Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Ingoványos talaj

2009.02.18. 11:00 Szegényember felesége

Eddig nem politizáltam a blogon, ezután sem fogok. A gazdasághoz meg nem értek, ugye. Most mégis felklimpírozok ide magamnak pár gondolatot, amit okos emberekkel beszélgetve hallottam a minap.

Tételmondat 1: Fontos lenne, hogy a magyar gazdaság versenyképes legyen. Tételmondat 2: Magyarország túl kicsi piac ahhoz, hogy önellátásra rendezkedjünk be. Exportra kéne termelni.

1. A miniszterelnök legújabb csomagja nem kedvez azoknak a cégeknek, akik fejlesztenek, a K+F, az innováció, a képzési költségek adókedvezményeit eltörlik, tehát a versenyképességbe legtöbbet invesztáló cégek többet fizetnek majd, még akkor is, ha néhány vállalkozásokat sújtó adófajta csökkeni fog. (Nem én találtam ki, kiszámolták.)

2. Mivel a világon nálunk a legmagasabbak a vállalkozások adóterhei, a nemzetközi tendereken jóformán labdába se rúghatunk. A magyar vállalkozó az alkalmazottak bére után kétszerannyi adót fizet be, mint mondjuk szlovák kollégája. Így ha legálisan foglalkoztat, akkor árban szinte lehetetlen aláigérni a versenytársaknak.

3. A magyar adórendszer úgy van kitalálva, hogy a munkaadó és a munkavállaló egyaránt érdekelt az adókerülésben. Mindkét fél (nyilván rövidtávú) érdeke, hogy megtalálják a kiskapukat, vagy szürkén-feketén intézzék az ügyeket. Ez meg ugye a költségvetésből veszi el a pénzt.

A kígyó önnön farkába harap.

Ne kérjétek számon rajtam az összefüggő gondolatmenetet. Ez egy énblog. Meg nem is értek hozzá.

5 komment

Címkék: gazdaság válság

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr69950234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.18. 13:00:39

Ne szabadkozz, tényleg nincs értelme annak, amit csinálnak.

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2009.02.18. 13:11:48

Amit csinálnak, annak nincs értelme, de a te gondolatmeneted frappáns és logikus. Sajnos teljesen igazad van.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.02.19. 02:55:24

Egyetértek, de az exportra termeléssel az az apró bibi, hogy vevő is kéne hozzá. Az meg jelenleg egyre kevesebb. Ezért próbálja mindenki a belső keresletet élénkíteni, természetesen rajtunk kívül: mi áfá-t és jövedéki adót emelünk, mert 2 hét alatt kilyukadt a költségvetés (már megint).

Örülj az állásodnak. Amíg lehet.

Balance Of Power 2009.02.19. 10:49:08

Hat igen, ez a durva, hogy aki nem ert hozza, az is ilyen egyszeruen meg tudja fogalmazni. Mert egyszeru is. Es persze megint mi, rendesen fizetok (az un. "modosak") szivunk. Anyatok.
A legszemetebb huzas a cafeteria megadoztatasa, ezt egyszer mar meg akartak jatszani, de nem mertek. Pont tegnap beszeltuk, hogy talan ezt iden nem merik megcsinalni, hiszen sok helyen mar egesz evre elore le kellett adni az igenylest. Viszont jovore meg valasztasok, amit vagy elvesztenek (sanszos, hiszen mar a nyuggerek is haragszanak rajuk) es a masik oldal visszacsinal egy csomo dolgot vagy pedig a kampany miatt vonnak vissza egy parat.

naxx · http://alhirek.blogter.hu/ 2009.05.16. 13:08:41

Az csak a ráadás, hogy vállaltuk, hogy a gdp 3%-át költjük K+F-re (lisszaboni stratégia). Ehhez képest hol vagyunk? 1% körül, ha jól tudom. Pedig mi elvileg a tudásalapú társadalmat építjük nem? Volt szó mindenféle zászlóshajó-programról, a tudományegyetemek specifikus központtá fejlesztéséről, stb. Az a legborzasztóbb, hogy közszolgák/köztisztviselők kidolgozzák az operatív programokat, stratégiákat, stb-ket, amik aztán mennek a kukába. Dolgoznak, adatot gyűjtenek, elemeznek, de a végén semmi haszna az egésznek.
süti beállítások módosítása