Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Munka-munka-munka

2008.11.09. 11:45 Szegényember felesége

Ott maradtam el a blogírással, hogy amikor felmondtam a házvezetést, anyuka kicsit dühös volt. Elmondta, hogy az elmúlt három hónapban én voltam a negyedik alkalmazott, és úgy látta, hogy bennem végre megbízható embert talált.

Kellemetlen szituáció volt, főleg a gyerekek miatt. Aztán még aznap este felhívott, hogy menjek el a pénzemért, de dolgoznom többet nem kell. Megtalálta az utódomat.

Amikor kifizetett, - bár nem kérdezte - mondtam neki pár észrevételt a gyerekekről. Először értetlenkedett, hogy honnan veszem a bátorságot, de végül egész megbékélt hangulatban váltunk el. Elmondtam neki azt is, hogy ha hosszú távra keres valakit, akkor adjon neki fix havi bért, vagy kevesebb feladatot, mert a feltételei nagyon kemények.

Az azért rossz volt, hogy a srácoktól nem tudtam elköszönni.

Az új munkahelyen az első héten csak olvastam, belső képzéseken voltam, ismerkedtem. Egyelőre majdnem minden oké. Van egy kolléga, akinek a megszelidítése nem lesz egyszerű, de a többiek kedvesek, segítőkészek eddig.

A sors fintora, hogy az elmúlt héten a vállalkozás kapcsán is annyi megkeresés érkezett, amennyi az elmúlt egy évben összesen. Ezekre most nincs időm, de úgy tűnik, hogy egy kedves "szövetséges-versenytárs" átveszi a megrendeléseket, nekem meg jut valamennyi jutalék.

Ezekről majd persze bővebben is...

16 komment

Címkék: munka pénz állás vállalkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr92758405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.09. 12:01:21

Csak én érzem azt, hogy egy-egy ilyen poszt megírása kb. 5 percig tart?

Ne haragudj, SZF, de azért, ha már ennyi látogatód van, akarva-akaratlan mindjárt kikerülsz a címlapra (szegénykém), írhatnál igényesebb posztokat is.
Ha öt perced van, akkor írj le egy gondolatot, de tisztességesen. A fenti pár sorban három témát érintesz, de egyiket sem fejted ki normálisan. Belekapsz ebbe-abba. Így nem csoda, ha könnyű a posztokon fogást találni...

Vagy csak én vagyok túl igényes?

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.11.09. 12:10:38

Nem, Loge, teljesen igazad van. Tényleg 5 perc volt.

Hogy miért?

Olvasd el itt a rám vonatkozó részt:
szegenygazdagok.blog.hu/2008/11/07/jognyilatkozat

missparker 2008.11.09. 12:21:10

Loge,
Jók ezek az igénytelen posztok, legalábbis arra, hogy megismerjük SZF igazi énjét. Már nem álarckodik nekünk, rájött, hogy nem megy ez neki :) Most pl. kiderült, hogy fontosabb a jognyilatkozat (te sem jogász vagy, SZF :), mint hogy értelmes választ adjon. Az első heti munkájából meg annyi jött le, hogy meg kell szelídíteni valakit. Nem azért, de egy újnak csak annyi dolga van a munkahelyén, hogy figyeljen és tanuljon, de ő már változtatni akar.

És ha olvasol a sorok közt, akkor derülnek még ki dolgok: "majdnem minden oké", "segítőkészek eddig". Hümm. Ha megérzésem nem csal, lesznek itt még gondok.

harcibarbi 2008.11.09. 16:32:24

Szerintem teljesne rendben van a poszt. Emberszagú.
Én szívesebben olvasok ilyeneket, mint összeszedetlen, kényszeres inkognitómegőrző ízű, egymás mellé pakolt mondatokat nemzeti ünnepről.

Mindig van pár elsőre ellenszenves kolléga (nőknek a nők általában : )

Az, hogy a többiek "eddig" segítőkészek - nos, csakis a blogírón múlik, hogyan alakul a továbbiakban.
Jól jöhet a kicsi arc, az udvarias segítségkérés, szerénység és ha van valami csoportos munkaidőn kívüli lazulás - az abban való részvétel. Akkor is, ha ez mondjuk péntek és húznia kéne haza.

bölcsésztanár 2008.11.09. 19:06:50

megszelídítés - hosszú í-vel

Azért ezt a szót választottam, mert én is valahogy így szoktam hozzáálni az ellenszenves emberekhez, akikkel tudom, hogy muszáj hosszú távon együttműködni.

Volt nekem is néhány kollégám, rögtön tudtam, hogy sose leszünk barátok, de próbáltam kedves lenni hozzájuk, és egy idő után kicsit megnyíltak. Kiderült a lelki nyomoruk, azóta az ilyen embereket először sajnálom, aztán veszem észre azt, hogy tulajdonképp antipatikusak.
De hát ha alapvetően elfogadóan közeledünk hozzájuk, nem kell tőlük tartani. Ezért nagyon jó kifejezés a megszelídítés. Ha így állnának hozzá az emberek a konfliktusokhoz, kicsit kevesebb lenne belőlük.

stonedraider · http://1sor.blog.hu/ 2008.11.09. 23:07:58

nem félsz h az új melóhelyen kiderül h te vagy szf?
ha vki onnan olvassa a blogot és megismeri a hátteredet ( új munkahely, most érkeztél nagyfaluba, tanár férj, nem nagy lábon élés, stb), könnyen összerakhajta a helyzetet...
bár persze úgyis kb az egész:P

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2008.11.10. 00:50:27

Én a magam részéről érdeklődve várom a folytatást. Ki tudja, a végén még az alcím is megváltozik: egy értelmiségi pár küzdelmei Budapesten, a létminimum felett..

Apropos, mi a létminimum: az, amikor még nem halok éhen? Vagy mindenre kerül szűkösen, de félretenni már nem lehet? Vagy szórakozásra-kultúrára nem jut belőle? Esetleg pár nap nyaralás-telelés is belefér még?

hottentotta 2008.11.10. 09:31:49

stonedraider 2008.11.09. 23:07:58

Szerintem SZF a komment olvasása után falfehér arccal, hideg verejtékkel a hátán, döbbenten dőlt hátra a székében :)

vagy kamublog! :D

loláb 2008.11.10. 22:13:16

Van egy elvált, egyedülálló koleganőm, (most tölti a 40-et), van két gyereke, egyik 12 éves lesz, a másik 8. Mivel szegényke dolgozik (ráadásul a budapesti agglomerációba lakik) kénytelen fogadni egy "dadust" a fiatalabb kölök mellé, aki délután elmegy a gyerekért, és megvárja vele amíg anyu hazajön, tanul vele stb...a nővérke nem tud segíteni ebben, mivel különórákra jár (gitár, sport, nyelv). Na, lényeg a lényeg, a dadus 60 000, azaz hatvanezer (!) forintot kap azért, hogy hétköznap délután elmenjen a gyerekért kb fél három körül, és megvárja az öt-fél hatot, amíg anyu hazaér. Mást nem csinál, nem takarít, nem vasal, semmit, csak otthon van, és megcináltatja a házit a kölökkel.
Durva szerintem.

loláb 2008.11.10. 22:22:07

nyomasek_bobo:

A létminimum az a pénzszükséglet, amibe a napi fogyasztás belefér. Tehát rezsi, kaja, ruházkodás, tisztálkodás igen, de pl lakbér, lakáshiteltörlesztés nem. Utazás sem. (létMINIMUM...az utazás nem a lét minimális feltétele). Mindenből az egy főre eső minimális (de még nem egézségkárosító) fogyasztást feltételezve.
A KSH állapítja meg adott időszakra. Különféle létminimumok vannak megállapítva, pl.: 1 keresős gyerektelen, 2 keresős gyerketelen....1 keresős 1 gyerekkel, nyugdíjas,stb....ezek összege nyílván való módon nem ugyanannyi.
Nagyjából ez a létminimum, bár gondolom azonnal jön egy statisztikus, aki elmondja pontosan mi az a létminimum.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2008.11.11. 00:52:18

Dear Lóláb, köszönöm az összefoglalást. Igazából engem az érdekelne, kinek mi számít a minimális létnek. Pl. szerintem a te előző példádban a dadus költsége is a létminimumba tartozik (nem elhagyható), hiszen annak hiányában nem tudna dolgozni.

loláb 2008.11.11. 12:44:57

Ennyire nem hinném, hogy diferenciálnának.
Statisztikai átlag alapján meghatározzák, hogy ha mondjuk egykeresős, gyerektelen létmnimumot képzünk, akkor pl. egy felnőttnek 15 kg kenyérre, 5 kg húsra, két szappanra, egy fogkefére, 15 kwh villanyáramra, 20 darab bkv jegyre, satöbbi van szüksége, megnézik, hogy ezek mennyibe kerülnek átlagosan, és egyszerű szorzással kijön egy szám.

Aminek megjegyzem vajmi kevés köze van a valósághoz, hiszen nem foglalkoznak azzal, hogy lakbért vagy lakáshitelt kell törleszteni, a lakhatás költségét adottnak veszik. Ugyanígy nem fér bele a dadus, mert majd a nagyi vigyáz a kölökre, meg az esetleges autófentartással kapcsolatos kiadások sem.
Ez csak egy tájékoztató jellegű szám, de az azért disznóság, hogy a minimálbér általában nem éri el ezt az összeget.

degec 2008.11.11. 13:38:38

loláb 2008.11.11. 12:44:57

az a disznosag ami volt a hazon kivulben vagy hol, hogy megbuntetett az apek egy 3 gyermekes csaladot, (az apa villanyszerelo volt, egy felg felujitott lelakott hazban laktak, es volt egy devo matiza) mert a KSH adatai szerint nekik ehen kellett volna halniuk, ugyanis kiszamoltak hogy 350e huf kell a megelhetshez, es nem kerestek annyit az adobevallasvan.
Hiaba tudta a srac igazolni (meg volt az osszes blokkja) hogy mennyiert vesznek kajat, pelenkat szamlak stb...es hogy ok jol megnezik mire koltenek, es nem elnek nagylabon mert nincs mibol...asszem 400 e hufra buntettek..
csak felmerul a kerdes hogy ha befizeti a buntetest akkor azt mibol....???
illetve volt ott egy idosebb holgy aki anyagilag tamogatta az edesannyat...es a nagymuter nem toltott ki adobevallast az igy szerzett jovedelemrol..
konyorgom...

loláb 2008.11.11. 19:05:07

Hát, igen, ezek a vagyonosodási vizsgálatok elég kemények. 5 évre visszamenőleg elkérik pl. a közüzemi számlákat, utánnanéznek annak, hogy mit, mikor mennyiért vettél, és ha valami kicsit is nem stimmel, akkor jön az adóhiány, meg az ötven százalékos adóbírság, satöbbi, satöbbi.
Ugyhogy, ha esetleg lakást, autót akartok venni kp-re, és nem minden jövedelmetek után fizettek adót, akkor jobban teszitek, ha inkább mégis hitelre veszitek meg a dolgokat, mivel akkor nem néznek utánna annak, hogy mikor gyüjtötted össze azt a 10-30 milliót.
Állítólag az ingatlan, autó, hajó, és drága utazásokra van beállítva egy szűrő, amiben ha egy bizonyos értéket meghalad a vásárolt dolog, akkor azonnal megy ki a revizor.
Egy zöldséges vállalkozó ismerősöm most költözött, 20 millióért adta el a lakását, 32-ért vette az újat, (budán, a második kerületben, ahol kb vályogházat kapsz 25 millióért), de erre is felfigyeltek az apehosok, és most jár fűhöz-fához, mert valami 7 milliós adóhiányt állapítottak meg nálla (ami a bírsággal, mindenféle dolgokkal felmegy kb 12-re). Szopás.

loláb 2008.11.11. 19:08:56

Ja, és MINDEN jövedelmet fel kell tüntetni az adóbevallásban. Azt is, ha iszol a kocsmában egy sört hozomra, és később a csapos elengedi neked. Komolyan, az is jövedelemnek minősül. Tiszta vicc ez az ország.
süti beállítások módosítása