikesnek franciaórát - középfokúval, valamint magyarórát, földrajz korrepetálást, helyesírás korrepetálást, hadd ne folytassam.)

harcibarbi 2008.09.25. 18:58:36

bölcsésztanár

15 éves korom óta készítettem fel felnőtt embereket nyaranta középfokúra. Igaz, nekem megvolt a felsőfokúm, de nagyon sokat kellett készülnöm az órákra, hiszen a nyelvvizsgának megvannak a sajátosságai :-)

Szakdolgozatokat meg szerintem helyből úgy kéne kezelniük a konzulenseknek, hogy amint kézhez kapják, rádobják a gúglira.

Ha még ezt sem teszik meg, az az iskolát és az ún. diplomát minősíti.

Egyébként nem véletlen, hogy munkaadók nemcsak végzettség szerint válogatnak, hanem megnézik, hogy hol is szerezte a jelölt az oklevelet.

Haloperidol 2008.09.25. 21:04:40

Javasolnán valamilyen reference manager (én EndNote-t szoktam használni a publikációkhoz) program használatát, mert jelentősen megkönnyíti a dolgod. Nagyon sok hivatkozást (legalábbis szakfolyóirati cikkekből) direkt le lehet tölteni, és nem kell bepötyögni a 100 szerző nevét...

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.09.26. 08:49:29

Hát, szakdolgozatból írtam már egy párat. Meg egyéb beadandókból is. És nem a saját diplomámhoz. Volt köztük művészettörténet, pszichológia, földrajzszakos tanári szakdoga, de még hangtechnikai dolgozat is. Tipográfiai-térképészeti szakszöveget is fordítottam már szakdolihoz, vért izzadva, de meló nélkül, karácsony előtt rohadt jól jött az a 100 rugó. Gondolom, azt sem nagyon átdolgozva adták be.

Amikor nem volt melóm, megragadtam minden más lehetőséget is az álláskeresés mellett: takarítottam napi és nagytakarítás szinten is (utóbbit még mostanság is bevállalom, a 2000 forintos órabér sztem nem rossz), tanítottam angolt, és volt egy angol ovis játszócsoportom is. Mellette fordítottam (fordítok ma is, mert szeretem, élvezem).

Szóval, ha kell a pénz, a meló, még ha agykurválkodás is, sosem szégyen. Szerintem. Legalábbis nem annak a szégyene, aki bevállalja, hanem azé, aki kiadja bérbe azt, amiért neki kellene megszenvednie. De mint tudjuk, az emberek nagy része nem találja túl kellemesnek a senyvedést...

Ja, a vicc, hogy az általam írt dolgozatok rendre magas értékelésben részesültek, én meg itt stresszelek azon diplomátlanul, hogy úgysem lennék képes nemhogy elvégezni, de bekerülni sem egy felsőoktatási intézménybe. Tiszta hülye vagyok.

ix9rlq · http://zl9kui.blogter.hu/ 2008.09.26. 08:56:25

@bölcsésztanár: "aztán még lelkifurdi sincs belőle"
Számlával hogy állunk, kedves? :)

kommentolo 2008.09.26. 10:07:10

Nem erdemes tul nagy erot belefektetni, ugysem olvassa el senki.
Ha nem orvos lesz igy az illetobol, akkor csak a "diplomas munkanelkuli" statisztikat rontod.

mikkamakka 2008.09.29. 16:09:46

arra senki nem gondol, hogy nem a "nem tud" sok esetben a kerdes, hanem a "nem akar"?

en csinaltam 3 diplomat, de a 3. szakdoli egyszeruen FAJT...tudtam hogy 4-5 ejszaka alatt osszerakom(munka mellett ugye) de szivesen adtam volna vkinek 3-40k-t, hogy irja meg, ugy hogy az osszes forras es a "vezergondolat' eredmennyel, rendszerezve mar megvolt...

Ez is egy mod penzt keresni, es szvsz kemeny melo. megerdemli.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.09.30. 13:19:51

a diploma számít? egy kellően nyugodt csimpánznak is lehet magyar diplomája, ha nem szedi le magáról az öltönyt vizsga előtt...

Szakdolgozat ára annyi, amennyit hajlandó valaki fizetni érte és amennyiért valaki elvállalja.

Gondolom ezzel a "munkával" még mindig Maslow piramisának a közepén vagytok. Látványos lenne ha a lépcsőket az anyagi biztonság növekedésével a gyakorlatban tudnád ábrázolni.

two.not2.org/psychosynthesis/articles/maslow.gif

Calders 2008.10.02. 11:46:30

"Kb. 50 oldal legyen."

Ezen elcsodálkoztam, amikor mondta a tsz. vez. nekem az egyetemen. Arra számítottam, majd jöhetek a szófosásommal meg a analitikus dolgokkal, és 100 oldalt már elégnek tartok egy téma felboncolásához, de 50 oldalon ezt nem lehet véghezvinni. Majd írok valami szart.
süti beállítások módosítása