Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Lébecoló diákok

2012.12.19. 18:33 Szegényember felesége

Mi ez a drámázás? Az verte ki a biztosítékot, hogy egy fél generációra való fiatalt akart megbélyegezni a kormány. A lébecoló diák bélyegét sütötték mindenkire, aki nem fejezte be időben a tanulmányait, tekintet nélkül a körülményekre. Mindegy, hogy egy gyermek születése, betegség vagy a család anyagi gondjai miatt marad ki valaki, a nemzet meglopásával vádolták választott vezetőink. De vannak rendszerhibák is.

7 lehetséges ok, amiért nem szereznek diplomát időben egyesek

 

    1. Az állam biztosítja, hogy a képzési idő kétszereséig ingyen** tanuljanak az államilag finanszírozott hallgatók.* Azaz egy 5 éves képzést akár 10 évig lehet a szabályozás szerint végezni. Miért lehet támadási felület, ha valaki a szabályok betartása mellett kihasználja a lehetőségeit? Miért nem csökkentik ehelyett a maximális időkeretet? Legközelebb azokat stigmatizálja a kormány, akik kihasználják a GYES-t, és 3 évig otthon maradnak a gyermekükkel?
    2. Diplomák tízezreit tartják vissza az egyetemek és főiskolák tanulmányi osztályán, mert a végzett hallgatóknak nincs nyelvvizsgája.- írta a Magyar Nemzet márciusban. A diploma megszerzését nyelvvizsgákhoz kötni dicséretes, de a jelenlegi iskolai nyelvoktatás színvonala mellett kemény pénzekbe kerül a felkészülés egy átlagdiáknak. Ők azok, akik a diploma hiányában szintén bűnbakok lettek.
    3. Ellenérdekeltek az egyetemek, főiskolák is. Mivel a hallgatók létszáma után jár a fejkvóta, minél tovább tudnak egy hallgatót a rendszerben tartani, annál tovább kapják utánuk az állami dotációt. Elég szakonként egy lehetetlen követelményeket elváró vizsga vagy szigorlat, és máris elszáll az esély, hogy időben haladjon valaki a tanulmányaival.
    4. Vannak adminisztratív eszközök is, amivel az tanulmányi osztályok hátráltathatják a követelmények teljesítését. A kreditrendszer diszkrét bája, hogy elhiteti a diákokkal, hogy szabadon állíthatják össze az órarendjüket. A bukta akkor jön, amikor kiderül, hogy ha valaki nem fér be a kötelező kurzusra, a következő félévben nem pótolhatja, mert évente csak egyszer indítják. Régen hosszú sorokban nyomorogtak az oktatók irodái előtt az órafelvételi időszakban a hallgatók, most a Neptun és ETR korában egy klikkelésnyi idő elég, hogy valaki lemaradjon egy kötelező kurzusról, mert betelt a létszám.
    5. Számolni kell a kiábrándulással is. Nem tudjuk, mennyien lehetnek azok a hallgatók, akik egyszerűen elvesztik a motivációjukat, amikor az áhított szakra bekerülve kiderül, hogy a kedvenc témáját egy kiégett oktató tanítja korszerűtlen módszerekkel a már a múltszázadban is elavultnak számító tankönyvből.
    6. Az erőszakosan és drámaian megváltoztatott keretszámok a lemorzsolódás motorjai. Nem lehet kémia szakos tanárt meg mérnököt csinálni a humán beállítottságú 18 évesekből, mert az első matekvizsgáknál elbuknak az egyetemen. Ha már általános iskolában sikerül megutáltatni a matekot, fizikát és a kémiát, akkor ne csodálkozzon senki, hogy a médiaszakok vonzóbbak a fiataloknak. Nem volt jó persze az sem, amikor az állam az ingyenesen elvégezhető néprajz, művészettörténet, klasszika-filológia szakok indításával elhitette a fiatalokkal, hogy szükség van a tudásukra és el fognak tudni helyezkedni a szakmájukban.
    7. Tegyük még hozzá azt is, hogy hallgatói jogviszony mellett néhány értékes kedvezményhez is hozzá lehet jutni. Olcsóbb utazni, vállalkozni, színházba, moziba menni, amikre azért – valljuk be – szükség lenne, ha a diploma kipipálva mentalitás helyett valódi értelmiséget akarunk kinevelni ennek az országnak. Sokan vissza is élnek ezekkel a lehetőségekkel, és amíg csak a szabályok engedik, maradnak inkább hallgatók. Ha ezzel a gyakorlattal nem ért egyet a kormány, megint ott a lehetősége, hogy csökkentse a maximálisan támogatott félévek számát, ami jelenleg a képzési idő kétszerese.

 

A karácsonyi családi ebédeken okosan és tisztelettel fel kellene világosítaniuk a fiataloknak a rokonságot arról, hogy mi van a populista szólamok mögött. Mert felsőoktatási rendszer strukturális válsága nem oldható meg jól anélkül, hogy meghallgassuk a diákok hangját is. 

* A kommentek alapján pontosítok: 1999-ben kezdtem az egyetemet, akkor ez volt a szabályozás. Mi vagyunk az a nemzedék, aki akár 10 évig végezhetett ingyen a szabályok szerint egy 5 éves képzést. A mi generációnkat állítják pellengérre.

**Kihúztam az ingyen szót. Így is beleköttök? A mondat lényege nem az ingyenen van, hanem a pellengérre állításon.

296 komment · 3 trackback

Címkék: felsőoktatás diploma diákok hallgatók

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr504973538

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kaptatok nagyothalló készüléket, vazze??? 2012.12.20. 10:26:31

Micsoda ökörség ez, hogy a kormány meghallotta a diákok hangját? Miért, évekig süket volt? Vagy abból vettek előre nagyothalló készüléket, amit a TB majd megspórol egyes rákbetegeken? (Jó, ez már demagógia, de az indulat beszél belőlem.) Mi ez az orbit...

Trackback: Beletört Orbán foga az egyetemistákba 2012.12.19. 22:24:43

Fogműtéte miatt nem beszélt az év utolsó ülésnapján a Parlament rendkívüli ülésén Orbán – írja az Index. A portál szerint a miniszterelnök a hétvégén komoly fogászati műtéteken esett át, ezért nem tud beszélni. Mi történhetett Orbán fogsorával? *...

Trackback: Spiclikommandó is szolgálja Orbánt az egyetemisták ellen? 2012.12.19. 22:14:39

Hangulatjelentést kérhetett a Fidelitas-csemetéktől Viktor, ezt tálalta a közmédia úgy, mintha a tiltakozó diákok küldötteivel egyeztetett volna, TEK-hadsereg védelmében, egy felkapott és drága romkocsmában. Lépjük át azt, hogy Orbán a tiltakozó diákok...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NickFry 2012.12.19. 20:47:04

Ne irj hulyesegeket legyszives. Az allamilag tamogatott felevek szama egy szakon maximum a kepzesi ido + 2 felev, es osszesen pedig maximum 12 felev..

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2012.12.19. 20:54:57

NickFry:
BME Diákközpont:
Hallgatói jogviszonyod tanulmányi okból, elbocsátással megszűnik, ha a képesítési követelményben meghatározott képzési idő kétszerese alatt nem szerezed meg a végbizonyítványt. Maximális képzési idődbe az aktív és a passzív féléveid is beleszámítnak. Átvétel esetén az átvételkor a Kari Tanulmányi Bizottság határozza meg a képzésed elvégzéséhez rendelkezésedre álló időt.

zolij 2012.12.19. 21:00:47

@Szegényember felesége: igen, képzési idő kétszere után kirúgnak. De képzési idő + 2 félév után átraknak költségtérítésre, tehát onnantól semmilyen állami támogatás nem jár utánad.

Amorphis 2012.12.19. 21:03:04

8. lehetséges és igen jelentékeny pont: iszunk, bulizunk, bebaszva, másnaposan megyünk vizsgázni, az órákra nem járunk be, a vizsgákon majd vhogy kipuskázzuk..

zolij 2012.12.19. 21:03:18

@Szegényember felesége: vagyis az nem teljesen igaz, hogy semmilyen állami támogatás, mert pl. a nappali költségtérítéses hallgatók ugyanúgy jogosultak diákigazolványra és a hozzá tartozó kedvezményekre (pl. utazási)

Tom Gambler 2012.12.19. 21:05:22

Így van, legjobb esetben 12 félév azaz hat év, képzésen belül maxfélév plusz 2. Én az egyetemi szakom megszüntetése miatt 10 félév alatt végeztem el a 7 féléves BSc-t, az utolsó fél évben fizettem, most a mesterképzési szakomon állami levelezőn vagyok, de az utolsó fél évben, azaz januártól szintén fizetek. Nincs olyan képzés, ahol tíz évig lehet héderelni.

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2012.12.19. 21:07:11

@zolij:
Köszönöm a pontosítást. Akkor végül az egyetem csak megkapja a pénzt. Csak nem az államtól, hanem a hallgatótól. Már értem, hogy az államnak miért is jó így a szabályozás, hiszen folyik be pénz a lébecolóktól az iskolák kasszájába, de nem a kormányzattól. Mindenki jól jár. Csak akkor miért ez az álszenteskedő listázgatás?

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2012.12.19. 21:07:57

@Tom Gambler: Igen, a bsc esetén így van, de az osztatlan, 5-6 éves képzéseknél?

Namir 2012.12.19. 21:10:43

Ezek az érvek engem nem győztek meg a diákok igazáról, de megerősítettek abban, hogy bárcsak lenne tandíj(hitel2), ami arra késztetné őket, hogy jól tanuljanak, gyorsan befejezzék az egyetemet, és a végén itthon maradjanak (amiért cserébe ingyenes lenne a diplomájuk).

Lehet emiatt hisztizni, de egy igen közeli ismerősöm úgy végezte el az egyetemet, hogy kezdetektől kisgyereke volt (akivel otthon maradt 3 évig a felesége, aki utána szintén tanult). Persze az illető végig dolgozott. Hétvégente, este stb. Senki nem tartotta el őket, mégis diplomát szereztek. Kiváló eredménnyel, és nem tömegképzésen, büfészakon. Csak akarni kell, és tenni érte.

emzperx 2012.12.19. 21:13:28

+1, +1 +1:
Informatika szakon a tárgyak 80%-a természettudomány, gazdasági és humán, a maradék 20% pedig szakmai szemmel egy vicc. Egyszerűen nincs oktató mert aki legalább egy windowst fel tud telepíteni az máshova megy kétszeres fizetésért. Az Msc-s diákokat tartják bent órát megtartani, aztán 1-2 év múlva tűznek el az Ericsonhoz meg az NaviGohoz.

35 kreditet kellene felvenni félévente, hogy a terv szerint végezz, ha csak egyetlen tárgyat nem csinálsz meg, akkor utána örülhetsz ha 20 kreditet fel tudsz venni mert tárgyak csak minden második félévben vannak meghirdetve, 8-10-12 fős laborkeretek vannak 350 diákra.

Napokig sorolhatnám mi mindennel viszik el az ember kedvét a továbbtanulástól.

Most már belátom:
A TF-en vagy a Pázmányon kellett volna lediplomáznom úgy hogy a témavezető a spanom vagy a beosztottam.

zolij 2012.12.19. 21:14:44

@Szegényember felesége: 2011. évi felsőoktatási törvényből:

28. Az állam által támogatott tanulmányok időtartama.

Besorolás, átsorolás.

47. § (1) Egy személy – felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és mesterképzésben összesen – tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat magyar állami (rész)ösztöndíjas képzésben (a továbbiakban: támogatási idő). A támogatási idő legfeljebb tizennégy félév, ha a hallgató osztatlan képzésben vesz részt és a képzési követelmények szerint a képzési idő meghaladja a tíz félévet.
(2) A doktori képzésben részt vevő hallgató támogatási ideje legfeljebb hat félév.
(3) Egy adott fokozat (oklevél) megszerzéséhez igénybe vehető támogatási idő legfeljebb két félévvel lehet hosszabb, mint az adott tanulmányok képzési ideje. Az adott szak támogatási idejébe az azonos szakon korábban igénybe vett támogatási időt be kell számítani. Ha a hallgató az így meghatározott támogatási idő alatt az adott fokozatot (oklevelet) nem tudja megszerezni, a tanulmányait e szakon önköltséges képzési formában folytathatja akkor is, ha az (1) bekezdés szerinti támogatási időt egyébként még nem merítette ki, feltéve, hogy az intézmény rendelkezik szabad kapacitással.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2012.12.19. 21:14:59

"Az állam biztosítja, hogy a képzési idő kétszereséig ingyen tanuljanak az államilag finanszírozott hallgatók. Azaz egy 5 éves képzést akár 10 évig lehet a szabályozás szerint végezni. "

Ez egész egyszerűen nem igaz. Képzési idő plusz két félév, osztatlan képzésben is (amiben már alig van bent valaki).

ZaphodBeeblebrox 2012.12.19. 21:16:59

@Szegényember felesége:

A BME-n 100%, hogy képzési idő + 2 félév után átraknak költségtérítésesre (több ilyet is ismerek). Illetve van még pár egyéb szabály (két egymást követő félévben az előírt kreditek min. 50%-át meg kell szerezni - szóval az se játszik, hogy valaki az első évében lóg az állam pénzén), és a legrosszabbul teljesítő 15%-ot is átrakják államilag finanszírozottról (mondjuk ennek alkalmazásáról még nem hallottam).

nelegyelhulyee 2012.12.19. 21:17:07

Tényleg ne írjál már hülyeségeket, a képzési idő plusz két félév, amit az állam támogat, osztatlan 5, vagy 6 éves képzésen is, utána lehet fizetni. Ugyanígy, ha pl., a megszerzendő 300 krediten felül 60 kreditig fizet az állami státusz, utána szintén csengetni kell. Javítsd a cikket, mert az ilyen hülyeségek is segítenek abban, hogy az összes egyetemistára/fősulisra rásüssék ezt a lébecoló képet.

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2012.12.19. 21:18:14

@vacsad: @zolij: Helló, ez egy 2011-es szabályozás. Azok, akiket most pellengérre állítottak, még nem ilyen szabályok szerint lébecoltak, hanem a 2000 előtti szabályok szerint, nem?

Annak nézzetek utána, legyetek szívesek!

nelegyelhulyee 2012.12.19. 21:19:25

arról nem beszélve tényleg, amit itt feletettem írt ZaphodBeeblebrox, hogy van közben is checkpoint, szóval a az első és második év végén az ideálisan megszerzendő kredit felének meg kell lennie. A kétszeres időtartam, ami után repülsz a suliból, de addigra nagy sansszal már fizettél is bőven érte, szóval a saját szakállára "lébecol" az ember. Kéne már egy kis rendet tenni a fejekben, ez így nagyon demagóg...

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2012.12.19. 21:20:20

@nelegyelhulyee: Kérlek téged is, hogy a 2000 előtti szabályozásról beszélj, mert azokról szól a cikk, akik akkor léptek be a rendszerbe!

nelegyelhulyee 2012.12.19. 21:20:21

@Szegényember felesége: aha, 2005-ben kezdtem tanulni, már akkor így volt. Szemmel láthatólag közöd nincs a felsőoktatáshoz. Először tájékozódj, utána okoskodj!

#szájbergyerek# 2012.12.19. 21:20:46

Nos a akkor pontonként:

1.
Pontosabban a képzési idő kétszereséig be kell fejezni a sulit, viszont csak a képzési idő plusz két félév ingyenes.

2.
Már az első nap elmondják, hogy a keményfedeles diplomát csak akkor kapják a kezükbe, ha van nyelvvizsga. Szóval nem érhet meglepetésként senkit a záróvizsga után.

3.
Ez valóban így van, ezért is van két félév türelmi idő, mielőtt fizetőssé válik.

4.
Ezeket azért úgy tervezik, hogy mindenki beférjen.

5.
A tantárgy tematikáját még mindig az iskola/oktató határozza meg. Általános iskolában is volt pl. matematika, amit sokan ki nem álhattak, mégis hozni kellett belőle a kettest.

6.
Humán beállítottságú ne menjen mérnöknek!
A középiskola még mindig ott van arra, hogy megszeresse ezeket a tárgyat. Ha ott sem, akkor egyetemen sem fogja megkedvelni.

7.
Lásd 1., mert itt is ugyanazt a hülyeséget írod.

stikasz_1 2012.12.19. 21:22:08

Hihetetlen, milyen kemények manapság az egyetemek, főiskolák! Annak idején mi "végiglazáztuk" az éveket, igaz, gyenge iskolába is nehezebb volt a bejutás, nem nagyon voltak megajánlott jegyek csak zsúfolt vizsgaidőszak, nem volt tárgytologatás, egyetlen elbukott tárgy miatt ugrott a félév, meg satöbbi. És ehhez képest most kiderül, a mai követelményekhez képest az semmi volt?...

Aki szerint a diákhitel a megoldás, annak azt mondom, jelen formájában ez azt jelentené, ha 1 milliót vesz fel az évek alatt a diák, az alacsony támogatott kamat és a diákhitelekre az állam által felvett kamat különbsége miatt az egyenleg úgy néz ki, hogy a diák 1 millát visszafizet, mi meg mondjuk még 1 millát hozzáteszünk adóforintokból, ami a külföldi hitelezőnek megy. Baromi jó, megtanítjuk a diákokat a felelős gondolkodásra jól azon az áron, hogy mi, nem diákok pénzt tömünk a külföldi kötvényvásárlók zsebébe...

nelegyelhulyee 2012.12.19. 21:22:11

@nelegyelhulyee: oké, hányan is vannak olyanok, akik 2000 előtt kezdtek tanulni és még mindig van hallgatói jogviszonyuk? Azóta azért eltelt 12-13 év, és a mostani szabályok alapján teljesítő diákok nagy részéről mondtok indokolatlanul véleményt.

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2012.12.19. 21:23:09

@nelegyelhulyee: 2005 nem 2000 előtt volt.

Akikre a vizeslepedőt rá akarják húzni, azok korábban kezdték, mint te, más szabályok szerint.

livengood 2012.12.19. 21:23:49

Végre valaki összeszedte! Az ilyesféle vádak mentén feslik fel az aljasság, a gonoszság mélységes mély bugyra. Vissza fogom egyébként magam, de most ki kell mondanom: - Ha van gonosz, akkor ez azokban él és virul akik képesek arra, hogy kiállva a nyilvánosság elé mocsokkal öntsenek le egy egész generációt, egy olyan generációt akinek még nincs múltja, aki nem tehet arról amibe született.

Gazemberek!

Tom Gambler 2012.12.19. 21:25:50

@Szegényember felesége: Valaki már megírta, ott osztatlan képzés ideje plusz 2 félév, tehát osztatlanban is hat év. Amúgy mindegy, mikor kezdted, én cirka 7 éve vagyok a felsőoktatásban (Igaz ennek a felétől dolgozom már teljes állásban), de ezalatt háromféle finanszírozás volt, és mindegyiknél az új lett rám érvényes, tehát akármikor kezdték is, olyan nincs, akinek 20 félév állami támogatás jár még.

csavari 2012.12.19. 21:25:57

Talán reklámáron kapják a drogot vagy most van a beetetés ideje!

nelegyelhulyee 2012.12.19. 21:26:17

@nelegyelhulyee: ja, és nem támadás, csak tényleg nem ezekről az emberekről van most itt szó... egyetértek, hogy a régi rendszer nagyon megengedő volt, de azóta évről évre szigorodott. pl. korábban n+3 félév volt, azóta csak n+2 az államilag támogatott

rakétaember 2012.12.19. 21:27:06

Kedves Blogíró!

1. Valótlan állítás.
2011. évi CCIV. törvény
a nemzeti felsőoktatásról

47. § (1) Egy személy - felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és mesterképzésben összesen - tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat magyar állami (rész)ösztöndíjas képzésben (a továbbiakban: támogatási idő). A támogatási idő legfeljebb tizennégy félév, ha a hallgató osztatlan képzésben vesz részt és a képzési követelmények szerint a képzési idő meghaladja a tíz félévet.

Tehát az semmiképpen nem igaz, hogy "képzési idő kétszereséig ingyen tanuljanak ".
Passzív féléveken nem jár diákkedvezmény, a diákigazolvány lejárta után 45 nappal pedig TB sem. Ez elég nagy pénzügyi érvágás.

2. A középfokú oktatás során össze lehet szedni egy angol középfokú nyelvvizsgát, csak egy kicsit szorgalmasnak kell lenni. Egy könnyű nyári munka árából pedig kijön a vizsgadíj. Gimnáziumokban a tanárok is folyton buzdítják a hallgatót, hogy tegye le a nyelvvizsgát. És alapvetően, hogyan bárki is "tudománnyal" foglalkozni, ha egyetlen idegen nyelvű cikk elolvasása gondot okozna neki?

3. Az intézmények valóban ellenérdekeltek, de ezt pont nem így oldják meg, ugyanis ha valaki három féléven át nem tud teljesíteni egy tárgyat, elbocsátják. Ezért inkább a felvételi arányok emelésével, a lazított követelményekkel és a bukási limitek kitolásával tartják benn a hallgatókat.

4. A betelt kurzusok legtöbbször bővíthetőek, csak egy telefonhívásba kerül az egész. Ha mégsem bővítik, akkor következő félévben is bizonyosan indítják. Ráadásul a minden egyetem Tanulmányi Bizottsága ebben segítséget tud nyújtani.

5. A kiábrándulás valós faktor, számolnunk kell vele, de mivel 2012-ben járunk, nem pedig 1912-ben. Ha a kedvenc témámat egy kevésbé szimpatikus oktató tartja, akkor beülök a könyvtárba, felmegyek a JSTOR adatbázisára és a legfrissebb tudományos eredményekkel, fejleményekkel képezhetem magam.

6. Többször is elolvastam, de nem értem ezt a bejegyzést, hogy mit akar vele mondani. Elnézést, lehet én vagyok a hibás.

7. A diákkedvezmények csak aktív nappali féléven érvényesek, az pedig a fent említett 12 félév, azaz hat év - többnyire 19-24 éves korig.
Ez azt gondolom fair dolog.

rakétaember 2012.12.19. 21:28:32

jav. "alapvetően, hogyan foglalkozna bárki is... stb.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.12.19. 21:28:33

Szerintem jól mondja a blogíró.

A matek erőltetése meg egy nettó őrültség, valamikor a 20. század eleje óta maradt a felsőoktatásban.

Nem azért, mert nem kell a matek, de nem ilyen szinten. Egy közgazdásznak miért kell amorf köcsögök térfogatát kiszámolni kettős integrállal?

Tanulsz egy szívatós matekvizsgára két hónapig, ezért a szakmai tárgyakra nincs időd, azokból kettessel átcsúszol.

Eltelik 3 hónap és mindent elfelejtettél a matekból, nem hogy nem tudod megoldani a feladatokat, de még csak fel sem ismered, hogyan is lehetne megoldani.

Kész szerencse, hogy a büdös életben nem lesz rá szükséged.

De legalább szétszívattak a matekkal, mégha semmi értelme sem volt.

zolij 2012.12.19. 21:31:47

@Szegényember felesége: kérhetsz 2000 előtti szabályozást, csak épp nem létezik olyan. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a kreditrendszert 2002-ben vezették be Magyarországon, épp emiatt 2002 előtt nem igazán lehetett csúszkálni az egyetemmel, mert repültél.

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2012.12.19. 21:31:59

Utoljára:
Beírtam a cikkbe is azoknak, akik még mindig nem értik, hogy miről beszélek és a 2011-es törvényeket kopizgatják ide:

* A kommentek alapján pontosítok: 1999-ben kezdtem az egyetemet, akkor ez volt a szabályozás. Mi vagyunk az a nemzedék, aki 10 évig végezhetett a szabályok szerint egy 5 éves képzést. A mi generációnkat állítják pellengérre.

zolij 2012.12.19. 21:33:10

@Szegényember felesége: az érdekes, ugyanis 2000-ben hozták a törvényt, ami egyáltalán lehetővé tette a bevezetését

mazolika 2012.12.19. 21:33:15

2000-ben kezdtem az egyetemet. 5 helyett 6 év alatt végeztem el, ezért akkor utánajártam: abban az időben 13 félévet finanszírozott az állam, utána fizetősre kerültem volna.

A kétszeres képzési idő maximum 2000 ELŐTTI szabályozás lehet.

Mária 2012.12.19. 21:33:57

Újraindult ez a blog?

De jó :)

nudniq 2012.12.19. 21:37:07

@Szegényember felesége:

1997-ben kezdtem az egyetemet (első tanévben még Bokros-féle havi 5000 HUF-os tandíj is volt).

5 éves képzésen összesen 13 félévet finanszírozott az állam. A passzív félévek nem számítottak, de az első beíratkozás 10. évfordulóján töröltek a hallgatók közül, ha addigra nem szereztél abszolutóriumot.

Később a 13 félévet 12-re szigorították.

#szájbergyerek# 2012.12.19. 21:38:52

@Kiszámoló:
Mindezt átéltem informatikusként vállalati gazdaságtan nevű csodálatos tárgyra kérszülve.

Így utólag én sem értem miért kellett megtanulnom a diff. egyenleteket, ahogy azt sem, hogy középiskolában miért kellett tudnom a XIX. századi orosz realizmus irodalmát ...

nudniq 2012.12.19. 21:40:00

@mazolika: nem, 2000 előtt is 13 félév volt. A kétszeres képzési idő arra vonatkozott 2000 előtt is, hogy azalatt mindenképpen abszolutóriumot kell szerezni. (Ha kifutottál a 13 félévből, akkor költségtérítésesen.)

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2012.12.19. 21:48:41

@zolij:
2002-től kötelező - ez igaz -, de talán azt is megtalálod az interneten, hogy néhány egyetem már a 2000-es évek előtt bevezette a rendszert.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.12.19. 21:51:28

@Namir: ez tényleg becsülendő és ritka, csak a baj az, hogy azok számára meg nincs normális alternatíva, akik nem szereznek diplomát. A szakképzések fellendítése sehol nincs, a szakmunkásokat alig keresik. Építőipari segédmunkás meg nem lehet mindenki. Szóval van 10-ből 1 ember aki ilyen feltételek mellett is megszerzi a diplomát, a többieknek meg maradnak a kormányhivatalok, meg a teszkópénztár, esetleg a máv meg a bkv. Hát ez nem túl rózsás kilátás...

nudniq 2012.12.19. 21:52:15

@Szegényember felesége: "Mi vagyunk az a nemzedék, aki 10 évig végezhetett a szabályok szerint egy 5 éves képzést. A mi generációnkat állítják pellengérre."

Mindig is 10 évig lehetett végezni egy 5-éves képzést, ez változatlan. (Csak ma már nemigen van osztatlan ötéves képzés.)

De a 14. beíratkozással kezdődően (később már a 13. beíratkozáskor is) teljes költségtérítést kellett fizetni, és onnantól nem járt ösztöndíj sem. 2000. előtt sem.

A kétszeres képzési idő független az állami finanszírozástól. Akár államilag finanszírozott, akár költségtérítéses hallgató, az első beíratkozás 10. évfordulóján repült az egyetemről. Nem számított passzív félév, se költségtérítés, se semmi.

Úgy lehetett elhúzni 10 évig végig államilag finanszírozva, ha közben volt legalább 7 passzív féléved. De a passzív félévben nem járt sem ösztöndíj, sem diákigazolványmatrica. Elvileg nem fizetett utánad az állam semmit.

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2012.12.19. 21:58:32

Még annyit mondjatok meg: ha nektek van igazatok hogy, akkor milyen jogon illeti kritikával a kormány azokat, akik nem végeznek időben, ha egyszer saját zsebükből kell tandíjat fizetniük? Még jól is jön a plusz forrás az egyetemeken, nem?

vargánya 2012.12.19. 21:58:58

@Amorphis: "8. lehetséges és igen jelentékeny pont: iszunk, bulizunk, bebaszva, másnaposan megyünk vizsgázni, az órákra nem járunk be, a vizsgákon majd vhogy kipuskázzuk.." .

Igen, sajnos nagyjából ugyanezt hallottam egyetemen tanító volt kollégáimtól. És ezt - félreértések elkerülése végett - nem "kiégett" , "múlt századi módszerekkel oktató" kollégáktól hallottam. Egyöntetűen állítják, hogy a "bemeneti oldalon" minden képzeletet felülmúló folyamatos színvonalromlás tapasztalható (tisztelet a fogyatkozó - kivételnek!). A hallgatók ebből adódó folyamatos kudarcélményei párosulva a bolognai rendszer "előnyeivel" drasztikusan rontják a tanulási hajlandóságot és (sokszor) a kimeneti színvonalat is."Muszáj átengednem, mert hallgató (és munka) nélkül maradunk". "Már nem tudom hová süllyedjek az elvárt színvonallal?" Ilyeneket hallhatsz, ha (nem is oly régóta tanító) egyetemi oktatók hajlandók erről őszintén beszélni. A hallgatóknak persze nagy a pofájuk, ezt már a középiskolából hozzák magukkal. Nekik "jogaik vannak"! Meg hogy az övék az egyetem. Lófaszt! Az egyetem azé, aki a működését finanszírozza. Az pedig - az állam közvetítésével - az EGÉSZ magyar társadalom. Csak azzal a mi öntudatos hallgatóink egyrészt nem tudnak, másrészt nem mernének vitába szállni, mert az adófizető melósok, vállalkozók (nem beszélve a magyar gazdaságot uraló multikról), hamar helyreraknák ezeket a szellemi lúzereket. A mindenféle aktuálpolitikai okból mellettük kiálló blogolók persze kelthetik bennük azt a hamis illúziót, hogy "a társadalom" mellettük van. Nem kívánom nekik, hogy egyszer megismerjék a csendes többség véleményét, mert az fájdalmas élmény lesz nekik.

kicsilany89 2012.12.19. 22:09:05

@Szegényember felesége:
2008-ban kezdtem az alapszakot a BCE-n
az ottani és akkori szabályok szerint, ha vki nem csinált meg egy egész évben 30 kreditet (60 lenne a normális...), akkor automatikusan átsorolták költségtérítésesre

nyelvvizsga: nem teljesen úgy van, ahogy a poszt-toló állítja... szerintem egy forint támogatást nem kapnak az egyetemek azok után, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik!!! ugyanis ők már abszolutóriumot szereztek, szakdolgozatot megvédték stb.
NEM azért van előírva a nyelvvizsga, hogy az egyetemek nyerészkedjenek...

kicsilany89 2012.12.19. 22:13:39

@Kiszámoló:
ez így nem igaz. nálam kérdeztek eloszlásosat és más matekos kérdéseket állásinterjún.

tankaranka 2012.12.19. 22:15:58

Szegényember felesége : vannak egyetemek, ahol jellemzően mindnekinek van már felvételkor nyelvvizsgája. Gyerekeim osztatlan képzésbe járnak ( orvosegyetem ) mindkettőnek volt angol-német. Aki tudatosan készül a továbbtanulásra, annak 4-6 év gimnázium után nem megoldhatatlan feladat letenni egy középfokút.

Másrészt a 10 félévet állami támogatással max 12 félév alatt kell elvégezniük ( utána fizetős )

Sunlover 2012.12.19. 22:31:35

@tankaranka: Akkor ők fogorvosin vannak ? Az általános orvosi ( osztatlan) 12 félév és 14 félév ingyenes.

A nyelvvizsga megszerzésével abszolút egyetértek, én is angol felsőfokú + német középfok kombinációval kerültem be az egyetemre (már csak a pluszpontok miatt is kellett ) , nem lehetetlen teljesíteni .

Budaphestie 2012.12.19. 22:36:19

Egy fontos gondolat hiányzik szerintem. Mégpedig az, hogy a szegény családból érkező diákok egy része dolgozik is a főiskola/egyetem mellett. Munka mellett viszont már nincs elég idő és kapacitás ugyanúgy készülni a vizsgákra, ZH-kra, stb., mint ahogyan azt a gazdag család támogatását élvező diákok meg tudják tenni.

A szerény anyagi lehetőségek bizony kihatnak az osztályzatokra is. Ezért aggasztó H.Rózsa azon kijelentése, miszerint aki nem akar/tud fizetni, vagy (ami még rosszabb) kölcsönt felvenni, annak ott a lehetőség, hogy legyen színötös és akkor nincs tandíj. Az ilyen gondolkodásmód arról árulkodik, hogy valaki nagyon nem a mai magyar valóságban él, hanem csak a saját fejében létező virtuális valóság alapján törvénykezik. Az ilyen törvények és szabályozások pedig szarok.

Sunlover 2012.12.19. 22:36:44

@Szegényember felesége: Én orvosin kicsúsztam a 14 fizetett félévből , 15 alatt fogom elvégezni . Az utolsó félévem 921 000 Ft-jába fog kerülni a szüleimnek.Ezt az összeget saját erőből szinte lehetetlen kifizetni . Hozzá tenném lébecolásról szó nem volt .

Reformista Pista 2012.12.19. 22:43:44

@Kiszámoló: Ha hülye vagy a matekhoz, akkor nem kell közgazdásznak menni.
Azért vannak olyan gazdasági területek, amihez azért kell durva matek (pénzügy, gazdelemzés stb...)

kulcsar2011 2012.12.19. 22:46:22

"Elég szakonként egy lehetetlen követelményeket elváró vizsga vagy szigorlat, és máris elszáll az esély, hogy időben haladjon valaki a tanulmányaival"

Jók ezek az összeesküvés-elméletek.
Melyik tárgyat választják így ki? Melyik az a tanszék, melyik az a tanár, aki ezt bevállalja?

Különben meg van egy határ, ha az alatt van a megfeleltek száma, akkor meg kell ismételni a vizsgát, vagy dogát. Ettől függetlenül a dékáni hivatal szokta figyelni, hogy mely tárgyakból nagyon alacsony az átlag, és annak a tanárnak szoktak szólni. Vagy a tanszékvezetőnek.

Armand-Jean du Plessis 2012.12.19. 22:48:52

@Kiszámoló:

Minden mást épp annyira elfelejtettél, csak mert az általad szakmainak nevezett tárgyak. szövegesebbek, mesésebbek, a felejtés kevésbé feltűnő, mint a nagyon tömör matematikánál. Mégsem volt hiába a tanulás mert
1: tréningezted az agyadat
2: ha szükséged lesz rá, legalább tudsz a létezéséről, utánanézel, előhívod a tudást
3: bebizonyítottad, hogy neked nem tetsző dolgokban is tudsz teljesíteni, ha szükséges. Az erre való hajlandóság is valami a gyakorlatban.

Egyébként nekem az a meglátásom, hogy a gazdasági alapképzésekben mutogatott matematika - bár tartalmilag értem, miért éppen azt mutogatják, amit szoktak - peches módon éppen a legszárazabb, legunalmasabb matematika. Ráadásul általában annyira túlmagyarázzák, hogy már attól lesz nehezen érthető. Az alkalmazásokban meg (pl. mikró) rendszeresen kicsit eltérnek a matek előadások tárgyalásmódjától, pl mert amerikai könyvek fordítását használják, és még az a kevés matek is zavaros lesz.

Érdemes lenne néhány ismeretterjesztő céllal készült könyvet elolvasnod, mi is ez az egész matek dolog.

kulcsar2011 2012.12.19. 22:49:21

Szólnak, hogy apukám itt veled van a baj. Szarul tanítasz, vagy sokat követelsz. Vagy mindkettő.

2012.12.19. 22:52:06

az első pontig olvastam, mert már az a tipikus ostobaság, amit beleültettek az ostobák fülébe.

csak tudnám az indexnek miért kell címlapozni egy ilyen hulladék posztot, no mindegy, azért csak írtam egy kommentet!

azt mondtam már, hogy hülye a posztoló?

gatyusz2 2012.12.19. 22:52:11

Ez csak szánalmas magyarázkodás. Aki nem bírja, ne tanuljon, vagy legalább ne nyígjon. Büfén meg senki ne mondja, hogy 100 évre van szükség egy diploma megszerzéséhez. Értelmetlenségiek.

Nemjuteszembesemmijó 2012.12.19. 22:52:29

@Armand-Jean du Plessis:
Nem tudom, hogy mi száraz, meg mi nem, de mint egykori (nem rég) hallgató, hogy aki nem tudja az első 2 féléves matekot teljesíteni közgázon, az nem való oda egyáltalán. Egyáltalán nem olyan nehéz, csak sok h.lyegyerek kerül be mostanában.

Pipas 2012.12.19. 22:52:41

@kicsilany89: Ráadásul a nyelvvizsgát nem az egyetemek, hanem a törvények írják elő. És még annyit, hogy természetesen az egyetemen lehet nyelvet tanulni, az nem egy "külön pénzkiadás", le kell ülni és meg kell tanulni.

A nyelvvizsga egyébként nagyon jól mutatja a a felsőoktatás helyzetét. Azok akiknek nincs nyelvvizsgája, mert nem tudtak középfokú szinten évek alatt megtanulni egy nyelvet, azok a legtöbb esetben a matematikát, az elektrotechnikát, a fizikát vagy a történelmet sem tanulták meg. Csak a többiből átrugdalták őket... A nyelvtanulást nem lehet elintézni a vizsga előtti este átnézéssel meg lapcserével...

2012.12.19. 22:56:14

az meg, hogy van totál szívatós, utána kvázi értelmetlen vizsga... hát én nem bántam, hogy volt pár ilyen. legalább kihullott a férgese. nálunk a kezdő 90főből 10-en végeztünk időben, és ez nem is egy halálos szak, gondolom van bőven más olyan szakirány, ahol ennél is kevesebben teljesítik megadott idő alatt.
szóval ezzel kampányolni szintén értelmetlen, hogy a bekerültek nagy hányada sose végzi el. ne is végezzék el! végezzenek a jók.

evil demon satan devil 2012.12.19. 22:56:16

@Kiszámoló: anno pont a matek miatt hagytam az egészet a pics@ba, pont a teljesen fölösleges szarokon ment el minden, rájöttem, nem nekem való az :D

Pipas 2012.12.19. 22:57:29

@Sunlover: "orvosin kicsúsztam a 14 fizetett félévből , 15 alatt fogom elvégezni . Az utolsó félévem 921 000 Ft-jába fog kerülni a szüleimnek.Ezt az összeget saját erőből szinte lehetetlen kifizetni"

Apád anyád orvos? Mivel jár, busszal? :)

tábormegsemmisítő 2012.12.19. 22:59:27

"de a jelenlegi iskolai nyelvoktatás színvonala mellett kemény pénzekbe kerül a felkészülés egy átlagdiáknak."

Lusta ember mindig talál kifogást arra, hogy miért nem kell még felkelni. Vagy a kakas hibás, mert rosszul kukorékolja a hajnalt, vagy az időjárás túl hideg vagy túl meleg, vagy a szülei vagy a tanárai. Mindegy hogy ki, csak nem ő, és megmozdulni se kelljen

Armand-Jean du Plessis 2012.12.19. 23:00:01

Az alaptémához pedig: közvetlenül, ebben a pillanatban nem vagyok érintett a tandíjmizériában, mégis borzasztóan felmegy bennem a pumpa, amikor az odaböfögött "buli-buli-lébecolás" okosságokat olvasom. Én két egyetemi alapképzést húztam le, mindkettő külön is elég nehéz volt, egy kivételével minden egyetemi évem alatt dolgoztam is. Annyira marhára szétbuliztam magam, hogy 10-nél többször biztosan nem mentem el társasággal. Volt olyan félév, hogy egyetlen egyszer nem mentem el sehová, amit szórakozásnak lehetne hívni, még egyedül sem. Szeretném tudni azokról a magabiztos nagyokosokról, ők ugyan mennyit buliztak, söröztek, moziztak, lógtak mondjuk 18 és 23 éves koruk között? Aki hasonlóan hajtott, az beszélhet, a többiek kicsit vegyenek vissza.

2012.12.19. 23:00:35

@Szegényember felesége: miért? mert így tud egy kis hangulatot kelteni, meg mert a többségnek pont úgy fingja sincs a felsőoktatásról, mint neked.

tábormegsemmisítő 2012.12.19. 23:01:33

"Mi vagyunk az a nemzedék, aki akár 10 évig végezhetett ingyen a szabályok szerint egy 5 éves képzést. "

jó hogy mondod, de enélkül is meglátszik az írásodon

2012.12.19. 23:02:50

@fordán tamás: helyes, az ilyen marketing-féle beállítottságú embereket, akik az alapozó 2-4 db matek tárggyal nem birkóznak meg, azok ne is kapjanak papírt arról, hogy ők közgazdászok.
túlságosan tág fogalommá vált ez a megnevezés, sajnos...

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.12.19. 23:02:56

@Reformista Pista: @Armand-Jean du Plessis: nos tehát, nem a matekkal van bajom, mert egy közgazdász tudjon deriválni, esetleg integrálni is.

Viszont mi ehhez hasonlókat tanultuk egy félév alatt:

- kettős integrál kívül-belül, térfogatszámítás ezzel.
- Az eadot a 2sinx négyzetre emeltük és hétszer deriváltuk, majd a maradékot kiszámoltuk Thaylor sorral. Amikor megkérdeztem, ennek mi a rák az értelme, annyi volt a válasz, hogy most már tudom, hogy számolnak a számológépek. Marhára fontos tudás, igazán az életre nevel.

A való életben sok év munka után elárulhatom, hogy még a négyzetre emelést sem kellett soha használnom, ugyanis a való életben sem a GDP, sem a számviteli tételek nincsenek a négyzeten. De az eadot végképp nem kellett hétszer deriválnom, miután 2sinx négyzetre emeltem.

Ezek olyan ostoba és felesleges tudások, amik csak a matektanárok szerint építik az agyat. Ilyen ostobaságok helyett tanultunk volna valódi, nem elméleti vezetéselméletet, menedzseri gondolkodást, szöveges kimutatások és táblázatok értelmezését, vagy bármit, amit viszont minden nap kell használnia egy vezetőnek.

Amikor azt mondtam, ezeket tanultuk, az annyit jelentett, hogy bejött a tanár az órára és minden típusfeladatból egyet megoldottunk, ami lesz a vizsgán. Hogy senki nem értette az órán, miről van szó, az nem volt probléma.

Nem értek a matekhoz: középiskolában rendszeresen küldtek matekversenyekre. Nem én vagyok hülye, hanem az, akik szerint ilyen dolgokat kell tanítani a diákoknak.

Kinevelünk egy csomó embert, akiknek csak teljesen használhatatlan, életidegen tudást adunk át.

Pipas 2012.12.19. 23:03:20

@Armand-Jean du Plessis: Mindig vannak kivételek. Azért gondolom körülnéztél a hallgatótársaid körében, mit mondanál, hány százalékuk tanult szorgalmasan, hány százalékuk járt be az előadásukra, hány százalékuk ment *felkészülten* vizsgázni?

v2peti 2012.12.19. 23:05:34

Kreditrendszer 1997 óta van, ez tuti, 98-ban mentem egy egyetemre, és nem abban az évben vezették be. De könnyen lehet, hogy 97 volt a bevezetés éve.

Armand-Jean du Plessis 2012.12.19. 23:07:39

@Nemjuteszembesemmijó: Lényegében egyetértek. Mennyiségre, komplexitásra nézve a gazdasági képzésben szokásos bevezető matematika egy nagyon szerény anyag, még ha egy közgazdász hallgató ezt nem is látja. Ezt nem rovom fel nekik, mert nem is szokás nekik felmutatni a nagyobb képet.
A konkrét kommentelő, úgy vettem ki, azért megküzdött az akadállyal, ezért pozitívan viszonyulok hozzá.

Pipas 2012.12.19. 23:09:59

@Kiszámoló: "A való életben sok év munka után elárulhatom, hogy még a négyzetre emelést sem kellett soha használnom, ugyanis a való életben sem a GDP, sem a számviteli tételek nincsenek a négyzeten."

És ha megkérdezik, hogy ha a cég termelése az eddigi trendek alapján változik, akkor jövőre mennyit kell kifizetni villanyszálára, akkor például mit csinálsz? Behúzol vonalzóval egy egyenest és megméred, vagy mi?

Vagy ha mondjuk megkérdezik, hogy hány négyzetméter az iroda, akkor megvonod a válladat?

Hogy a fenébe lehet az elemi matematikát hanyagolni a 20-dik században, főleg az üzleti életben?

Armand-Jean du Plessis 2012.12.19. 23:12:20

@Pipas: Az első képzésem, ami természettudományos volt, kis létszámú szak volt (~30) és ott bizony mindenki odatette magát.
Amikor a közgazdaságit szereztem, akkor nemigen épültem be a társaságba, így kevésbé tudom megítélni.

Rafkóblog 2012.12.19. 23:14:28

@Kiszámoló: így van!

Nem mellesleg es ezen túl: amig tanarok (emberek) vizsgaztatnak, mindig fenn all az arcra vizsgaztatas lehetosege, akar fel, akar leosztalyozas oldalarol. Amig alkalom adtan pokhendi bekepzelt szakbarbarok vizsgaztatnak, akik elvarjak a tiszteletet, addig nincs is mindenkinek egyforma eselye arra, h ugyanannyi ido alatt vegezze el a sulit. Jo pelda erre pl az orvosin az anatomia szigorlat, vagy allitolag jogon a romai jog, illetve az amorf kocsogokkel valo mentalis maszturbaltatas is akarbarmilyen szakokon...

Amig a vizsgaztatas nem objektiv, addig nem is lehet egyforma eselyekrol beszelni...

Pipas 2012.12.19. 23:15:29

@Armand-Jean du Plessis: Én nagyon sok társaságot tanítottam és nagyon sok oktatóval társalogtam. Az elterjedt arány a 90/10. A 10-nak nem tudnak rendes oktatást biztosítani a 90% naplopó miatt.

De vannak kivételek, vannak szerencsésebb helyek és szerencsésebb szakmák, pl. az orvosin állítólag egész más a helyzet, bár az ottani kollégák is sokat panaszkodnak.

És vannak rosszabb helyek/társaságok is, ahol jó érzésű ember a 100%-ot megvágná. :(

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.12.19. 23:16:51

@Pipas: nem tudom, nálunk trendszámítást statisztikából tanították, az iroda alapterületének kiszámítását meg általános iskola ötödik osztályában.

Az ead hetedik deriváltjának Thaylor soros közelítése mióta elemi matematika nálad?

Mikor használtad ezt bármire is ebben az életben?

Milyen gyakorlati példát tudsz mondani, ahol erre szükség lehet?

Továbbmegyek: a sinust és a cosinust a középiskolából mikor használtad bármire is?

Számolsz-e bármit is számológép, vagy számítógép nélkül, legyen az bármennyire egyszerű, vagy bonyolult?

Szerinted 100 egyetemet végzett emberből 15 év múlva hány ember tudja a másodfokú megoldóképletet? (szintén középiskolai anyag)

Megjegyzem, vannak úgynevezett gazdasági matematikusok minden banknál, akiknek az a dolga, hogy az iszonyat cifra matematikai modelleket kidolgozzák.

Gáborom 2012.12.19. 23:17:25

Nem cáfolom én ezeket az érveket, de tény, hogy a suliból kikerülve mindenféle felettes mantrázza majd,hogy "nem kifogások kellenek hanem eredmények".
És az nagyon fájó tud lenni, és senkit nem érdekelnek még a valós kifogások sem.

Jobb lenne erre készülni inkább....

Armand-Jean du Plessis 2012.12.19. 23:19:22

@Kiszámoló: Nem muszáj neked is csinálnod, de nagyon érdemes értened. Bizonyos bonyolultsági szint felett az emberi agy elveszik a részletekben és muszáj matematikai eszközökhöz nyúlni. Lehetséges, hogy ezt valaki más munkatársad fogja elvégezni, de ahhoz, hogy helyesen alkalmazzátok az eredményeket, neked is látnod kell pár dolgot. A legelső és már önmagában nagyon hasznos dolog, ha világosan érted, hol van a határ a tiszta matematkai-statisztikai tény és a szakértői feltételezések között.

Nemjuteszembesemmijó 2012.12.19. 23:20:54

Egyébként, amit írtok a 90/10-es arányról, meg színvonalról, adódik is, hogy miből lehetne összeszedni a spórolni való pénzt.
Én minden félév csúszást kifizettetnék teljes áron. Ezenkívül minden tárgyújrafelvételt is, 2. újrafelvételért dupla árat fizettetnek. Sikertelen vizsga esetén az újbóli: 10.000, a 2. újbóli 20.000
A maradéknak sávosan számítanám a tandíjat, hogy aki rendesen csinálja időre, de az alsó felében van, is fizetné a 3adát mondjuk.
Nem kevés pénz befolyna ebből, és a teljesítményt értékelné folyamatosan, nem egy sz.ros jelentkezési pontszámot, amit számíthatnak 5 tárgy középsulis átlagából (pl. magyart mérnökin...:O)

Pipas 2012.12.19. 23:21:08

@Kiszámoló: A négyzetre emelés ismeretének szükségtelenségéről beszéltünk...

"Továbbmegyek: a sinust és a cosinust a középiskolából mikor használtad bármire is?"

Villamosmérnök vagyok, a váltóáramot nehéz lenne ezek nélkül elképzelni is.

"Számolsz-e bármit is számológép, vagy számítógép nélkül, legyen az bármennyire egyszerű, vagy bonyolult? "

Én írom a programokat. :)

"Szerinted 100 egyetemet végzett emberből 15 év múlva hány ember tudja a másodfokú megoldóképletet? "

Szerinted 50 munkakerső programozóból hányat nem veszünk fel, mert nem ért a szakmájához. Elárulom, 49-et.

"Megjegyzem, vannak úgynevezett gazdasági matematikusok minden banknál, akiknek az a dolga, hogy az iszonyat cifra matematikai modelleket kidolgozzák. "

Jah, ők általában fizika szakon végeztek, mert a közgazdasági egyetemekről nem kerülnek ki olyan emberek, akik megtanulták volna a matekot. Nem baj, de akkor miért nem hívjátok "marketingmanager" karnak? :)

madware666 2012.12.19. 23:22:22

Van pár tévedés ebben a posztban.

Például ha valaki nem tud felvenni egy kötelező tárgyat mert betelt a létszám, akkor a tanszéknek biztosítania kell + helyet, max kérvényezni kell.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.12.19. 23:23:12

@Armand-Jean du Plessis: még egyszer: nem a matematikával van bajom, hanem a mértékével.

Az egyetemen azt mondták, azért kell mesterképzésen ilyen szétszívatós matematikát tanulnunk, mert az új rendszerben sok egyetemi matektanár munkanélküli lenne, ha nem tették volna be ezeket a mesterképzésbe is.

Nos, én is pont így éreztem, az egyetlen értelme az volt ezeknek az óráknak, hogy tudjanak elég órát adni a matektanárok.

(Akikkel egyébként szintén semmi bajom, nem ők tehetnek arról, mit kell tanítaniuk. Sőt, volt nagyon jó matektanár is az iskolában, akinek élveztem az óráit.)

Pipas 2012.12.19. 23:23:36

@Gáborom: Úgy van. Az oktató, aki elmegy a versenszférába mert nem akarja tovább nyelni az éhkoppot, nos ugyanúgy kirúgja a csávót mint előtte... de az már kicsit kínosabb. :D

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.12.19. 23:26:34

@Pipas: te mérnökről beszélsz meg informatikusról én meg közgazdászról, meg kertészeti egyetemről, meg hasonlókról.

Pipas 2012.12.19. 23:28:50

@Kiszámoló: Az alapozó tantárgyakra mindig panaszkodnak a diákok. Ez sok helyen matek, sok helyen meg más. A "villamosságtan" vagy az "automaták és formális nyelvek" éppen úgy kivívja ezeket a "mire fogom használni" ellenérveket mint a "római jog" mag a "talajtan".

Kellene az egyetemek helyett egy másik oktatási rend, ahova azok mehetnek, akik az adott szakma alapjait nem akarják elsajátítani csak el akarnak helyezkedni és csinálni akarják. :)

Pipas 2012.12.19. 23:30:41

@Kiszámoló: És, mi a különbség? Ha a biztosítékot nem tudom kiszámítani tönkremegy a tévé, ha a költségvetést, akkor az egész ország. Bonyolultnak mindkettő bonyolult...

Armand-Jean du Plessis 2012.12.19. 23:30:47

@Kiszámoló: Hm... hát itt már nem tudok egyet érteni. Ahhoz, hogy valamiféle alap matematikai-logikai átlátás kialakuljon, az általában szokásos analízis-lineáris algebra-valszám-stat-opkut anyagot nem látom csökkenthetőnek. Ha ennél kevesebbet oktatnának, akkor csak néhány különálló ismeretszemcse lenne az egész. Kell egy kritikus tömeg, gyakorlással töltött idő.
A differenciálás-integrálás ügyben is más az álláspontom. Most eltekintve a létező alkalmazásoktól, tanulási szempontból is ezek viszonylag kedvezőek, mert sok a begyakorolható szabályszerűség, a "technika". Az igazán szívatós matematika ott kezdődik, amikor már elfogynak ezek a "technikák".

rooklin 2012.12.19. 23:33:07

@Szegényember felesége: Olyan alapon, hogy ha ennyien járnak lébecolni az egyetemekre, akkor nincs szükség olyan magas keretszámokra, amivel minden hülye, tehát ők is beférnek. Ezeknek az alakoknak 12 félévet finanszíroztak tök feleslegesen, mert szemmel láthatólag 1: nem veszik komolyan 2: lám, még fizetni is tudják, hiszen még mindig bennvannak.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.12.19. 23:34:15

@Pipas: DE NEM KELL HOZZÁ KETTŐS INTEGRÁL. Comprende? :-)

Pipas 2012.12.19. 23:35:17

@rooklin: Plusz utazási támogatás, szoctám, kollégium, albérlettámogatás, uszodabérlet meg a fene tudja még mi.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.12.19. 23:35:39

@Pipas: a mesterképzés matematikájára panaszkodtam, nem az alapképzésre. Egyáltalán mit keres matematika egy mesterképzésen, aminek a szakirányú tárgyak elmélyítése a célja?

Armand-Jean du Plessis 2012.12.19. 23:36:43

@Kiszámoló:

A cos - sin gazdasági alkalmazásra lelhet mondjuk:
- idősorelemzéskor, ha az adatok ciklikusak
- Láttam példát arra is, hogy CRM célú modellezéskor a vacak alapadatokat lehetett feljavítani (többek között) szinuszos transzformációval.

Pipas 2012.12.19. 23:36:53

@Kiszámoló: Kettős integrált én sem használtam csak az iskolába... de nem vagyok benne biztos, hogy nem azért, mert igazából nem tanultam meg. :)

De a gondolkodásmód kialakításában segít. Ez azért tagadhatatlan, nem?

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.12.19. 23:37:06

Na, mennem kell, írok egy újabb remek cikket a legolcsóbb utazási biztosításokról és aludnom is kellene még.

És nem kell hozzá kettős integrál. :-)

Holnap elolvashatjátok a kiszamolo.hu/ oldalon. :)

Pipas 2012.12.19. 23:38:42

@Kiszámoló: Az MSc/BSc felosztás egy katasztrófa. Ott voltam amikor bevezették, azt hittem hülyét kapok.

nudniq 2012.12.19. 23:39:39

@nudniq: elírtam. Havi 2000 HUF volt a tandíj. Egy félév 10 000 forint. (1997/98 államilag finanszírozotton)

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.12.19. 23:41:34

Ja, tanárok, tartok hallgatóknak ingyenes pénzügyi oktatást, ha meghívnak és még szabadidőm is van.

Annak legalább tényleg van értelme az életben. :-)

Szóval, ha akartok ilyet a ti iskolátokban, dobjatok egy mailt.

Armand-Jean du Plessis 2012.12.19. 23:48:41

@Kiszámoló: Hátha holnap elolvasod még :-)

A modern pénzügyi matematikában, mondjuk az opcióárazás körül, elég sok integrálgatás és deriválás előfordul. De meg kell mondjam az a terület szerintem is ronda.

De ha a legfontosabbat ki akarnám emelni az egészből, az a fogadóképesség megteremtése. Nem csak a matematikára értve és szerintem ez a felsőfokú képzés egyik fő hozadéka. Hogy te csak egy pici százalékát használod, de másvalaki egy másik pici százalékát, és meg tudjátok érteni egymást: együtt sokkal nagyobb értéke tudtok teremteni, mint külön. Érted, hogy a másik milyen feltételek között dolgozik, és azt is sejted, hogy rendesen dolgozik vagy csak vetít.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.12.19. 23:54:05

@Armand-Jean du Plessis: az opcióárazást ne bántsd, azt pont szeretem. :)

Bicepsz Elek 2012.12.19. 23:54:18

Ha lenne esze a kurmanynak rogton eltoroltetne a nyelvvizsgakenyszert, foleg az orvosi szakokon. Sot az minusz pont lenne.

Armand-Jean du Plessis 2012.12.19. 23:56:17

@Kiszámoló: Máris kiderült, hogy hasznosan kiegészítjük egymást!

:-)

Jó munkát a cikkeddel!

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.12.19. 23:58:58

@Armand-Jean du Plessis: köszi. Napok óta írom, mert össze kell szedni a feltételeket egy rakás biztosító oldaláról. Meg sem érdemli a világ, hogy ennyit éjszakázzam miatta. :-)

Thresher 2012.12.20. 00:09:44

@Pipas: @Kiszámoló: Jó, azért az egyetemen tanult dolgot használhatod is, különben nem olyan szakra mész, amiből később profitálni akarsz... Verselemzés a fizikaszakon tényleg durva lenne.

Viszont az már kicsit más tészta, hogy az adott tananyagot nemhogy munkaszférában, de még az egyetem alatt se látod többé.
Környezettanos vagyok a TTK-n, telibe vagyunk baszva kémiákkal, azok laborjaival és jegyzőkönyveivel, de még ott se kellett soha integrálnom. Kivéve azt az egy félévet matekból.

Pedig ha olyan fontosnak tartják, hogy végig kézzel írjuk a 6-10 oldalas jegyzőkönyveket egy füzetbe, (néha milliméterpapírt használva excell helyett) miközben az nem létezik, hogy egy komolyabb laborban ezzel piszmogni kéne, akkor nem értem hogy ezen logika mentén miért nem vagyunk agyonszopatva ilyen függvényszámolásokkal- amivel szintén nem piszmognak a való életben.

Szóval nem azt firtatom, hogy a tanult dolgoknak lesz-e értelme a való életben, de ha valamivel még az egyetemen se találkozol, kivéve azt az egy kurzust, na az tényleg töltelékanyag.

z 2012.12.20. 00:09:53

@rakétaember:

Ahogy te is írod a 4-es pontban: majd indítják következő félévben.

Vagy befér az órákra mindenki, de csak akkor, ha egyszerre 2 helyen tud lenni, mert akkorra egy másik fontos tárgyát is meghirdették.

Jártam együtt egyetemre olyan emberekkel, akik KITŰNŐRE végezték (volna) el 5 év alatt, de így is csak 6 alatt sikerült nekik, egyszerűen azért, mert ilyen volt az egyetemen a rendszer: szépen megmondták, hogy erre a tárgyra most ennyi a keret, gyere vissza legközelebb és a végén is csak akkor tudtad felvenni, ha már verted az asztalt, hogy nem érdekel, hogy már huszan vannak azon a gyakorlaton, te 2 félév óta vársz rá.

Másfelől meg iszonyat fárasztó ez a sok szemforgató sztori, amiben az ismerősöm ismerőse meg a féllábú, 9 gyerekes parasztcsaládból származó dédapám színjelesre végezte a Harvardot, mert akarat volt benne, nem pedig lébecolt. A világ sajnos nem így működik: ha leszerelnék az összes közterületi kukát, akkor az emberek nem biztos, hogy mind hazavinnék a szemetet, inkább eldobálnák. Pedig megtehetnék, de ha mégsem, akkor sem biztos, hogy száz százalékban ők a hibásak, mert az ember az ember marad és sokan akkor is a könnyebb ellenállás irányába fognak menni, ha mi nem ezt szeretnénk látni. A rendszerbe pedig ezt is bele kell kalkulálni.

Egyébként egyet értek azzal, hogy ezzel a rendszerrel valamit csinálni kellett, mert láttam a lébecolást a saját szememmel én is, de azért el kell ismerni, hogy az egyetemek is bőven kivették a részüket ebből, nem csak a "drogos, piás, semmittevő" hallgatók.

rooklin 2012.12.20. 00:11:31

@Kiszámoló: "Továbbmegyek: a sinust és a cosinust a középiskolából mikor használtad bármire is?"

Fura dolog ez. Én például két hónapja, amikor egy collstock és a házam Google szatellitképe segítségével 3 perc alatt kiszámoltam, hogy decemberben a pofámba süt-e az alacsony déli nap tévézés közben, ha oda teszem az új kanapémat, ahová először akartam (és végül nem tettem). Szentül hiszem, hogy jobb az életem attól, hogy 3 perc rajzolgatással megúsztam egy szobaátrendezést vagy függönycserét.

Azért jó, ha legalább egy kicsit átszövi a gondolkodásodat valami alapvető matematika és fizikaismeret, mert millió helyen veheted észre, hogy javítja az életminőségedet, hamarabb látsz át egy csomó helyzetet, jobb döntéseket hozol, stb. Akarom mondani, észre se veszed... mert átszövi a gondolkodásodat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.20. 01:02:18

1 evet Eltere jartam, nem jott be.
Atmentem muszaki fosuliba, ahol 2. felevben meg osztondij is jart, de melo es egyebek miatt, a 3. felev nem jott ossze. Mivel nem volt kreditrendszer ,9 targybol ha egy bukta volt, akkor a felev is bukta volt. Igy 1 evre elmentem dolgozni.
Vegul 5 ev alatt igy el vegeztem a 6+2 feleves, azaz osszesen negy eves kepzest. ( 2 felev valaszthato szakmai gyakorlat -kooperativ kepzes - volt) Csak abban a felevben kellett fizetnem, amit megismeteltem 1 targybol.

Jahm a legvicessebb, bar nagyon pozitiv vegkifejlet, hogy az a tanarom, aki kivagott archi vizsgarol, azt mondta : nezzem a jo oldalat, menjen ki Angliaba, jojjon vssza jovore. Nos o volt, aki allamvizsgan abszolut le volt nyugozve a diplomamunkamtol.
Ha akkor nem is vegul pedig ott kotottem ki , ahol mondta.

Amikor kivagott nagyon haragudtam ra, ma mar csak szimplan koszonom:)

Reszelő Aladár 2012.12.20. 01:11:52

Tulsjdonképprn mindenért Orbán Viktor a feleős, egyszemélyben, a kezdetektől.
Nem véletlen, hogy 18 évesen keződik a felsőktatás. Akik odajárnak, azok már jogilag is felnőttek. A meguntam, nem tetszik, lusta vagyok, hülye a tanár dologra ne lehessen már hivatkozni. Oda jelentkezet, oda vették fel és oda iratkozott be. Akkor csinálja.
Erről talán nem a kormány tehet.
Ha az egyetem a fejpénz maximalizálásában érdekelt az természetes. De ha a pénz biztosító állam nem akar asszisztálni ehhez a tarháláshoz, akkor ne legyen már hibás. A kurzusok létszáma szintén iskolai sajátosság.

Reklamálod nagyjából a hallgatók hozzáállását, és az egyetemi autonómiát. A feleeős pedig szerted az állam, aki igazából csak a pénz adja.

Arról pedig hallani sem akarok, hogy az én adóforintjaiból képezzünk kiváló minőségű orvosokat Svédországba, nyelvtanfolyammal együtt.
Ez pont olyan, hogy valakit termel, valaki pedig ellopja és eladja. Sől, úgy alakítja a termelését, hogy a tolvaj még jobban járjon.

kvp 2012.12.20. 02:24:23

Mondok en is egy rendszert:
-nincs kreditrendszer
-minden diak fix orarendet kap
-egy targybol bukas eseten evismetles
-a bukott felev kifizetendo, a parja passziv
-a bukott felev kifizetesere lenne olcso diakhitel
-roghozkotes aloli feloldas utolagos tandijfizetes utan
-ez utobbira nincs allami hitel
-finanszirozott helyek a szakmak letszamigenyei szerint

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.20. 05:55:51

@kvp: Ezzel csak az a gond, hogy nagyjából a szakmák létszámigénye felének megfelelő mennyiségű diplomás végezne...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.20. 06:08:04

@z: Amelyik egyetemen nincs annyi hely egy kurzuson, amennyi hallgató, ott komoly gondok vannak, kevesebb hallgatót kellene felvenni. Ha jól emlékszem, akkor a felsőoktatási törvényben szabályozva van, hogyan kell meghirdetni a kurzusokat, szóval ilyen esetben nem az asztalt kell verni, hanem tájékozódni a szabályokról és utána szembesíteni vele a vétkes tanszéket.

Ennél amúgy sokkal durvább dolgok vannak a doktori képzésen. Ha elvégzed a 6 félévet, utána várhatsz fél évet az abszolutórium kiállítására, mert a tanszéki adminisztráció nem elég, hogy kipipálja az elvégzett tárgyakat és a doktori iskola vezetője által hitelesített oktatási és publikációs krediteket, még átnézi egy félévente ülésező bizottság is. Utána jelentkezhetsz doktorjelöltnek jó pénzért, amit 2 bizottság bírál el, pedig ugyanazok a feltételek, mint az abszolutórium megszerzésénél. Aztán szigorlatra minimum 2 hónappal vizsgaidőszak előtt jelentkezni kell, de persze az említett bizottságok a határidő után ülnek össze. A disszertációt csak szigorlat után minimum 2 héttel adhatod be és a beadás után 2 hónapig nem történik semmi, utána valamikor nyilvános vitára bocsátják. A bírálóknak nincs határidő megszabva és a bírálat kézhezvétele után is várni kell a védésig... Végül az jön ki, hogy másfél évet töltesz az adminisztrációval akkor is, ha megírt disszertációval a kezedben jelentkezel.

Kulmar 2012.12.20. 06:58:43

@zolij: BME-n 1996-tol biztosan van kredit rendszer.

világatlasz 2012.12.20. 07:17:39

Mindenki a törvényekkel jön, pedig nem ez a lényeg, nem erről beszél a blogíró.
Nem egyetemistaként, de közvetlen hozzátartozóként tapasztalatom:
1. Elképesztő, ami a tantárgyak felvétele és a vizsgaidőszakok terén van. Totál idegroncs a legtöbb diák, mire ezeket elintézi.
2. Mindenütt van egy-két (több) oktató, akinek teljesen lényegtelen az oktatás, a legfőbb szórakozása a szívatás. Ok nélkül kirúg értelmes hallgatókat, aztán próbáljon valaki lépni ellene. Garantáltan nem fejezi be az egyetemet időre vagy sehogy.
3. Középiskolában csakugyan össze lehet hozni egy nyelvvizsgát sok-sok pénzzel. Mert az iskolai oktatás nulla, csak külön tanár, külön óra, külön pénz árán megy. És ha nincs? Amúgy pl. egy művészeti szakosnak minek is? Majd ha szüksége lesz rá, megtanulja.
Vannak szakok és egyetemek, ahol folyamatosan egész napos elfoglaltság van, sokszor még hét végén is. Ebbe hogy fér bele a külön nyelvóra?
4. Ezeken a helyeken hogy lehet munkát vállalni? Arról nem beszélve, hogy egy vidéki egyetemi városban hogy lehet munkát találni, hacsak valamelyik pereputtya nem városi halljakend vagy vállalatvezető. Annak meg nincs szüksége munkára.

BA2017 2012.12.20. 07:43:08

@Mária: Majd irkálsz ide és befullad. Semmi gáz.

BA2017 2012.12.20. 07:46:07

@világatlasz: Közvetlen hozzátartozóként...tehát a kisfiadat kidobták és ebből az következik, hogy ok nélkül rúgják ki a hallgatókat? ...érdekes.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2012.12.20. 07:46:54

Én is 1999-ben kezdtem az ELTÉ-n, és az 10+2 félév (azaz 6 év) után költségtérítettem a maradék tárgyaimat.

kistesoka 2012.12.20. 08:02:31

@vargánya: Sajnos ezt szinte mindenki elfelejti.
Magam is tapasztaltam, hogy 4 év alatt mennyire süllyedt a színvonal.

A statisztikában meg persze hogy nem látszik mindez, hiszen ahogy említetted az iskola hozzáigazítja a követelményt a mai tanulok-hoz, és ugyan annyi megy át/bukik meg. Csak arról nem beszél senki hogy 5 éve még sok helyen 2x annyit kellett letenni az asztalra mondjuk egy kettesért.

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 08:04:10

1. Azért nem lényegtelen, hogy ingyenes vagy nem, mert gyakran elhangzott érv, hogy 10 évig ingyen tanulnak, holott max. 6 évig tehetik, alapszakon pedig 4,5 évig legfeljebb.

2. Nekem volt nem 1 ismerősöm aki így járt, volt olyan aki 10 év alatt kapta meg a diplomáját, mint tanár, de 5 éve már tanított addigra, mert olyan szabály volt, hogy abszolutóriummal is taníthat. Amit leginkább elront többségük, hogy meg sem meri próbálni a nyelvvizsgát, aztán ott meg szembesülnek, hogy jé, ezt évekkel ezelőtt is meg tudták volna csinálni.

3. Ezt jellemzően úgy oldja meg a szórótárgy oktatója, hogy vagy eleve nem tanít rendesen egy olyan tárgyat, aminél fontos lenne a megértés, vagy egyszerűen szigorúan és igazságtalanul vizsgáztat, esetleg még műszaki és informatikai szakterületen szokás az adott időkeretben a többség által megoldhatatlan ZH. Egyébként ez részben a kreditrendszer hozadéka, előtte a legdurvább vizsgákon is max. fele bukott meg a diákoknak, a kreditrendszerben viszont rendkívüli szórása lett a tárgyak nehézségének, van amiből nem nagyon lehet bukni, hogy valamit haladjon a rossz tanuló diák is, ne hagyja ott az egyetemet, van amiből meg 90% a szórás, hogy szinte mindenki csússzon. Egyébként a fizetős felsőoktatással ez tényleg nagyrészt megváltozna, mert a szakvezetők, egyetemi vezetők nyomást gyakorolnának az ilyen tanárokra, csak nekem az a meglátásom, hogy a csupán szigorú de igazságos oktatókra is, mert fizetős felsőoktatásnál már nem elég a diáknak a bennmaradás, ha túl sokból bukik, lelép.

4. Én anno jártam így egy bizonyos tanszéken, egy 5. féléves tantárgyat csak 6 félévben engedtek felvenni, mert betelt a 150 fő, és több mint 200 ember vette volna fel. Elméletileg ilyen esetben akár jogi eszközökkel is lehetett volna élni, de ilyet senki nem mer megjátszani, mert ezt egy konkrét tanszék csinálta, és meg lett volna jegyezve egy életre az illető.

A másik oldala ennek, hogy a legtöbb adminisztrációs problémába részben magam hibájából estem bele, mert az eredeti szakomat abbahagytam és átjelentkeztem másikra, ahol minden félévről volt teljesített és teljesítetlen tárgyam, és a rendszer totálisan rugalmatlan volt (pedig a kreditrendszernek nem kellene annak lennie), így gyakorlatilag az átjelentkezéstől számítva nem tudtam képzési időnél hamarabb végezni, pedig a szak harmada megvolt.

6. Én itt inkább úgy látom, az a gond, hogy a rossz matematika tanároknál általános iskolában és középiskolában nagyon sokan nem értik meg vagy megutálják a matekot, köztük sok jó képességű is. Aztán a mérnök, informatikai és természettudományi szakokra súlyos az alul jelentkezés, mert oda egyrészt egy értelmes mag jelentkezik, másrészt meg rossz tanulók, akik kihasználják a lehetőséget, hogy 300 pont alatt is be lehet jutni valahová. Utóbbiak azok, akik miatt akár 80-90%-os lesz az első évben a bukás arány, ők nem humán beállítottságúak, hanem egyszerűen kevesek szellemileg az egyetemi anyaghoz. Szvsz nincs is humán és reál beállítottság, egyszerűen elfuserált matematika oktatás van a közoktatásban, ha az jobb lenne, akkor a mérnök szakokat fel lehetne tölteni jobb képességűekkel, és nem kellene rosszabb képességű szerencsevadászokkal feltölteni a helyeket. Szerintem a humán szakterületen az értelmesebbek többsége akár mehetett volna műszaki szakterületre is, ha anno nem utálja meg a matekot 1-1 rossz tanár miatt.

7. Plusz olyan lehetőségek, mint erasmus, amire sokan azt mondják, hogy jó, de el lehet fogadtatni a krediteket, ja csak a gerinctárgyakra biztosan nem fogadnak el semmit, tehát ekkor is borítékolható a csúszás.

8. Kihagytad a legfontosabbat, szakmai gyakorlat. A legtöbb komoly szakmai gyakorlatot nem lehet heti 30 óra tanítás mellett csinálni, mert minimum 3 teljes napot kérnek, egyes egyetemeken kooperatív képzés is van, ahol már csak diplomalabort vesz fel a hallgató, meg bejár dolgozni a céghez, na de olyan félév eleve nincsen mintatanterv szerint alapszakokon, ahol már nincsen ezen kívül tárgy, az egymásra épülés meg szigorú, tehát ez is csak csúszással kivitelezhető. Az pedig ha 3,5 év helyett 4,5 év alatt végez, amiben volt 1 év szakmai gyakorlat, nagyságrendekkel többet ér, mint ha nem csúszott egyáltalán.

kistesoka 2012.12.20. 08:08:07

@Armand-Jean du Plessis: Az utóbbi 3-5 évben hatalmas változás volt ebben a témában, azért lehet sok embernek ez ennyire furcsa.
Kérdezz körbe pár mai egyetemista társaságot. Meg fogsz lepődni.
Régen is volt bulizás, de nem az volt az elsődleges cél. Ma már nem az a cél hogy kikupálódjál, hanem hogy minél többet bulizz és jókat szórakozzál.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.12.20. 08:12:48

Az ok roppant egyszerű! A diákok középtávú memóriája nem működik az élelmiszer és az ivóvizek nehézfémterheltsége miatt!

Így lassabban tanulnak!

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 08:13:14

Egyébként nálunk, informatika szakosoknál ha már tanulmányi okok, a fő ok legtöbb embernél nem a sok bulizás, hanem ezek egyike volt:

1. Elég sok ismerősöm volt olyan beállítottságú, hogy egyáltalán nem volt jó matekos, de jó programozó (ez az amit sokan nem bírnak megérteni, hogy tényleg van ilyen), na de a képzés gerincét nem a programozás, hanem a matematika, majd a számításelmélet adja, így analízis 1-ből vagy 2-ből csúsztak.

2. A sok kockulás. Ez jelentheti azt, hogy a tananyag helyett hasznosabb dolgokkal foglalkozott napi sok órában, pl. hobbiprojektekkel, amikből amúgy 100-szor többet tanult, vagy jelentheti azt, hogy haszontalan dologgal, mondjuk wowozott vagy csézett, és függője lett. Elég sok ismerősöm volt, aki csak utolsó pillanatban kapott észhez és törölte a játékot.

3. Voltak olyanok is, akik már kezdetektől fogva dolgoztak, és az egyetemet inkább hanyagolták. Ennek egy speciális altípusa egy ismerősöm, aki azért csinálta a tárgyakat, és már csak 10 kreditje volt, meg a diplomadolgozat, amikor rájött, hogy tök felesleges neki a diploma a szakmai előmenetelhez.

kisa 2012.12.20. 08:13:19

@világatlasz: Pontosan ezt látom én is szülőként. Az órafelvétel, az kész idegösszeomlás, a kreditek számolgatása maga a pokol (a sok kredites tárgyakat hamar elkapkodják), a sorsolásos besorolást nem is értem (a lányom valahogy mindig kiesett a sorsoláson), utána lehet menni kuncsorogni a tanárhoz, aki vagy felveszi vagy nem. Ha minden oké, akkor kiderül, hogy az egyik órának mondjuk 12,30-kor van vége, a másik viszont 12-kor kezdődik.
Aztán jönnek a szívatós tárgyak, amire szó szerint a lelküket kitanulják.
Eh, engem a legjobban az háborít fel immér két éve, hogy szinte kriminalizálják azokat a csoportokat, akikkel éppen ki akarnak b*szni, ld. anno a manyup-tagok, aztán a korkedvezményes nyugdíjasok, aztán a rokkantak, most a diákok.
És mindig vannak sokan, akik elhiszik és továbbadják az aktuális mantrát a csaló rokkantakról, lébecoló diákokról, satöbbi...

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 08:17:32

@kistesoka:
A francokat volt változás. Én 2005-ben kezdtem, és akkor is ugyanaz volt, voltak bulizósak, voltak nem bulizósak, előbbiek között is volt aki szart bele mindenbe, volt aki viszont bulizott, de amikor kellett a tanulásban odatette magát rendesen. A felületes külső szemlélőnek meg mind lébecoló egyetemista volt, aki csak a bulinak él. Meg a nem bulizás sem zárja ki a lébecolást, lásd amit írtam, wow meg csé. Szóval ez a bulizós, lébecolós szöveg egy ostoba általánosítás.

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 08:20:55

@kisa:
"Ha minden oké, akkor kiderül, hogy az egyik órának mondjuk 12,30-kor van vége, a másik viszont 12-kor kezdődik."

Az is valami? Én anno egyből a második félévben, csúszásmentesen hármas teljes átfedésű ütközéssel kezdtem nem választható tárgyakból, amiből kettő katalógusos volt. :-)

Nekem mindig a tárgyfelvétel volt a legstresszesebb időszak. Ja meg a legkeményebb ilyen és hasonló ügyekben harcolni a tanszéki titkárnőkkel, annál ostobább és bunkóbb állatfaj nem létezik, ellenben a TO-s ügyintézőm egy angyal volt.

kistesoka 2012.12.20. 08:22:26

@Zabaalint: Akkor szerencséd volt. Nálunk évről évre változott a tanterv, mert az új diákok egyszerűen nem tudták teljesíteni amit az előző évfolyam meg tudott csinálni.
3 év alatt kb megfelezték az első év tananyagát hogy ne hulljon ki mindenki.
Még egyszer mondom, volt és lesz is ilyen, csak nem mindegy milyen arányban. Sok ismerősöm tanul egyetemen, és igazából másról nem tudnak beszélni csak hogy milyen buliba voltak épp, milyen vicces dolgot csináltak stb..

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 08:23:26

@Kiszámoló:
Szerintem meg a BME kivételével a közgazdászok nevetségesen kevés matematikát tanulnak ahhoz képest, hogy a szakterület módszertana a matematikára épül.

Steve123 2012.12.20. 08:25:22

Félve értek egyet a tandíjjal és az alábbi bejegyzéssel. Jó lenne, ha nem lenne rá szükség, de van.

kerdezzbatran.blog.hu/2012/12/09/ingyenes_felsooktatast_ingyenes_sort

Ha végtelen az állam pénze, akkor senkinek sem fájna az ingyen busz a nyugdíjasoknak, vagy, hogy a rendőrök hamar nyugdíjba menjenek.

tataugebu 2012.12.20. 08:28:14

A fiamat a villamosmérnökin többször buktatták, mert nem volt boríték a vizsgáztatónak. Eleinte nem is akartam elhinni, de sajnos mástól, máshonnan is hallottam. Szóval ez is egy ok.

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 08:31:10

@kistesoka:
Ez egyszerűen csak ezek a mai fiatalok szindróma. Az egyetemistáknál mindig is központi téma volt ez. Ha meg a minőség romlásról beszélsz, a felsőoktatás felduzzasztása nagyrészt olyan 2002-re már befejeződött, tehát azóta nem romlott jelentősen a diákok színvonala, ha azelőttről beszélsz, akkor valószínűleg igazad van, különben csak a szubjektív megítélésed.

kistesoka 2012.12.20. 08:33:40

@Zabaalint:
Hát ha lehet több száz tanulót nézve szubjektíven beszélni akkor valóban csak egy ilyen a véleményem :)
Utáni időszakról beszélem.

kisa 2012.12.20. 08:35:19

@Steve123: Az állam pénze nem végtelen, de a prioritások azért sokatmondóak.
És nem, nem az ellen tiltakozom, hogy vezessenek be tandíjat, vagy korlátozzák a nyugdíjasok ingyenes utazását, hanem a módszer ellen. Hogy teljes csoportokat bélyegeznek meg néhány kirívó példa alapján. Mert nyilván vannak csaló rokkantak, lébecoló diákok, de ezek vannak kevesebben. Viszont ezeket kiszűrni kell, nem az egész csoportot kriminalizálni.
És hát gyakran eszembe jut, hogy pl. a fideszes alapító magnak honnan is volt ideje pártot alapítani, megszervezni az egyetemi kemény tanulmányok mellett - amit, ugye elvárnak a mostani diákoktól. (igaz, én is abban az időben jártam egyetemre, és a jogászokról köztudott volt, hogy az egész szemesztert végigbulizzák, de a vizsgaidőszakjuk kemény. nekünk mindkettő az volt...)

2012.12.20. 08:35:46

Sajnos az a helyzet, hogy a felsőoktatás és általában az oktatás színvonala teljesen le van szakadva az európai színvonalról. A magyar iskolarendszer betegesen szegregál, a társadalmi mobilitást taccsra vágja és ahogy Hoffmann is mondta: aki szegény, annak fél lábbal kell felmásznia a Himalájára. Na ez volt az a mondat, amiért már én is utcára mentem (pedig szívből gyűlölöm az utcai, hőzöngő "demokráciát").

A Harvardon nagyobb azok aránya, akiknek a szülei nem voltak diplomások, mint az ELTÉn.

Hogy a topichoz is szóljak: én sem "időben" fejezem be az egyetemi tanulmányaimat, hogy miért? Nos azért, mert az egyetemen nem tanítanak olyan dolgokat, amiből meg lehetne élni. Az ország nem kínál nekem esélyt (orvosnak tanulok). Szüleim nem támogatnak, mégis, mit csináljak? Muszáj voltam a saját erőmből, évek alatt felépíteni egy tudást, amely eladható, megbecsült bármelyik európai nagyvárosban, ha elmegyek egy konferenciára a szakterületeimen, ismernek és érdekli az embereket a téma, amivel foglalkozom.

És erre kinek van lehetősége, motivációja? Százból, ezerből egynek. Ismerek ilyet jómódú és szegény családból is. A szegény családból való nagyon jó, régi barátom teherautót pakol, hogy kimehessen egy nemzetközi konferenciára, ahová hívják.

Arról nem is beszélve, hogy az embernek mennyi stigmatikus problémával kell megküzdenie, ha szakot vált vagy 1-2 éves gyakorlatot/munkát iktat be a tanulmányaiba. Jajj, úgysem fejezed be soha. Siess már a diplomával. Az a lényeg, hogy meglegyen.

Ja, aztán most nézhetem a diplomával nyomorgó barátaimat, akik elképesztő tudással, kreativitással és innovatív hajlammal bírnak. A legszánalmasabb az egészben az, hogy pont azok a barátaim találnak valami multiknál végzett szellemi segédmunkát (jellemzően ezt is csak Pesten), akik semmiféle egyedi gondolattal, szakmai többlettudással vagy hivatástudattal nem rendelkeznek.

Ez a papírokért, jogosítványokért való harc végigkíséri a magyar ember életét. A diploma megszerzése mellett vagy inkább helyett a fő hangsúlyt a tudás és a kultúra megszerzésére kéne fektetni. Ezeknek az esszenciája nem nyújtható át egy darab papírral.

2012.12.20. 08:36:46

Sajnos az a helyzet, hogy a felsőoktatás és általában az oktatás színvonala teljesen le van szakadva az európai színvonalról. A magyar iskolarendszer betegesen szegregál, a társadalmi mobilitást taccsra vágja és ahogy Hoffmann is mondta: aki szegény, annak fél lábbal kell felmásznia a Himalájára. Na ez volt az a mondat, amiért már én is utcára mentem (pedig szívből gyűlölöm az utcai, hőzöngő "demokráciát").

A Harvardon nagyobb azok aránya, akiknek a szülei nem voltak diplomások, mint az ELTÉn.

Hogy a topichoz is szóljak: én sem "időben" fejezem be az egyetemi tanulmányaimat, hogy miért? Nos azért, mert az egyetemen nem tanítanak olyan dolgokat, amiből meg lehetne élni. Az ország nem kínál nekem esélyt (orvosnak tanulok). Szüleim nem támogatnak, mégis, mit csináljak? Muszáj voltam a saját erőmből, évek alatt felépíteni egy tudást, amely eladható, megbecsült bármelyik európai nagyvárosban, ha elmegyek egy konferenciára a szakterületeimen, ismernek és érdekli az embereket a téma, amivel foglalkozom.

És erre kinek van lehetősége, motivációja? Százból, ezerből egynek. Ismerek ilyet jómódú és szegény családból is. A szegény családból való nagyon jó, régi barátom teherautót pakol, hogy kimehessen egy nemzetközi konferenciára, ahová hívják.

Arról nem is beszélve, hogy az embernek mennyi stigmatikus problémával kell megküzdenie, ha szakot vált vagy 1-2 éves gyakorlatot/munkát iktat be a tanulmányaiba. Jajj, úgysem fejezed be soha. Siess már a diplomával. Az a lényeg, hogy meglegyen.

Ja, aztán most nézhetem a diplomával nyomorgó barátaimat, akik elképesztő tudással, kreativitással és innovatív hajlammal bírnak. A legszánalmasabb az egészben az, hogy pont azok a barátaim találnak valami multiknál végzett szellemi segédmunkát (jellemzően ezt is csak Pesten), akik semmiféle egyedi gondolattal, szakmai többlettudással vagy hivatástudattal nem rendelkeznek.

Ez a papírokért, jogosítványokért való harc végigkíséri a magyar ember életét. A diploma megszerzése mellett vagy inkább helyett a fő hangsúlyt a tudás és a kultúra megszerzésére kéne fektetni. Ezeknek az esszenciája nem nyújtható át egy darab papírral.

Patricia Kolosy 2012.12.20. 08:36:56

Kicsit mentegetőzésnek hangzik nekem minden pont, de legfőkébb a nyelvvizsgán és az árán történő nyivákolás. Mert mi is kell hozzá ? 1 nyelvtankönyv + 1 nyelvköny + kábeltévé (minden nyelven rogyásig van csatorna = passzív nyelvértés) + egyetemi klubok, stb. (minden országból vannak világnyelvet anyanyelvként beszélők = aktív nyelvértés) + nyelvvizsgadíj. Nekem sosem kellett magántanár meg kutyafüle a nyelvtanuláshoz, mert szerintem a fentiek megléte esetén redundáns tényező (de jó rákenni ha a saját hülyesége miatt valaki nem megy át a vizsgán). Arról nem is beszélve, hogy aki főiskola-egyetem végére képtelen középfokon makogni az amúgy napi kommunikációban is túlreprezentált nyelveken az egyszerűen gyengeelméjű.

kisa 2012.12.20. 08:37:06

@kvp: Ez - a fizetés kivételével - pontosan megegyezik a 80-as évek egyetemi gyakorlatával.

BA2017 2012.12.20. 08:42:03

@Fyall - Separate or superstate!: "Ez a papírokért, jogosítványokért való harc végigkíséri a magyar ember életét."

Ez egy nagyon jó meglátás és nagyon jól összefoglalja és kifejezi azt, ahogy a magyar emberekhez viszonyul az őket kiszolgálni/szolgálni hivatott állami és az ahhoz csatlakozó gépezetek.

A többi mondat is realista és teljesen egyet lehet vele érteni, de ez a mondat annyira plasztikusan mutatja a magyar polgár helyzetét, hogy egyszerűen oktatni kéne...magyarázva.

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 08:44:32

@kistesoka:
De te az utóbbi 3-4 évről beszélsz, és 2002 előtt volt a jelentős felduzzasztás.

kistesoka 2012.12.20. 08:45:30

@Zabaalint: El sem merem képzelni akkor milyen változások történtek... :) Nekem már ez is kiverte a biztosítékot.

BA2017 2012.12.20. 08:46:24

@kisa: Az államnak egy kanyija sincs. Így persze igaz a mondatod első fel, miszerint " Az állam pénze nem végtelen, ...". Az állam ugye azt költi el, amit befizetünk neki mi, polgárok, ilyen-olyan címen. Pont ezért bosszant, hogy "... de a prioritások azért sokatmondóak." nem úgy költik el, ahogy azt a polgárok szeretnék.

Azt pedig nem ragoznám tovább, amit írsz, azaz nem a tandíj léte vagy nem léte itt a probléma, hanem az állam működésének (minden téren) a hogyanja. Bicskanyitogató a stílus, a törvénykezés kocsmai szintre süllyedt, a rendszer kezd széthullani az átgondolatlanság miatt.

Pipas 2012.12.20. 08:52:45

@kisa: "a kreditek számolgatása maga a pokol"

Képzeld el egy pillanatra, hogy milyen középvezető, mérnök, matematikus, biológus, programozó lesz abból, akinek a "kreditek számolgatása maga a pokol". Gondold el, hogy hogyan fog elvezetni egy vállalatot, megírni egy 100 000 soros programot vagy megtervezni egy hidat valaki, akinek a képességei nem teszik lehetővé, hogy leüljön a számítógép elé és eltervezze, hogy mikor milyen órákra fog járni, milyen tantárgyakat vesz fel.

És igen, van ilyen. Találkoztam olyan programozó matematikus hallgatóval (akkor még ez volt a neve a szaknak), aki végzős, harmadikas évben számítógép segítségével nem tudta kiszámítani a dogozatai átlagát. Továbbá nem értette, hogy mi a különbség az 1 1/2 (egy egész egy ketted, azaz másfél) és az 1,02 (egy egész kétszázad) között.

"utána lehet menni kuncsorogni a tanárhoz, aki vagy felveszi vagy nem"

Hát ez ezért furcsa. A tantárgyfelvétel a hallgatói nyilvántartó rendszerben történik, az oktatónak nincs beleszólása. Ha megvannak az előfeltételek és van hely a csoportban, akkor klikk, ha nem, akkor lehet menni a tanulmányi osztályra és reklamálni. Az oktató nem is veheti fel a hallgatót a csoportba. És a hallgatói nyilvántartó rendszer ma már kötelező.

A gond egyszerű szokott lenni: a hallgató nem végezte el a "mókusok nemi élete II." tantárgyat, mert annak idején megbukott a "szőrös kisemlősök" tárgyból, ezért most előbb kisemlősökből kell levizsgáznia, hogy értse a mókusokról szóló órát. A mókusok kellenek a diplomához, idén viszont már jó lenne diplomázni, mert apukának feltűnt, hogy eltelt a három év, diploma meg sehol.

Persze már tavaly is világosan látható volt, hogy mókusok nélkül ajtócsapkodás lesz otthon, de a hallgató nem szánta rá az időt, hogy ezt végiggondolja. Képzeld el, amikor egy hallgatóban annyi felelősségtudat nincs, hogy a negyedik félévben leüljön és végiggondolja, hogy "ááááh, a kisemlősök elsős tananyag, már kétszer kibuktam, hát nekem legközelebb két év múlva lesz diplomám".

"És mindig vannak sokan, akik elhiszik és továbbadják az aktuális mantrát a csaló rokkantakról, lébecoló diákokról"

Még viccesebb, amikor egy apuka a kislánya elmondása alapján von le messzemenő következtetéseket a a magyar felsőoktatás helyzetéről. Szerintem érdemes lenne megfontolnod, hogy elhidd a véleményét azoknak, akik esetleg évtizedek óta tanítanak egy adott szakterületen, akik félévente több száz hallgató teljesítményét hivatottak elbírálni. Ha ezek az oktatók azt mondják, hogy a hallgatók nagy része nem jár be az előadásokra, nem olvassa el a kötelező irodalmat, nem adja be az otthoni feladatot, akkor lehetséges, hogy ez tényleg így is van.

Attól, hogy "mantrának" nevezed, attól még azért könnyen lehet, hogy igaz az, amit mondanak. A kislányod nyilván kivétel, de attól még lehet, hogy a professzorok, docensek, adjunktusok és tanársegédek sem hazudnak!

jani_a_hegyről 2012.12.20. 08:53:10

Ez a kepzesi ido ketszerese az allamilag finanszirozott ido kicsit furcsa szamomra, en maskent tudtam.
Ugyan sosem voltam abban a helyzetben, hogy ennek utana kelljen jarnom elvegeztem a normal idoben a tanulmanyaimat es viszlat, de tudok olyanrol, aki tovabbment es a regi foiskolai tanulmanyait kiegeszitette egyetemivel (plssz ket ev volt, felveteliznie is kellett, stb.), ahol megcsuszott, lett belole harom es a harmadikat bevasaltak rajta, mert harom ev foiskola+ket ev egyetem volt az ot eves kepzes. Masik ellenpelda a fenti duplazasra, hogy egyes helyeken ahol ugynevezett kooperativ evre (ipari gyakorlat) ceghez elmennek tanulni, gyakorlatot szerezni a meg hallgatok, heti egy napra tesznek nekik szakmai targyakat igy mondjuk az alap harom ev, lett negy ev, mennek utana egyetemre, ami ket ev es a masodik evet az egyetem mar be akarja vasalni, ezt konnyu megoldani, csak vinni kell az egyetemnek a kooperativ evrol szolo szerzodest, amiben latszik, hogy azt a ceg koltsegteritette es igy a masodik egyetemi kiegeszito ev is allamilag finanszirozott kell, hogy legyen, de ez meg mindig az ot allamilag finanszirozott evben van...
Szoval ez a dupla kepzesi ido tamogatva szamomra furcsa es erthetetlen, hozzateszem nem jartam utana.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.12.20. 08:58:34

@Zabaalint: nekem a BGF-hez volt szerencsém és egyáltalán nem gondolom így.

Ami külön szomorú, hogy a valszám, meg a többi szívatás után a közgazdászok a valódi közgázos számolásokkal viszont gyakran hadilábon állnak.

De amorf köcsögök térfogatát, azt ki kell tudniuk számolni kettős integrállal.

kisa 2012.12.20. 08:59:55

@Bullshit generátor: "Bicskanyitogató a stílus"
Demonstrálandó:
www.noltv.hu/video/4757.html

Nem tudom, mit szeretnének a polgárok. De miért nem lehet kiállni, és elmondani, hogy "zemberek, kevés a pénz, ezért a kormány úgy gondolja, hogy kevesebbet ad az egyetemeknek, ámdemivel szeretett miniszterelnökünk szereti a focit, meg az amúgy is népszerű, meg hátha egyszer kijutunk a vébére, és a bl-ből se esünk ki az első körben, ezért aztán építünk szép stadionokat."
Vagy valami ilyesmi.
Ezt értettem prioritások alatt, többek között. De nem, mondjuk azt, hogy minden egyetemista lébecoló, bulizós, narkós kis hülye, aki meg nem, az külföldön akar majd dolgozni, és akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy, ha na, ezeket nem támogatjuk.

Pipas 2012.12.20. 09:00:48

@Patricia Kolosy: Egyetlen internetkapcsolat nyilván elég a nyelvtanuláshoz. Ráadásul az egyetem nyilván biztosít valamiféle nyelvoktatást. Aki, akar, az nyilván simán megtanulhat egy, két vagy akár három nyelvet is középfokon, sőt akár felsőfokon is.

A gond a fordítottja: aki nem akar, annak nem fog menni. A nyelvtanulással azért szokott gond lenni, mert több türelmet, hosszabban tartó elszántságot igényel, mint a legtöbb egyetemi tantárgy.

A legtöbb tárgyból kis sírás, másolt házifeladat, kipuskázott ZH, lapcserés kollokvium árán át lehet menni. A nyelv az ebből a szempontból nagyon kínos, kezedbe nyomnak egy képet, megkérnek, hogy mondj néhány szót róla és vége a dalnak.

Amorphis 2012.12.20. 09:01:14

A sok "értelmetlen" tárgynak az a rendeltetése, hogy felmérje, amúgy mennyire vagy értelmes, gondolkodni, problémákat megoldani képes ember. Nekünk egy tanárunk azt mondta, hogy ő is tudja, hogy az oktatott tárgyak 90%-a tök felesleges, soha nem lesz rá szükségünk, de ezek hiányában 1-2 év lenne az egyetem időtartama, és minden hülye elvégezné, semmi értéke nem lenne a diplomának. A nyelvvizsga kérdésre ez szintén igaz. Az érettségiből is sikerült egy viccet csinálni, lassan a diplomából is ez lesz...

BA2017 2012.12.20. 09:03:35

@kisa: "És mindig vannak sokan, akik elhiszik és továbbadják az aktuális mantrát a csaló rokkantakról, lébecoló diákokról, satöbbi... "

Nem zörög a haraszt...

És ezt használja ki a kormányzati kommunikáció. Az igazság soha nem odaát van, hanem mindig valahol középen. Ebből fakad, hogy a tandíj+egészséges ösztönző rendszer bevezetése igenis szükséges. De ezt kommunikálni kell és nem lehet ilyen "Erős hetünk volt, hétfőn kész a ktg.vetés, kedden az oktatási reformot csináltuk meg..." stílusban kivitelezni. Ilyen nincs.

És valóban. Nem kéne megosztani a társadalmat a problémák/problémások mentén, hanem ki kell mondani, hogy sok nem megalapozott rokkant igazolás van, felül kell vizsgálni. Stb.

zsoci 2012.12.20. 09:03:57

Alapvetoen teljesen igazad van, csak annyit pontositasnak, hogy a normativ tamogatas" ( fejpenz ) az bizony a felvett es nem a megtartott hallgatok utan jar, igy emiatt pont nem erdeke az egyetemeknek a hallgatok hosszu ideig torteno megtartasa.

Sátán meg a Jocó 2012.12.20. 09:04:18

1. Igen, csökkentsék! Már rég meg kellett volna lépni, felmentés max. eü. okok miatt lehetséges.
2. Hát, aki huszonX éves koráig képtelen letenni egy nyamvadt középfokot, annak totál felesleges felsőkú intézménybe járnia.
3. Szét kell csapni közöttük, csak akkor jön a demokrácia miatt aggódás, mint a kirobbanthatatlan komcsi őskövület bírók esetében.
4. Neptunhoz nincs mit hozzátennem, kuka
5. "Elveszti a motivációját" Ó, Istenem, szem nem marad szárazon!! Akkor egyrészt rosszul mérte fel a motivációját, kettő, nekem senki ne mondja, hogy a tanulás az annyit jelent, hogy a kötelezően kiadott anyagot kell megtanulni, és akkor aztán kész, ennyi elég. 2012-ben, mikor kattintásnyira az emberi tudásanyag, ilyen "érvvel" jönni.. Te jó Ég...
6. Itt mit is akarsz mondani? :D
7. na elmegy az ilyen a....

Csókolom.

Sátán meg a Jocó 2012.12.20. 09:06:57

@Kiszámoló: látom, az oktatás nem érte el nálad a célját: ugyanis itt nem maga az anyag a lényeg, hanem egyfajta SZEMLÉLETMÓD átadása.
Úgy látom, nálad ez is felesleges állami pénzpocsékolás volt.

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 09:08:17

@Amorphis:
Nem lenne 1-2 év, ami szakmailag kell, abból is kitelne simán 5 év, csak éppen annak 90%-át nem tudják az oktatók, mert ha tudnák, akkor inkább a versenyszférában dolgoznának sokszorosáért.

BA2017 2012.12.20. 09:08:37

@Amorphis: Ez nettó ökörség. A sok felesleges/töltelék az oktatók miatt van, nekik kell az óraszám.

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 09:10:56

@Kiszámoló:
A valószínűségszámítás valószínűségekről és eloszlásokról szól, ami mindenféle gazdasági és pénzügyi elemzés, valamint a statisztika alapja.

kisa 2012.12.20. 09:13:06

@Pipas: A kreditek számolgatása azért pokol, mert amikor felveszi/fel akarja venni a tárgyakat, még nem tudja, hogy ténylegesen melyikre fog tudni felkerülni, tehát egy sokismeretlenes egyenlettel kénytelen dolgozni. (Nem mérnöknek készül, tehát egy csomó ember megmenekült:-)
És nem tudom, hogy, de többször volt, hogy írt a tanárnak, ETR-t kihagyva, hogy nem fért be a csoportba, és aztán lám, befért, miután a tanár válaszolt, hogy oké.
A tantárgyak egymásra épülése oké, pont ezért kellett kiuncsorognia, mert ha x tárgyat nem veszi fel az első félévben, akkor nem tudja felvenni y tárgyat a második ÉV-ben. (mert a 2. félévben nincs olyan tárgy...), és akkor 3. évben nem tudja felvenni z tárgyat.
Hát valahogy így.
"Még viccesebb, amikor egy apuka a kislánya elmondása alapján von le messzemenő következtetéseket a a magyar felsőoktatás helyzetéről." Én nem vontam le semmilyen következtetést. Én csak az ellen hadakoznék, hogy egy egész korosztályt bélyegezzenek meg.
És ha a hallgató nem teljesíti az elvártakat, " nem jár be az előadásokra, nem olvassa el a kötelező irodalmat, nem adja be az otthoni feladatot, ", akkor ki kell rúgni.
Ahogy ki kell rúgni a hanyag, késő, nem motivált satöbbi tanárokat is.
Szerintem egy oktatási reformot NEM szabad széleskörű egyeztetések nélkül elkezdeni, nem szabad ad-hoc ötleteléssel kinyírni. Ehhez évek munkája kell és nagyon széles, nagyon mélyreható vizsgálatok, valamint ugyanilyen széles társadalmi konszenzus. Ehhez pedig tárgyalni kell, akár évekig, kompromisszumokat kötni, de legfőképp meghallgatni más véleményeket is.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.12.20. 09:15:55

@Sátán meg a Jocó: nem lettem agyában felfújt hólyag, aki teletömte magát a való életben használhatatlan ismeretekkel és ezeket nem bálványozza, mint a megtestesült Tudást?

Ha szerinted ez a célja a felsőoktatásnak, akkor szerencsére tényleg nem.

Szerintem az oktatásnak az életre kellene nevelnie és az életben, mindennapi munkában szükséges kompetenciákat, szakismeretet, látásmódot, gyakorlatot és tudást kellene átadnia, amitől értékes vezetők, menedzserek, vagy munkavállalók leszünk.

Ezekből semmit nem tanítottak az egyetemen, amit ilyen címszóval tanítottak, az meg értelmetlen okoskodás volt a Maszlov piramisról, meg a többi, egyetemi elzárt közegben kitalált életidegen elméletekről.

ursus artos 2012.12.20. 09:16:56

@Pipas: "De a gondolkodásmód kialakításában segít. Ez azért tagadhatatlan, nem? "
Ezt úgy mondjuk pedagógiailag, hogy a tanulás során a tartalmakon keresztül sajátítod el azokat a kompetenciákat, amire majd szükséged lesz.
És igen, a kettős integrál iskolai alkalmatásával ha más nem is, de a gondolkodásmódod, a rendszerlátásod fejlődik.

2012.12.20. 09:17:14

Jó taktika féligazságokkal,csúsztatásokkal egymásnak ugrasztani társadalmi rétegeket,csoportokat. Erre jó a bulizós narkós egyetemista sztereotípiája.
A társadalomtudományokat, bölcsészeket nem szeretik a nem vagy kevéssé demokratikus országok kormányai (mert kényes dolgokkal foglalkoznak,pl. szociológusoknak a szegénység és az elmagányosodás a kedvencük, az újságírók tényfeltárnak, a történészek érzékeny helyeken kutakodnak, a politológusok elemeznek, stb.)
Az utóbbi években sokat változott a felsőoktatás, szigorodtak a tanulás követelményei,feltételei. Az idősebb korosztály és azok akik nem jártak főiskolára, egyetemre, nem ismerik ezeket a változásokat, a fejekben pedig tovább él a negatív előítélet,amely talán Villon idejétől kezdve gerjeszti az indulatokat a léha értelmiség ellen.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.12.20. 09:18:26

@Zabaalint: nem a valszámon van a hangsúly, hanem a szívatáson.

Nem az a baj, hogy tanultunk valszámot, mert amint te is írod, kell. Az nem kell, hogy ezen a vizsgán az évfolyam kétharmada háromszor megbukjon, hogy aztán az átmenők ne tudjanak kiszámolni egy legegyszerűbb közgazdasági, vagy pénzügyi számolást.

ursus artos 2012.12.20. 09:18:59

Akinek nem tetszik az, hogy az egyetemeken komolyabb matematikát tanítanak, mint a középiskolában, az ne menjen egyetemre. Válasszon ki inkább egy OKJ-s tanfolyamot...

Augustin 2012.12.20. 09:24:11

@Patricia Kolosy: Igen, ez számomra is érdekes, valamint az is, hogy valaki nem talál öt év egyetem alatt egy csomó olyan témát, amiről idegen nyelvű szakirodalmat kellene olvasnia. Én ilyesmivel már elsőben szembesültem.

És szakirodalom, tehát ahhoz, hogy te tényleg megértsd azt a tanulmányt, ahhoz kell egy stabil középfokú nyelvtudás.

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 09:25:24

@Kiszámoló:
Á, nagyon jó példát mondtál, a Maslow piramis a kedvencem, annál élet idegenebb dolog nincs még egy a világon, mégis rengetegen érvként használják. Pl. próbálj egy wow függőt kajálással elszakítani a géptől, vagy nézz meg egy brazil nyomornegyedet, mi az hogy fociznak azok, akiknek amúgy nem elégséges a táplálkozásuk.

Augustin 2012.12.20. 09:25:56

Azt meg nem értem, hogy valaki nem fér be egy kötelező kurzusra. Azt a hallgatók számához szokták igazítani.

BA2017 2012.12.20. 09:26:43

@kisa: A választások előtt vannak kampányok, ott kiderül, nagy vonalakban, hogy mit szeretnének a polgárok. A baj az, hogy a megnyert választás után már teljesen más történik. "Egy dolog a választás és egy másik dolog a kormányzás." by OV

És igen, a prioritások. A sport fontos dolog, de egy országot nem tart el, Spárta nincs többé. A világ a tudás fonala mentén bővül és fejlődik, erre kell tehát gyúrni, költeni. ...és ha marad emelett pénz, akkor lehet stadiont építeni falura és városra.

kisa 2012.12.20. 09:27:05

@Crescence: Az utóbbi években a ruhatár-büfé szak lett a bölcsész szinonímája, a bölcsész pedig komoly jelentésváltozáson esett át: bizonyos körökben egyenlő lett a léha, semmirekellő, haszontalan diplomással, aki majd Londonban vagy a mekiben fog mosogatni... :-(

BA2017 2012.12.20. 09:29:36

@Zabaalint: Nem életidegen szerintem. A tömeget jól definiálja...és vannak a rendhagyó esetek, éhező tudós, brazil nyomornegyedben focizó, stb. Rendszerbe foglalja a motivációs szinteket.

kisa 2012.12.20. 09:30:37

@Bullshit generátor: "és ha marad emelett pénz, akkor lehet stadiont építeni falura és városra." Hát valahogy így. Aki nemrég önfenntartó felsőoktatásról beszélt, miért nem beszél önfenntartó fociról (pl)? Ráadásul én úgy gondolom, hogy a tudásnak, bármiféle tudásnak, nem okvetlenül forintosíthatónak lennie.

kisa 2012.12.20. 09:34:23

@Augustin: Mert gyakran olyanok is felveszik/fel akarják venni, akiknek esetleg csak később lenne kötelező. Ezért sokszor lemaradnak olyanok, akiknek már a ég a talpuk alatt a dolog. És mivel gép intézi a dolgot, az nem tud mérlegelni, hogy xy még csak elsős, ez a tárgy másodikban kötelező, tehát xy-t nem veszem fel, de z-t igen, mert ő másodikos. Vagy valahogy így...
Számomra - kint is vagyok, bent is vagyok - meglehetősen átláthatatlan a dolog.

Pipas 2012.12.20. 09:34:29

@kisa: "mert amikor felveszi/fel akarja venni a tárgyakat, még nem tudja, hogy ténylegesen melyikre fog tudni felkerülni, tehát egy sokismeretlenes egyenlettel kénytelen dolgozni. "

Szerintem ahogy rákattintasz azonnal (na jó, az ETR nagyon lassú bír lenni, de akkor is) látod, hogy bekerültél vagy nem. A folyosói hadakozás már nem jellemző, interneten megy a tantárgyfelvétel.

"És nem tudom, hogy, de többször volt, hogy írt a tanárnak, ETR-t kihagyva, hogy nem fért be a csoportba, és aztán lám, befért, miután a tanár válaszolt, hogy oké."

Hát persze, mert a tanár elment helyette a TO-ra és megkérte a hivatalnokot, akinek van joga rá, hogy módosítsa a tantárgyi adatbázist. A TO hallgat a tanárra (valamennyire), de ez nem az ő felelőssége, nem tehet akármit. Ha kell a tantárgy a diplomához, akkor a tanár nem tagadhatja meg a felvételt önhatalmúlag. Szigorúan szabályozva van minden.

"A tantárgyak egymásra épülése oké, pont ezért kellett kiuncsorognia, mert ha x tárgyat nem veszi fel az első félévben, akkor nem tudja felvenni y tárgyat a második ÉV-ben."

Úgy van!

"Én nem vontam le semmilyen következtetést."

De igen. A gondolatmenetet szerint a te kislányod szorgalmas ergo hazudnak azok, akik lébecoló tiákokról beszélnek, hiszen ez nyilván nem jellemző.

"Én csak az ellen hadakoznék, hogy egy egész korosztályt bélyegezzenek meg."

Trendeket meg lehet állapítani. Nem akarom "megbélyegezni" a korosztályt, de tény, hogy a rendszer nem működik, az oktatást át kell alakítani, mert tömegesen lébecolnak a hallgatók.

"És ha a hallgató nem teljesíti az elvártakat, " nem jár be az előadásokra, nem olvassa el a kötelező irodalmat, nem adja be az otthoni feladatot, ", akkor ki kell rúgni."

Behívat a főnököd, aztán elmagyarázza, hogy a saját fizetésedet rúgod ki. Aztán feljelentenek a hallgatók és mész a fegyelmi bizottsághoz hogy megmagyarázd miért van annyi bukás. Aztán félrehívnak a kollégáid és elmagyarázzák, hogy akiket kirúgtál, azokat ők átengedték már hasonló anyagból és ne próbáld már meg rossz színben feltüntetni az ő munkájukat. Aztán mész haza és ki vannak szúrkálva a kerekeid, mert a hallgatók nem kedvelnek.

"Ahogy ki kell rúgni a hanyag, késő, nem motivált satöbbi tanárokat is."

Szép idea, csak nem nagyon találni mást helyettük, mert nagyon rossz a fizetés.

"Szerintem egy oktatási reformot NEM szabad széleskörű egyeztetések nélkül elkezdeni, nem szabad ad-hoc ötleteléssel kinyírni."

Triviális.

"Ehhez évek munkája kell és nagyon széles, nagyon mélyreható vizsgálatok, valamint ugyanilyen széles társadalmi konszenzus."

Évek munkája? Marhaság. Meg kell csinálni és kész, nem kell évekig halogatni? Társadalmi konszenzus? Úgy érted, hogy bízzuk a laikusokra? Annak mi értelme?

"Ehhez pedig tárgyalni kell, akár évekig, kompromisszumokat kötni, de legfőképp meghallgatni más véleményeket is. "

Van abban igazság amit mondasz, de elsősorban is az egyetemekre kellene bízni azt, hogy hogyan kell tanítani, mit kell tanítani, kiket kell tanítani és kinek kell tanítani. Ilyen egyszerű.

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 09:36:10

@Kiszámoló:
De az egyszerűbb közgazdasági, pénzügyi számolások elemi matematikára épülnek, feltehetőleg a többségnél már ott vannak hiányosságok, amiket nem az egyetemnek lenne dolga megtanítani. Sőt, az is simán elképzelhető, hogy sokaknak a valszámmal is ilyen hiányosságok miatt van gondjuk, az átmenők egy része meg egyszerűen alapok hiányában vágta be, ezért nem is fogja tudni használni, persze tudom miről beszélsz, én is ismerem az ész nélküli szívatást, de abban is van igazságuk az oktatóknak, hogy sokan kellő alapok nélkül érkeznek.

Pipas 2012.12.20. 09:36:45

@Kiszámoló: "kétharmada háromszor megbukjon, hogy aztán az átmenők ne tudjanak kiszámolni egy legegyszerűbb közgazdasági, vagy pénzügyi számolást"

Egyszerű: akkor a többit is meg kellett volna buktatni. :)

BA2017 2012.12.20. 09:39:44

@kisa: A focinak(sportnak) előbb kéne önfenntartónak lennie, mint az oktatásnak, hiszen nem csak a sport, mint alaptevékenység a része, ráépül egy csomó olyan gazdasági esemény, ami foci(sport) nélkül nem is lenne. (sport eszközök, reklám, stb.) Az oktatás pedig olyan dolog, hogy sok olyan területe van a tudásnak/tudománynak, ami nem termel effektív hasznot vagy pontosabban nem ott és akkor termeli azt, ahol és amikor művelik. Ne felejtsük már el, hogy a tudománytörténet tele van olyan felfedezésekkel, amelyek csak évekkel/évtizedekkel vagy még nagyobb időintervallummal később hasznosultak, de amelyek nélkül nem tartana ott az emberiség, ahol most tart. Ergo nem találom pénzkidobásnak a tudásba fektetni, ha nem rentábilis, akkor sem. Emellé a tandíj+ösztönzés ésszerű bevezetése jó dolog lenne, motiválna. Nem így, ahogy ezt a jogász kormány elképzeli. Én nem értek ehhez, de azt gondolom nem tévedek nagyot, amikor azt mondom, hogy egy jól eltalált tandíj+ösztöndíj+finanszírozás hármas bevezetése nagyon komoly gondolkodást, szerteágazó kutatást, hatástanulmányokat, stb. igényel és azt, hogy négy évente ne verjék szét az alapokig, hanem a tapasztalati tudást felhasználva, ami ugye halmozódik az idők során, finomhangolják, paraméterezzék. Ettől mi fényévekre vagyunk.

kisa 2012.12.20. 09:51:34

@Pipas: Társadalmi konszenzus alatt azt értem, hogy
1. meg kell fogalmazni egy hosszú távú célt, egy input-ot, hogy mit akarok elérni 10-15 év múlva. Az, hogy változtatni akarok, kevés.
2. asztalhoz ültetni szociológusokat, pedagógusokat, akadémikusokat, mindenkit, aki érintett a dologban (igen, szülőket és diákokat is), hogy dolgozzák ki a módszert, végezzék el a hatástanulmányokat satöbbi.

Eh, hadd ne oldjam már meg én a felsőoktatás átalakítását!
Amiket írsz a kirúgás kapcsán, nos, ilyen belső viszályok, érdekek és ellenérdekek szövevényétől kellene pont megtisztítani az oktatást (és nem csak a felsőoktatást!).
A trendeknek meg azért nem hiszek, mert minden generáció szereti butábbnak, hanyagabbnak, kevésbé felelősségtudatosnak, miegymásnak titulálni az alatta lévő generációkat- ez már a mi időnkben is így volt, minket is tituláltak léhának, erkölcstelennek (meg ami még belefér, sőt, ha jól emlékszem, már Plinius(?) is panaszkodott az ókori római ifjúságra), és tényleg, voltak köztünk olyanok is, ahogy nyilván a mostaniak között is vannak, de úgy gondolom, hogy ahogy a mi időnkben se ilyen volt a többség, most se az.
Mondjuk az alapvető pszichológiai tény, ha jól tudom, hogy egy csoportot mindig a legfeltűnőbb tagjai alapján ítélnek meg, és hát a bulizós, nemtanulós egyetemista tényleg feltűnőbb, mint a szorgalmas. De ettől a csoport egészére vonatkozóan nem igaz az állítás.

kisa 2012.12.20. 09:52:12

@Pipas: Az utolsó bekezdéssel maximálisan egyetértek.

kisa 2012.12.20. 09:54:32

@Bullshit generátor: Ezt akár én is írhattam volna, csak én nem tudom ilyen precízen megfogalmazni.
De ha ezt mi - már ne sértődj meg -, a "plebs" látjuk, akkor választott vezetőink vajh miért nem?

kisa 2012.12.20. 09:55:53

@Pipas: Hiszen nem lehet a végtelenségig buktatni, és éppen Te hívtad fel a figyelmemet arra, hogy kirúgni meg nem lehet...

BA2017 2012.12.20. 10:00:44

@kisa: Szerintem ők is látják, de a fidesz, az mszp és a többi párt is másképpen priorizál. Négy éves etapokban eleve nem lehet hosszútávú terveket szövögetni, pláne nem ilyen környezetben, mint a magyar politika.(?) Ahogy én látom, a pártok elsősorban a párt életét tervezik hosszú távon és a párttal kapcsolatos döntéseik igenis megalapozottak és jók. Orbán most sem csinál mást, mint a fidesz érdekeit szolgálja, ezért vannak ilyen hirtelen irányváltásai. Most éppen kármentést csinál, válságot menedzsel, de pártsapkában. 2014 inog és inogni is látszott a fidesznek már 2010-ben is, hiszen nem jól kezdtek hozzá a kormányzáshoz, illetve igazán nem is kezdtek hozzá 2011 második fele előtt. Ezért szerintem Orbán most két dologra koncentrál, mégpedig legnagyobb súllyal, elsődlegesen a párt 2014 utáni időszakra történő anyagi biztonságának felépítésére, az esetleges ellenzéki időszak megfinanszírozhatóságának biztosítására. Másodsorban próbálkozik a 2014-es esélyeket a párt irányába pozitívan befolyásolni. Ha ezek a pontok biztosak lesznek, akkor akár érdemi munkára is hajlandó szerintem, legalábbis a párt gépezetét hajlandó ilyen irányba működtetni. Ez persze az én véleményem csak és eléggé nagyvonalúan nem megy a részletekbe. :)

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 10:01:38

@Bullshit generátor:
De életidegen. A nyomornegyedben a foci nem kivétel, hanem szabály, mivel minden embernek szükséglete a szórakozás valamilyen formája, függetlenül attól, hogy az alacsonyabb szintű szükségleteit mennyire tudja kielégíteni. Sőt, ha jobban belegondolsz, ezek a szórakozási formák maguk sem hierarchikusak, hiszen egy golfozást megunó milliárdos is lehet hogy éppen a fociban leli meg az örömét, ha olyanja van. Az önmegvalósítás is totál relatív, két különböző közegben ugyanazon személy számára is mást jelenthet. A motivációk is eltérőek lehetnek, van akit a pénz, van akit az elismerés, van akit a megismerési vágy motivál jobban, és ezek sem épülnek hierarchikus szerkezetre.

És nem azt mondom, hogy a Maslow piramis csak azért tévedne, mert csak egy modell és nem térhet ki egyedi esetekre meg nem lehet elég részletes, hanem alapvetően nem így működik a világ.

Pipas 2012.12.20. 10:02:19

@kisa: "1. meg kell fogalmazni egy hosszú távú célt, egy input-ot, hogy mit akarok elérni 10-15 év múlva. Az, hogy változtatni akarok, kevés. "

Úgy van. Lehetne kezdeni azzal, hogy eldöntjük a tudománynak vagy a gazdaságnak akarunk -e képezni (nyilván mindkettőnek). Ez nagy zavart okoz az erőben.

"asztalhoz ültetni szociológusokat, pedagógusokat, akadémikusokat, mindenkit, aki érintett a dologban (igen, szülőket és diákokat is), hogy dolgozzák ki a módszert, végezzék el a hatástanulmányokat satöbbi"

A módszereket nehogy már a szülők dolgozzák ki. A "szociológusok" meg a "pedagógusok" meg a legnagyobb mellébeszélők. Szóval pár jó szakember kell, széles rétegeket a gyakorlati megvalósítás *kidolgozására* nem lehet használni, inkább csak a véleményezésben kaphatnak szerepet.

"A trendeknek meg azért nem hiszek, mert minden generáció szereti butábbnak, hanyagabbnak, kevésbé felelősségtudatosnak, miegymásnak titulálni az alatta lévő generációkat"

Így van. Viszont attól még simán vannak trendek is. Abból, hogy a fiú háromszor kiáltott farkast és egyszer sem volt nem következtethetünk arra, hogy a farkas mitológiai lény. :)

"De ettől a csoport egészére vonatkozóan nem igaz az állítás. "

Hidd el én nem anekdotikus elmondások alapján ítélek. Vannak a névsorok, mellette meg az értékelés, hányan jelentek meg, hányan maradtak távol, hányan voltak képesek megoldani a feladatot, hányan tudták definiálni a fogalmat.

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 10:05:15

@Pipas:
Nálunk ez úgy volt, hogy nem a TO hatásköre volt a létszám bővítés(bár megtehették volna, de nem volt felhatalmazásuk rá), hanem a tanszéki titkárságé, a tanszéki titkárság meg nem bővített limitet, csak ha a tanár engedélyét hozta a diák.

Pipas 2012.12.20. 10:06:54

@kisa: "Hiszen nem lehet a végtelenségig buktatni, és éppen Te hívtad fel a figyelmemet arra, hogy kirúgni meg nem lehet... "

Hát ez az! Ha a hallgató elég kitartó, akkor előbb utóbb megkapja a diplomát, a tanár fog lemenni békába és általános iskolai tananyagot kérdezni mentőkérdésként. Tisztelet a kivételnek, nagyon kevesen vannak.

kisa 2012.12.20. 10:11:14

@Pipas: NYilván nem arra gondoltam, hogy a szülők, netán a diákok dolgozzák ki a módszert. De ők azok, aki el tudják mondani, MOST mi a rossz. (meg persze a tanárok is.) Mindenki csinálja azt, ami a kompetenciája. A szociológus - minden mellébeszélése ellenére- nagyjából tudja, hogy pl. hány mélyszegény van az országban. A pszichológusnak van esetleg ötlete arra, hogy ezeket mivel lehet motiválni - ésígytovább. Naná, hogy a módszer kidolgozása szakembert kíván.
És az a vicc, hogy ez a tudás nagyjából már mind le van írva (most nem konkrétan Hegedűs Zsuzsára és az ő csirkéire gondolok, de az is egy része a dolognak), csak egy team kéne, amelyik összefésüli az adatokat, elvégzi a hatástanulmányokat és már mehet is a dolog. (Team alatt pedig nem a hoffmannrózsai bizottságot értem)
Lehet, hogy nem venne igénybe éveket, csak max. egy-kettőt, merugye közben azért egyeztetni is kell.
A többit nem tudom, nem lévén egyetemközeli ember.

Alternatív 2012.12.20. 10:15:08

@Kiszámoló: "De amorf köcsögök térfogatát, azt ki kell tudniuk számolni kettős integrállal. "

Különben honnan tudná a fiatal dolgozó, mennyi piát kell a főnökébe tölteni a karácsonyi partin, hogy fizetésemelést kapjon?

"Az nem kell, hogy ezen a vizsgán az évfolyam kétharmada háromszor megbukjon, hogy aztán az átmenők ne tudjanak kiszámolni egy legegyszerűbb közgazdasági, vagy pénzügyi számolást."

Döntsd el, hogy túl nehéz, vagy túl könnyű a vizsga?! Az évfolyam kétharmada háromszor megbukik - vagyis túl nehéz? Az átmenők se tudnak semmit - vagyis túl könnyű?

Egész máshol van a probléma. Egy átlagos középiskolai osztályból már a hetvenes években is csak a közepesek mentek tanárnak. A tanítási módszereket és a tananyagot annyiszor kasztrálták azóta, hogy a középiskolai oktatás színvonala kritikán aluli. Így aztán alkalmatlan diákok kerülnek be az egyetemekre.

Ennek ellenére azt lehet mondani, hogy aki 400 pont körül kerül be, az legtöbbször képes felvenni a ritmust.

Lescol 2012.12.20. 10:16:11

"Diplomák tízezreit tartják vissza az egyetemek és főiskolák tanulmányi osztályán, mert a végzett hallgatóknak nincs nyelvvizsgája.- "

Már bocs, de az aki 4 év alatt nem tud letenni egy nyomorult nyelvvizsgát annak nem is kell diplomásnak lennie.
Szánalom arra hivatkozni, hogy szar a nyelvoktatás és tanulni kell. Le lehet ülni és tanulni otthon is, nem sírni kellene.

Lajosforras 2012.12.20. 10:16:15

ahogy nézem,több gond van itt magukkal az egyetemekkel-főiskolákkal,mint a keretszámokkal...

VT22 2012.12.20. 10:16:47

"Számolni kell a kiábrándulással is. Nem tudjuk, mennyien lehetnek azok a hallgatók, akik egyszerűen elvesztik a motivációjukat, amikor az áhított szakra bekerülve kiderül, hogy a kedvenc témáját egy kiégett oktató tanítja korszerűtlen módszerekkel a már a múltszázadban is elavultnak számító tankönyvből."

Aha, persze, erről is az egyetem tehet, ha ráun a szakra a hallgató. De lehet még Orbán is.

Pipas 2012.12.20. 10:16:57

@Zabaalint: Okés a félreértés szerintem a következőből van:

A választható tantárgyak esetében az összlehetőségek száma van meghatározva. Az egyetemeknek egy bizonyos számú választható tárgyat kell biztosítania, ha nem férsz be a népszerű tárgyra, akkor mást kell választanod. A borászat népszerű, a gördülőcsapágyak gyakorlata meg nem az. Az egyikhez az egyik tanár ért, a másikhoz meg a másik, nem lehet mit tenni.

A kötelezően választható tantárgyak esetében (mivel ezek szükségesek a diplomához) az egyetemnek kötelessége a megfelelő számú férőhely biztosítása (nem mindkét félévben, de ez már részletkérdés). Ha a hallgató nem fér be a csoportba, akkor az egyetemnek új oktatót kell bekapcsolnia, azaz többen tanítják a tárgyat több csoportban. Nem biztos, hogy a népszerű oktatóhoz sikerül kerülnöd, de ha nincs hely, akkor mehetsz a TO-ra reklamálni, hogy a tantárgy kell a diplomához, de nem tudod felvenni, mert nincs hely.

A kötelezőem választható tantárgyaknak előfeltételei és kijelölt tanéve van. Kötelezően választható tantárgynak az elkőfeltétele is kötelező, de a szabadon választhatónak lehet előfeltétele a kötelező. Nem reklamálhatsz félrőhely után, ha egyébként nics meg a tantárgyfelvétel előfelvétele, mert ha lenne is hely, a tárgyat akkor sem veheted fel.

Alapszabály, hogy az egyetemnek mindent biztosítania kell, mégpedig külön költségtérítés nélkül, ami a diploma előfeltétele. Ha nincs hely, ha megpróbálnak pénzt kérni a terepgyakorlatért, akkor az szabályellenes, lehet menni a dékánhoz, aztán meg feljebb.

Pipas 2012.12.20. 10:19:24

@Lescol: Diplomát nem tart vissza senki, ez marhaság. Ha megvan a diplomád, akkor azt ki kell adni. A törvény értelmében államvizsgára vagy diplomavédésre nem bocsájtható az, aki bizonyos előfeltételeknek nem felel meg. Ilyen a terepgyakorlat, a gyakorló oktatás, az esetleges egyéb szakmai gyakorlat és a nyelvvizsga is. Az egyetem a vonatkozó törvények alapján jár el.

Pipas 2012.12.20. 10:23:55

@VT22: "Aha, persze, erről is az egyetem tehet, ha ráun a szakra a hallgató. De lehet még Orbán is. "

Sokszor bizony igen.

Mondjuk amikor a műszaki informatika szakmai gyakorlaton hetekig maltert kevernek a hallgatók (ilyen is volt már), akkor így van ez. Amikor kiderül, hogy a hallgatónak otthon modernebb számítógépe van mint amit az iskolában talál, amikor harmadik évben megint előkerül a word meg az excell mint tananyag, akkor bizony van igazság abban, hogy az elkedvetlenedés nem a hallgató rovására írandó.

kisa 2012.12.20. 10:25:11

@Lescol: Valószínűleg te még sose kerültél olyan helyzetbe, hogy egy nemszeretem feladatot halogattál az utolsó percig, aztán kiderült, hogy több idő kell hozzá, mint amire számítottál, és kifutottál a határidőből...

kisa 2012.12.20. 10:27:39

@Pipas: Vagy amikor a biológia szakot kőkemény kémiával kezdik.
Érti a diák, hogy ez szükséges, mert nem hülye, de a kémia miatt elmegy a kedve az egésztől.

VT22 2012.12.20. 10:29:04

A poszt összes érve simán csak kifogáskeresés.

Esetleg még bele kellett volna írni, hogy "a diákokat szívatják a genyó tanárok akik pofára osztályoznak", mert az olyan jól hangzik, és a kibukottak 99%-a is ezt szajkózza, véletlenül sem azt, hogy ők baltázták el.

Egyedül a 3-mas pont említésre méltó:
"Mivel a hallgatók létszáma után jár a fejkvóta, minél tovább tudnak egy hallgatót a rendszerben tartani, annál tovább kapják utánuk az állami dotációt."

Igen, ezen változtatni kell, mennyiségi helyett minőségi finanszírozás kell.

"Elég szakonként egy lehetetlen követelményeket elváró vizsga vagy szigorlat, és máris elszáll az esély, hogy időben haladjon valaki a tanulmányaival."

Hamuba sült faszság, ha az egyetem fejkvótából él, sajnos nem szórhatja ki első kanyarban a népet akiknek köze nincs az adott szakhoz.

Egyébként olyan vizsgát nem láttam ami lehetetlen következményeket várt volna el, mindig voltak felsőbbévesek akik csodák csodájára el tudták végezni. Biztos ők nem síránkoztak hanem tanultak inkább.

kisa 2012.12.20. 10:31:28

@Pipas: Ez így korrekt, végre kezdem kapisgálni. De a sorsolást továbbra se tartom jó megoldásnak.

Ettől függetlenül a tantárgyfelvétel mindig idegbaj.

Pipas 2012.12.20. 10:34:02

@kisa: "Vagy amikor a biológia szakot kőkemény kémiával kezdik.
Érti a diák, hogy ez szükséges, mert nem hülye, de a kémia miatt elmegy a kedve az egésztől. "

Annak idején ezért döntött úgy a tanszék, hogy első osztály első félévében mindenképpen legyen egy érdekes, szakmai, modern kötelező gyakorlat lehetőleg olyan oktatóval, aki lelkes és jól ad elő. Ne csak a száraz, nehéz és unalmas alapozó tárgyak legyenek az elején, mert nagyon hamar elterjedt a letargia.

Apró szakmai fogás, de nagyon hasznos. Csak sajnos sok helyen kifulladtak az egyetemek, nincs oktató, nincs idő, nincs már lelkesedés az oktatókban sem. :(

MosoMasa 2012.12.20. 10:37:07

A szegény diák nem hibás semmiben, őtetet mindenki csak bácsa!
Kicsit egyoldalúra sikeredett a poszt.

Pipas 2012.12.20. 10:37:46

@kisa: "Ettől függetlenül a tantárgyfelvétel mindig idegbaj. "

A legtöbb hallgató nincsen tisztában a jogaival. Itt kezdődnek a bajok. A legtöbb oktató sincs tisztában a diák jogaival. Itt folytatódnak. :)

A számítógépes rendszer elég vacak, sőt, szerintem iszonyatosan rossz. Ez sok problémát okoz.

A hallgatóknak nem magyarázza el senki, hogy mit jelentenek a varázsszavak (pl. kötelezően választható, milyen már ez) és ez sok félreértésre ad okot.

Szóval van gond rendesen, örülök, hogy már csak kívülről nézem. :)))

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 10:38:24

@Pipas:
Tudom, hogy elvileg a kötelező tárgyakból helyet kell biztosítani, de a gyakorlatban ez nem mindig valósul meg. Anno nálunk ez a tanszékek kezében volt, és volt hogy kiírták a tanszéki titkárságra, hogy ebből a tárgyból, ami amúgy kötelező, ebben a félévben nem emelünk limitet, aki nem fért be, az keresztfélévben veheti fel. Aki még ennek ellenére is bement reklamálni, azt elhajtották, de persze pár csókos aztán mégis fel tudta venni, a többség a be nem férőkből nem.

Elméletben azzal indokolták, hogy úgysem csúszás, ha 6. félévben veszi fel valaki és nem az 5.-ben. De ezt nem hallgató szemmel látták, mert a probléma ott volt, hogy egyrészt attól még csúszhatott korábban a hallgató, akkor igenis számít az a +1 félév (8 féléves lánc volt 10 féléves szakon), másrészt ez a tárgy sokféle szakpáros szak közös tárgya volt, elvileg mintatanterv szerint az előadás része szabad blokkban volt, ezért nem ütközhetett más előadással adott évfolyamra nézve, de a következő félévben ez már nem volt így.

A szabadon választható .és kötelezően választható tárgyak más téma, az egyébként is a gyakorlatban azt jelentette, hogy mindenki azt vette fel, amire befért és nem ütközött, nem azt, ami tetszett neki, mert konkrétan erre nem volt lehetőség. Én pl. tanultam grafikai tárgyakat, amik amúgy sem érdekeltek, de az oktatóról is tudtam, hogy semmihez nem ért, tehát tényleg csak azért kellett, hogy meglegyen a kredit, ami érdekelt, az meg ütközött, ezért nem tudtam felvenni. De mondom, nem erről beszélek, hanem a kötelező tárgyakról, ami elvileg tényleg úgy van, mint ahogy mondod, de a gyakorlatban nem. Ja, és még nem beszéltem a mintatanterv szerint ütköző tantervről, elvileg azt is biztosítania kellett volna az egyetemnek, hogy ne így legyen, de sok utánajárással sem volt mindig elintézhető.

BA2017 2012.12.20. 10:42:21

@Zabaalint:
Én másképpen látom, mégpedig úgy, hogy a példában vázolt brazil nyomorgó a focin keresztül, a piramis csúcsa felől próbálja meg elérni az összes szintet egyszerre, míg az alapesetben alulról, fokozatosan érhető el mindig a következő szint. Ettől még a rendszer igaz, csak több irányból lehet belépni, több belépési pontja van magyarul.

De ezen most ne vitázzunk, mert nem ez a main stream. :)

BA2017 2012.12.20. 10:43:15

@MosoMasa: Te meg rossz helyre estél be.

kisa 2012.12.20. 10:49:03

@MosoMasa: Akkor miért nem írsz egyet a szerinted helyes irányból?

Pipas 2012.12.20. 10:50:22

@kisa: "De a sorsolást továbbra se tartom jó megoldásnak. "

Jah, igen, a sorsolás! A következő sztori: van egy laza tanár, osztogatja a krediteket, be sem kell járni. Ergo mindenki nála akar felvenni tantárgyat, nem számít, hogy a csávó geográfus lesz, neki mindenképpen rohadtul kell a "bámbáglikészítés a 16. század második felében délkelet-középnyugat magyarországon II." tantárgy a három kredittel meg a "hexaméteres szerkezetben előadott szarkazmus Tótkomlósi kései művészetében" négy kreditért.

Megindul a tantárgyfelvétel, a számítógép annak adja a széket, aki előbb jelentkezik. Igen ám, de 40 000 hallgató van, mindnek van otthon számítógépe, és a kilencven százalékának még nincs meg a kreditje bámbágliból meg szarkazmusból. A hallgatónyilvántartó szoftver windows-on fut, a pámbágliba három nanoszekumdum alatt belerohad.

Hogyan vegyük rá a 20 000 hallgatót, hogy ne hétfőn reggel 8:00-kor nyomuljon rá a webre tantárgyat felvenni? Legyen karonként más-más héten a tantárgyfelvétel... oké. A "háziorvos szerepe a halottszemlén" tantárgyon kizárólag progmatosok ülnek éveken keresztül, mert a TTK-n egy héttel előbb van a tantárgyfelvétel. Hoppá...

És így született a sorsolás. ;)

kisa 2012.12.20. 10:51:23

@Zabaalint:
@Pipas:
és még néhányan:
Szerintem ha az EMMI-ben elolvasnák csak ezt az egy blogot+ kommenteket, már sokkal okosabbak lennének, mint előtte. :-)

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 10:51:27

@Bullshit generátor:
Akkor lenne igazad, ha azok a nyomorgó brazilok mind Ronaldo-k szeretnének lenni, de a valóságban a többségük csak azért játszik, mert van igénye a szórakozásra, függetlenül attól, hogy mennyit tud enni. Egy bizonyos szint alatt persze nem tudna mozogni az éhségtől, ekkor persze hogy nem tudna focizni. De a valóságban pont ezek a kivételes esetek, valójában a legtöbb ember anyagi helyzettől függetlenül igényli és meg is szerzi az összes szint egy-egy szeletét, ezen kívül a létszükségleten kívül nem is előfeltételei egymásnak.

Pipas 2012.12.20. 10:52:46

@Zabaalint: "mi elvileg tényleg úgy van, mint ahogy mondod, de a gyakorlatban nem"

Jah, én azt írtam le hogyan van szabályozva, a szabályokat meg nem mindig tartják be sajnos. :-(

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 10:55:11

@Pipas:
Anno ezt úgy oldották meg nálunk, amikor még a remote desktopos Neptun volt, hogy évfolyamonként volt a tantárgyfelvétel kezdő időpontja, ami igazságos is volt, hiszen ha egyik évben nem sikerült felvenni egy választhatót, akkor az illető következő évben nagyobb esélyekkel indult. Aztán a mi évfolyamunkkal kicsesztek, mert közben ez megváltozott, tehát elején nem tudtunk semmilyen választhatót felvenni, később meg egyenlő esélyekkel indultunk az alacsonyabb évesekkel. De mondjuk sorsolás nálunk nem volt, bizonyos tárgyakra szakok szerinti prioritás volt.

kisa 2012.12.20. 10:56:49

@Pipas: Az emberi elme határtalan zsenialitása. :-)
Bezzeg az én időmben ;-)
Szemeszter elején megkaptuk az órarendet, osztjónapot! Legföljebb azon kellett izgulnunk, hogy lesz-e olyan nap, amikor 2 óránál több lyukas óra lesz benne, valamint hogy lesz-e péntek délutánra óra betéve, és ha igen, akkor az előadás lesz-e, katalógusos vagy katalógus nélküli, esetleg gyakorlat.
Hát így volt ez a régi szép időkben.

BA2017 2012.12.20. 10:58:07

@Zabaalint: Jó, de tényleg lapozzunk, mert nem ez a téma és szétoffoljuk a thread-ot. :)

kisa 2012.12.20. 10:58:56

@kisa: Azt már csak félve teszem hozzá, hogy mi még tudományos szocializmust is tanultunk.
Ja, és bölcsészként logikát. :-)

kisa 2012.12.20. 11:00:51

@Zabaalint: @Bullshit generátor: Felőlem taglalhatjátok a témát nyugodtan, érdekes a kétféle megközelítést látni. :-)

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2012.12.20. 11:01:14

Szia SZF!

Boldog karácsonyt!

Egy ismeretlen ismerős

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2012.12.20. 11:01:42

Nem tudom a felettem levo 199 kommentben elhangzott-e mar, de van meg egy megfontolando dolog.
8. Az, hogy beiratkoztam az egyetemre valamelyik felevben, magaban nem kerul senkinek semmibe.
Ha valaki mondjuk 8 evig vegzi az egyetemet, de kozben a normal kreditszamot (tehat a felevenkent ajanlott (peldaul) 30 helyett csak 20-at) vesz fel, az pont annyiba kerult (a kedvezmenyeket leszamitva) az allamnak, mint az a hallgato, aki felevenkent 30-al hasitva 5 ev alatt vegez.
Miert venne fel valaki csak 20 kreditet a 30helyett? Peldaul mert dolgozik egyetem mellett, ebbol fizeti ki a koleszt, a kajat, a ruhat, mert anyuek nem tudjak tamogatni.

Ezeket a diakokat is lenaplopozza a kormany azzal, hogy szegyenpadra kuldi oket - teljesen alaptalanul - a kepzesi ido miatt. Konkretan ez volt az egyik oka, h kitalaltak a kreditrendszert...

Pipas 2012.12.20. 11:02:00

@kisa: Voltak dolgok, őrjítően értelmetlen marhaságok, amiket éveken keresztül mondogattam a "felelős" embereknek. Elképzelhetetlenül őrjítő, idegesítő f*ságok. Egyszerű lett volna a megoldás, pénzbe sem került volna.

Azt hiszed, hogy egyetlen egyet is sikerült kiharcolni? Hát nem, minden maradt a régiben.

Egy példa: kiírsz egy vizsgát a webes programmal. A program alapból a program írásának évét adja be, ha nem állítod át kézzel, akkor hoppá, máris kiírtál egy vizsgát tavelyelőttre.

Három percre rá észreveszed, de addigra már négyen felvették. A vizsgát nem törölheted, mert vannak rajta jelentkezők. Senki sem törölheti őket.

Megpróbálod értesíteni a hallgatókat, hogy vegyék már le magukat, mert addig nem tudom törölni, de a tanulmányi osztály nem adja oda az email címüket, mert az személyes adat. Megkérdezed, hogy mi a fenét csináljak, és erre az a válasz, hogy "a kiírt vizsgát mindenképpen meg kell tartani, a jegyzőkönyvet leadni, a nyilvántartó rendszerbe az eredményeket rögzíteni". Tavalyelőtt!

A program nem ellenőrzi a dátumot, azt nyilván lehetetlenül bonyolult lenne belerakni, öt év kevés hozzá.

Pipas 2012.12.20. 11:05:56

@Zabaalint: "hogy évfolyamonként volt a tantárgyfelvétel kezdő időpontja, ami igazságos is volt, hiszen ha egyik évben nem sikerült felvenni egy választhatót, akkor az illető következő évben nagyobb esélyekkel indult. "

Igen elmés és hasznos ötletnek tűnik. Miért változtatták meg, van valami rejtett hibája?

kisa 2012.12.20. 11:08:54

@Pipas: Egy jó tanár nem ismer lehetetlent! :-)

BA2017 2012.12.20. 11:11:43

@kisa: Az OFF csak az egyik oka, hogy lapoznék, a másik az influenza...nem forog az agyam rendesen, mert olyan a fejem, mintha vattával lenne kitömve. :) Így meg nehéz megérteni, amit a másik mond, pláne érvelni ellene, ha nem érzed/gondolod igaznak/helyesnek. :)

A main stream azért érdekel, mert ma téma, holnap már történelem, illetve érdekel, hogy a diákok mikor kanyarodnak el a tandíj témától egy nagyobb volumen felé, mert itt nem a tandíj a téma, illetve mikor lesz szervezettebb és célzottabb a tiltakozásuk. A Lánchíd elfoglalása nem gyakorol nyomást a kormányzatra, amint azt már jeleztem, de a társadalom vétlen rétegeire igen, tehát fals akció. Plusz adalék, hogy eddig soha nem jelent meg így, ilyen publicitással az érintettek véleménye egy társadalmi vitában, mint most. Ezt pedig betudom annak, hogy fiatalok állnak az egyik oldalon, akik azért egész ügyesen hívták fel magukra a figyelmet, semmi kiugró dolog és mégis a középpontban vannak és nem negatív a megítélésük. Ebben nyilván van szerencse is, de remélhetőleg tudatosság is. Most és itt kezd nagyon elveszni a részletekben a táj egésze, de ez ilyen...ha lesz kitartás és nem hal el a dolog, akkor az ünnepek után már sokkal tudatosabb akciókra és kommunikációra lesz szükség, mert a figyelmet megszerezni könnyű, de megtartani már nehéz. Zagyva mi? Pedig nem is. :) Én például a szervezők helyében a vonulások helyett - legalább részben - szerveztem volna ügyes flash mob-okat, mert ezt nem tudja a hatalom kezelni, hiszen egy pillanatra jön létre valami figyelemfelkeltő sé mire reagálnának rá, már rég nincs meg, csak a feelingje, a mondanivalója/üzenete érződik. :)

Pipas 2012.12.20. 11:19:04

@kisa: "Egy jó tanár nem ismer lehetetlent! :-) "

Egyszer tévedésből kiírtam karácsonyra egy vizsgát. Meg kellett tartanom. Pár jó képességű hallgató jött el, nagyon jó hangulatban, szép eredmények születtek.

A következő évben kérdezték, hogy "ugye megint lesz karácsonykor vizsga"? Lett, aztán minden évben. Mindig azok jöttek el, akik tanultak év közben, mindig nagyon jó volt a hangulat, soha nem volt bukás, sőt gyenge jegyre sem emlékszem.

Kollégák mondták is, hogy hülye vagyok, hogy karácsonykor is dolgozom. :))

Állítsuk meg a ......... 2012.12.20. 11:24:48

Matematika jó szórótantárgy bármely gazdasági szakon.
Deriválás 2 előadás alatt.
3 zéhá a belépő, ha nem sikerül, akkor ugrott a vizsga.

Azért azt is látni kellene azt, hogy hogyan viszonyulnak egyes egyetemi tanárok az órarendhez, van aki már a legelső előadást lemondja.
Első félév, első hetében alig volt megtartott előadás.

MosoMasa 2012.12.20. 11:24:54

@Pipas: Egészen konkrétan én is vizsgáztam szilveszter napján, mégpedig nem is egyszerű tantárgyból.

BA2017 2012.12.20. 11:29:17

@MosoMasa: Az első postod színvonalára céloztam.

kisa 2012.12.20. 11:29:48

@Bullshit generátor: Tulajdonképpen szerintem az a helyzet állt elő, hogy mindkettőtöknek vagyon részigazsága, szerintem. Én a Maslow-ot jó kiindulási pontnak gondolom, ami nagyrészt valóban lefedi az emberi szükségletek egymásra épülését, ugyanakkor nyilván nem tud elég árnyalt lenni a szocializációs és egyéb körülmények tekintetében, valamint egyes egyedekre lebontva, de szerintem ez nem is feladata. Az, hogy a brazil gyerekek fociznak, eredhet abból is, hogy a játék egy gyereknek alapvető késztetése, tehát íly módon a piramis alján helyezkedik el - gyerekek esetében. Nem fedi le az egyes csoportokra jellemző rítusokat sem, amelyeket minden körülmények között elvégeznek, és ezért hajlandóak éhínség idején etetni pl. a helyi sámánt, ahelyett, hogy elkergetnék az ingyenélőt.
Szóval szerintem általánosságban használható, de konkrét egyedi esetekben árnyalni kell. Mint minden hasonló nagy volumenű elméletet.

BA2017 2012.12.20. 11:31:46

@kisa: Ezt próbáltam én is domborítani, lehet, hogy sikertelenül, miszerint ez egy generikus rendszer, arra jó, hogy kiindulási alap legyen, de a környezet függvényében érdemes újraépíteni.

R2D2 & C3PO 2012.12.20. 11:31:57

Az 5. pontnál kimaradt az, hogy már egyáltalán nincs itthon klasszikus egyetemi oktatás, mentorral, főleg szóbeli vizsgákkal, valódi tudományos munkával.

Két éve szereztem meg a második diplomámat. Csak a szigorlatokon volt szóbeli vizsgarész... Bárki, bármennyit puskázhatott amúgy. És a szakmában legjobbnak kikiáltott helyre mentem, vajon mi lehet a többin?!?
Az elavult, 5 éve lejárt licenszű programokról ne is beszéljünk. Ultrakínos.

MosoMasa 2012.12.20. 11:33:13

@kisa: Milyen helyes irányból? Itt barátom ebben a blogban, de máshol sem nagyon hangzott el aolyan konstruktív javaslat, de még vélemény sem, ami arról szólna, hogy kompletten, összefüggéseiben mit lehet, vagy mit lehetne tenni, hogy a fesőoktatás ne pusztuljon le végpépp egy melegedő szintjére.
Egy nyamvadt szó nem esett arról, hogy miképp, hogyan lehetne valamennyi felelősséget kicsikikarni a nebulókból, hogy ne annyit lássanak az egészből, hogy a jó egyetemi évek és hogy ingyenes.
Itt eddig csak olyanokat olvasok, amit már írtam, hogy a szegény tanulókat mindenki csak báncsa, még a neptun is ellenük van, az oktatók mind hülyék, meg hogy a szülők és a tanulók majd tudják, hog ymi a jó!
Na hát ez egy nagy lófasz, ez csak sápítozás.

Pipas 2012.12.20. 11:33:16

@Salemi boszorkány: "Deriválás 2 előadás alatt."

Hát mondjuk ez elég is. Aztán lehet gyakorolgatni egy kicsit és mennie kell. Más kérdés, hogy szerintem a deriválás középiskolás anyag, de valamiért nem mindenütt tanítják.

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 11:38:21

@kisa:
A brazil gyerekek csak egy példa, ha mondjuk a felnőttek meg táncolnak, akkor az is egy szórakozás. Ezek nem rítusok, hanem pont arra mutatnak rá, hogy szórakozás ott is van, ahol éheznek, biztosan a szomáli éhezőknek is megvannak a szórakozási formáik. A jóléti államokban inkább az a különbség, hogy nagyobb szabadsága van megválasztani ezt, de ez ott meg minden szintre igaz, hiszen ételből is nagyobb a választék, de ettől még ahol nincsen választék, ott sem csak szükségletből esznek, biztosan sokuknak ízlik is amit esznek.

Mellesleg a Maslow piramisban a szeretet és összetartás is ott van, ez pedig szintén nem azon múlik, hogy van-e biztonság és nincsen-e hiány az alapvető szükségletekből. Sőt, bizonyos esetekben a biztonság hiánya okozhat összetartást, a szeretet meg független tőle. Aztán önbecsülése is miért ne lehetne egy éhező embernek? Az önmegvalósítás a tetején pedig vicc azt nézve, hogy mondjuk a kreativitás is ott van, közben meg mennyi éhező művész volt, sőt talán jobbak is voltak nagy átlagban a meggazdagodott művészeknél.

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 11:39:57

@Pipas:
Nem része a középiskolás tantervnek, csak egyes jobb gimnáziumokban meg fakton tanítják. Ettől függetlenül a legtöbb embernek pont nem a deriválással vannak nehézségei, hanem az integrálással meg az arra épülő dolgokkal.

kisa 2012.12.20. 11:40:35

@Pipas: Na, látod, mindig vannak, akik miatt megéri. :-)
És mivel előre nem lehet (vagy nagyon nehéz) kiszűrni, hogy ki lesz bulizós, lébecolós (ne feledjük, hogy gyerekekről van szó, akik még változnak), ezért föl kell venni 10-et, és lesz köztük egy-kettő-három, akik viszont tényleg odateszik magukat. (Mint a halak szaporodása, ha már biológia: megtermékenyül milliárd petesejt, és lesz belőle 10 felnőtt egyed... ) Ráadásul az elsőben bulizós is megkomolyodhat harmadikra, és fordítva, tehát mindenképpen "ráhagyással" kell dolgozni. Szerintem.

Állítsuk meg a ......... 2012.12.20. 11:40:54

@Pipas:
"Más kérdés, hogy szerintem a deriválás középiskolás anyag, de valamiért nem mindenütt tanítják."

Nincs is rá szükség, egyetemi gazdasági szakokon sem.
2 előadás nem elég.

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 11:41:00

@Bullshit generátor:
Ha egy 100%-ban ellentétes modellt vennénk alapnak, akkor is ugyanez igaz lenne rá.

xunilo 2012.12.20. 11:42:13

na az ilyen bizonyítvány magyarázások miatt nem szimpik nekem már a diákok megmozdulásai.
Nézzük csak:

1. "Miért lehet támadási felület, ha valaki a szabályok betartása mellett kihasználja a lehetőségeit?"

Miért kell kihasználni a lehetőséget? Miért nem az az alap hozzáállás, h mondjuk 6 félévet 6 félév alatt végezzen el vki?

2. "Diplomák tízezreit tartják vissza az egyetemek és főiskolák tanulmányi osztályán, mert a végzett hallgatóknak nincs nyelvvizsgája"

Talán tanulni kéne, nem? Az igaz, h a nyelvoktatás színvonala csapnivaló, de ez korábban sem volt másképp. Aki nem tudja megtanulni az iskolában, tanulja meg önállóan. Van rá már néhány módszer. Vagy menjen el magántanárhoz. Nincs a családnak pénze? Menjen el DOLGOZNI, és KERESSE meg a rávalót, mi is így csináltuk!

3. "Elég szakonként egy lehetetlen követelményeket elváró vizsga vagy szigorlat, és máris elszáll az esély, hogy időben haladjon valaki a tanulmányaival."

Tanulni kell. Nekem is volt olyan tárgy, amin csak harmadszorra mentem át. Ez nem jár még évhalasztással.

Lehetetlen követelmények? Akkor ott SENKI, SOHA nem megy át? Akkor hogy vannak egyáltalán végzősök? Hiszen akkor ezek szerint az ilyen vizsgán MINDENKI megbukik, nem? Legalábbis nekem ezt jelenti a lehetetlen...

4. "egy klikkelésnyi idő elég, hogy valaki lemaradjon egy kötelező kurzusról, mert betelt a létszám."
Akkor időben kell klikkelni! neki fontos, h bejusson nem? Akkor foglalkozzon vele időben, tegyen érte!

5. "Számolni kell a kiábrándulással is. Nem tudjuk, mennyien lehetnek azok a hallgatók, akik egyszerűen elvesztik a motivációjukat"
Ez egyszerű. Megunta, nem ez a bicikli kellett neki? Sebaj, feláll, elmegy, abbahagyja, nem lubickol az én adómból még éveket, FELESLEGESEN!
(ja, a képzés addigi költségét VISSZAFIZET! Mert olyan ugye a boltban sincs, hogy kinézem a lapostévét, hitelre mondjuk megveszem, hazaviszem, majd fél év múlva visszamegyek a boltba, h bocsánat, kiábrándultam, adják vissza a pénzt)

6. "Nem lehet kémia szakos tanárt meg mérnököt csinálni a humán beállítottságú 18 évesekből, mert az első matekvizsgáknál elbuknak az egyetemen."

Valóban nem. Ebben az esetben nem megy egyetemre, vagy azt a SAJÁT költségén teszi. És nem az én adómból ücsörög egy olyan szakon, amivel nem tud majd elhelyezkedni!

7. "Tegyük még hozzá azt is, hogy hallgatói jogviszony mellett néhány értékes kedvezményhez is hozzá lehet jutni. Olcsóbb utazni, vállalkozni, színházba, moziba menni..."
Aha. Kibújt a szög a zsákból. Bár a megoldás, amit posztoló írt, sztem jó ötlet.

kisa 2012.12.20. 11:44:22

@MosoMasa: "....egy nyamvadt szó nem esett arról, hogy miképp, hogyan lehetne valamennyi felelősséget kicsikikarni a nebulókból,"
Ezt sajnos az egyetemen elkezdeni késő...
Ráadásul nem mi (vagy legalábbis ÉN nem) vagyunk a téma felkent papjai.
Attól, hogy tudjuk, valami rossz az autóban, még nem tudjuk megjavítani. Viszont szólhatunk a szerelőnek, hogy elsőnek ne a szélvédőt verje szét a kalapáccsal.

xunilo 2012.12.20. 11:45:51

Még valami. Mindenki, aki a diákok követeléseivel egyetért gondolja ezt át:
Képezni valakit évente milliónyi forintért, úgy, hogy utána azt SOHA, SEMMIRE nem használja, az önmaga és az ország számára nem kamatoztatja, az olyan, mintha kimennénk mondjuk a Szabadsághídra és az ilyen ember képzésére kiadott ADÓFIZETŐI pénzt beleszórnánk a Dunába.
Szóval gondoljátok át, ti beleszórnátok a Dunába 2-3-4-5 MILLIÓ magyar forintot, csak úgy?

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 11:48:44

@xunilo:
"Tanulni kell. Nekem is volt olyan tárgy, amin csak harmadszorra mentem át. Ez nem jár még évhalasztással."

Nem minden esetben. Ha mondjuk 8 vizsgát osztasz el egy vizsgaidőszakra, lehet hogy nincs pótlási lehetőséged, a tárgy meg a leghosszabb lánc része, akkor elég egyszer megbukni.

"Lehetetlen követelmények? Akkor ott SENKI, SOHA nem megy át? "

Egyes tárgyaknál ez a vizsgáztató hangulatának is a függvénye. Tudnék mondani olyan oktatót, akinél nem tudsz úgy felkészülni, hogy biztosan átmenjél.

"Akkor időben kell klikkelni! neki fontos, h bejusson nem? Akkor foglalkozzon vele időben, tegyen érte!"

Ez olyan, mint ha lenne a boltban 10 darab áru, és 30 vásárló, aztán beszólnál annak a 20-nak, hogy a hülyék miért nem érkeztek előbb. Vagy a futóverseny győztese verné a mellét, hogy bárki lehetett első. Nem, csak egy lehetett az első, az lehetett volna bárkiből, de végül mégiscsak 1 lehet.

"Ez egyszerű. Megunta, nem ez a bicikli kellett neki? Sebaj, feláll, elmegy, abbahagyja, nem lubickol az én adómból még éveket, FELESLEGESEN!
(ja, a képzés addigi költségét VISSZAFIZET! Mert olyan ugye a boltban sincs, hogy kinézem a lapostévét, hitelre mondjuk megveszem, hazaviszem, majd fél év múlva visszamegyek a boltba, h bocsánat, kiábrándultam, adják vissza a pénzt)"

Ja, csak ha pénzes diák volt semmi probléma, de ha csóró, akkor soha nem fog kimászni az adósságból.

Pipas 2012.12.20. 11:50:54

@Salemi boszorkány: "Nincs is rá szükség, egyetemi gazdasági szakokon sem."

Vicces. Hogy a fenébe érthetné meg valaki a változó mennyiségek mibenlétét, ha nem tudja mi az a derivált, vagyis a "változás mértéke"?

"2 előadás nem elég. "

Mire nem elég? Azt mondod, hogy nincs rá szükség, de 2 előadás kevés? Ezek eléggé ütni látszanak egymást. :)

@kisa: "ne feledjük, hogy gyerekekről van szó, akik még változnak"

Felvételi, mint a shaolin kolostorban. Aki komolyan gondolja, annak sikerül, akinek nem, az megváltozik, jövőre visszajön.

BA2017 2012.12.20. 11:56:47

@Pipas: "Ezek eléggé ütni látszanak egymást. :)"

Nincs ellentmondás.

1.) állítás: Nem elég X dolog megtanítására Y idő.
2.) állítás: Felesleges megtanítani.

Nem ütik egymást. :)

Állítsuk meg a ......... 2012.12.20. 11:56:53

@Pipas:
"Mire nem elég? Azt mondod, hogy nincs rá szükség, de 2 előadás kevés? Ezek eléggé ütni látszanak egymást. :)"

Nincs rá szükség, de muszáj, mert kötelező a szaktárgyak mellett.
És nem a szaktárgyak a legnagyobb kreditesek, hanem a matek.
Ennyi.

kisa 2012.12.20. 11:58:15

@Zabaalint: Nem vagyok szakértő Maslow-dologban, amiket írsz, semmiben nem mond ellent annak, amit én írtam, hogy árnyalni kell.
Mert igen, tudunk önmagvalósító, éhező művészekről, viszont akik nem tudták éhezve önmegvalósítani magukat valamiért, róluk nem tudunk, mert elmentek széklábat faragni. Az emberi viszonylatokban nincsenek és nem is nagyon lehetnek megfellebbezhetetlen igazságok, hát ez sem az. Csak nagyjából. Mert lehet, hogy az éhes ember azért táncol, mert hiedelme szerint ezzel megbabonázza a vadat, amit aztán jól leszúr és megeszik. És az is közhely, de igaz, hogy a mediterrán és a déli népek (ide sorolom a brazilokat is) életvidámabbak - úgy nagy átlagban, a depressziósokat kivéve -, mint mások, tehát ez már csoporttulajdonság. Az is lehet, hogy marhára nincs kedve táncolni, de mivel mindenki azt teszi, nem vonhatja ki magát alóla.
De azt azért be kell látnod, hogy az emberek nagyrésze előbb enni akar és utána számítógépet. (=illetve lehetőleg mindkettőt egyszerre :-), már amelyik része tudja, hogy mi az a számítógép.)
Madách után szabadon:
Tekintsd játéknak, s legott mulattatni fog

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 11:59:17

@Pipas:
Éppen ez a rákfenéje a hazai "közgazdászoknak", hogy totál elment pofázós, megmagyarázós irányba az egész, eltávolodott az egész a számoktól. Ezért nem érti, hogy a deriválás miért is fontos. Én levelezőn tanulok pénzügy szakon, és annak ellenére, hogy elméletileg ennek az iránynak kellene lennie a leginkább matematika központúnak lennie, minimálisak az elvárások ezen a téren, ha valaki egy a = b/c alakú képletet át tud alakítani, az már pro szinten van.

BA2017 2012.12.20. 12:00:10

@kisa: "Ezt sajnos az egyetemen elkezdeni késő..."

Szerintem nem is kell elkezdeni, hanem a követelmény részévé kell tenni, azaz nem kell fogni senkinek a kezét, boldogul vagy sem, rajta és az előéletén múlik. Persze ez úgy korrekt, ha stabil a feltételrendszer. :)

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 12:07:22

@kisa:
De még mindig arról beszélek, hogy ez nagyjából sem stimmel. Ha nagyjából le akarnánk írni, akkor inkább azt lehetne mondani, hogy ezeken a szinteken van 1-1 lehetőséghalmaz, és aki mondjuk rossz körülmények között él, az minden szinten ezen lehetőségek közül csak korlátozott számú lehetőségeket érhet el. De szinte minden embernek van minden szintről, és az sem törvényszerű, hogy az alacsonyabb szintekből általában több, éppen ezért a szintekre helyezésnek sincsen értelme.

A számítógép és az élelmiszer példája jó lenne, csak az a baj vele, hogy mint ahogy mondtam, egyedül az alapszükségletek korlátozhatják a magasabb szinteket, ott is csak bizonyos alapszükségleti szint alatt, de a magasabb szintek egymáshoz képest totál tetszőlegesek. A számítógép például az önmegvalósításhoz tartozik a legtöbb esetben, de ha eszköz a kenyér megszerzéséhez, akkor az aljára is kerülhet, most tegyük fel, a legtetején van, és az önmegvalósítás része. Ennek miért lenne feltétele a szeretet és az összetartás, amelyik a kettő között van? A minimális szeretet sem szükséges, hogy élvezd egy PC-s játékban a hentelést. Nyilván a teljes önmegvalósításhoz a legtöbb embernek kellhet a szeretet, de az önmegvalósítás bizonyos elemeihez, pl. a sikeres karrierhez nem kell.

Szóval én alapnak sem fogadom el, mert véletlenszerűen is kreálhatnánk egy másik modellt, és ott is lehetne mondani, hogy alapvetően így megy, de ez meg ez kivétel, aztán kiderül, hogy majdnem minden kivétel.

Pipas 2012.12.20. 12:07:35

@Salemi boszorkány: Nem érted mit mondok. A végtelenségig lehet deriválni, de ami egy közgazdásznak kell, annak az elmélete szerintem belefér két előadásba.

@Zabaalint: Egyetértek, ezért szoktam "marketing tudományi egyetem" néven emlegetni a közgázt.

xunilo 2012.12.20. 12:09:06

@Zabaalint: "Nem minden esetben. Ha mondjuk 8 vizsgát osztasz el egy vizsgaidőszakra, lehet hogy nincs pótlási lehetőséged, a tárgy meg a leghosszabb lánc része, akkor elég egyszer megbukni."
Ezt nem egészen értem, mi az a leghosszabb lánc?
De mind1 is, mert rendben van, előfordulhat ilyen. DE! Hányszor fordulhat elő? Egy képzés altt 1-2 ilyen belefér, ezt én nem vitatom. De 8-10 éveket ez sem magyaráz.

"Ez olyan, mint ha lenne a boltban 10 darab áru, és 30 vásárló, aztán beszólnál annak a 20-nak, hogy a hülyék miért nem érkeztek előbb. Vagy a futóverseny győztese verné a mellét, hogy bárki lehetett első. Nem, csak egy lehetett az első, az lehetett volna bárkiből, de végül mégiscsak 1 lehet."

Ebben van némi igazság. De akkor ezt kell megváltoztatni és nem az ingyenességet követelni.

"Ja, csak ha pénzes diák volt semmi probléma, de ha csóró, akkor soha nem fog kimászni az adósságból. "

Ha pénzes diák volt, akkor a szülein élősködik. Ha azok olyan hülyék, h ezt hagyják, lelkük rajta. Ha viszont csóró, akkor meg az államon élősködött. És jó lenne, ha az "állam" nem lenne hülye...

Állítsuk meg a ......... 2012.12.20. 12:09:55

@Zabaalint:
Nem azért nem értem!
Nem kifejezetten csak közgáz szakról beszéltem.
És akkor még nem említettem meg, hogy 7 félév alatt, amelyikből egy félév a gyakorlat kettő azaz 2 darab szakmai nyelvvizsgát kell felmutatni.

Állítsuk meg a ......... 2012.12.20. 12:11:13

és akkor még hol van a mesterképzés?

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 12:12:50

@kisa:
Ugyanakkor leginkább azért idegesít a Maslow piramis, mert egyesek le szokták vonni belőle azt a következtetést, hogy nyilván mi magyarok azért vagyunk boldogtalanabbak, mint mondjuk a Latin-Amerikaiak, mert nekik az alacsonyabb szintek elérése is boldogság, nekünk meg ott vannak a nyugati szomszédaink a Maslow piramis csúcsán, meg itthon is a felső 10 ezer, és ez frusztrálja a csóróbb embereket nálunk. Holott ez nyilvánvalóan baromság, minden szinten lehet ugyanúgy elégedett és elégedetlen is egy ember, az hogy a magyar panaszkultúra létrejött, teljesen független a szükségleti szintektől.

BA2017 2012.12.20. 12:13:08

@Zabaalint: Alapvetően ott alakul ki a nézetkülönbség, hogy te egy konkrét objektumon keresztül közelíted meg mindig a szinteket. Nem érdemes. Bármilyen példánál egy konkrét tárgyat, eszközt, érzést el lehet helyezni szinte bármelyik szinten, a helye a környezettől fog függeni.

Az viszont érdekes észrevétel szerintem, hogy a piramis kizárólag horizontálisan választ el egymástól dolgokat, igaznak érzem azt, hogy vertikálisan is darabolható az egész.

BA2017 2012.12.20. 12:16:03

@Zabaalint: "Ugyanakkor leginkább azért idegesít a Maslow piramis, mert egyesek le szokták vonni belőle azt a következtetést, hogy nyilván mi magyarok azért vagyunk boldogtalanabbak, mint mondjuk a Latin-Amerikaiak, mert nekik az alacsonyabb szintek elérése is boldogság, nekünk meg ott vannak a nyugati szomszédaink a Maslow piramis csúcsán, meg itthon is a felső 10 ezer, és ez frusztrálja a csóróbb embereket nálunk."

Ez így van. Aki a piramisból ezt szűri le, az nagyon felszínesen gondolkodik vagy neki ez az eredmény kell, hát ezt hozza ki belőle. :) Az elégedettség szinte bármelyik szinten elérhető, ahogy írod, de én még hozzátenném azt is, hogy egy egyén nem is biztos, hogy látja a legfelsőbb három szintet, azaz igényes sincs rá, nem is keresi az utat arrafelé, aminek számos oka lehet, de mindenképpen környezeti eredetű. Ha így nézem, akkor bizony jó ez a hierarchia.

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 12:18:35

@xunilo:
"Ezt nem egészen értem, mi az a leghosszabb lánc?"

Azon ráépülések lánca, amely mondjuk egy 7 féléves szakon az első félévtől az utolsóig van.

"De mind1 is, mert rendben van, előfordulhat ilyen. DE! Hányszor fordulhat elő? Egy képzés altt 1-2 ilyen belefér, ezt én nem vitatom. De 8-10 éveket ez sem magyaráz."

Ja, de ha 1 évnél többet csúszik, akkor úgyis fizet, nem a te adódból megy.

8-10 éveket meg megmondom mi magyaráz. Pl. a bolognai rendszerre való áttérésnél a csúszás esetén egyes intézmények nem voltak hajlandóak elindítani a tárgyakat, aztán átjelentkezések lettek belőle bolognaira, ami meg a megváltozott tanterv miatt így is legalább a képzési időt jelentette.

"Ebben van némi igazság. De akkor ezt kell megváltoztatni és nem az ingyenességet követelni."

Na de eddig volt ingyenes, ezen logika szerint akkor az ilyeneket és más hibákat kell megváltoztatni, nem a fizetőst bevezetni, mert attól az oktatás minősége még nem lesz jobb.

kisa 2012.12.20. 12:25:40

@xunilo: Ez alapján kár az általános iskolában belétömött tudás is: a legtöbb ember soha, semmire nem használja se az Árpádházi királyok uralkodására, se a mohácsi vészre, se a világ vasérclelőhelyeire, se egyebekre, elég bevezetni a 4 elemit, megtanítani úgy-ahogy írni, olvasni, összeadni, kivonni, a jobbaknak esetleg mehet egy kis szorzás, osztás, osztjónapot, mehet ásóval stadiont építeni.
Szerintem az egyetemi oktatás sokkal többről szól, mint amit írsz.

Pipas 2012.12.20. 12:28:11

@Zabaalint: "nem a fizetőst bevezetni, mert attól az oktatás minősége még nem lesz jobb"

(1) Ez azért vitatható, szerintem pusztán a fizetés bevezetésétől is jobb lesz a színvonal. Közös lónak túrós a háta alapon.

(2) A fizetős képzés bevezetésének más céljai is lehetnek, amik szintén fontosak. A 27% ÁFA bevezetésétől sem lett jobb az oktatás mégis be kellett vezetni, mert kellett a zsé.

kisa 2012.12.20. 12:28:55

@Zabaalint: Ebben egyetértek, a többivel félig-meddig.

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 12:32:31

@Bullshit generátor:
Nem, én pont nem konkrét objektumokon keresztül nézem. Éppen arról beszélek, hogy mondjuk egy latin amerikai nyomornegyedben élőnek:

alapszükséglet: van mit enni, inni, stb.
biztonság és védelem: nem lövik le az utcán, nem rabolják ki

szeretet és összetartás: szereti a feleségét/férjét, gyerekeit, a barátait, azok is szeretik őt

önbecsülés: a környezete elismeri, hogy tisztességes családapa/családanya, és stabil állása van egy gyártósoron

önmegvalósítás: a lejjebb lévő dolgokon kívül szabadidejében a lejár a haverokkal focizni, néha söröznek, a családjával elmegy sétálni, jól érzi magát, boldog

Ezzel szemben mondjuk egy észak-amerikai felső 10 ezer belinek:

alapszükséglet: mindig azt eszik, amit akar (a gasztronómia már magasabb szint)

biztonság és védelem: azon felül, amit a nyomornegyedről írtam, el tudja kerülni a paparazzikat, újságírókat

szeretet és összetartás: ugyanaz mint a latin-amerikai nyomornegyedben élőnél

önbecsülés: Az ő cége piacvezető valamiben, és rengeteg sikeres innováció kötődik hozzá, ezt elismerik, és ő is büszke magára ezért.

önmegvalósítás: Karrierje csúcsán van, a családi életen túl golfozik luxusszállodákban és luxuspartykon jól érzi magát, a legdrágább cuccai vannak, sportautóval furikázik, egyéb hobbianak tud hódolni

Ez csak egy példa és nem is teljes, ezt azért írtam, mert jól látható, hogy ezek a szintek nem igaz, hogy nincsenek meg a nyomornegyedekben, egyszerűen ott mást jelent az önmegvalósítás. Feljebb nézve a szintek kerülnek magasabbra, nem a szintekből érnek el többet. Sőt, más környezetben vagy más személyiség esetén ezek a szintek összehasonlíthatatlanul más dolgokat tartalmazhatnak.

Szvsz a halászos példával lehetne legjobban megvilágítani, mikor a halászt győzködi az üzletember, hogy bővítse az üzletét, és az milyen jó lesz neki, hogy meggazdagodhat, és a legvégén végül ugyanazt csinálhatja, amit addig is csinált, csak akkor már hobbiból.

MosoMasa 2012.12.20. 12:37:40

@kisa: Értem. Nem vagy kompetens.
Csak abban vagy kompetens, hogy egy folyamat egyes részleteiből messzemenő következtetést és véleményt alakíts ki, úgy enbloc az egészről- gondolom széleskörű hatástanulmányt végeztél, mind társadalmi mind gazdasági téren, hog ymi lesz ennek a következménye, és nem csak a kórust ismétled. Gondolom ismered ateljes folyamat minden részletét is.
Értem én persze. Ez így könnyebb, és olyan jóleső érzés fikázni a kormányt, mert az olyan trendi.
A másik dolog.
A diákság nagyban követelőzik, és autonómiát meg miegyebek akar. De közben egy szó sem esik arról, hogy ezért ők mit tesznek, mit kívánnak tenni, milyen módon kívánják kivenni a részüket a gazdaság, az ország fellendítésében. Nwem, csak arról papolnak, hog yők a jövő kulcsai, nekik jár (!) az ingyenes oktatás, meg a többi!
Az nagyon kevés hogy ők a jövő, mert ez így nem igaz. + ahhoz hogy a jövőt megkapják, tenni is kellene valamit.
Hát a kisfaszom.
A felelősség kérdése: azt írod, hogy nem az egyetemen kell elkezdeni ezt a kérdést, akkor ezzel le is van tudva? Nincs felelősség érzetük, oszt akkor ennyi, nincs mit tenni?
Meglehet ez a mostani egy hibás dontés volt, vagy hibásan lett bevezetve. De előbb utóbb ez, vagy valami hasonló lesz a vége (nyilván ettől finomabban és jobban átgondolva), függetlenül melyik kormány ül a trónuson. Azt gondolom nem kajolod te sem be, hogy a mszp bátor vezére rögtön beígérte a tutit!?

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 12:39:10

@Pipas:
1. Szerintem a legjobb motivációs módszereket pont nem a fizetőssé tétellel lehetne megtenni. Különösen úgy nem, hogy közben elvonás történik az egyetemekről. Így ugyanis az eddigieknél is nagyobb kurvává válik az egyetem, eddig az volt a cél, hogy benntartsák az egyetemistákat, a fizetőssé tétellel, a pénzes rendszerben viszont könnyebben lelépnek 1-1 szórótárgyas kudarc után, ezért ezután az egyetem abban is érdekelt lesz, hogy végezzenek is.

2. És ahhoz mit szólsz, hogy ismét az inflációs cél mértékével, több mint 5%-al emelik eközben a nyugdíjakat? Addig oké, hogy nincsen pénz, de sokkal kevesebbet kellene elvonni a felsőoktatástól, ha nem lennének szent tehetnek, és mindentől arányosan lehetne elvonni. Egyébként is, ugyanannyi pénzből kevesebb hallgatóval hatékonyabb lehetne az oktatás, éppen ezért a keretszám csökkentés oké, csak nem ilyen hirtelen és drasztikusan, mint az a 10 ezres terv volt, és nem jelentős elvonással, tehát az egy főre eső normatíva növelésével. Persze emellett szükség lenne felvételire is.

kisa 2012.12.20. 12:41:42

@Zabaalint: De attól, hogy eltolod az egyes szinteket, a szintek megmaradnak, csak függőlegesen emelkednek, vagy magát a piramist növeled. Tehát alapszinten a nyomornegyedben élőnek az alapszint megsezrzéséhez több erőkifejtésre van szüksége, tehát a piramison belül nagyobb részt foglal el, mint a többi, míg a jómódúnál ez keskenyebb, mint a többi.
Vagy ha különböző méretű piramist veszel, a szegény ember piramisa kisebb lesz, mert kevesebb dologgal tudod megtölteni.
És pont erről szól a "mókuskerék", hogy ha elértél egy szintet, akkor nem akarsz lejjebb kerülni, tehát, ha gazdag emberként az önmegvalósítást a Bentley-d jelenti, akkor hajlandó vagy ezért többet dolgozni, azaz belekerülhetsz egy mókuskerékbe. Viszont ha gazdag embereként csődbe jutsz, akkor először a Bentley-t adod el, hogy tudj enni, és szarsz az önmegvalósításra.
A példa nyilván sarkított, és lehet rajta fogást találni, de talán átmegy a mondandóm.

BA2017 2012.12.20. 12:44:04

@Zabaalint: Oké, értettem, hogy mit akarsz mondani, de a két listával alátámasztottad a piramis helyességét és azt, amit mondtam, hogy a környezettől leginkább a szintek tartalma függ. Szerintem. :) Ha mégsem, akkor se válaszolj most, mert bosszanatana, hogy nem olvasom esetleg, most ugyanis lefekszem, mert gyógyulni is kell és a lázam jelzi, hogy elég volt a felelőtlen ücsörgésből. :)

Érdekes volt ez a mai nap. Talán először futottam bele olyan blog posztba, ahol minden kommentelő igyekezett érvelni és értelmesen...nem a trollok uralták a szálat. Köszi mindenkinek. :)

Pipas 2012.12.20. 12:45:42

@Zabaalint: "1. Szerintem a legjobb motivációs módszereket pont nem a fizetőssé tétellel lehetne megtenni."

Ez szerintem teljesen független. Az egyetem akkor kap pénzt, ha nem rúgja ki a diákot, ezután is akkor fog pénzt kapni, ha nem rúgja ki.

Ha a bíró csak akkor kap fizetést, ha felmentő ítéletet hoz, akkor baj van. Az, hogy mennyi fizetést kap meg kitől kapja az már mellékes.

"2. És ahhoz mit szólsz, hogy ismét az inflációs cél mértékével, több mint 5%-al emelik eközben a nyugdíjakat? "

Az egy teljesen független dolog. Megpróbálhatsz e két tény összevetéséből következtetést levonni arra nézve, hogy mik a kormány szándékai/preferenciái, de engem a kormány nem érdekel. A felsőoktatás érdekel, a kormány nem érdekel.

BA2017 2012.12.20. 12:47:12

@Bullshit generátor: Kihagytam, hogy viszont jól alátámasztottad azt, amikor a vertikális felosztás felmerült, azaz a szintek tertalma csúszkálhat föl le, de a szintek megállják a helyüket. Tulajdonképpen alapvetően a klasszikus piramis ábrázolást megcáfoltad sikerrel (előttem). Arra jutottam, hogy a piramis kétdimenziós ábrázolása hamis, de ha három dimenzióban ábrázolnánk, akkor megállja a helyét, mert az egyes síkokon más más pozícióba téve helyes.

Nem biztos, hogy érthetően írtam le, de eléggé elfáradtam, tehát elnézést, ha zavaros.

kisa 2012.12.20. 13:01:09

@MosoMasa: Kompetencia kérdésben csak önmagamat tudom ismételni: Attól, hogy tudjuk, valami rossz az autóban, még nem tudjuk megjavítani. Viszont szólhatunk a szerelőnek, hogy elsőnek ne a szélvédőt verje szét a kalapáccsal.
Nem tudom, miylen következményről beszélsz, nekem nem volt semmi javaslatom, nincs, nem is lehet, mert nem vagyok kompetens. Tudom, hogy ez így nem jó, arra, hogy ezt lássam, nem kell hatástanulmány. De az se jó, amit csinálnak, hogy
csak a hasukra ütnek (mint sok egyéb másban is), hogy kell a lóvé. De emiatt ne engem hibáztass!
"...milyen módon kívánják kivenni a részüket a gazdaság, az ország fellendítésében." márneharagudj, de ezt honnan tudhatná? Mikor a jelen pillanatban azt se lehet tudni, mi lesz holnap, nem hogy azt, mi lesz x év múlva, amikor végez.
És de igen, ők a jövő kulcsai, ők fogják kitermelni pl a nyugdíjadat, már ha el nem üldözik őket. És ebbe most ne köss bele, hogy senki nem üldözi el őket, mert de, igaz, nem korbáccsal.

"ahhoz hogy a jövőt megkapják, tenni is kellene valamit." ezt értelmezni sem tudom, annyira körmönfontnak érzem. Hogyan tudod elérni, hogy ne kapják meg a jövőt?
Felelősség: nem nincs letudva, és itt jön be a szülői ház, az általános- és középiskola a képbe. De ha valakiben huszonéves korában nem alakult ki a felelősségérzet, akkor bottal ütheted a nyomát.
Ráadásul közülük igen sokan rendkívül fejlett felelősségérzettel rendelkeznek.
Dühít az általánosításod.
És korábban már kifejtettem, hogy nem a tandíjjal van bajom, nem a keretszámokkal van bajom, hanem az ad hoc döntésekkel.
Tervezd felelősséggel a jövődet úgy, hogy kétnaponta más információk alapján kell döntened, hogy mondjuk egyik napról a másikra hozódnak olyan döntések, amelyek erősen érintik a jövődet.
Pl. negyedikes vagy, Mórahalmon élsz, és két éve arra gyúrsz, hogy joghallhgató legyél Szegeden, mivel oda be tudsz járni. Hát nem megszüntetik az ingyenes jogászképzést Szegeden?
Szóval, mielőtt a diákokon kérnéd számon a felelős döntést, kérd számon a kormányon! Tökmindegy, melyiken, mindegyiken, aki emberek életével szórakozik. 2012 decemberében nem arról kéne vitatkozni, hogy mi lesz a felsőoktatásban 2013-ban (ahova év elején, azaz 2 hónapon belül kell jelentkezni), hanem arról, mi lesz, hogy lesz 2015-ben vagy 16-ban. Akkor lehet felelősen dönteni, addig nem. És ez kormányokon átívelő projekt, ezért kellene minél szélesebb egyetértés alapján meghozni a döntéseket.

kisa 2012.12.20. 13:05:39

@Pipas: A fejkvótát meg kéne szüntetni, ez egyértelmű.Nem tudom, mi alapján kellene szétosztani a pénzt az egyetemek között, de nyilván lehet modelleket készíteni, szerintem megoldható lenne valamiféle paradigma kidolgozása.
És persze hadd döntsön az egyetem, hogy sokat akar gyengén képezni, vagy keveset nívósan, aztán a piac majd beárazza a diplomát, ahogy most is, amíg nem szólnak bele "kívülről".

kisa 2012.12.20. 13:07:18

@Bullshit generátor: NAhát, valami ilyesmire gondoltam én is...

MosoMasa 2012.12.20. 13:10:36

@kisa: "Attól, hogy tudjuk, valami rossz az autóban, még nem tudjuk megjavítani. Viszont szólhatunk a szerelőnek, hogy elsőnek ne a szélvédőt verje szét a kalapáccsal." - ennek semmi köze a kompetenciához. De nagyon máshoz sem. Attól hogy köhögsz, és ezt el tudod mondani az orvosnak, attól te sem orvos nem vagy, sem hozzáértő. A kompetenciád itt addig terjed, hogy tudod, hogy te köhögsz, tehát rólad van szó.

Pipas 2012.12.20. 13:14:19

@kisa: Hát ja. Azért ez elég egyszerű és legalább 10 éve ismeretes problémakör, elvárható lenne, hogy a kormány(ok) elintézzék végre.

MosoMasa 2012.12.20. 13:17:17

@kisa: ""...milyen módon kívánják kivenni a részüket a gazdaság, az ország fellendítésében." márneharagudj, de ezt honnan tudhatná?"

Ez barátom onnan, hogy abból a kevés kötelességből ami ráhárul, legalább a legalapvetőt teljesíti, és erre garanciát vállal: mégpedig, hogy a tudásának és képességeinek megfelelően tanul. Érti?
És erre kell a garancia, hogy ha ezt nem teljesíti, akkor milyen retorziókkal kell szembenéznie. Ezt nevezik felelősségvállalásnak.
De erről vagy hasonlóról szót sem ejtenek, csak követelnek és fenyegetőznek.

A röghözkötést is nehezményezik, de ugye azzal is fenyegetőznek, hogy kimennek dolgozni. Hát hogy van ez? az ország szarban van már egy ideje, oszt akkor az a megoldás hogy elmegyünk a picsába innen? Majd ha lesz jó fizetés akkor visszajövünk és beletesszük a picsánkat a tutiba?
Ha a vilgsajtót olvasod, akkor azt is kellene olvasnod, hogy ez a röghözkötés nem egyedül nálunk probléma, hanem számos európai ország harcol az otthonmaradásért, ki így, ki úgy.

Zabaalint (törölt) 2012.12.20. 13:17:42

@Pipas:
1. Szerintem meg nem mindegy. Ha a hallgatónak vagy a szüleinek kell fizetnie, akkor kisebb eséllyel fog maradni és tárgyakat tologatni, nagyobb eséllyel hagyja hamar abba, így a dékánnak a szórótárgyakat tartó tanárnak is szólnia kell, hogy engedjen át már több embert, mert csökken a hallgatói létszám. Amíg az állam fizeti, addig viszont abban érdekelt az egyetem, hogy mindenki a lehető legtöbb félévet töltse el, és senkit se rúgjanak ki, de buktatni egy-egy tárgyból megéri.

"Az egy teljesen független dolog. Megpróbálhatsz e két tény összevetéséből következtetést levonni arra nézve, hogy mik a kormány szándékai/preferenciái, de engem a kormány nem érdekel. A felsőoktatás érdekel, a kormány nem érdekel. "

De ez összefüggésben van az egész költségvetéssel, hiszen nem mindegy, hogy a kormány a költségvetésből mennyit áldoz felsőoktatásra. Amennyit áldoz, annyi jut, ha többet áldoz, az vagy hitel, vagy más rovására megy.

Oké, feltételezzük azt, hogy tényleg csak annyi pénz van rá, amennyit elgondoltak, és ez fix. Ez esetben viszont nem ésszerű így megfojtani a felsőoktatást, hiszen nyilvánvaló, hogy kevesebb diák jelentkezik, ha fizetni kell, méghozzá teljes vagy 50%-os költségtérítést, ha pedig kevesebb diák jelentkezik, akkor ahol 100 volt évfolyamonként, akkor lesz mondjuk 50, na de a költség nem lesz fele, hanem mondjuk harmaddal lesz kevesebb. Ez azt jelenti, hogy minden egyetem megszoríthat, mindenhol baj lesz, aztán egyes egyetemek tönkremennek, mire végül stabilizálódik a helyzet, és nagyobb egyetemek fogják összeszedni az optimális létszámot. Ennyi erővel egyszerűbb lenne egyből bezáratni egyetemeket, és összevonni a képzéseket, akkor az átmeneti időszakban nem szívja meg mindegyik.

MosoMasa 2012.12.20. 13:19:50

@kisa: Hogyan tudod elérni, hogy ne kapják meg a jövőt?
Úgy barátom, ha nem nő fel dolgokhoz, akkor ugyanabban a pocsolyában fog fetrengeni, mint mi most. Ha ez a jövőképe, akkor rajta, lehet követelni az ingyenes oktatást - a jövő számlájára! Ami jövő az övéké ugye elvileg!

Ezt már eljátszottuk nagyon, de nagyon ... most fizeted vastagon vissza az előző éra faszaságait a 3-60-es kenyértől kezdve az ingyenes egészségügyig!

MosoMasa 2012.12.20. 13:21:29

Ha úgy tetszik saját maga alatt vágja a fát - az ingyenességét előbb vagy utób megfizeti, csak nem biztos, hogy a drágább utatt kellene választani - ezt már mi ismerjük és elmondhatjuk, hogy nem jó út!

MosoMasa 2012.12.20. 13:25:18

@kisa: Egyáltalán nem biztos, hog yadhoc döntés volt - nem tudhatjuk ( ez persze kormányzati hiba, ill. nyilván taktika)
Abban egyet értünk, hogy nem egészen korrekt ez a bevezetés így, viszont azt is be kell látnunk, hogy sok választás nincs, egyelőre valami ilyen út lesz ami járható nekünk, ha nem most, akkor holnap. Nyilván valami ésszerű mértékkel - ezekre van példa bőven európában, csak hozánk kell csiszolni.
sajnos hogy fizetni kelljen, akár valamennyit is, azt nem fogjuk kikerülni. Lehet hogy egy átmeneti időszakra, vagy ... nem tudom, nincs rálátásom.

Pipas 2012.12.20. 13:30:50

@Zabaalint:
"Szerintem meg nem mindegy. Ha a hallgatónak vagy a szüleinek kell fizetnie, akkor kisebb eséllyel fog maradni és tárgyakat tologatni, nagyobb eséllyel hagyja hamar abba, így a dékánnak a szórótárgyakat tartó tanárnak is szólnia kell, hogy engedjen át már több embert,"

Viszont a hallgatótól az egyetem annyi pénzt kér, amennyit annak a diploma megér (piac). Amikor meg az állam fizet, akkor az egyetem annyit kap, amennyit a kormány hajlandó adni. A költségtérítéses képzéseken mindig is több volt az egyetem bevétele mint a fejpénz.

Persze nyilván lennének vesztes és nyertes képzések/szakok/intézmények.

"De ez összefüggésben van az egész költségvetéssel, hiszen nem mindegy, hogy a kormány a költségvetésből mennyit áldoz felsőoktatásra."

Nem túl szoros az összefüggés, mert a nyugdíjon és a focin meg a felsőoktatáson túl van vagy ezer más tétel is. Simán növelhetné a felsőoktatásra adott összeget *és* a nyugdíjat is. Vagy csökkenthetné mindkettőt.

világatlasz 2012.12.20. 13:33:39

@Bullshit generátor: Kisfiamat nem dobták ki, hanem jó eredménnyel, időn belül végzi az egyetemet egy nem könnyű szakon. Viszont látom, hogy mi történik és hogyan. A rosszindulatod meg tartsd meg másnak és máshol, mert itt értelmes emberek (is) kommentelnek.

kisa 2012.12.20. 13:34:29

@MosoMasa: Hát bakker, nem pont ezt mondom én is?

halaloszto 2012.12.20. 13:50:56

Mondok egy nyolcadikat: Nem mindenkit tudnak otthonrol havonta egy minimalberrel ellatni. Es ezert elkezd az egyetem mellett dolgozni. A kreditrendszer meg meg el is hiteti vele, hogy lassabban is el lehet vegezni az egyetemet, igy marad mellette ideje megkeresni a megelhetest.

Es mi tortenik?
1. az egyetem tok merev, es ahol tudja szopatja azt aki nem ot ev alatt akar vegezni.
2. a hallgato hirtelen felno. Felelossegteljes munkat vegez, penzt keres, komolyan veszik, szamitanak ra. Ezzel szemben az egyetemen kis hulyenek kezelik, atneznek rajta. Erdekeit semmibe veszik, cinikusak. Minden olyan, aminek az ellenkezojet tapasztalja egy normalis munkahelyen.

Es egy ido utan elmegy a kedve az egyetemre jarastol. Ha egy pillanatra az ertelmet sem latja...

Vajk

xunilo 2012.12.20. 13:57:33

@kisa: "Ez alapján kár az általános iskolában belétömött tudás is: a legtöbb ember soha, semmire nem használja se az Árpádházi királyok uralkodására, se a mohácsi vészre, se a világ vasérclelőhelyeire, se egyebekre, elég bevezetni a 4 elemit, megtanítani úgy-ahogy írni, olvasni, összeadni, kivonni, a jobbaknak esetleg mehet egy kis szorzás, osztás, osztjónapot, mehet ásóval stadiont építeni.
Szerintem az egyetemi oktatás sokkal többről szól, mint amit írsz. "

Valóban, az egyetemi oktatás többről szól. Elsősorban több pénzről. Igyekszel félreérteni, de ne térjünk el. Pl. egy kommunikáció szakos diploma, amivel azután NEM lehet elhelyezkedni, az én szememben ÉRTÉKTELEN. Sőt! Kifejezetten káros, ha erre pazaroljuk az adófizetők pénzét! Amiről Te írsz, az általános műveltség, én nem venném el senkitől, de pl ez a magyar oktatási rendszer egyik nagy hibája: felesleges információkkal tömik a gyerekek fejét, közben nem tanulják meg azt, amire igazán szükségük lenne.
És még valami: ahogy most állunk, úgy lehet, h elég is volna sokaknak az amit Te írsz. Aki motivált, az megy tovább, aki nem, az elmegy DOLGOZNI.

déjá vu39 2012.12.20. 13:58:37

@Lajosforras:

"hogy nézem,több gond van itt magukkal az egyetemekkel-főiskolákkal,mint a keretszámokkal."

Is-is.
De nem mindegyik egyetemmel. Mindig elfog a röhögés, amikor Kaposvár felé utazva meglátom az "Egyetem" feliratot. Egyik napról a másikra "Mezőgazdasági Főiskolá"-ból Egyetem lett.

Szóval, selejtezni kellene, De nem aszerint, hogy milyen pártállású a rektor, vagy a polgármester,...

kisa 2012.12.20. 13:59:40

@MosoMasa: Szerintem az volt: "köll a lóvé" szinten.
Ha én lennék a kormány, úgy csinálnám, hogy azt mondom, bevezetem a tandíjat. Öt év múlva. Évente növekvő összeggel az úl belépők számára, addig, amíg el nem éri az általam kívánatosnak tartott mértéket (ehhez nyilván kellenek számítások, amelyek már megvannak, mire bejelentem), tehát el tudom azt is mondani, hogy hozzávetőlegesen mennyi lesz az annyi az első, második harmadik satöbbi évben, és mennyi lesz a végén, ami minden évben inflációkövetően nő. Így van ideje az érdekelteknek felkészülni. Felkérem a biztosítókat /bankokat, hogy dolgozzanak ki korrekt tanulmányi megtakarítási szerződéseket, és ösztönzőket dolgozok ki, hogy az embereknek megérje spórolni (ehhez is kellenek szakértők, akik eddigre már elkészítik a terveket.) Addig - de csak addig! - bevezetem a diplomaadót: minden diplomás, aki az elmúlt 50 évben ingyenes diplomát szerzett, a jövedelme x %-át (ezt már kiszámoltatom addigra szintén szakértőkkel) befizeti.
A dolgot nyilván kell finomítani, de mint hangsúlyoztam, nem én vagyok a témafelelős.

Zollye 2012.12.20. 14:00:02

@MosoMasa: Vedd észre, hogy az alapvető probléma nem a tandíj és az autonómia és a többi hasonló dolog... A hazug demagógia amit lenyomnak a torkán mindenkinek az a probléma... És a diákok eddig az egyetlenek akik a síráson kívül mást is csinálnak. Őket még nem lehet megvenni kilóra, nem veszik be a hazug ígéreteket és nem csinálnak úgy mint aki elhiszi.
Akinek ebben az országban az elmúlt két évben a torkán akadt a NER és nem hajolt meg az most munka nélkül görcsöl a mindennapoktól, vagy kiábrándultan meggyőződés nélkül éli a mindennapjait. A bátrabbja pedig már külföldön emeli más országok GDP-jét azzal a munkaerővel tudással, főiskolai vagy egyetemi diplomával ami itthon NEM kellett.

Ezért becsülöm a diákokat. És szorítok nekik, hogy ez a lejáratógépezet ne tudja őket bedarálni.

A hatalom birtokosai a Rómaiak módszerét alkalmazzák nagyon-nagyon sikeresen: "divide et impera" /Oszd meg és uralkodj./
Ellenségeket kreálnak és egymás ellen uszítják az embereket mindeközben az összetartás szükségességéről papolnak vallási/népnemzeti köntösbe bújtatva....
Az utóbbi két évben ellenség volt:
- rendőrök/tűzoltók akiknek van pofájuk nyugdíjba menni (amit egyébként NEM a szocik találtak ki)
- Orvosok/ápolók/ akiknek van pofájuk elmenni az országból
- munkanélküliek akik csaló naplopók egytől-egyig
- rokkantak akik csaló álbetegek levágott lábbal is.
- táppénzen lévők akik táppénzcsalók
- vállalkozók akik adócsalók
- multik akik csak kiviszik a pénzt az országból
- Bankok akik el akarják lehetetleníteni a hiteleseket
- Az osztrákok mert van pofájuk földet bérelni
- a minimálbéren lévők mert tuti zsebbe kapják a fizut
- az EU mert csak akadékoskodnak és nem engedik hogy egy törpediktátor diktáljon nekik.
- Az IMF mert zsigerből gonoszak...
- Az örmények mert van pofájuk tiltakozni egy gyilkos szabadon engedése ellen.
És most a főellenség a diákság amiért nem tetszik nekik hogy hülyét csinálnak belőlük, hogy adósságba kényszerítik őket (vagy a családjukat) és bezárják előttük a felemelkedés vagy haladás lehetőségét is....

Folytassam?

Na ezért szurkolok a diákoknak

drkovax 2012.12.20. 14:08:17

@Kiszámoló: Ezért nem tudomány jelenleg a közgazdaságtan (vagy amit ezen címszóval tanítanak) hanem csak "iskola", mert a megmondó közgazdászok szerint "köcsög dolog" a matematika. Pedig arról van szó, hogy magas szintű matematika nélkül nincs semmilyen tudomány (a predikció képessége alapismérve egy tudománynak, az meg nem lesz meg a közgazdaságtanban valószínűségszámítás és differenciálegyenletek nélkül).

xunilo 2012.12.20. 14:09:36

@Zollye: "Az utóbbi két évben ellenség volt:
- rendőrök/tűzoltók akiknek van pofájuk nyugdíjba menni (amit egyébként NEM a szocik találtak ki)
- munkanélküliek akik csaló naplopók egytől-egyig
- rokkantak akik csaló álbetegek levágott lábbal is.
- táppénzen lévők akik táppénzcsalók
- vállalkozók akik adócsalók
- multik akik csak kiviszik a pénzt az országból
- Bankok akik el akarják lehetetleníteni a hiteleseket..."

Azért ha megnézzük kiderül, h a legtöbben van igazság.
Bankok: igen, el akarnak lehetetleníteni, az utolsó utáni forintomat is lenyúlják. (pl ezért nem tudnak _nagyon_ sokan érdemben fogyasztani, ami miatt meg áll a gazdaság)
Rendőrök: 40 (!!!!!!) évesen nyugdíj? Mellette csinálja ugyanazt, nyugdíj+fizuért? Az átlagember életét meg csak megkeserítik...
Munkanélküliek: hány olyat ismertem, aki csak "elment munkanélkülire" mellette feketén dolgozott
Rokkantak: a fél ország rokkantnyugdíjas (a szocik burkolt támogatásával!)
Vállalkozók: LOL LOL LOL LOL Láttál Te már tisztességes magyar vállalkozót? Mert én még olyanról nem is hallottam, aki MINDENT a törvények szerint csinál!
Multik: (+bankok) Igen, kiviszik a pénzt az országból. Már 15+ éve!

MosoMasa 2012.12.20. 14:10:22

@Zollye: Hát ez elég karcsú ... és még te ágálsz a demagógia ellen! :D

kisa 2012.12.20. 14:12:11

@kisa: Ehhez persze az kell, hogy hiteles legyek a választóim szemében, elhiggyék nekem, hogy tényleg csak öt évig lesz diplomaadó (ez amúgy nem az én ötletem, loptam valahonnan), hogy nem fogom egyik évről a másikra duplájára emelni a tandíjat.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.12.20. 14:12:16

@drkovax: látom sokaknak nehéz megérteni, hogy

- nem a matematika ellen beszélek, hanem az eltúlzott súlya miatt.
- szerintem az egyetemnek az életre és a hátralévő 45 év munkára kellene nevelnie, nem elvont és semmire nem használható elméletekre és felesleges dolgokra, legyen az matematika, vagy bármi más.

Egyébként én sem tartom a közgazdaságot egzakt tudománynak, egyik évben adnak Nobel-díjat egy elméletre, a következőben meg annak a cáfolatára.

Zollye 2012.12.20. 14:14:54

@xunilo: Miért káros egy Kommunikáció szakos dipoma? Az ilyen szakokon végzettek 80%-a fizetős képzésen vesz részt. Államilag támogatott csak a legjobbaknak van/volt. Nézz vissza régebbi felvételi tájékoztatókat ott jól látszanak a számok.
Egy jó kommunikációs szakember pedig aranyat ér és rengeteg lehetőség van előtte, a reklám és médiaszakmától a webfejlesztésen keresztül a lakberendezés, belsőépítészetig válogathatnak. Hangsúlyozom hogy JÓ szakemberről beszélek akik hajlandók tanulni és dolgozni és képezni magukat az elképzelésüknek megfelelő irányba.

Ha nem hajlandók ilyenre akkor csak értéktelen papírt kapnak, de ez minden képzésre érvényes.

Ugyanez érvényes a művelődésszervező és egyéb büfé-biliárd szakokra is amit a sok közalkalmazott töltött fel a végzettséghez kötött illetménytábla miatt.

kisa 2012.12.20. 14:15:26

@xunilo: Ezek mind valós problémák. De ennek nem az a megoldása, hogy kikiáltom őket ellenségnek, hanem leülök, megtárgyalom, kiszűröm, egyeztetek, utána változtatok a jogi környezeten és hasonlók.

MosoMasa 2012.12.20. 14:21:22

@Kiszámoló: Huha! Ilyen butaságot sem sűrűn olvas az ember!
Vélhetőleg egyéni sértődöttségből ered.
Az ilyen gondolkodás alapján tényleg még mindig csak a barlangban laknánk - megtanul az ember vadászni, oszt kész, megvolt az életre nevelés.

drkovax 2012.12.20. 14:23:30

@kisa: Ami akkor még "burzsoá áltudomány" volt még (a kétszeres Kossuth-díjas) Kalmár prof logika jegyzetének előszavában is ... ;-)

drkovax 2012.12.20. 14:25:30

@Kiszámoló: Látom, van aki még mindig nem érti, mitől nem tudomány a közgazdaságtan. És épp az a baj, hogy lerázzátok magatokról a matematikát, mint kutya a vizet, ahelyett, hogy használnátok abban a 45 évben.

Julian Plenti 2012.12.20. 14:36:15

@zolij:
1995: JPTE BTK - kreditrendszer
például

BA2017 2012.12.20. 14:39:19

@Kiszámoló: A közgazdaság tiszta matematika. Hogy lehet a súlya eltúlzott önmagában? Nics benned egy kicsit sok belőled? :)

Zollye 2012.12.20. 14:40:43

@xunilo: A rendőröket az MDF küldte 40 évesen nyugdíjba hogy megszabaduljon az előző érában gyakorlatot szerzett állománytól, és utána ezt a szokást megtartották a többiek oldaltól függetlenül.

Egyébként a problémám nem ezeknek a visszásságoknak a felszámolásával van, hanem az ellenségkép kreálásával. A rendőr nem ellenség attól hogy igénybe vesz egy számára kedvező lehetőséget... A munkanélküli aki fusizik mellette nem ellenség hanem szabálysértő akitől el kell venni a juttatást. A rokkantságot felül kell vizsgálni mert nagyon sok visszaélés volt/van vele, de attól a rokkantak mint csoport nem ellenség.... és folytathatnám a sort.
Csak egy gondolat a rokkantakról. Ha tényleg ilyen sok rokkant munkaképes, miért nem azokat az orvosbizottságokat vonják felelősségre akik korábban megállapították a jogosultságokat??????
A bank sem ellenség hiszen egy jól szabályozott bankrendszer tényleg előreviheti a gazdaságot. A multi sem ellenség, hiszen egy jól szabályozott környezetben hatalmas felvásárlópiac lehet a helyi gazdaságnak... (oké tudom hogy ez egy utópisztikus kép, de nem ez a lényeg)
Az egyetlen igazi ellenség a korrupt politikus de ez a kör valahogy kimaradt eddig :-(

kisa 2012.12.20. 15:14:14

@Zollye: Ha csak a KORRUPT politikus lenne az igazi ellenség!

kisa 2012.12.20. 15:56:47

Na, valami ilyesmire gondoltam a tervezés, konszenzus, megbeszélés, egyeztetés kapcsán:
index.hu/belfold/2012/12/20/tiltakozo_civil_szervezetek_mukodnek_egyutt_az_egyutt_2014-gyel/

kisa 2012.12.20. 15:59:20

@kisa: Persze be kéne vonni a fideszes/szel szimpatizáló szakpolitikusokat is, kivéve Hoffmann Rózsát, mert ő már demonstrálta, hogy hogyan nem lehet/szabad.

kvp 2012.12.20. 19:49:27

"@kvp: Ezzel csak az a gond, hogy nagyjából a szakmák létszámigénye felének megfelelő mennyiségű diplomás végezne..."

Ha 50%-os a lemorzsolodas, akkor ketszer annyi embert kell felvenni. Viszont onnantol se anyagi vesztesege nem lenne az allamnak (aki kiesik fizet), se a diakok nem panaszkodhatnanak (aki tenyleg elvegzi az ingyen meguszta). Ez regen mukodott. Nem tudom miert kell manapsag a kreditekkel jatszani, csak bonyolitja a dolgot es szinte senkinek sem jo.

BA2017 2012.12.20. 21:23:28

@kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva.

kvp 2012.12.21. 04:46:39

"nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva."

Orvosbol, tanarbol keves van, ez becsulheto, mivel allami allasok. Mernokbol is keves van, ha gyartokapacitast akarunk idevonzani. Kozgazdaszbol meg bolcseszbol pedig tul sok, mert nem tudnak a szakmajukban termelo munkat vegezni. Ha elmennek mashova akkor csak veszteseg, ha meg nem a szakmajukban dolgoznak, akkor kar volt tanitani oket. Ez is becsulheto elore.

Egyebkent meg, ha az aktualis torvenyek szerint van tervhivatal, akkor tervgazdasag is lesz:
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100248.KOR&celpara=
tovabba:
www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hatterintezmenyek
es ezen belul a Nemzetgazdasagi Tervezesi Hivatal

Zabaalint (törölt) 2013.01.30. 12:23:35

@Kiszámoló:
A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy az egyetemeket gyengítik, hanem egyszerűen sok pozícióba nem közgazdász diploma, hanem valami 1-2 éves gyorstalpaló kellene. Aki tényleg közgazdász munkát is végez, annak kell a matematika.

Szvsz a közgazdász képzésben inkább a rizsa a sok.
süti beállítások módosítása