Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Miket ettünk régen?

2008.09.04. 07:14 Szegényember felesége

Meglepődtünk, hogy azt hiszitek, hogy régen egyfolytában zabáltunk mindenfélét amit felsoroltam egy korábbi posztban. Szó sincs erről. Én voltam félreérthető.

- Az, hogy mindennap ettünk húst, az azt jelenti, hogy a 3 étkezésből egyikben biztosan volt hús. Például, ha ebédre paradicsomleves és palacsinta volt, akkor vacsorára biztosan volt szalámi vagy felvágott. Szóval így.

- A banán meg télen, vitaminhiányos, influenzás időkben fogyott el egy kiló kettőnknek úgy, hogy tízóraira vittünk, ebéd után is ettünk egyet, és volt, hogy még este is evett valamelyikünk. És nem minden áldott nap, hanem akkor, ha épp vettem banánt.

- A tejszínhabot, kakaót, kuglófot, sajtot sem ettük állandóan. Egyszerűen csak nem kellett azon gondolkodni, hogy van-e rá pénz, ha megkívántuk.

Zöldség és gyümölcs viszont rendszeresen ki volt rakva az étkezőasztalra azonnali fogyasztásra előkészítve. Ez még most is így van, amíg 99 Ft-ért paradicsomot és paprikát, 149 Ft-ért almát, szilvát kapni addig bőséggel esszük ezeket nyersen is. Jó lenne most befőzni lekvárokat, fagyasztani lecsót, csak sajnos kicsi a hűtőnk és nincsen spájzunk sem. Erkélyre se lehet, mert az meg délre néz és még a galambokkal is állandó küzdelmet folytatunk. De talán a lecsó 2-3 hónapig kibírja üvegben a hűtőben is, nem?

Vannak háztartások, ahol a szénsavas üdítő, vagy a gyümölcslé a hűtő alapfelszereléséhez tartozik. Nálunk sose volt így. Szénsavas üdítő csak ünnepekkor volt, gyümölcslé gyakrabban, de az sem állandóan, már egy ideje sohasem. Viszont most botmixerrel turmixoltam őszibarackot és almát. Olcsó, mert szezonja van, és jól pótolja a vitaminokat, ásványi anyagokat a melegben. Mennyei lesz, ha még pici fahéjjal is ízesíted. Sűrű és garantáltan 100%-os. Hihetetlenül laktató is. Így pépesen mintha jobban kitöltené az ember gyomrát. :)

Szóval tényleg odafigyelünk arra, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzunk. Tény, hogy mióta kevesebb pénzből gazdálkodunk, már nehezebb. De azóta (nagyon) ártalmas kajára nem dobok ki pénzt. :)
 

Ui: itt köszönöm meg Lilienfeld hozzászólását főzés, kaja és receptügyben! Nokedliszaggatót fogok kérni otthonról. :) Volt pár megörökölt háztartás a családban, biztosan van belőle felesleges.

10 komment

Címkék: blog kommentek étel történetünk szegénység ár ennivaló

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr74647578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vg 2008.09.04. 12:22:19

Lecsót (és lényegében bármi mást is) be is lehet főzni: kb. a szokásos módon kell elkészíteni, praktikusan zsírral olaj helyett, sok paprikával, kevesebb paradicsommal, tiszta üvegbe tenni teljesen tele, lezárni (celofán nem kell), lefordítani, ágyneműtartóba tenni bebugyolálva kihűlésig.

vg 2008.09.04. 12:23:33

Ja, hogy nincs hely tárolni sem... Papírdoboz az erkélyen?

Szegényember felesége · http://szegenygazdagok.blog.hu 2008.09.04. 12:26:19

Ez nem rossz ötlet, csak attól félek, hogy szeptemberben lesz még pár kánikulai nap, és délre néz az erkély. De lehet, hogy megpróbálom. Most kéne zöldséget, gyömülcsöt tartósítani a télre, mert olcsó. Köszönöm!

ati · http://notv.hu 2008.09.04. 12:54:33

ha erdő közelében laktok, akkor a gomba is egész egyszerűen hozzáférhető, nem?

bervas · http://mt10.blog.hu 2008.09.04. 13:11:35

Nagy baj nincs, mert ha pénzetek nincs is sok, nem vagytok hülyék.

Paradicsom-paprikára figyelj. Lecsót lehet dunsztosban is eltenni télire, ha kicsi a hűtő. Jól fog jönni majd... Hopp, írták előttem :-)

Nomeg spájzoljatok be zsírból, száraz dolgokból. Kolbász, szalámi, még a legolcsóbb is meglepően sokáig eláll száraz, hűvös helyen. Pl. odakinn, ha tél van.

bervas · http://mt10.blog.hu 2008.09.04. 13:15:53

Nomeg lesütött oldalas. Kb ugyanannyi zsír kell hozzá, mint hús. A zsír lepje el, akkor konzerválja. Ugyanez kacsából, libából.
Nagyszülőknél nem volt ilyen kölökkorotokban? :-)

Jazzman 2008.09.04. 13:16:09

Lekvárt, kompótot, paradicsomalapot, savanyúságokat rendesen lezárt üvegben simán lehet hűtés nélkül tárolni évekig (családban nálunk nem ritka a 8-10 éves eltett cucc). Késhegynyi tartósítószer kell az üveg tartalmának a tetejére, és a gondos dunsztolást sem szabad kihagyni.
Nyilván nem árt, ha nem tűz rá a nap folyamatosan, de akár a vg által említett dobozban tárolás, akár a lakásban (ha nincs hely, akkor szekrény tetején, ágy alatt stb.) történő elhelyezés megfelelő. Télen arra kell vigyázni, hogy az erkélyen a fagy nehogy szétnyomja az üvegeket.
(Sajna a főzéssel/forralással eltett dolgok jelentősen veszítenek vitamintartalmukból, a C vitamin például 40 fok fölött már elbomlik, de ez könnyen és olcsón pótolható gyógyszertári kiszerelésű aszkorbinsavval. Filléres tétel a mindenféle drazsés marketingcévitaminokhoz képest, és ugyanazt tudja.)

Szárnyati Géza Malacra 2008.09.04. 14:26:30

Lekvárt, kompótot, paradicsomalapot, savanyúságokat rendesen lezárt üvegben simán lehet hűtés nélkül tárolni évekig (családban nálunk nem ritka a 8-10 éves eltett cucc). Késhegynyi tartósítószer kell az üveg tartalmának a tetejére, és a gondos dunsztolást sem szabad kihagyni.
Nyilván nem árt, ha nem tűz rá a nap folyamatosan, de akár a vg által említett dobozban tárolás, akár a lakásban (ha nincs hely, akkor szekrény tetején, ágy alatt stb.) történő elhelyezés megfelelő. Télen arra kell vigyázni, hogy az erkélyen a fagy nehogy szétnyomja az üvegeket.
(Sajna a főzéssel/forralással eltett dolgok jelentősen veszítenek vitamintartalmukból, a C vitamin például 40 fok fölött már elbomlik, de ez könnyen és olcsón pótolható gyógyszertári kiszerelésű aszkorbinsavval. Filléres tétel a mindenféle drazsés marketingcévitaminokhoz képest, és ugyanazt tudja.)

gombazo 2008.09.04. 23:24:30

Sokadszor merül fel, hogy menni kéne az erdőbe gombát szedni. Egy időben elég aktívan űztem, most már kicsit ritkábban, de nagyon feltűnő, hogy újabban alig van gomba a régi jól bevált helyeken. Szóval annyira azért nem egyszerű a dolog.

aaatom 2008.09.11. 21:14:43

"De azóta (nagyon) ártalmas kajára nem dobok ki pénzt. :)"

Örülök, hogy végre ez így ki lett mondva. Ha az embernek kevesebb pénze van, szinte adva van a lehetőség egy sokkal egészségesebb táplálkozás kialakítására. Persze ehhez ilyen hozzáállás kell, mint a tietek és nem "teszkópárizsis" hozzáállás. Igenis lehet olcsón táplálót enni, okosan vásárolni, és legalább az ember tényleg hatszor meggondolja, hogy bemenjen-e a mekibe vagy megvegye-e az ínycsiklandó képpel ellátott "beteszem a mikróba és már kész is" szemetet.
süti beállítások módosítása