Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Szégyenfolt: szegénység

2008.10.11. 11:12 Szegényember felesége

Reckl_Amál vendégposztja. Köszönet érte!
 
A népmese műfaja elég egyértelműen látja és láttatja az anyagi viszonyok miatt szétvált társadalmat.

A sztereotípiák szerint a szegény emberek tisztességes, jóravaló népek, akik hiába dolgoznak, hiába élik becsülettel életüket, végül csak valamilyen csodás esemény vagy lény segítségével, no és persze szintén legendás kiváló képességeikkel és erényeikkel érik el a mesés jutalmat. Bár nélkülöznek, mégis boldogok.

A gazdagok általában dölyfös, nagyképű és ostoba társaság. El vannak kényeztetve, mindenük megvan, és mégsem elég semmi. Általában pórul is járnak.

Ezeket a meséket a parasztok írták, az a réteg, amely még a XX. század első felében is többnyire nagyon szerény, mai szemmel szinte elképzelhetetlen körülmények között élt. Vagyis inkább túlélt. A reformkorig nem is tekintették őket a nemzet részének, ez az arisztokraták és a köznemesek gyűjtőfogalma volt, nemcsak anyagilag voltak tehát depriváltak, hanem társadalmilag is. Ezeknek a meséknek a kiötlése egyfajta igazságtétel volt számukra. Másfajta igazságra úgysem számíthattak, pláne a gazdagokkal szemben.

Aztán megváltozott a világ. Az ún. szocializmusban a nagy különbségek tompultak. (Mindenki szegény volt; de ez majdnem minden országra igaz, amelyik részt vett a háborúban.) De azért maradtak bizonyos különbségek, ha nem is a pénz mennyiségét, hanem a kapcsolatrendszert és lehetőségeket illetően.

Ma Magyarországon viszonylagos jólét van. Mit jelent ez? Aki dolgozik, az megél. Sokan nehezen, sok trükkel, sok lemondással, sok megaláztatással és küzdelemmel, de nem halnak éhen. Csak éppen azokat a dolgokat kell mással helyettesíteniük, amelyek egyfajta luxust jelentenek. A hétköznapi életnek nem feltétele a sok háztartási masinéria, a tv, a moziba járás, az étteremben evés vagy a nyaralás. Ezeket megszoktuk a szocializmus alatt, azt hisszük, járnak. Elhitették velünk, jól kell éreznünk magunkat, mert hát mindenünk megvan. Végül az a rendszer is abba bukott bele, hogy többet költött bizonyos látszatok fenntartására, mint az észszerű gazdálkodásra. Ez történik egyébként ma is, csak ma már van annyi "szabadságunk", hogy nem csak mint a Magyar Köztársaság állampolgára adósodhatunk el, hanem mint magánember is. Mindig megdöbbenek, amikor turmixgépeket 14 havi törlesztéssel árulnakâ026 És sokan meg is veszik, és még úgy is érzik, ők most jólétben élnek.

Ebben a kusza világban a pénz maradt a relatív értékmérő.

Éppen ezért szégyenfolt a szegénység. Mert a nyomor nem általános, de semmi garancia sincs az ellen, hogy az egyes ember egyszercsak belecsúszik. Mert kirúgják. Mert beteg lesz. Vagy csak mert túl sok turmixgépet vett a fizetéséhez képest. Azt is lehet tudni, hogy aki egyszer elmerült ebben a mocsárban, nem nagyon térhet vissza.

A szégyenérzet keltése mögött a félelem búvik meg. Az, aki az általam nagyon utált fordulattal él a "nem sikeres" emberekről, maga is attól fél, jelenlegi viszonylagos jóléte veszélybe kerülhet, sőt el is párologhat. És nem is a szegénységet nehéz megszokni, hanem azt, hogy az ember nem élheti azt az életet, amelyet megszokott. Hogy néznie kell a közértben, melyik tejfölt teszi a kosarába, mert az a 12 Ft/ pohár is számít. Hogy folyton agyalnia kell, hányas izzó legyen a lámpákban. Hogy ahelyett, hogy jövő évi nyaralást tervezgetné az ember, a jövő heti menüt kell összeállítani, lehetőleg egy-kétezer forintból.

A Szegénység blog sikere pont ez. Az emberek szembenézhetnek egyik legnagyobb félelmükkel, sőt kicsit bele is élhetik magukat anélkül, hogy jelenlegi jólétükből föl kéne adni valamit. Kicsit készülhetnek azokra az időkre, ami talán sosem következik be, de kizárva sincsen.

Szegényember feleségét pedig sokan irigységből támadják. Mert ebben a pénzközpontú világban ki mer állni ezzel a dologgal. És bár persze nem névvel, de mégis a személyiségével áll itt előttünk, és jópáran utálják meg hiteltelenné akarják tenni, mert irigylik a bátorságát. Mert ehhez igenis az kell.

114 komment

Címkék: szegénység vendégposzt

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr3708320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madamrekamé 2008.10.11. 15:23:02

A tőke: A tőke pénzt szülő pénz,önmagát értékesítő értékesülő érték.-Anyukám ezt tanulta a kereskedelmi iskolában a tőkéről, azóta is sok hasznát veszi ezen gondolkodik a tej és a kenyér eladása közben.

puffancs 2008.10.11. 15:30:07

trinity, a magyar oktatasi rendszernek pont a felveteliztetes rendszere (pontszamok irasbeli teljesitmeny alapjan) az egyik hibaja.

a masik. lehet, h a lanyodat csak te latod olyan szupernak, de ezt majd az ido eldonti. ha lesz ra kereslet, szinkrontolmacskent barmelyikunknek tobbet fog keresni. fontban is hatszamjegyu osszegeket kaparhat ossze egy evben. ha jo, ha megfelel.

puffancs 2008.10.11. 15:30:59

a szellemi tokere visszaterve, a toke valoban az, ami erteket teremt. a vers nem teremt erteket.
a muveszet nem szellemi toke, hanem muveszet.

puffancs 2008.10.11. 15:32:27

ne szolj hozzam!
szegenyember felesege sosem volt jomodu, ugy beszelt a zara-rol meg a promodrol, mintha legalabbis designer markak lennenek.
ezekrol hallott.

trinity 2008.10.11. 15:33:08

Ne szólj hozzám:
gondolod, hogy mindenkinek van egy jó kis öröksége???
Én sajnos nem a sielést tervezem, hanem azt, hogy a 3 gyerekem közül a nagynak az egyetemi tanulmányait és a család megélhetését finanszírozzam. Tudtuk, hogy járni fog, de nem tudtunk rá anyagilag felkészülni. Nem azért, mert felelőtlenek vagyunk...
Ja, és már említettem a félreértések elkerülése végett: férjemmel mindketten gazdaságidiplomával rendelkezünk meg jó pár nyelvvizsgával, valódi nyelvtudással. Mégis ez van.
Képzeld, még lusták sem vagyunk:)

trinity 2008.10.11. 15:42:58

Puffancs,
a lányomat Oxfordban látták szupernek . Talán az elég objektiv vélemény.

A felvételit rosszul tudod: szóbeli megmérettetés IS van, nem tudom, miért hiszik sokan azt, hogy ez megszünt.
Eltörölték valóban a külön érettségi-felvételit, de szóbeli épp a minket érintő tárgyakból volt-van.

A másik: szerinted a művészet, az irodalom, a zene: felesleges ????? Komolyan így gondolod????
Oké, sz@rban van a gazdaság, de azért könyörgöm, ne forintosítsunk mindent, mert ebből igen durva dolgok sülhetnek ki! Idáig is komoly értékvesztés zajlott/zajlik a társadalomban, kár lenne ezt elmélyíteni.

Hátrányos helyzetű kaviár 2008.10.11. 16:19:27

irredenta vipera 2008.10.11. 15:08:05

Fikázáson kívül valami érdemi hezzáröffenés? Szerintem ugyanis, ha valaki posztot ír egy látogatott blogban, amelyben jól megaszongya a népnek a tutit a feudalizmusról-szocializmusról-kapitalizmusról a szegénységet illetően, akkor igenis figyeljen oda arra, hogy ne vétsen szarvashibát. Az "írni" igének ugyanis egy jelentése van, az, amit jelent, a többire "megalkotni, kitalálni, költeni", ahogy te is észrevetted vannak kifejezései a magyar nyelvnek. És ezek nem szinonímái az "írni" igének.

trinity
Ha valóban olyan tehetséges, jó a lányod, mint említetted, akkor ő legjobb példája arra, hogy egyrészt nagyon jól meg lehet élni bölcsész diplomával is, nemcsak műszakival, másrészt a társadalomnak valóban szüksége van a jó képességű humán beállítottságú emberekre. Sok sikert neki és nektek!
A gond a sok középszert is alulról közelítő "bölcsésszel" és társaikkal van, akik aztán blogokban vagy baráti társaságban nyavalyognak (ál)értelmiségi létükben dagonyázva a szemét-gonosz-világ-nagy-nagy-igazságtalanságain.

Catalina 2008.10.11. 17:08:49

Máshogy látjuk a világot. Nekem egy poszt sem tűnt eddig nyavajgásnak. Szegényember felesége egyszerűen csak leírja a helyzetüket. Szerintem érdekes és tanulságos, hogyan változik meg az ember gondolkodása, mikre figyel oda jobban a mindennapi életben, ha kevesebb a pénze.
Korábban éltek valamilyen szinten, aztán pedig visszaestek. Ez a visszaesés lehet szegénység. Ahogy vesszük - ahogyan ő is írja a blog ismertetőjében.

Hátrányos helyzetű kaviár 2008.10.11. 17:25:03

Catalina
És ez a szép a világban, hogy mindenki másként látja ;)
Nekem személy szerint nem is azzal van gondom, hogy SZF megírja az életszínvonalbeli esésüket egy blogban. Inkább azzal, hogy ezt a blogot a szegénység címszó alatt futtatja, holott véleményem szerint nem igazán járt még a saját települése szegény-cigány során, hogy lássa, mi is az valójában. Szvsz oda se merne menni ;)
A nyavalygást meg az olyan jellegű posztokban vélem felfedezni (és a kommentek alapján nemcsak én), amikor azt taglalja, például, hogyan spórol azzal, hogy csak 3 liter vizet használ el a mindennapi tisztálkodáshoz. Ez azért önmagáért beszél ....

Madamrekamé 2008.10.11. 18:03:15

A szegénység relatív. Az a helyzet hogy ebben az országban él fél és egy millió ember között a harmadik világ szintjén (ezért is csodálkozom azon ,hogy valakinek afrikába kell elmenni résztvenni ilyen segélyprogramokon, lehet hogy elég kiballagni a faluvégre).Nos nekik nincs véleményük vagy legalábbis nem tudják közölni a többséggel semmilyen formában sem.Szerintem ezen kívül van kétmillió amelyik még mindig szegénynek mondható...

DEGEC 2008.10.11. 18:05:11

hmmm.....

én abban látom a fő problémát, hogy ezt a rablást, illetve emberek bepalizását, engedi a törvény....

sajnos ez van..ezt látjuk a tvben, egyszerüen belesulykolják az emberekbe hogy vegyél fel hitelt, és még pénzt is kapsz...

mért nem lehet ezt is betiltani mint a dohányreklámot...káros az egészségre és kész...
ja hogy ez bevétel az államnak????

a másik amerikában is hitelből oldanak meg sok mindent, de ott egy két generáció tönkrement, és senki sem segitett rajtuk, igy mindenkinek van nemi tapasztalata a csaladban, hogy hogy jár aki sok hitelt vesz fel, és megtanultak "ésszel" felvenni...
nálunk boldog boldogtalan kap, ha bemegy az ember egy autokereskedésbe, kinézik ha kpra akar autót venni....

a másik dolog amit utálok, hogy ha valakinek elviszi a bank a házát, akkor segit az állam önkormányzat alapítványok stb...
szvsz el kell engedni az emberek kezét, ha elesik megüti magát, de majd legközelebb figyel..
eddig azért morgolódtam, hogy a pigmenttültengésesek mennyi segélyt kapnak, a tvben meg látom hogy nem is ők kapják hanem az uzsorások, ilyen nagy a jólét az országban, hogy ekkora szociális hálóra van szükségünk????

én lakáson kivül másra, max autóra de min 60% önerő nem is engednék hitelt adni...
és max 100 kilo szem.kölcs.

amugy teccet a post..nem volt rossz...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2008.10.11. 18:14:32

Én magam is reál érdeklődésű, végzettségű vagyok, mégsem jutna eszembe a bölcsészeket fikázni azért...szóval amiért fikázni szokták őket... (volt idő persze, még az egyetemen, amikor a sok "tarisznyarákot" divat volt leszólni, ha már végképp leült a társalgás, és senki nem akart viccet mesélni, de ma már nincs annyi időm, hogy akármelyik beszélgetésem ennyi ideig tartson...)

Kíváncsi vagyok viszont arra, hogy ki hogy látja a reáltudományok alapkutatásait. Részecskegyorsítóban ősrobbanást modellezni, bazinagy prímszámokat keresni (ok, ez kell pl. titkosításhoz), fényévmilliókra lévő csillagrendszereket nézni, elméleteket gyártani, amiket majd csak 200 év múlva tudnak bizonyítani, vagy cáfolni vajh mennyivel tiszteletre méltőbb, mint nyelvészkedni, népdalt gyűjteni, vagy levéltárakban bújva sortüzek felelőseit keresni, szociológiai folyamatokat modellezni, vagy a szocilista realiasta világkép hatását vizsgálni XXI. sz-i mongol népművészetben?

Főleg mikor egyre több igazán elismert reál-kutató fordul humán területek, sőt a vallások, a hit felé inspirációért.

missparker 2008.10.11. 18:17:26

Reckl_Amál posztjai úgy látszik, ma nem jönnek be nekem.

"Mert a nyomor nem általános, de semmi garancia sincs az ellen, hogy az egyes ember egyszercsak belecsúszik."
Dehogynincs garancia. Úgy hívják, tartalékképzés. De mennyivel jobb azzal áltatni magunkat, hogy jaj, úgysem tehetünk ellene semmit. Ez szimpla rinyálás.

"szégyenfolt a szegénység"
Nem hiszem. Bár attól függ, kit tartunk szegénynek: egy hajléktalant, vagy jelen blog gazdáját? A hajléktalan sajnos nem tud a társadalomban megfelelően jelen lenni. Beteg, büdös, koszos. Ehhez képest blogolónk hol is tart? Akkor mit is szégyell? Lehetséges, hogy a lecsúszását szégyelli, mert nagyarcú volt, mikor jól ment a szekér? Tehát a szegénység-e a szégyen, vagy inkább a lecsúszás? Ezek után megállja-e a helyét az a gondolat, hogy "A szégyenérzet keltése mögött a félelem búvik meg. "? Nyilván nem, hiszen a szégyenérzetet pont a "szegények" - az én olvasatomban: rinyálók - keltik.

"Szegényember feleségét pedig sokan irigységből támadják"
Jaj, el ne sírjam magam. Mit is kellene irigyelnem tőle? Az élhetetlenségét, hogy nem ismerte fel a munkanélkülisége első napján, hogy még egy McDonaldsban is fizetnének a munkájáért? Ja, ő értelmiségi, ilyen helyen dolgozni? Inkább rinyablogot ír.

"jópáran utálják meg hiteltelenné akarják tenni, mert irigylik a bátorságát. Mert ehhez igenis az kell."
Nem utálom, és nem akarom hiteltelenné tenni, mert azt megteszi maga. Ahhoz meg tényleg marhanagy bátorság kell, hogy sajnáltassa magát, a fenenagy szegénységében, mikor a Zara-ból öltözik, és nem gond kifizetni a havi netelőfizetést. Még nagyobb bátorság kell ahhoz, hogy dicsekedjen a feketemunkájával és a sikertelen vállalkozásával. - SZVSZ ez inkább szimpla butaság.

Hátrányos helyzetű kaviár 2008.10.11. 18:46:26

DEGEC 2008.10.11. 18:05:11

A dohányipari termékeken is nem kis haszna van az államnak. Csak ez most egy "modernkori" módi, hogy az fúúúj de káros, és kitilccsuk a filmekből, sőt még a tomésdzserit is megvágjuk, ha a macsek épp szivarozik. Érdekes módon a pialós részek az összes filmben benne maradnak (még a cucialista időkben indult Szomszában is :P), mert ugye az alkohol egyáltalán nem káros. :P (És azon is van sápja állambácsinak). Elmúlik ez is, mint a szesztilalom. Az alkohol és a dohány az emberiség velejárója.
Az amerikai hitelkonstrukciókat meg talán ne emlegessük, mert közvetve nekik köszönhetjük a legújabb válságot. Soros papa már akkor megmondta, amikor az amcsi bankok 2%-os kamatot számítottak fel a hitelekre, hogy ez így nagyon nem lesz jó. No de hát ki figyelne arra, aki a Bank of Englandnek is okozott fejfájást? :P

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2008.10.11. 18:14:32
Hát az általad vázolt reáltudományi kutatásoknak nagyjából annyi a gyakorlati azonnali haszna szerintem, mint a társadalomtudósok jövőbeni modelljeinek. (lásd Asimov - Alapítványok ;) )

missparker 2008.10.11. 18:17:26
Részemről maximálisan egyetértek.

DEGEC 2008.10.11. 19:53:25

Hátrányos helyzetű kaviár 2008.10.11. 18:46:26

végül is igaz, aki nem bir mertékletesen inni és dohányozni, azokat az én tbémből gyógyitják, aki meg bebukik egy hitelt az én adómból támogatják..

Hátrányos helyzetű kaviár 2008.10.11. 20:13:59

DEGEC 2008.10.11. 19:53:25

Pontosabban a tb-ből, úgy általában. Mert lehet, te egész életedben mértékletesen élsz, nem iszol, nem dohányzol, nem veszed igénybe a tb-t évtizedekig. De mondjuk 64 éves korodban kapsz egy fasza kis infarktust, mert a felmenőid geneteikailag gyengébben kódoltak ilyen téren, plusz a mindennapi stressz és hasonlók. Tudhatod előre? Nem. És akkor? Majd jön egy ugyancsak én-szemléletű ember egy fórumon, akinek a felmenői átlagban 90 évig éltek, és akkor is balesetben hunytak el, és jól lecsesz, hogy te a stresszes életmódoddal meg a selejtes génállományoddal kifizetteted vele a by-pass műtétedet. Hát szerintem ezért nem nagyon bölcs dolog fennen hangoztatni az "én tb-met" meg az "én adómat".
Nem, nem támogatom az önpusztító életvitelt, de a túlzottan egocentrikust sem. Mindkét esetben a legjobb "gyógymód" szerintem a lakatlan sziget vagy a sivatag kellős közepe. No, ott ki lehet élni az egókat. Már ha az illető túléli a második napot ;).

DEGEC 2008.10.11. 20:42:14

igaz....

de az egyikről én tehetek, mig a másik örökletes..

pl. nekem szimpi volt mikor aszoonták asszem az osztrákoknál, hogy ha valaki extrém sport miatt sérül meg, csak x % fizeti a tb ha baja esik...plusz, hegyi mentés stb...
valahol érthető....

loláb 2008.10.11. 20:57:33

Ezt, hogy a szegények boldogok, de a gazdagoknak mindíg csak többet akarnak, és "nem értékelik az élet apró örömeit" ezt annyira, de annyira utálom... Ez nem más mondatja, mint az írigység.

A másik dolog, pedig nem kell ahhoz szegénynek lenni, hogy az ember megtanulja beosztani, ami van. Sőt, általában azok akik nem máról holnapra élnek, azok tudják értelmesen, nem pazarló módon beosztani a pénzüket. Nézzétek, csak meg, mondjuk az igazi nyomortanyákon élőket, hogy a keresetükből mekkora rész költenek felesleges dolgokra, és nem csak a cigire, meg a piára gondolok, hanem pl. tipikusan olyan dogokra, hogy ha van x forint, ami nem kell holnap, azt nehogy félretegyük, hanem vegyük meg gyorsan a legújabb mobiltelefont (ez igaz, végrehajtással foglalkozó ismerősök mondták, hogy adott egy család, végrehajtás elött többszázezres közüzemi tartozással, és pár hetes plazmatvket meg drága mobilt foglalnak le rendszeresen az ilyenektől)
Meg az ilyen családok veszik fel a p********t-es gyorskölcsönt, hogy lecseréljék a hűtőt egy akciósra, igaz, hogy a hitelezőnek később visszafizetik a nem akciós hűtő árának kétszeresét.

Hátrányos helyzetű kaviár 2008.10.11. 21:09:57

DEGEC 2008.10.11. 20:42:14

Ahhaam .. örökletes, ahogy állítólag az alkoholizmusra való hajlam is, no meg tüdőrákot a Körúton is lehet kapni ;). No jó, nem offolok többet. Értem én, persze, csak látod, ördög ügyvédjeként, mindenre van magyarázat.

loláb 2008.10.11. 21:24:33

DEGEC

A hitel igenis jó dolog, a jelenlegi gazdaság alapja (nézz utánna hogy állt az ország Széchenyi előtt magyarországon, na az lenne most is hitel nélkül) Pl, meg lehetne nézni, hogy hány autót, lakást adnának el, ha az általad leírt szigorú követelményeknek kellene megfelelni. És ha nem adnak el 100ezer autót, csak 30ezret, akkor azzal munkahelyek vállnak feleslegessé, és azokat az embereket az államnak kell eltartania. Ugyanez igaz az építőiparra is.
Nem azzal van a probléma, hogy 0%-os önerővel, meg 120 hónapra lehet autót venni, hanem azzal, hogy sokan nem mérik fel a teherviselő képességüket, és úgy mennek bele ezekbe a hitelekbe. A többség ki tudja fizetni a felvett hitelt, van pár százalék aki nem.
Nem a fegyver öli meg az embert, hanem aki használja.

Mérgezett fülü teszkós szatyor 2008.10.11. 22:00:20

Trinity!

az oroksegnel a beosztas gyakorlatban torteno alkalmazasat ertettem, nem anyagi eszkozokre.
tobb generacios nagycsaladban elek, es viszonyitaskepp 11 ember utan felig van tele kuka hetente.

lattam egyszer egy filmet, ahol kielemeztek emberek szemetet, es egy atlag 4 fos csalad tobb tizezer forintnyi elelmiszert, hasznalati targyat dob ki evente. tanulsagos volt.

magyaroknak alaptulajdonsag, hogy amit ma megvehetsz /foleg hitelre/, ne halaszd holnapra.

es kulonbenis, boldogok a heringek, mert ok oroklik a foldet.
szf-nek; egy kilo kaposztabol es fel kilo husbol 4 napig is ehetnek toltott kaposztat. laktato, finom. susson hozza kenyeret, ugy meg jobb.
komoly listat talalhat a neten egyszeru, olcso etelekbol, amik mar reg a feledes homalyaba merultek, holott nagyon finomak.

DEGEC 2008.10.11. 22:34:52

loláb 2008.10.11. 21:24:33

valamelyes módon egyetértek azzal, hogy a hitel az egyik mozgató rugója lenne a gazdaságnak, csak ehhez, kellenének noormális felfogású állampolgárok...ami nem nagyon van...a hitel értékesítő/db kapja gondolom a fizuját, igy nem motivált felelős döntést hozni.

és a tulzott hitel felvétel a gazdaság motiválása szempontjából csak időleges megoldás, mert azt valakinek vissza is kell fizetni...

egyszer olvastam vagy hallottam vmi statisztikát, hogy nyugaton csak az vezs uj kocsit akinek ki van fizetve a háza, és a fizetése max 20% terheli meg autó törlesztővel, hogy el tudjon járni nyaralni a családdal, hetente étterembe, sielni...stb...ami sokkal fontosabb mint 2 kategóriával magasabb autó törlesztőjét nyögni...


de nem feltétlenül a hitel, szerintem az is motiválná az embereket, ha pl jobban támogatnák a gyereket vállalókat, és nem szoc.pollal, hanem adókedvezménnyel, aminek gazdaságfehérítő hatása is lenne....mert fogyunk mint a szar.
És én most épp nagy dilemmában vagyok, hogy fizessek, e egyálatalán magam és a feleségem után nyugdijat, még 30 évig.....???
egyedül azt sajnálnám ami az önkéntesbe van.....
mert nem látok rá 100%os garit, hogy lesz belőle vmi.....illetve mire lesz elég....

DEGEC 2008.10.11. 22:44:23

Hátrányos helyzetű kaviár 2008.10.11. 21:09:57

ez egy nagyon bonyolult kérdés, és lehet nagyon sokfajta szemszögből nézni....

vmit tenni kell az egészségüggyel az biztos...
viszont (elég sokat tolok be havonta, és eddig igen keveset vettem ki a kalapból) rendkivül felhaboritónak tartom, hogy ugyanabban az eljárásban részesülök, amiben az aki nem fizet, mert szociálisan jár neki, illetve még életében nem fizetett tbt...és ugy gondolja hogy neki állapolgári jogon jár az eü ellátás...esetenként meg jobb ellátást is kap mert tol a dokinak borítékba vmit...amire én nem vagyok hajlandó....inkább elmegyek magán dokihoz és számla ellenében kifizetem, de kapjak érte olyan szolgáltatást amit elvárok. És nem azt hogy 4-5 órát várok...
a multor a fogdokimnál kellett várni 40 percet, (nem az első eset volt) mára uj fogdokim van...
utálom, hogy ug kezelnek, hogy állandóan éreztetik hogy rájuk vagyok utalva, pedig lof@szt, én vagyok a vevő.

trinity 2008.10.11. 22:48:28

Ne szólj hozzám:
bocs, akkor ezt teljesen félreértettem, így más....

DEGEC,
az a baj, hogy a könnyen felvehető hitelekhez ez az ország nem nőtt fel. Sajnos, a többség úgy viselkedik, mint egy kisgyerek, aki beszabadul az édességek közé ....Ezt meg jól kihasználják az említett P..... szerű bankok.Marhára nem érdekli őket, hány család megy csődbe, elvégre papírforma szerint 18 év felett tetteinkért felelős felnőttek vagyunk:)

Kemény Géza 2008.10.11. 23:23:51

Üdv!

úgy láttam, ebben a blogban receptek is szerepelnek...
Nem tudja valaki, hogyan lehet a homár húsát vajpuhára grillezni - nekem valamiért mindig kemény marad.
Cserébe itt egy recept:

Kókuszos királyrák paradicsommal

Hozzávalók:
16 db 16/20-as királyrákfarok
10 dkg kókuszreszelék
olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
3 db hámozott paradicsom
1 csomag újhagyma
1 csokor petrezselyem
40 dkg jázmin rizs
só, bors
bazsalikom

A rizst megfőzzük. Egy forró serpenyőben kevés olívaolajon a rákot pirítani kezdjük, majd alaposan megsózzuk, megszójruk apróra vágott petrezselyemmel. Az újhagymát apróra vágjuk, a serpenyőbe tesszük.

Rászórjuk a kókuszreszeléket és a bazsalikomot, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott hámozott paradicsomot és az apróra vágott fokhagymát. Készre főzzük, majd fött rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat!

MadamRekamé 2008.10.11. 23:36:36

Ez egész egyszerűnek tűnik. Azt hiszem megvan az ebédötlet holnapra. Remélem mind megeszik és nem kell kidobni a felét.

trinity 2008.10.12. 00:42:46

MadamRekamé,
úgy van, túl egyszerű:))) nehogy már 1 snassz fogással akard kiszúrni a szemüket!!! A fél fogukra sem lesz elég...Előételnek egy kis osztriga, aztán én még gondoskodnék egy emberes méretű argentín steakről, de muszáj beiktatni vmi szarvasgombás fogást is.... meg mimimum valami csakis tengerentúlon kapható gyümölcs is kellene...és min. 80%-os belga csokiból torta:))))

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.12. 00:53:43

Abban a tudatban "írtam" az "írni" igét, hogy megalkották, kitalálták stb. A látszat ellenére nem vagyok annyira buta, hogy ne tudnám, a legalsó paraszti réteg a harmincas évekig iskolázatlan volt.

Jó lenne persze könyvet "írni" a témáról, hogy ott minden részletre kiterjedően, lábjegyzetekkel, ajánlott szakirodalommal, csak az egy másik műfaj.

Missparkerrel csak annyiban vitáznék, hogy a tartalékképzés rendkívül nehéz egy bizonyos jövedelemszint alatt. Aki épp csak megél a fizetéséből, az nem tud félretenni.
A blog és a blogger megítélése szubjektív. Én kitartok amellett, hogy kell némi bátorság ehhez, és nem kevés tolerancia. Nem akármit zúdítanak rá egyesek.

DEGEC 2008.10.12. 00:59:17

szerintem mindenki sajat felelőssége, és az épp ész azt diktálja, hogy képezni kéne min. 2 hónapra elegendő tartalékot...mindenkinek annyit ami fedezi a havi kiadásait..

jaaaaaa az enm trendi...és össze kel valahogy spórolni????...
ebben missparkerrel értek egyet...
ez jelenti a felelősség teljes gondolkodást, függetlenül az anyagi helyzettől.
Azt mondják ezért különbözünk az állatoktól.
Lehet az én kutyám,(aki nem tul okos) obbet gondolkozik mint egy két honfitársam akinek szavazati joga van.

trinity 2008.10.12. 02:08:11

Amállal értek egyet: hiába volt kiemelkedően jó jövedelmünk, a 3 gyerek mellett az utóbbi 3-4 évben már képtelenek voltunk tartalékot képezni...
Jó, lehet, ha turkálóból vettem volna a ruhát, meg nem vettem volna pl.könyveket, akkor sikerült volna valamennyit.....De eleget semmiképpen.
De előállhat, hiszitek ,vagy sem olyan helyzet, hogy akár 1 évre is jövedelem nélkül marad a család, ill. kisebb a bevétel jóval, mint a minimális szükséglet.(vezető állásból új munkahelyet találni 22 -es csapdája, mert kevés a hasonló pozició, ha meg alacsonyabb pozíciót vállalsz, ott túlképzettként elutasítanak, vagy választ sem kapsz...) A vállakozás meg óriási lutri: amíg beindul, addig rendesen ki kell böjtölni, de nem tudhatod, hogy fog működni, csak remélheted, hogy jól.
Érdekes ez a kérdéskör, mert évekkel ezelőtt a "túloldalról" valószínű egész másként nyilatkoztam volna. Ma már nem egykönnyen ítélkezem senki felett.......Higgyétek el, utólag könnyű csak okosnak lenni!!!!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.12. 02:38:36

Ma új munkát találni simán eltarthat akár fél évig is. Szeretnék azzal cserélni, akinek olyan sokat fizetnek, hogy a napi megélhetés mellett ennyi időre félre tud tenni annyit, hogy megmarad ugyanazon az életszínvonalon, amelyen akkor élt, amikor még volt munkája.

A hitelről annyit, hogy lassan nem ártana az iskolában megtanítani, mi az és mire való. Láthatóan sokan nem értik. Bár külön én sem tanultam, mégis tudom, fölöslegesen nem szabad adósságba vernie magát az embernek. Viszont hitel nélkül a cégek nem tudnának működni, de az egy egészen más dolog. Még, ha láthatóan makrogazdasági szinten sem mindenki érti a takaró - nyújtózkodás féle egyenes arányosságot.

Haloperidol 2008.10.12. 09:00:49

@trinity

Ha a lányod VALÓBAN jó, akkor nincsen semmi gond, mert bölcsész diplomával is fog munkát találni, csak arra kell figyelnie, h már az egyetem alatt kezdjen ki-ki tekinteni, mert az egyetemen tényleg CSAK a besavanyodott vén sz*rok vannak, akik azt sem tudják, mi a powerpoint. A húgom (bölcsészként) egy kisebb fordító-és tolmácscéget vezet, alig-alig tud olyan bölcsészt felvenni, aki felhasználói szinten ért a számítógéphez. Ez komoly problémát okoz neki!! A múltkor hallottam, hogy valami jelölt felhívta, h probléma van, és a telefonban kellett a (25 éves, bölcsészdiplomás) csajnak elmagyarázni a "mentés másként" funkciót!!! LOL.

Haloperidol 2008.10.12. 09:14:51

trinity 2008.10.11. 22:48:28
Ezt meg jól kihasználják az említett P..... szerű bankok.Marhára nem érdekli őket, hány család megy csődbe, elvégre papírforma szerint 18 év felett tetteinkért felelős felnőttek vagyunk:)

Szerintem ebben egyébként nagyon nagy szerepe van a médiának is. Mindenki azt látja a tvben, hogy a celebeknek plazmatvjük van, mercivel járnak, és nem a balatonon nyaralnak. Ja, és mellé még azt is látja a reklámból, hogy csak felveszem a hitelt és már viszem is. Erre egyébként jellegzetes példa ez, amit egyébként poénos körlevélként én is megkaptam :

homar.blog.hu/2008/09/23/936_honapos_reszletre_vehetett_volna_mercit_a_nyomorult

Ebben egy láthatótal nem diplomás ember:-) kézzel ír levelet a Mercedes márkakereskedőnek, hogy havi 30000-es részletre (a havi 80000-es keresetéből) szeretne egy S osztályú mercit. Először nekem is LOL, de utána kicsit elgondolkoztam a dolgon...

loláb 2008.10.12. 09:40:12

Ez a levél szerintem "gerilla-marketing".

Haloperidol 2008.10.12. 09:43:54

A levél állítólaga valós, a homártól vki felhívta a Pappas autókert és azt mondták, h kénytelenek az ISO miatt MINDEN levélre válaszolni...

bölcsésztanár 2008.10.12. 09:53:34

LIon_heart:

Ott a pont: 18 év felett a tetteinkért felelős felnőttek vagyunk. Aki tényleg annyira hülye, mint mercis kolléga, szívja már meg...
Nem kívánom én, hogy mindenki ússzon az adósságban, de aki tényleg annyira befolyásolható, hogy mindent odadob egy státusszimbólumért, talán elgondolkodik a végrehajtó megjelenésekor.
Bakker, és az ilyeneknek ugyanolyan szavazati joguk van, mint annak, aki használja is az agyát. (Jó, ezt már sokan elmondták sok helyen.)

Haloperidol 2008.10.12. 09:57:39

@ bölcsésztanár:

Látom, IGAZI demokrata vagy...

Mit gondolsz, vagyoni vagy iskolázottsági cenzus legyen?
:-)

Szerintem mindkettő!!!
:D

missparker 2008.10.12. 10:07:56

Hihetetlen vélemények vannak: azért, mert valaki eladósodik, felelősek a bankok, mert miért kínálják a hiteleket, felelős a média, mert plazmatévét reklámoz, és felelős az oktatás, mert nem tanítják, mi a hitel. Az ember, aki felveszi a hitelt, ő még véletlenül sem felelős, ugye?

Reckl_Amál: munkát találni fél évig is eltarthat. Akár. Viszont ha bajban vagyok besétálok az első munkaügyi központba, és elvállalok bármit, amiért fizetnek és törvényes. Bloggerünk inkább a feketemunkát választotta: ugyanúgy keveset fizet, de legalább törvénytelen. Gratula.

Tartalékképzés: hát bizony, azért is áldozatot kell hozni. Mondjuk igenis turkálóból vásárolni, ha másképp nem megy. Nem a világ vége, ha a gyerek nem harmincezres kabátban rohangál a homokozóban.

Végre felmerült, hogy 18 év felett felelősek vagyunk magunkért, a tetteinkért. Ha hitelt vettünk fel plazmatévére, azért is. És igen, nem kevés családnak be kell csődölni ahhoz, hogy meglássa a nép, ez is megtörténhet. Majd megtanulják, kérdés hogy a saját, vagy inkább mások kárán.

Szóval ha most nekem kellene némi segítséget adnom bloggerünknek, akkor nekiállnék vele normális állást keresni, helyretenni a pénzügyeit. Van egy ilyen műsor - talán a Spektrumon - amikor egy pénzügyi tanácsadó rángatja ki a családokat a többezer dolláros adósságokból pl.
Reckl_Amál ezzel szemben segít neki rinyálni. Újabb gratula.

MadamRekamé 2008.10.12. 10:11:37

Na itt egy saját példa okulásként: Anyósom aki 50 éves egyedülálló, foglalkozása szerint takarítónő. Nemrég be kellett vonulnia epekőműtétre, ez után van 6hónap táppénz. Nos az anyósom feküdt otthon az ágyikójában és unatkozott és egy idő múlva elkezdett hívogatni ezeket a tv műsorokat ahol jósolnak. Az anyósom egy cukorfalat tényleg, de kijött a 30ezres telefonszámla amit nekem kellett kifüzetni, mert az ő minimálbéréből nem lehetett. De nézzük a pozitív oldalát a jövőbe látunk, pl tudom hogy a jövő hónapba is lesz egy 30ezres telefonszámla...,de aztán már lejött róla.

Haloperidol 2008.10.12. 10:26:21

Bazz Rekamé, MEKKORA epeköve volt az anyósodnak? Ma már 3-4 hét egy komolyabb epeműtét után a lábadozás MAX! (persze laparoszkópiával...)

Haloperidol 2008.10.12. 10:29:53

@ rekamé

Ja a felelősségről:

Elméletileg IGEN, mindenki felelős 18 év felett minden tettéért. Egyébként anyósoddal kapcsolatban: itt sem ő vitte el a felelősséget, hiszen te fizetted ki a számláját! Ha ő vitte el volna, akkor vagy kikapcsolják a telót, vagy ment volna a providenthez, mert látta a tvben, nem? Tudod, hirtelen bejött egy számla:-) Benne van a reklámban is!!!

Remélem, la. visszakéred a pénzt a FELELŐSSÉG jegyében:D

missparker 2008.10.12. 10:42:21

MadamRekamé: elsőkörben erre való a tartalék. Ha "beesik" egy hirtelen költség, legyen mihez nyúlni. Másodszor: én gond nélkül hagytam volna, hogy kikapcsolják a telefonját. Nem halt volna bele. Majd összespórolta volna szépen a tartozást, és kifizette volna. De ha más kifizeti helyette, mi akadályozza meg, hogy legközelebb ne tegye ugyanezt?

Ezt utálom a legjobban: itt senkit nem hagynak annyira sz@rban, hogy tanuljon belőle. Legvégső esetben majd az állam segít, szegény eladósodottakon valamilyen gyorskölcsönnel. Én spec. az állam helyében átvállalnám az adósságot, amit közmunkában lehetne ledolgozni.

DEGEC 2008.10.12. 10:48:43

trinity 2008.10.12. 02:08:11

padig ez jelenti a felelősségteljes gondolkozást.
nem hiszem el, hogy akinek gyereke van képes az utolsó forintját is elkölteni hónap végén...
és ha mondjuk épp munka nélküli vagy akkor épp lehet hogy nem ugyanazt az életszinvonalat kell élni (ha nincs megefelelő mennyiségű megtakarításod) mint mikor dolgozol....szerintem...

de pl: aki nem tud ennyi tartalékot képezni, az hogy gyűjt pént mondjuk a 5 év milva esedéke sablakcserélre, ha elromlik az autóban a váltó, vagy uj hűtőt kell venni, vagy akármilyen előre nem látható nagyobb anyagi kiadása van?????

gondololm hivja a providentet...
én meg eddig azon gondolkoztam, hogy ki a fene veheti igénybe a szolgáltatásukat...
de most már tudom...


azt nekem ne mondja senki, hogy azért nem vezsik fel valahova, mert tulképzett, akkor ne mondja meg...
de ha engem kirugnának, másnap bármilyen munkát elvállalnék, pl. meki, mindig van felvétel...
aztán időközben lehet keresgélni, meg interjukra járni...és a végzettségnek megfelelőt keresni...

nem akarásnak nyögés a vége...

MadamRekamé 2008.10.12. 10:49:08

Nem volt laparoszkópia vágták. Ő azt mondja vonjam le a füzetéséből 15ezrenként, de ez lehetetlen mivel minimálbérre van bejelentve és annyit is kap, ha levonnám nem jönne ki hónap végéig. Úgy döntöttem benyelem, ez volt az első és utolsó botlása, különben ő tényleg képes zsíroskenyéren végigcsinálni egy hónapot.

DEGEC 2008.10.12. 10:49:57

"Ezt utálom a legjobban: itt senkit nem hagynak annyira sz@rban, hogy tanuljon belőle. Legvégső esetben majd az állam segít, szegény eladósodottakon valamilyen gyorskölcsönnel. Én spec. az állam helyében átvállalnám az adósságot, amit közmunkában lehetne ledolgozni."


épp erról ugattam én is, akkor a szociális háló hogy nem tudnakl belőle kiesni...

missparker 2008.10.12. 10:55:02

@Rekamé:
"Úgy döntöttem benyelem, ez volt az első és utolsó botlása, különben ő tényleg képes zsíroskenyéren végigcsinálni egy hónapot."

Hát hajrá. Aztán a következő "botlása" még többe kerül majd, és azt is be fogod nyelni.

MadamRekamé 2008.10.12. 10:58:42

Jó igazatok van lágyszívű vagyok, majd jól megbánom.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.12. 11:00:25

DEGEC
"nem hiszem el, hogy akinek gyereke van képes az utolsó forintját is elkölteni hónap végén..."

biztos, hogy azt az utolsó forintot amúgy magára költi?
a gyerek csodálatos dolog, de milyen üzemmódban NEM viszi a pénzt, akár az utolsó forintot, az éhes-meztelen állapotán kívül??
(bocs a durvaságért...)

DEGEC 2008.10.12. 11:24:21

nos ugy gondolom, hogy aki csak ilyen anyagi feltételeket tud teremteni, annak nem kell gyereket vállalni, FELELŐS GONDOLKOZÁS. tudod ami megkülönböztet minket az állatoktó...
ja de akkor nem adnak szocpolt.........

vazz, 30 éves elmultam, és csak most mertem gyereket vállalni, mert nem vagyok sikeres és csak most sikerült megfelelő körülményeket létrehozni...

azta kurva de fel lehet ilyennel bosszantani...

Hátrányos helyzetű kaviár 2008.10.12. 11:29:22

Reckl_Amál · recklamal.blog.hu 2008.10.12. 00:53:43

Nem lábjegyzetes kisdoktoriról van szó, hanem a magyar nyelv kifejezéseinek szövegkörnyezetben történő helyes használatáról. Főleg, ha tárgyi tévedés lehetőségét kockáztatja az ember. Ennyi.

Egyébként hitelt (áruhitelt) én egyszer vettem igénybe, és q***a gyorsan fizettem vissza (félidőben), mert sz@r érzés tartozni.

MadamRekamé 2008.10.12. 11:34:39

Jó akkor vizsgáljuk meg a szomszédaim is.Van két kisgyerekük a gyes elött az anyuka dolgozott mint biorobot egy gyárba. Az apukának mindig volt jól fizető állása (én egy ilyen egyenlőre virágzó ipari körzetbe élek). Elválltak az apuka elköltözött és olyan munkahelyet keresett ami nincs bejelentve, a folytatáson lehet gondolkozni..

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.12. 11:36:39

DEGEC,

megteremted a körülményeket, megszületik a gyerek. Boldogok vagytok, megadsz neki mindent.

Nyolc év múlva ne adj'isten, mondom, ne adj'isten, beüt valami betegség, baleset, földrengés, világválság, isten haragja, és marad a zsíroskenyér, jobb napokon csipet paprikával.
A gyereket felrakod a polcra addig, amíg megint megfelelőek lesznek a körülmények...???

Igen, sokan vannak, akik maguknak köszönhetik.
De akkor sem mindenki.

Hátrányos helyzetű kaviár 2008.10.12. 11:45:18

Hát addig a nyolc évig, amíg fut a szekér, minden hónapban letétben helyezel egy bizonyos összeget, ha nagyon fut a szekér akkor a gyermeked nevére is, amit a nagykorúsága után használhat.

DEGEC 2008.10.12. 11:49:06

igaz is lehetne amit irsz akkor, ha azt a vésztartalékot feléltem volna, illetve a emlitett 8 év alaatt 1 ft ot sem tettem volna félre, akkor igen helytálló lenne a feltevésed, persze csak akkor ha nem lenne biztosításom.

A biztosítás az előre nem látható, de véletlenszerűen bekövetkezhető események anyagi követelményei (kárai) elleni védelem.

forrás:wikipedia

Tehát nyugalmat és biztonságot ad, mert ha bekövetkezik a kár, a kiesett
javak a biztosítás kapcsán pótolhatók, a gazdálkodás folytatható marad.

missparker 2008.10.12. 11:53:04

@Rekamé, a szomszédaidra: csak én látom úgy, hogy anyu felelőtlen volt, amikor a két gyerek mellett gyesen nem tanult valami piacképest szakmát? Akkor is felelőtlen volt, amikor azt gondolta, hogy apu majd eltartja őt is, a porontyait is élete végéig. Ő is csak egy a sok közül, aki nem tett magáért soha semmit, mindig arra várt, hogy majd valaki eltartja. Hát, nem. Mellesleg apu viselkedése ebből a szempontból indifferens, anyunak pont ennyi bevétele lenne apuból akkor is, ha elüti a villamos, nem pedig lelép. Most kicseszett magával és két gyerekkel, és ezért persze apu a felelős. Számomra meg mindig kiderül, hogy az összes szerencsétlen sorsú magának köszönheti a sorsát.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.12. 11:55:45

Igazad van, helyesbítek, mindez azutánra értendő, hogy a tartalékokat már felélted. Meg egyéb rosszabbnál rosszabb forgatókönyvek, de hagyjuk. Vasárnap van, süt a nap, písz, láv, andersztending. :-D

Olvasta valaki Fehér Klárátől a Bezzeg az én időmben-t? Annak a végén van, hogy a lány azt kívánja, legyen majd egyszer neki is gyereke, akinek elmesélheti, amit maga átélt, és a gyerek nézzan majd rá nagy bamba, unott szemekkel, és ne értse meg...
:-D

DEGEC 2008.10.12. 11:59:18

missparker 2008.10.12. 11:53:04

ez azért egy kicsit demagóg gondolat szerintem...

ha valaki boldog házasságban él, nem azon gondolkozik, hogy hogy mi lesz ha a férje lelép vami fiatal ribivel..
nyilván az információk 100% ismerete hiányában nem lehet ítéletet hozni, de sajnos az ilyenek előfordulhatnak...

sokat gondolkoztam pl a házasság előtti szerződésen...
jó vagy rossz...mert el is ronthat egy kapcsolatot, meg meg is védhet...
az a szerencse ha két egyformán gondolkozó és értékeket képviselő ember házasodik össze mert akkor nincs gond..
amugy nem értem gyeresen miért kell tanulni...
nem munkálya nincs a hölgynem hanem férje..

DEGEC 2008.10.12. 12:01:36

Céadaoin · iterum.blog.hu 2008.10.12. 11:55:45

és mingyárt forma1...ezt kifelejtettted...
ok 1 szó mint 100, ha valaki felélte az összes tartalékát, és mindent, és még mindig nem tudta rendezni az életét akkor a gyenge elhullik, az erős talpon marad...

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.12. 12:05:18

Eeegen... csak akinek a "nyakán ott csüng" egy-kettő-három gyerek, az a Nagy Versenyben lassabban fut, mint akinek nem, és lemarad, aztán elhullik... :-(
Na megyek beszedem az antibigyót meg a lázcsillit, és fekszem vissza, hogy hétfőre jó erős legyek, ne kelljen táppénzre eljönnöm, mert a főnököm esetleg elhúzná a száját, a helyemre meg ugye száz másik...

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.10.12. 12:08:14

Degec

Gyesen azért kell tanulni, mert kisgyerekesként hátránnyal indul majd a munkaerőpiacon. Hacsak nem szerez egy igazán piacképes végzettséget. Azért jó még gyesen tanulni, mert a főiskolákon pl.nem kell fizetni, ha gyesen van a tanuló.

Az említett hölgyemény gyári munkás, ami valszeg nem fizet túl jól, jó eséllyel az időbeosztása is két-három műszakos, ami gyerek mellett nem jó. Ha régen nem volt alkalma tanulni, hogy jobb munkája legyen, most bepótolhatta volna. De minek, apu eltartotta.

"ha valaki boldog házasságban él, nem azon gondolkozik, hogy hogy mi lesz ha a férje lelép vami fiatal ribivel.."
Erre mondják, hogy a szerelem öl, butít és nyomorba dönt. Mert ne azon gondolkodjon, hogy lelép a pasi, hanem azon, hogy pl. baleset éri, illetve azon a szitun gondolkodjon hogyan oldaná meg egyedül. Mert meg KELL oldani, nincs mese.

MadamRekamé 2008.10.12. 12:15:27

Itt a gyári munkás teljesen piacképes nők ezrei élnek meg ilyesmiből, nem tudom mennyivel lenne piacképesebb ha a munkaügyi központ átképezné virágkötővé, vagy irodavezetővé.

bölcsésztanár 2008.10.12. 12:16:30

Céadaoin:

Ilyen gondolkodással én nem tudnék élni. Szerintem te se ezt műveled.
Mi az, hogy mondjuk nyolc év múlva beüt valami? Te még sose gondolkodtál el azon, hogy a következő PERCBEN is meghalhatsz akár te, akár az, akit szeretsz, fejedre szakad a ház, kigyullad, stb.? Már bocs a durvaságért, de úgy nem lehet élni, hogy mi van, ha beüt valami krach? Akármikor beüthet, ma is, holnap is.
Szerintem abban kell bízni, hogy nem így lesz, és persze, tartalékképzés, de ugye te se gondolod komolyan, hogy bármire előre fel lehet készülni. Nyilván az ember bebiztosítja magát, de abba azért bele kéne őrülni, ha eleve 8-10-20 évre kéne valahogy berendezkedni. Én pl. félreteszek, amennyit tudok, de ha belegebedek se vagyok képes többet, azt ennyi. Ha lesz valami, arra AKKOR lesz megoldás.
Vagy legalábbis én így gondolkodom.

Haloperidol 2008.10.12. 12:19:54

A felelősség témához:

Egyébként én a kedetektől olvasom zt a blogot. Éppen ezért tetszik nekem, mert SZF sztem jó példája annak, hogy van akinek beüt a krach, de nem megy színesfémet lopni, hanem FELELŐSSÉGGEL rájön, hogy most már a prágai sonka helyett bizony csak tecsós virsli lesz az asztalon. Mert azelőtt, amíg volt meló meg pénz, nem volt gond, de amikor vége a szép időknek, akkor tud változtatni!!! És nem vesz fel kölcsönt a házra, kocsira, hogy felélje, meg plazmatvt vegyen, hanem ami van azt beosztja.
Volt egynéhány komment, hogy bazz, röhelyes zoknit stoppolni, amikor 150Ft egy zokni. Én azt ondom, hogy akinek NINCSEN MEG A MENTALITÁSA ahhoz, hogy zoknit stoppoljon (vagy megtanuljon, ha nem tud) annak annyi, mert a máshol sem tud szorítani, ha kell. Mert nem a 150Ft számít, hanem ami az agyban van.
Szóval gratula SZF-nek, csak így tovább. Sztem ki fog ő kerülni, és át fogják ezt vészelni SZE-vel...

Haloperidol 2008.10.12. 12:20:47

Bocsi, természetesen a röhejes az pontosjé...

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.12. 12:21:19

Bölcsésztanár, nem, nem így élek, több lábon állok és van is valamicske tartalékom. De ez az egész nem innen indult ki, hanem onnan, megint (és sarkítva) hogy akinek nincs, az megérdemli. Ezzel szálltam vitába, éppen úgy, hogy megpróbáltam elmondani, hogy az élet k.vára kiszámíthatatlan, valóban nem lehet mindenre felkészülni, szóval ugyanazt mondtuk :-)

DEGEC 2008.10.12. 12:29:13

missparker 2008.10.12. 12:08:14

az ilyen esetekre találták fel az életbiztosítást..
azért lehet olyan cégeket is találni, ahol segítik a családosokat...pl. saját bölcsi, ovi, kismamák visszamehetnek a gyes vége felé 4 órára is dolgozni, esetleg otthon..stb..szal csak szét kell nézni a piacon.
Abban egyetértünk, hogy ma nagy a verseny a piacon, de nem hinném hogy egészséges mig a kismama otthon van elvégezzen egy fősulit vagy egyetemet, mert ha azt az egyetemet el tudja végezni a gyerek mellett, az csak egy darab papir..
és szerintme van épp elég feladat a gyerek körül...
persze a kényszer nagyúr..

valaki 2008.10.12. 12:30:24

trinity,
oxfordban hol? a high streeten a primarkban?
egyebkent ha van ilyen valos jovoje a lanyodnak, akkor minden elismeresem.
bar ahhoz, hogy szinkrontolmacs legyel, eleve ketnyelvunek kell szuletned, akarcsak a diplomataknal - annak kell szuletned. almodozni azert lehet, persze.
angolul nagyon jol is beszelni. csak ha igy van, miert kell itt magyaraznod a bizonyitvanyod?

a muveszet meg nem szellemi toke, bar a muveszek probaljak penzze tenni muveszetuket, szoval ha ilyen ertelemben beszelunk muveszetrol, akkor nyilvan az.
meg ady is penzesitette muveszetet.

DEGEC 2008.10.12. 12:36:38

Céadaoin · iterum.blog.hu 2008.10.12. 12:21:19

én még mindig azt mondom, hogy akinek nincs 1-2 havi tartaléka az megérdemli...
de nem is tudom igy hogy lehet élni..
én pl sokkal jobban érzem magam, hogy tudnék mit rakni az asztalra ha gond lenne, bár szerintem kérhetnék segitséget a szüleimtől is, bár ez lenne a legutolsó.
De igy nem érzem magam kiszolgáltatottnak a munkahelyemen se.... ha velami nem teccik, bármikor mond6om, hogy nyaljanak sót....és nem hagyom magam kizsákmányolni....

nem fontos mindenben mindenkinek mindig egyet érteni...

DEGEC 2008.10.12. 12:38:38

a sonka az nem pármai?

"prágai"????????

MadamRekamé 2008.10.12. 12:40:46

Létezik prágai sonka és pármai is.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.10.12. 12:42:34

Degec,

Életbiztosítás, na ne röhögtess. A biztosító olyan kezelési költségeket számít fel, hogy folyton körberöhögöm, akik ezzel jönnek. Egy tíz év alatt végigfizetett biztosításnál egy vagyonra jön ki a kezelési költség, ami általában nagyobb összeg, mint a várható hozam. Általában ezen a ponton adja fel az ügynök, aki megpróbál rábeszélni. Sokkal jobb megtakarítási formák léteznek, még akkor is, ha nyakunkon a világválság.

Részmunkaidő: én még nem nagyon láttam olyat, hogy sikerült volna valakinek ebből jól kijönni. A részmunkában megkeresett pénzt pl. egy-az-egyben elviszi a bölcsöde költsége.

Bölcsésztanár: pedig az előregondolkodás egy hasznos dolog. És nem, nem lehet beleőrülni, egyszerűen el kell fogadni, hogy muszáj megtervezned az életed, pl. anyagi szempontból. Ha nem, akkor meg lehet szegénységblogot írni :)

DEGEC 2008.10.12. 12:52:17

missparker 2008.10.12. 12:42:34

kevered a dolgokat...én olyan életbiztosításra gondoltam..ahol fzetsz havi x ezer forintot, és ha beadod a kanalat akkor a párod kap x millát..
asszem havi 1500 egy milla, 3000 két milla stb..
de nem vagyok benne biztos..
nem megtakarítási unit linked biztosításra gondoltam...
és ezt lehet kötni a házra is (az emlitett földrengés ellen) stb...

DEGEC 2008.10.12. 12:53:17

MadamRekamé 2008.10.12. 12:40:46

sorry, nem tudtam....de majd megguglizom..:-(

Haloperidol 2008.10.12. 13:08:54

DEGEC 2008.10.12. 12:38:38
a sonka az nem pármai?

"prágai"????????

Lehet pármai is, de én PRÁGAIT szoktam venni, ami nem a legolcsóbb fajta, de mezei spárban is kapható... A prágai sonka egy következő lépés, majd, ha beüt a tőzsde... LOL:))
Nem mostanában lesz:)

MadamRekamé 2008.10.12. 13:26:03

Na jó akkor képezzük a következő falansztert: Minden szegénység önhibából adódik.Ergo szüntessük meg a szociális rendszet. Ne legyen se tb se nyugdíj, ne legyen rokkantsági nyugdíj etc. etc.

missparker 2008.10.12. 13:26:14

Degec: ennek a fajta életbiztosításnak van a legkevesebb haszna: tulajdonképpen havonta fogadsz arra, hogy nem halsz meg. Ha elveszted a fogadást, abból semmi haszna sincs senkinek :) A páromat pl. nem vigasztalná néhány millió forint helyettem, és viszont. Én is jobban örülök neki, mint néhány milliónak. És mindketten tudatában vagyunk annak, hogy egyedül is tudnánk ugyanígy létezni (mármint anyagilag).

Visszatérve picit a felkészülésekre, pénzügyi stabilitásra:

Én a mai napig nem értem, hogy bloggerünk miért csinálja azt, amit. Lett volna alternatíva mindig:

- Pl. hónapokig csak blogolgatott, a vállalkozás meg haldoklott. Miért nem a vállalkozás szekerét tolta? Egy kis online marketing (ha már net van), egy jó honlap?

- Elvállalt egy feketemunkát, amiből alig jön pénz, de még kockáztat is egy hatalmas Apeh-bírságot. Akkor lesz igazán bajban, mikor megbüntetik ezért. Illetve akkor, amikor ez hiányozni fog a szolgálati idejének megállapításából a nyugdíja előtt. Ezzel most előkészíti az újabb válságát, ami 30-35 év múlva fog jelentkezni. Ehelyett ugyanennyiért vállalhatott volna bejelentett melót. Legalább az Apeh és a nyugdíja miatt nem kellene félnie.

- Értelmiségi(nek mondja magát), diplomás, talán beszél egy nyelvet. Fordítóirodához ajánlkozott-e már bedolgozóként?

Ehelyett olvasunk itt 3 liter vízben való fürdésről, meg vadgesztenye-gyűjtésről, zoknistoppolásról. Ettől hiteltelen az egész.

missparker 2008.10.12. 13:30:05

@Rekamé: tök jó ötlet. Tényleg. A szociális háló 90%-át meg kellene szüntetni. A maradék 10%-át meg munkaalapú és ténylegesen rászorultsági segítségre helyezni. (Az nem rászorult, aki papíron nem tud elég keresetet kimutatni. Az sem, aki 100 m2-es házban fagyoskodik egyedül.)

A nyugdíját rakja össze mindenki magának, úgy, ahogy jónak látja, erre tényleg kár fenntartani bármekkora állami apparátust. Az eü már nehezebb kérdés, ott kell az újraelosztás az eszközpark drágasága miatt.

MadamRekamé 2008.10.12. 13:33:46

Mi a tényleges rászorultság?

missparker 2008.10.12. 13:37:14

Egyedi eset mind. Pl. én nem hagynék hajléktalant az utcán. Mindegyiknek találnék valami közmunkát, mert lenne mit csinálni szerte az országban. Ők _kezdetben_ rászorulnak néhány rend rendes ruhára, amiben dolgozni járhatnak, fedélre a fejük fölé. Ez olyan "hitel" lenne, amiért nem fizetni kell, hanem dolgozni. De mit tegyünk a féllábú koldussal, aki valószínűleg nem tud dolgozni? Ő a rászorult.

Haloperidol 2008.10.12. 15:12:05

missparker 2008.10.12. 13:26:14

Asszem írtam már, hogy sztem a takarékosság, a spórolás nagy részt tényleg nem a zoknistoppoláson és a vadgeszetnyén múlik. SZF és sok sorstársa most egy olyan időszakot él, amikor nagyon össze kell(ene) húzni a nadrágszíjat.
Van aki képes erre. Az figyel arra, hogy ne zuhanyozzon órákig, ne hagyja standby-ban a TVt, ne dobja ki azt, ami még jó valmire. Igen, ez ott kezdődik, hogy megstoppolom a zoknit, és nem dobom ki, ha lyukas.
Van, aki nem képes erre. Az elmegy a bankhoz, hitelt vesz fel, és nagyjából úgy folytatja az életét, mintha még mindig havi 500e nettót hozna össze. Aztán, ha nem jön össze az új meló, akkor a következő az lesz, hogy a házat árverezik...

trinity 2008.10.12. 18:08:38

Missparker,
az én gyerekeim már nem a homokozóban rohangálnának a turis cuccokban, mert 20-16 és 12 évesek....Így kicsit más a helyzet.

LION_heart
igazad van, erről írtam, hogy a bölcsész szakokon is fel LEHET venni nem épp bölcsész tárgyakat is mellesleg, mindjárt versenyképesebb lesz a munkavállaló. Igazad van a számítógép ismerete, felhasználói képesség szinten valóban
nélkülözhetetlen.

Valaki,
a lányom egy nyári 1 hónapos OISE kurzuson volt Oxfordban az egyetemi szünetben, vizsgáztak a végén.( nem mi fizettük, csak a rep. jegyet) Tolmácsképzés pedig a master fokozat megszerzése után lehetséges....

DEGEC

40 év felettiek vagyunk,mindketten gazgasági diplomával. Nekem 2 nyelvből középfokúm, a páromnak 2 felsőfokúja van tudás+ papír is együtt.Szóval nekem ne dobálózz azzal, hogy mire vállaltuk a gyerekeket!!!
Közel 20 éven át nem volt semmi anyagi nehézségünk, és még megjegyzem, hogy a párom is önhibáján kívül veszítette el a munkáját. A végkielégítést éltük fel, abból vállalkoztunk.
Hosszú éveken át igen, volt megtakarításunk a 3 gyerek mellett, nem is kevés. De ahogy nőttek a gyerekek-gyakorlatilag felnőtt szinten kell számolni a kaját, a ruhát-hozzátéve, hogy a 2 kisebb még bőven növésben van- + az iskolai klts.-ek...Feléltük!!!És nincs plazmatévénk sem :)) és sok más luxus szintén nincs.Sem a Providenttől, sem mástól nem vettünk fel hitelt, csak a ház törlesztésünk van. De pl. a gázt, a villanyt egyebeket muszáj kifizetni.
A végén igen, elfogyott az utolsó fillérünk is minden hónap végén.Nem maradt min spórolni,akinek van 3 gyereke, annak nem kell magyaráznom....
Egy tartalékunk valóban van: a házunk...Ettől viszont 3 éve nem tudunk szabadulni, de ez megintcsak nem rajtunk múlik: a kutya nem akar a mai világban viszonylag nagy házat venni.Pedig mondanom sem kell, már régen hihetetlen mértékben ár alatt áruljuk a minőségi házunkat.
Tudom, erre megint jön majd néhány fikázó megjegyzés: néhány ember egyszerűen nem veszi tudomásul, hogy minden helyzet más és más.....
De ha vkinek jó befektetésre van épp pénze, annak itt a házunk!Vigye!!!

DEGEC:A párom valóban a túlképzettsége révén nem kap munkát....több, mint 10 évig igazgatói pozíciót töltött be, nem írom le , pontosan milyet, lényegtelen, nem akarom, hogy ránk ismerjen vki. Gondolod, hogy ezután a mekibe felveszik mosogatónak???? Nem, és nemcsak oda sem, hanem egyéb kisebb vezetői pozícióba sem, azzal az indokkal, hogy a múltja és a képességei szerint ott nem lenne elég motivált....Nem hiszed???Attól még így van!!!!
Persze az sem mindegy, hosszabb távon, mennyit fizetnek, mert 3 gyereket tartunk el....Tehát egy minimálbéres állással kitörölhetnénk....Erre megint lehet gyalázkodni, kiakadni!Ez van...
Ez egy speciális helyzet, nem fogjátok megérteni, nem is várom......
Nem vagyunk munkanélküliek-mert elindítottunk egy szellemi vállalkozást( ugyanaz a végzettségünk, ehhez értünk), csakhogy egyenlőre ez is csak a pénzt viszi, jellegénél fogva minimum fél év, mire pénzt hozhat.
Ezért keres a párom munkát, én meg viszem a cég ügyeit addig.

Na, röviden ennyi....
A tipikus providentes család magát viszi csődbe. Nálunk nem ez történt...Ja, és van életbiztosításunk is:) De ez is igen jól ki van találva: én még 5 évig nem vehetem ki( 15 évre kötöttem ), a párom meg még később-különben a befektetett összeg felét kapjuk meg,és utólag fizethetjük az adókedvezményt is vissza .
Szóval körüljártuk mi ezt 1000x is.

Egyébként itt, ezen a poszton is a tipikus magyar mentalitást vélem felfedezni: ha valaki bajban van, abba még rúgjunk bele egy jó nagyot...
GRATULÁLOK ehhez az emberséges hozzáálláshoz, mert igenis igaza van Céadaoin-nak: nem mindenki tehet a helyzetéről, kár ilyen durva módon ítélkezni!!!

missparker 2008.10.12. 18:46:20

Trinity,
A 16 és 20 éves gyerek már bőven kereshet magának - ha mást nem - diákmunkát, abból meg úgy ruházkodik, ahogy akar. Nemár, hogy egy 20 évest el kell tartani...

A párod túlképzettsége: mindig az adott pozícióhoz írjuk az önéletrajzot. Ha a végzettsége alapján oda túlképzett lenne, akkor kihagyunk pár végzettséget, ez a megoldás. További tanácsokért az Index Fórum Álláskereső tapasztalatok c. topikját javaslom.

"Egyébként itt, ezen a poszton is a tipikus magyar mentalitást vélem felfedezni: ha valaki bajban van, abba még rúgjunk bele egy jó nagyot..."
Szó nincs róla, itt nem belerúgunk, hanem rávilágítunk, hogy mit csinált rosszul. Lsd. még SZF feketemunkája :P

Én inkább a postolók részéről vélem felfedezni azt a hozzáállást, hogy "jaj, szegény vagyok, nem az én hibám, fujj gazdagok".

DEGEC 2008.10.12. 19:04:47

trinity 2008.10.12. 18:08:38

ha jól értem akkor ebből az egészből az a lényeg, hogy TI nem vagytok hibásak...

mindenki kereshet mentséget...
valóban nem tudom átárezni a helyzeteteket, remélem nem is kell majd...további vitába pedig, hogy mit hogy kéne nem folyok bele...mert nem az én dolgom.

valóban nehéz lehet, a 40 felettieknek versenyezni a fiatalokkal a munkarő piacon, de a fiataloknak, ott a tapasztalat hiány...ugyhogy egálban vagytok..
kitartás kivánok, és hogy minnél előbb oldódjon meg a helyzetetek...

trinity 2008.10.12. 19:39:57

missparker,
Képzeld, el kell tartani az egyetemistát, mert nem marad annyi ideje a tanulás mellett, rengeteg kötelező órája van. Amúgy meg-bár semmi közöd hozzá-de épp egy komoly betegség után lábadozik-( 2 hónapig tartó mononukleózis), nincs a legjobb formában fizikailag. Nem lusta, de ilyen legyengült állapotban nem fogom a suli mellet dolgoztatni. Az ő dolga, hogy úgy tanuljon, hogy ne legyen fizetős, illetve ha odajár, akkor már ne csak átcsússzon a vizsgákon, a tudása ne 3 napra tartson ki( mert aki csak a vizsgák előtt tanul, az nem mond már, hogy mély, tartós tudás lesz! )
Később, meg nyáron persze nem kizárt, sőt, valószínű hogy vállal diákmunkát, de úgy gondolom, nem azért kell, hogy ezt tegye, hogy minket eltartson.

A 16 évesem meg olyan gimibe jár, ahol 2 tárgyat emelt szinten tanul-ergo délután 3 kor jön haza. Napi 7 óra a suliban. Otthoni tanulás átlag 5-6 óra. Sportolni sincs ideje, minden este beesik az ágyba. Egy fejlődő szervezetet tegyek ki annak,hogy akárhogy is számoljuk, 11-12 órát tanul naponta, ezen felül dolgoztassam???? ( ez mondjuk az iskolarendszer hibája, más poszt témája lehetne)

Ez aztán a kreatív megoldás, gyerekmunkával akarnád a családok sorsát megoldani...
Van neked gyereked?????

Különben elárulom, a gázszámlám átlag havi 50E, emellet amiről beszélsz, amúgy is jelentéktelen összeg lenne, ha olyan kegyetlen anya lennék, amilyen nem vagyok.

A párom meg mit hagyjon ki, te komolyan gondolod???
Mit írjon ahelyett, hogy igazgató volt??? Mondjuk, hogy személyzeti portás???Hazudjon???? Ezt nem gondolhatod komolyan......
Szerintem te a betonba is belekötsz...

Na, mindegy....Veled nem fogok vitázni. Meggyőződésem, hogy rövidesen kijövünk a gödörből, megvannak hozzá a kvalitásaink.A vállalkozásunk -külső megítélés alapján is profi-csak ki kell várni, amíg beindul..... A pillanatnyi szituációt pedig áthidaljuk.
Egyébként a szó szoros értelmében tényleg nem vagyunk szegények, hiszen itt van a 250nm-es házunk, meg 2 autónk.( ne fikázz, a 2 kocsi kell a munkához)
A különbség csak az, hogy bennem, veled ellentétben MEGMARADT AZ EMPÁTIA azok irányában, akik nem hibásak az elszegényedésben. IGENIS ILYEN IS VAN!!! Te oly módon világtasz rá mások hibáira, hogy közben igenis kegyetlenül belerúgsz. Van egy olyan érzésem, hogy vmi miatt boldogtalan ember vagy, és ebben találsz kielégülést.Szomorú... Valamiért úgy érzem, SZF sem tőled várja a csesztetést.

trinity 2008.10.12. 19:54:41

DEGEC,
jól látod, meg fog oldódni,(ha visszaolvasod az előző hsz-emet, abban is benne van), csak idő kérdése. Tényleg , papírforma szerint nem ezen a blogon a helyem. Csak tényleg az veri ki nálam a biztosítékot, hogy minden " elszegényedett" embert egy kalap alá vesznek itt néhányan. Ezzel nem tudok egyetérteni-minden szitu más és más.Vannak, akik hibásak, vannak, akik egyáltalán nem.Árnyalt a paletta. Ilyen egyszerű....
Ahogy romlik a gazdasági helyzet,úgy csökken a társadalomban a tolerancia. Mondjuk tudom, ez szinte szükségszerű velejárója ennek az állapotnak, de azért szomorú.
Én sem azt mondom, hogy ki kell bővíteni azt a biz. szociális hálót és mindent az emberek feneke alá tenni. Szó sincs róla, sőt, azzal is egyetértek , hogy a segélyekért végezzenek közmunkát.
De a "missparker-féle-megoldások"-tól kiütést kapok. Erről már írtam.
Benned legalább felfedezni vélem azt a jóindulatot, ami belőle totál hiányzik.
Üdv.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.12. 20:49:08

Hát "öröm" volt végigolvasni ezt a sok empatikus, melegszívű hozzászólást. Szintén öröm, hogy ennyi állati okos, előrelátó és "szigorú számadás" mellett élő, saját erejéből milliomosnak írhat az ember, akik persze havonta csak úgy félretesznek százezreket, életbiztosítást fizetnek, akár a gimnazista gyereküket is elküldenék dolgozni, és ha kellene, minden további nélkül beállnának a McDonald's pultja mögé 350 Ft-os órabérért. Persze mindezt diplomával, nyelvtudással. Legalábbis ezt várják el másoktól. Akik, mivel nem ezt teszik, és ezt még föl is vállalják, rinyálnak és életképtelen bölcsészek.

Elnézést, de az az érzésem, hogy akik ilyeneket írnak, valószínűleg koruknál vagy szerencséjüknél fogva nem elég tapasztaltak, hogy finoman fogalmazzak.

Egyébként nem segítek senkinek picsogni, de voltam hasonló helyzetben, mint Szegényné. Kimásztam, másfél éve dolgozom, és nem is keresek rosszul. De ha nem lenne másik kereső is a családban, akkor nehezen élnék meg, pedig nem járok szórakozni, nem dohányzom, még kocsim sincs vagy hitelem. Egyszerűen nem értem, milyen világban él az, aki azt hiszi, bármire föl lehet készülni. Persze elméletileg jó ötlet a tartalékképzés, de megvalósítani nem olyan egyszerű, mint ahogy itt ezt páran képzelik. Gondolom, még sosem volt anyagi nehézségük, amihez gratulálok, és kívánom, hogy ne legyen. Vagy, ha mégis lesz, akkor emlékezzenek ezekre a bölcs szavaikra, és másszanak ki eszerint.

Egyébként köszönöm, hogy ilyen sokan fáradoztak a posztban tett állításaim bizonyításán. Jól sikerült!

DEGEC 2008.10.12. 20:58:23

Reckl_Amál · recklamal.blog.hu 2008.10.12. 20:49:08

valamiért ugy érzem, egy két gondolatot nekem címeztél....
Én sem vagyok milliomos:-( nincs milliós fizum...
de képzeld van a bankban pár havi fizetésemnek megfelelő össszeg...épp azért hogy ne kelljen mekibe mennem, de ha fogytán lesz el fogok menni..
Amugy most csak én vagyok hülye, hogy gondolok arra, hogy 5 év mulva ereszt kell cserélni a házon, vagy két év mulva uj gumi kell az autóra, ami kb 80 e ft...én pl ezt a tételt, nem tudom minden hónap 30. án csikkzsebből kifizetni, igy előre gyűjtök rá, egyszerűbb zserintem 8 honapban habi 10.e ftot félretenni mint egyszerre 80. -at...
a biztosításom se egerengető havi 20e huf, 20 évre...kb akkor lesz a fiam egyetemista, arra gyűjtök...és most elkezdem...
ez van...de irjátok meghogy hogy lehet még lehet én vagyok a hülye...

trinity 2008.10.12. 20:59:55

Amál,
jó hogy jöttél, már azt hittem , Ufo vagyok, mert a diplomás , vezetőből vállalkozó lett 42 éves párom nem küldöm a mekibe mosogatni, a 16 évesem meg nem zavarom el dolgozni....
Jól látod, túlteng a jóindulat:)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.12. 21:16:45

Akinek nem inge, ne vegye magára! Nem címeztem konkrétan senkinek, a mentalitást kritizálom, sosem a kommentelőt, mert őt nem ismerem, csak a véleményének a szeletét.

Pénzt félretenni okos dolog, és ha tehetem, élek is vele. Még sosem nulláztam le a számlámat, sőt eddig talán egyszer fordult elő, hogy nem volt rajta kb. a havi nettóm 80%-a.

Ezenkívül 8 éve gyarapodik a bankban (biztonsági tartalékban és egy kisebbik része befektetve) egy nagyobb összeg, melyet örököltem. Eddig egyszer nyúltam hozzá, mert muszáj volt. Van tartalékom tehát, mert öngyilkosság enélkül élni, de huszonévesként nem keresek annyit, hogy sokat fel tudjak halmozni. A majdnem 6 számjegyű tartalékomhoz nem önmagam ügyessége, hanem egy rokonom halála révén jutottam. Annyit tudok tenni, hogy vigyázok rá.

Ha holnap elveszíteném az állásom, akkor egy - két hónapig biztosan nem lenne baj, de ki tudja, mikor kapok újabb munkát. Sajnálom, lehet, hogy nagyképű vagyok (de őszinte) nem azért tanultam, hogy krumplit süssek. Egyébként - bár ez már talán másik posztot érdemelne - azért tudják ilyen lóvékkal kiszúrni a szemünket, mert nem becsüljük meg a tudásunkat. (Az már más kérdés, és ezért mondom, végig kéne gondolni, és megírni, a közgazdasgtan alaptétele, hogy valaminek az árát a piac határozza meg. A tudás, a szakértelem is annyit ér, amennyit fizetnek érte.)

DEGEC 2008.10.12. 21:27:52

" Sajnálom, lehet, hogy nagyképű vagyok (de őszinte) nem azért tanultam, hogy krumplit süssek. "

Na ez az amivel én nem értek egyet...
Ha a családom éhes, és másképp nem tudok ételt rakni az asztalra, akkor félre tudom rakni a hiúságom, és még szenet is el mennék lapátolni...
Nyilván meló után böngésznék az álláspiacon, és nem fektetnék be saját lapátba..de akkor is..

Nem kell mindenben egyet értenünk, mindenkinek más elvei vannak...
Én tiszteletben tartom a tiédet, pusztán nem értem..

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.12. 21:52:03

A különbség: nekem nincs családom. Jóformán csak magamért felelek. Többek között azért sincs, mert bizonytalan vagyok, hogyan tartanám el.

És még én sem volta annyira lent, hogy bármit elvállaltam volna. Csupán annyit akartam mondani, egyelőre még úgy érzem, a végzettségem (én nem vagyok bölcsész) feljogosít az igényességre. A magam részéről remélem, nem kell majd ebből lejebb adnom.

bölcsésztanár 2008.10.13. 00:21:41

trinity,

Az a helyzet, hogy te az átlagblogoló szintje felett vagy 10 emelettel, úgyhogy ne húzd fel magad. Az őszinteséged (ha tényleg az, én elhiszem) előtt le a kalappal.
Lenne itt egy-két ember (magamat is beleértve), aki tanulhatna tőled.
Sose éreztem késztetést, hogy blog-levelezésből akárkit is személyesen megismerjek, de én annyira tisztelem a több gyereket (jól) nevelő női harcosokat, hogy sok-sok ilyen asszonnyal szeretnék kapcsolatban állni. Megerősítésként és a bölcsesség miatt.
Drága időd ne pazarold pitiáner vagdalkozásokra, ennél többet érdemelsz.

Tisztelettel:
kétgyerekes szülő, aki csak most kezd ráérezni a kis gyerek, kis költség (nem gond, ez le nem tudnám írni), nagy gyerek, nagy költség átmenetre

trinity 2008.10.13. 00:43:58

bölcsésztanár,
akkor már ezért megérte, hogy válaszoltál, köszi!!!
Teljesen igazad van, utólag már meg is bántam, hogy személyes dolgok úgymond " kibuktak belőlem", túlságosan is őszinte voltam, de késő bánat....
Azért majd meglátod: sok költség (és gond), de annál több öröm is a 2 vagy 3 gyerek:))

Ha tudnád, hányan néztek totál hülyének, mikor a nagylányom a bölcsészkart választotta....De én akkor sem fogom ráerőltetni őt a manapság divatosnak mondott pályára. Mindenkinek megvan a maga útja, az övé nem a könyöklős gazdasági szféra.... Hiszem, hogy eljön az idő, mikor a tudást értékén fogja kezelni a társadalmunk, mert ami most érzékelhető ezzel kapcsolatban, az már egyenesen diszkriminatív.

Mégegyszer köszi , nagyon jólestek a soraid, üdv.!

P.S.:dolgozom a gépen, és közben bele-beleolvasok a blogba

missparker 2008.10.13. 08:53:58

Trinity,

Hú basszus, mily kegyetlen vagyok, gyerekmunka árán tartanám el a családot! Semmi bűnöset nem látok benne.

Feszegettétek itt nem kicsit az én életemet, hát self-made woman vagyok az tény. 19 évesen leléptem a Békés megyei szülői házból egy szál táskával és 30 ezer forinttal, ez egy havi albérletre sem volt elég, dolgozni kellett. 21 évesen férjhez mentem, ő is hasonló anyagiakkal rendelkezett, mint én, egy kisvárosból származunk. Költöztünk Bp-re, albérlet stb. Most 31 évesen saját családi ház, kocsi megvan, hitel nincs egy fillér se. Jól csináltuk szerintem.

Igaz, ezért a férjem az első hónapokban autómosóban dolgozott, olyan emberek közt, akiknek a 8 általános sem volt meg, pedig a szakmájában elismert embert volt. Aztán megtalálta a megfelelő munkahelyet, de addig sem ült otthon magát sajnálni. Én kezdtem kávéfőző titkárnőként, mellette másodállásban ugyanazt az irodaházat takarítottam esténként. Nyelvvizsgával, piacképes szakmával. És nem esett le az aranygyűrű sem az ujjamról. A kamasz öcsémet szintén a nyakamba kaptam, a szüleimtől nem várhatott segítséget. Úgyhogy 20 évesen ezt is meg kellett oldanom, és bizony elzavartam dolgozni, ha akart magának valamit venni, hej, de kegyetlen vagyok. Mindig számítógépekre költött, most végez informatikusként fősulin. Nem rokkant bele a munkába, de büszke rá, hogy őt nem kell eltartani.

Ha valamit megtanultam, az az, hogy bármi áron, de legyen tartalék. Most ha akarom, egy évig sem kellene dolgoznom. De szeretem a munkámat :)

bölcsésztanár 2008.10.13. 09:21:15

trinity,

Tényleg ezt gondolom. Sajna a blogok átlagszintje ez: amit az emberek egymásnak nem mernek elmondani, így arc nélkül egymás (virtuális) képébe köpik. Ezzel nem kell foglalkozni.

Ez a bölcsész-dolog meg szerintem olyan, hogy aki humán beállítottságú, tud választani olyat, hogy még piacképes is legyen. (a nyelvszak és a szociológia szerintem az ász ezek közül, de biztos van még sok - EU tanulmányok, miegymás)
Én nagyon örültem, hogy nem titkárnőnek mentem, mint ahogy azt a családom elképzelte számomra.(első generációs diplomás vagyok nálunk, és az a szerencse, hogy mindenben támogattak otthonról, sose tudom eléggé meghálálni. Nem kellett dolgoznom az egyetem alatt - bár nyelvórákat mindig adtam -, mert a családom gondoskodott róla, hogy csak a tanulásra koncentrálhassak. Szerintem ez a normális annak, aki megteheti.)

Van néhány ismerősöm, aki családi nyomásra meg bizonytalanságból gazdasági pályára ment. Most, 30 év körül kezdenek rájönni, hogy valami hiányzik. Úgyhogy vagy munka mellett, vagy GYES alatt szépen elkezdtek levelezni pszichológián, teológián, bölcsészkaron stb. Lehet, hogy megélni mindig a pénzügyi vonalon fognak, de nekik így lesz kerek a világ.
Ha meg az ember előre tudja, hogy mi érdekli, nem szabad olyan pályát választani, ami totál idegen tőle, mert az csak szenvedés - ezt látom anyukámon minden nap, csak neki ugye már késő váltani.
Hát ennyi.
Üdv

Petike 2008.10.13. 09:35:55

missparker!
Nincs gyereked 31évesen? Siessél ketyeg a biológiai órád. Nincs neked semmid.

missparker 2008.10.13. 11:54:25

Hát Petike, ezzel a provokációval csúnyán ittmaradsz egyedül :P

petike 2008.10.13. 11:58:28

Te maradsz egyedül.

Kr 2008.10.13. 16:47:42

Van, akinek ahhoz sincs bátorsága, hogy saját magának bevallja, hogy szegényebb lett, és összébb kellene húzni a nadrágszíját. Mert hiába ugyanannyi a fizetése évek óta, nem tudja vele tartani ugyanazt az életszínvonalat. Pl. egy ismerősömnek a 80ezres fizetése mellett 30-40ezer a fűtésszámlája havonta, és hiába mondjuk neki, hogy ha nincs otthon, akkor vegye kicsit lejjebb a termosztátot. Ő azt szereti, és azt szokta meg, hogy ha hazaér, a meleg lakás fogadja. Egyszerűen nem is akar változtatni a szokásain, és nincs is rákényszerülve, mert mindig van, aki kisegíti, ha jön a gázszámla.
süti beállítások módosítása