Szegény gazdagok

Ez volt a Szegénység blog. És most újrakezdtem.

szegenygazdagok @ gmail . com

Friss posztok

Utolsó kommentek

  • adele: @loláb: 2013-ban olvasva ezt... vegyünk fel devizahitelt, mert az jó lesz... ne törlesszünk elő...... (2013.05.03. 22:26) Stoppolás
  • Zabaalint (törölt): @Kiszámoló: A matematika inkább alul van súlyozva a közgazdász képzésben. A megoldás nem az, hogy... (2013.01.30. 12:23) Lébecoló diákok
  • suzildi (törölt): Én is régebben olvastalak... :) (2013.01.04. 08:53) Új alapok
  • kvp: "nem becsülhető, hogy adott szakmából mennyi kell jövőre vagy öt év múlva." Orvosbol, tanarbol ke... (2012.12.21. 04:46) Lébecoló diákok
  • BA2017: @kvp: Régen tervgazdaság volt, becsülhető volt a munkaerőigény, ma piacgazdaság van, nem becsülhet... (2012.12.20. 21:23) Lébecoló diákok
  • Utolsó 20

Feedek

Egy kis melegség

2008.11.13. 06:00 Szegényember felesége

Nővéreméknél a lakáskörülmények egészen mások, mint nálunk. Egyedi gázfűtés van. Lehet spórolni, nem úgy, mint a távfűtéses panelben.

Tele van vele a média, hogyan lehet a recesszió idején költséget csökkenteni. A héten legalább háromszor hallottam, hogy ezzel, meg azzal annyi energiát lehet megspórolni, amennyi a hétvégi főzéshez elegendő.

Pár aprósággal próbálok én is spórolni nővéreméknél a fűtésen:

  1. A neten olvastam, hogy hővisszaverő fóliát - vagy alufóliát - kell a radiátor mögé tenni, így nem a falat, hanem a levegőt fűti a radiátor. Jelentem, itt nővéreméknél már felszereltük az alufóliát.
  2. A szobámban szárítom a hajam, a hajszárító melege nem "vész kárba".
  3. Ide hozzuk a kiteregetett ruhákat is, mert a pára növeli a hőérzetet.
  4. Szellőztetés csak gyorsan, kereszthuzattal.
  5. Inkább pulóver és plussz egy pokróc, mint feljebb tekerni a fűtést.
  6. Fürdés után rögtön az ágyba! Ha elalvás előtt még netezek, jobban fázom éjjel, mint fürdés után.

 

Egyébként régen nagypapámnak volt elektromos ágymelegítője. Ezen az elven most elkezdtek gyártani olyan elektromos szőnyegeket, amikkel szintén lehet spórolni. Amikor a számítógép előtt ülök, bőven elég lenne, ha 18 fokra állítanánk be a szoba hőmérsékletét, és a lábam alá tennénk egy kis szőnyeget.

Ezt a technikát már virágboltokban, áruházakban használják - így az eladó, pénztáros nem fázik, de a növények, meg a nagykabátos vevők is jól érzik magukat.

64 komment

Címkék: pénz spórolás fűtés

A bejegyzés trackback címe:

https://szegenygazdagok.blog.hu/api/trackback/id/tr10748584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harcibarbi 2008.11.13. 07:55:26

Hát baromira el vannak kényeztetve egyesek.
Forróvizes palackok?...
Elektromos szőnyeg, aha.

ingyombingyom 2008.11.13. 08:32:37

a fólia alatt nem penészedik be a fal? csak hogy megragadjam a dolog lényegét... :)

Céadaoin (user ID 44540) 2008.11.13. 08:44:25

A teregetés nem annyira jó ötlet, mi is bent teregetünk, igaz, mi azért, mert a kutya lesből támadva leeszi a ruhaszárítókötélről a holmijainkat. (Meg már itt van az esős évszak is lassan.) Ez viszont azzal jár, hogy túl párás lesz a levegő, és ha tényleg nem akarjuk, hogy minden bepenészedjen, sokszor kell szellőztetni, amitől meg hideg lesz. :-(
(Páramentesítőt használ valaki?)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.11.13. 08:53:40

"bőven elég lenne, ha 18 fokra állítanánk be a szoba hőmérsékletét"

Sosem értem, miért kell a lakásokat túlfűteni. Egészséges, felnőtt embernek, aki rendesen föl van öltözve, miért nem elég 18 - 20 fok?

missparker 2008.11.13. 08:56:30

Jaj. Nem lehetne átnevezni irracionalitas-blogra?

Az alufólia nem hőszigetelő, hanem hővezető!!! Tessék már végre elhinni, miután a jéggyertyás posztnál is többen elmondták.

Azon felül, ha a fal hideg, a lakás levegője hiába lesz hőmérő szerint meleg, mégis fázik az ember. Ezért fontos, hogy a hideg felől kell szigetelni a falat, tehát kívülről. (kivéve hűtőház, ott nyilván a melegtől kell szigetelni). Nem belülről!!!

Ablakok tömítése hogy áll? Nálunk, még nem volt pénzünk kicserélni az ablakokat, egyszerűen körbenyomtuk tömítőszilikonnal, egész télen nem nyitottuk ki, és az ajtó nyitvahagyásával szellőztettünk.

Elektromos fűtés: próbáld ki, és nézd meg, ahogy a villanyóra majd leesik a falról a nagy tekerésben.

Fűtésnél jól programozható termosztátra illik bízni a hőmérsékletet: nálunk, ha nem vagyunk otthon, 14 fokig is leengedjük a hőmérsékletet. Mire hazaérünk, 20 fokot "rendelünk" a rendszertől.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.11.13. 09:05:02

A sima alufólia funkciója nem a szigetelés, hanem hogy hőtükörként viselkedik, a hőszigetelő funkciót (adott esetben, ha külön szigetelés is szükséges) a mögé tett nikecell (vagy akármi) lap látja el.

Nálunk egyébként 15-18 fok a nappali hőmérséklet, éjszaka és ha nem vagyunk otthon. 8-10. Jó volna egy programozható termosztát, de különböző okokból nem lehet.

hottentotta 2008.11.13. 09:25:18

"Nálunk egyébként 15-18 fok a nappali hőmérséklet."

Az bizony kurva hideg :)

20 körül lenne optimálisabb. Persze kinek a pap...

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.11.13. 09:39:06

Lehet, hogy az alufólia nem sokat ér a hőszigetelés tekintetében, de hát roppantul dizájnos, és bármelyik szobát feldobja.

Jézusom.
Adok még pár napot a blognak, aztán bojkottálom.

figyeljoda 2008.11.13. 09:39:29

nagyon sajnálom, hogy ez a blog ennyire elfelszinesedett és egy 10-12 éves kislny naplójára kezd hasonlítani. ZA elejln még szól is valamiről, mostmár csak rövid, "írjunk valamit" bejegyzések vannak.
Régebben felháborodtam azoknak a megjegyzésein, akik csak bántottak, hogy hagyd már abba, de kezd teljesen elsekélyesedni ez a blog, minha unnád már de valamiért nem akarod abbahagyni.
Biztosan szükség van erre?

missparker 2008.11.13. 09:41:39

Hőtükör b+!!! Visszatükrözi a meleget az amúgy is meleg fűtőtestre :)) Ami minden szempontból téves, lévén a meleg levegő meg többségében felfelé száll, nem hátra a radiátor mögé...

Ha spórolni akarsz nem cseszel el erre egy tekercs alufóliát, ami 500 HUF!

Balance Of Power 2008.11.13. 09:55:51

Hat a tavfuteses panelnal keves nagyobb szivas letezik mai vilagunkban, az hogy nyaron is kell keszenleti dijat fizetni, pedig egyenesen tragikomikus.
15-18 fok? Bazzeg, ti kabatban vagytok otthon? Nem mondom, a 18-20 okes, de en akkor szoktam 15-16-ra levenni, ha nem vagyunk otthon. Mondjuk az is mazli, hogy korbefutenek a szomszedok, ezt mostanaban vettem eszre.

A muanyag nyilasszaro ronda, masfelol meg azt mondjak, pont a tokeletes szigeteles miatt veszelyes. A fa azert valamennyit atenged es az esztetikai kulonbsegrol ne is beszeljunk. Persze, duplaannyiba is kerul. Ettol fuggetlenul borzalmas latni, ahogy a belvarosi regi hazak utcai frontjan elszaporodnak a muanyag ablakok.

missparker 2008.11.13. 10:00:15

BOP: Egyetértek, a műanyag ablak ronda, én is faablakokat választottam. A távfűtéses panel nyári fűtésdíja valóban vicc, még albérletben tapasztaltam, hogy nyáron volt nyolcezer a fűtésszámlánk. Brrr. Azzal poénkodtunk, hogy végülis megér ennyit, hogy a 35 fokos augusztusban ne fűtsenek :)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2008.11.13. 10:07:51

Fűtésről...

Apáméknál van "hőtükör" a radiátor mögött, amíg ott laktam, nem éreztem melegebbet.

Az elektromos fűtés pazarlás, hisz ez azzal termel hőt, hogy nagy az ellenállása, az viszont nagy teljesítményt, sok kW-ot jelent, ami a villanyszámlán sok-sok kWh-ként, ergo sok-sok forintként jelenik meg. Mondjuk a helyi világítás mintájára el tudom képzelni a helyi fűtést pl. egy alapvetően nagyon hideg szobában elektromos párna a székre, vagy a lábadhoz, ahol számítógépezel, de alapvetően felfűtött lakásba szerintem úri huncutság ilyen "hotspot"-okat tenni (hehe, szóvicc).

A teregetés szerintem nem jó ötlet fűtés helyett, mert a párás meleget tényleg nehezebben viseljük, de elsősorban azért, mert a saját kilélegzett páránk, izzadtságunk nehezebben párolog, így lassabban, kevesebb hőt von el a felületünkről.

Ez viszont nem fűtés, sőt, a párolgó ruha folyamatosan hőt von el környezetéből, ergo a szoba hidegebb lesz. Jó viszont arra, hogy a fűtés során szárazabbá váló levegőt nedvesítse, így kisebb veszéllyel vagyunk kitéve felsőlégúti megbetegedéseknek.

Az ablakok, ajtók szigetelése kötelező. Ha nagyon régi a lakás, nagyon vetemedett ablakokkal, ujjnyi résekkel, akkor a gyorsan felrakható öntapadós szivacs, vagy P, E, stb profilú gumicsík már kevés. Ekkor egy polifoamból (1000 Ft/négyzetméter, vagy párszáz ft/matrac) és kétoldalú ragasztócsíkból tetszőleges alakút, vastagságút lehet gyártani egy kés, vagy snitzer segítségével. Már most érzem, hogy működik, mert a szoba levegője tavaly alig akart elhasználódni, idén meg nem győzünk szellőztetni. (Ahol a büdös, ott a meleg!)

Lehet játszani a radiátorok átfolyásával is. Pl. egy lépcsőház, a konyha, a közlekedőfolyosó, a fürdőszoba nem igényel olyan meleget, mint a lakóhelységek, itt a radiátort szinte el is lehet zárni. Így a csőben folyó felmelegített víz kevesebb helyen ad le hőt, tovább marad meleg. A konyhában főzünk, sütünk, az rengeteg hőt jelent. A folyosón csak átlibben az ember, oda sem kell nagy meleg. A fürdőszoba már necces, hidegben levetkőzni sincs kedve az embernek, de a tus alatt már jó meleg van (a zuhanyfüggönyt gyorsan körbelocsolva kapunk egy hatalmas felületet, ami sugározza felénk a nagy meleget - igaz, gyorsan le is adja a hőt, de lehet ismételni, a függönyön belül jó meleg lesz).

Ezek a helységek egyébként sem lesznek nagyon hidegek, hisz a lakószobák felfűtésével a falaik nem hűlnek le, viszont nincs is igazán szükség a külön fűtésre.

Nagyon fontos, hogy megfelelő típusú legyen a ruhaszárítókötél, mert különben úgy járunk, mint Cé..., akinek a kutyája a lesből támadó. Nem helyes, a kötelet kell kiképezni, és akkor egy csillagtalan sötét éjszakán, kis szerencsével akár 2-3 házőrzőt is elintéz, és utána lehet teregetni.

Fűtés: amit nem szabad. Belülről körbeszigetelni az épületet hungarocell-lel, vagy akármivel. Ekkor a fal hideg marad, pára lecsapódik, penész beindul, te nem nem érted pár év múlva, hogy mitől lett az egész család asztmás, az egyéb anyagi károkról nem is beszélve.

Hirtelen ennyi.

DEGEC 2008.11.13. 10:23:52

B+...
a tegnapihoz kepest egy fokkal jobb a post....
de latszik, hogy nincs mernok a kornyezetedben.

1.A hajszaritassal tortenu futes...errol ne beszeljunk..
elhanyagolhato.

2. a ho felfele szall, tehat tok mindegy mi van mellette.

3. szelloztetes fontos.

4. a para hot von el, nem keveset, ezert locsoljak nyaron a betont...

5. a programozhato termosztat ami fontos, illetve lehet kapni spec folyadekot a radiatorokba, aminek jobb futoerteket tesz lehetove, nem olcso...
altalaban a radiatorokat bekenik zsirral a gyarban hogy a raktarakban ne rozsdasodjon, ezt a melegviz vmiennyire feloldja, es nem hasznal a szivattyunak..erdemes spec vegyeszerrel atmosni.
nagyobb cegek csak akkor adnak garit a cirkora, ha ezt elvegzi a tulaj elso alkalommal.

6. en vettem egy kis kandallo szeru kalyhat..60 k volt a baumaxban...
az sokat segitett telen, mert hetvegen nem kellett nappal jaratni a cirkot, mert befutotte a lakast, es gondolom nem csak nalam, de egy kerteshaznal mindig van vmi fa kartonpapir hulladek...nyaron is gyujtottem, plusz vettem akacfat...eszrevehetoen csokkent a futesksg...

7. azert fazni nem erdemes, mert egy megfazassal a jovedelemkieses es a gyogyszer ar noveli a havi ksgvetest..de 25 fokra sincs szukseg.

a tobbit meg mar leirtak..

Céadaoin (user ID 44540) 2008.11.13. 10:24:35

@hottentotta, BoP : sűrűn összebújunk :-) Hogy amúgy mennyire hidegtűrők vagyunk - póló, maci/cicanaci, zokni a járólapon, na jó, 15 fok alatt már egy pulóver befigyel - arra jó példa a tavalyi szezonból, amikor csöndben meghalt a kazán, de én csak akkor vettem észre, amikor jött egy vendég, és felhívta a figyelmemet, hogy mintha látná a leheletét...

Éjszaka meg azért jó, mert amikor összeköltöztünk, a közeledő télre (telekre) tekintettel mindenkitől gyapjú ágyneműgarnitúrát kaptunk, úgyhogy takaró a lepedő alatt, plusz két-két takarót húzunk egy huzatba... már csak a súlya miatt is meggátolja a fázást. :-)

Ja, és a konyhában van az egyetlen termosztát, ami baromira nem jó rendszer, mert már egy kancsó forró tea hatására is esik a lakásban a hőmérséklet...

@LTR: a mi kutyánk esetében még veled szemben is rá fogadnék :-D

DEGEC 2008.11.13. 10:30:16

Céadaoin 2008.11.13. 09:05:02

meg kell talalni, az egeszseges hofokot...nyolvan ha egy hetig nem vagytok otthon akkor le lehet venni, 8-10 fokra, de napkozben nem hinnem hogy koltseghatekony.
A haz vissza felfutesere tobb elemgy mintha 14-15 fokon tartod folyamatosan.

mult heten voltam otthon, nem volt tul hideg...
ahhoz hogy 18 fokra felfutsem a lakast 10 ora alatt elment 11 m3 gaz...
normal esetben napi 4-6 m3 fogy..
erdemes irni szerintem....es kikiserletezni a legjobbat egy matrixban..hosszutavon biztos megeri..

DEGEC 2008.11.13. 10:33:22

Céadaoin 2008.11.13. 10:24:35

hat pedig a termosztat megfelelo elhelyezese fontos.
de csak 2-3 vezetek megy bele,azt meg el lehet egy kabelcsatornaban vezetni barhova..
kiveve ha mondjuk be van kotve a risztoba, kazanleallas esetere stb....

Balance Of Power 2008.11.13. 10:39:43

Nekunk most radiohullamos termosztat van, amit oda viszel, ahova akarsz a lakasban. Eloszor azt gondoltam, hulyeseg, de epp az a lenyege, hogy ha a legmelegebb helysegben van, akkor keveset fut; ha a leghidegebben, akkor sokat.
Mondjuk a globalis felmelegedesnek koszonhetoen valszeg 40 ev mulva itt is olyan ido lesz, mint Olaszorszagban. Unokaink nem nagyon fognak futesre kolteni - most is mit osszesirt a gazszerelonk, hogy ilyen szar szezonja meg sose volt. Senki nem inditotta be a futest az ugyfelkorebol egesz mostanaig.
Panelban persze megy a 28-30 fok :/

Páratlanka 2008.11.13. 10:55:53

De ha nagyon fázol meggyújthatsz egy jéggyertyát! :))

huncut_kata 2008.11.13. 11:16:32

Ruhaszáritókötél
nálunk az egyik szoba egyik fala van lehungarocellezve, mert az a lépcsőház felől van (oda meg ugye mégse tehetünk ki egy saját szigetelést), ez még ugye "belefér" penészetileg?

És van-e ötlet egy olyan konyha/előszoba felfűtésére, amiben nincs semmiféle fűtőegység? (belvárosi bérház, csak a szobákban van konvektor, a konyha meg az udvarra néz, nagyjából mínuszok vannak ott telente).
Néha a gáztűzhellyel szoktam ott hőt termelni, de azt mondták, hogy hosszútávon ez nem tesz jót a tűzhely gázrózsáinak.

KiNG 2008.11.13. 11:21:59

Ilyen alacsonyra állítani a hőmérsékletet, az már kész mazochizmus! ;-)
S, hová lesz akkor a melegség? ;-)

upsz 2008.11.13. 11:24:14

Balance Of Power 2008.11.13. 10:39:43

Dél O.o ban vagyok, 14 fok van jelenleg, általában nappal ritkán kell futeni, csak éjszaka, de igy is kb 75-85 közt van a fűtésköltségem, igaz én szeretem a min 18-20 fokot, és 3x annyit fűtok mint a szomszédok.Ők inkább kabátoznak...
Itt a legfőbb gon hogy abszolult nincs szigetelés, nulla,egyrészt 20-30 éve nem is fütöttek, régi laákásokban nincs is cirko, max elektromos vmi...
masrészt magas a páratartalom, igy kell a szellőzás plusz nyárom megőrülnél ha lenne szigetelés.

itt is van klima változás csak ellenkező irányban.

upsz 2008.11.13. 11:26:44

huncut_kata 2008.11.13. 11:16:32

vagy elekromos hősugárzó, vannak elég hatékonyak. olajradiátor termosztáttal,
De ha egy nagy lábas vizet forralsz, és nem magában égeted a gázt az jobb megoldás szerintem...
mert legalább vmi átveszi a hőt, meg tartja egy kicsit..

Céadaoin (user ID 44540) 2008.11.13. 11:42:12

Huncut Kata, szerntem a gázrózsának mindegy, hogy fél napig főzöl rajta vagy fűtesz vele, csak az a baj, hogy a levegőből veszi ki a zoxigént.

Rékuc 2 · http://rekuc.blogspot.com 2008.11.13. 11:42:14

Aludni egészségesebb hűvősebb szobában, tehát éjszakára simán le lehet vinni a hőmérsékletet.

És nem kell dunyha alá bújni, lehet kapni (turkálóban is) ilyen plüss-szerű anyagból takarót meg fürdőköpenyt és az alá/abba bebújva még a 18 fok is nagyon kellemes!

SZE, ha fázós vagy, aludj hálózsákban, az a legmelegebb :-)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2008.11.13. 11:48:01

huncut_kata: ha a lépcsőház nem túl hideg, akkor nagy baj nem lehet. Viszont, ha a lph felöli szobában sok a pára (akár pl. sok szobanövény miatt) és a fűtött szoba levegője telített(közeli), az a hőszigetelés alá szivárogva az ott talált hideg falon lecsapódik. Mint a hideg szemüveg, meleg helyre érve.

Ahol meg pára van, légmozgás nincs, jön a penész.

Bontsd ki valami nem feltűnő helyen, és nézd meg! Ha nem penészedik, szerencséd van. Ha penészedik, át kell gondolni, hogy mit lehet tenni... (fal melegítése, pára elvonása - tulajdonképp a hideg+pára kombinációt kell eltüntetni.)

A hideg konyha/előszoba felfűtésén én elgondolkodnék... Ha nem "vegyes" a helység használata (tehát nem hall, vagy étkező is egyben, vagy bármi egyéb közösségi tér), akkor nem vesződnék a fűtésével. Inkább ott tartanám a krumplit meg az almát... Ja, és oda tenném a hűtőszekrényt/fagyasztót is, már ha elfér. Ott ezek is kevesebbet fogyasztanának, cserébe fűtenek egy kicsit a helységen.

Amúgy meg süss ott valami finomat!

Balance Of Power 2008.11.13. 12:01:16

upsz: Mennyi a futes dija? Meg milyen a rendszer? Masok ugye a viszonyok a 2 orszagban.
Delolaszorszagban hol? Mert mi 2 eve voltunk Napolyban, siman volt 25-28 fok oktober kozepen, 20 ejszaka, gondolom, a legdurvabb telben sincs ejjel 10 foknal hidegebb.

Valahol, talan vmi tv-musorban lattam, hogy osszehasonlitottak az osztrak hatar mindket oldalan elo csaladokat ugyanolyan futesi rendszerrel es az osztrak oldalon jott ki olcsobbra. Azert ez vicces.

Balance Of Power 2008.11.13. 12:02:20

Nem tudom, szerencses-e a gaztuzhelyt csak ugy uresen uzemeltetni. Egyfelol elegge luxus, masfelol nem tudom, veszelytelen-e.

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.11.13. 12:10:06

Gyerekkoromban panelban laktunk az első emeleten, szélen, keringetős távfűtésben. A szobákban 13 fok volt télen, így a család a konyhában élt, gázsütővel fűtöttünk. Időnként szellőztetttünk, hogy ne fájjon a fejünk. Nem egészséges, mert elveszi az oxigént, de kivédhető, ha néha gyors kiszellőztetsz.

Blue Zero 2008.11.13. 12:22:50

Hőmérsékletről:
egész nap ülve, számítógép előtt dolgozom. Megnéztem: 22-23 fok, amitől már nem gémberedik el fél órán belül a kezem. :-(

Balance Of Power 2008.11.13. 12:39:43

Na, azert a legkondi egy mas tortenet.

Attila from Pomaz City 2008.11.13. 13:23:38

Sziasztok,
Ugy latom, hogy vannak itt szakertok, ezert ha nem gond kerdeznek egyet:
melyik koltseghatekonyabb? Ha mindig 20 fokon hagyom a hazat, vagy ha leengedem 18ra es onnan futtetem fel, mielott hazaerunk????
Koszonom elore is: Attila

S. 2008.11.13. 13:30:14

Ugyanilyen kérdésem van, mint Attilának. Hozzáértők, segítsetek!

Nálunk cirkó van (nem programozható), 20 fokon megy, ha otthon vagyunk. Ha eljövünk reggel munkába, és este érünk haza (mondjuk 12 órával később), mivel teszek jobbat: ha leveszem 10-12 fokra a hőmérsékletet, és este onnan fűtöm fel 20-ra, vagy ha "csak" 16-ra mondjuk?

A másik: ha van olyan helyiség, amit nem használunk (vendégszoba, 2. fürdőszoba, gardrób pl.), akkor azt ne fűtsük egyáltalán, vagy az elveszi a hőt a többi, fűtött helyiségtől?

Nagyon köszönöm!

u.i.: Az alufólia helyett én azt olvastam, hogy barkácsáruházakban kapható ún. hőtükör-fóliát kell a radiátorok mögé feltenni - van értelme? Ez gondolom, nem alufólia.

Balance Of Power 2008.11.13. 13:43:49

En nem ertek ugyan hozza, de szerintem ha vastagok a falak es nem huz az ablak, akkor nem hulhet le annyira a lakas, hogy ne erje meg letekerni. En speciel reggel feltekerem a futest, indulaskor meg kikapcsolom, de este se biztos, hogy vissza kell, 18-19 fok siman van, amikor hazaerunk. Mondjuk jol zarodo ajtok kellenek.

Plusz: mekkora a lakas, hany radiator van, mennyire fazosak a lakok, hanyadik emelet - gyakorlatilag nincs recept. De mondjuk a cirkonal nemtom van-e gazdasagosabb futes, ami nem a napfenyenergias.

Attila from Pomaz City 2008.11.13. 14:16:18

Nalam 180 nm haz, cirko, mua ablakok, ajtok, padlofutes es radiator a foldszinten, az emeleten csak radiator. 32 centi fal + hungarocell.

S. 2008.11.13. 14:25:23

Nálam 80 m2 új ép. ház, cirkó, műa. ablakok, padlófűtés nincs, porotherm téglafal, szigetelés van. Radiátor van minden helyiségben, de pl. az előszobában/közlekedőben még sosem tekertem föl. A termosztát lent van a nappali+konyhában. Én elvagyok 18 fokkal is, a férjem fázós, mert panelban nőtt fel, de spórolásból ő sem tekeri fel 25-re :))

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2008.11.13. 14:37:19

Attila from Pomaz City: Laikusként mondom, hogy én levenném napközben a fűtést, főleg, ha a hőszigetelés is rendben van. Amíg a falak nem hűlnek át, addig nem tarthat sokáig felfűteni a levegőt.

Viszont amikor a falak is áthűlnek (pl. tartós távollét télen), azt már sokáig tart kifűteni megint.

S.

A nem használt szobákat luxus fűtötten tartani. Valóban von el valamennyi hőt a helységektől, de inkább gondolj rá úgy, mint egy puffertérre. Nem is olyan hideg, mint a környezet, nem is olyan meleg, mint a lakás. Tulajdonképpen az a hőmennyiség, ami azt a szobát fűti, úgyis kimenne a környezetbe, tehát ez kvázi a hulladékhő hasznosítása.

Az igaz, hogy kevesebb hő menne el a lakott helységekből, mint most, ha a többit is fűtenéd. (hisz a ház hőszigetelése ezeken a tereken kívül van ugyebár)

Viszont sokkal több hő menne el arra, hogy ezeket a nem lakott részeket is melegen tartsd. Ha nem így lenne, az átszivárgó hulladékhő ugyanolyan meleget csinálna, mint ami a most fűtött szobákban van.

Szóval józan paraszti ész. Meg középiskolai földrajz és fizika :)

Egyébként azon agyalok már egy ideje, hogy telipakolom a hűtőszekrényt 1,5 L-es palackokban vízzel. Ha valamit be akarok tenni, néhány palackot kiveszek. Ha üresedik, visszateszem. Vajon jól járok?

Abból indulok ki, hogy a hűtő használati utasításában, meg a "háztartási praktikák" közt is azt olvasom, hogy a hűtőt telihez közeli állapotban kell tartani. De ez ennyire sarkítva működhet?

Most télen biztos jól jönnék ki, ha a palackokat az erkélyen 0 fok alatt tartom. De mondjuk 15 fokos csapvízzel milyen lehet ennek az egyenlege?

Manó 2008.11.13. 14:43:12

S.
Nézz utána, akár itt a neten is. A fűtőtest mögé tett hőtükör kb. 5%-al csökkenti a fűtési költséget. Az alufólia szintén hőtükörként (és nem hőszigetelőként ) működik. Mégpedig a fényesebbik fele visszatükrözi, a matt oldala elnyeli a hőt.

upsz 2008.11.13. 18:32:35

Balance Of Power 2008.11.13. 12:01:16

egy szar vailant cirko, 120 nm2, termosztat nélkül (tehát vagy kikapcsolom vagy be)...
azért mutatott már a kocsi reggel (télen) minusz 2-t, de 9-10 óra körul ált van min, 17-19 fok, de változó, ált. dec 31. bográcsgulyást főzök pólóban, van aki fürdik a tengerben, de van a mikor oktoberben befagy a se@@em..


pont hogy az összehasonlitás nem valós csak a számla végösszegét hasonlították össza, azt hogy az osztrák paraszt mennyit költött szigetelésre nem említették.

mindenesetre a gáz árát fűtőértéken kell összehasonlítani...

Liberté_73 2008.11.13. 19:11:35

Nálunk jó nagy családi ház, 2 gyerek.
Fa nyílászárók, 50cm külső fal.
Kombi gázkazán (fűtés+melegvíz), padlófűtés + fent radiátorok, minden nap fürdés.
Tavaly feltettem 20m2 napkollektort, lett a 3800m3 helyett 1380m2 gázfogyasztás per év.
Mivel sajnos benti kandalló nincs, idén a kerti sütögetős-tűzhelybe tetettem egy egyszerű hőcserélő spirált, amivel a kerti hulladék (jó sokat felhalmoztam) elégetésével is a belső puffertartály vizét melegítem. Szerintem idén 1000m3 alatt leszünk.

bölcsésztanár 2008.11.13. 19:48:54

Liberté,
Ez nagyon komoly.

SZF,
Elektromos szőnyeg mint spórolási mód???!!!!

Ágyba: hot water bottle, angoloknál láttam: agyagedények lábhoz. 1 óráig tartja a hőt és finom érzete van. Mondjuk nagy és nem célszerű lerúgni...

Hajszárítás? Ugyan, megszárad magától.

Liberté_73 2008.11.13. 23:49:44

Bölcsésztanár:

nem hülyeség ám az elektromos szőnyeg,persze nem 3m*5m es méretben és nem helyiségfűtésre kell elképzelni, csak kicsi (40*40cm) kis teljesítményű pár*100W és a célja a hőérzet fokozása azzal, hogy a kihűlésre hajlamos testrészeket (lábat, derekat, hátat) közvetelnül melegíti. Ez kb 38-40 C ot jelent, azaz kellemes meleget a testnek, túlzott energiafogyasztás nélkül.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2008.11.14. 08:09:31

Liberte_73: ez tényleg komoly előrelépés, de kíváncsi leszek, hogy milyen kasszát tudsz csinálni egy kemény tél után (nagyobb hidegek, kevesebb napsütés).

A másik, csak úgy nagyságrendileg: Hány tél alatt hozza be egy ilyen napkollektoros rendszer az árát?

Attila from Pomaz City 2008.11.14. 08:26:08

Kedves Lesbol Tamado,
Koszi a javaslatot, kiprobalom. Programozhato a termosztat es a fiam szobajaban levo homerseklet szerint van beallitva (mert a termosztat meg mobil is! hinnye...) De akkor 8tol leeresztem 17fokra es 4re visszavarazsolom 20ra.
Remelem SZE-ne nem haraxik, hogy futestechnikai tanacsadasra hasznaljuk blogjanak egy piciny szegletet. Utolag is elnezest ezert, talan en inditottam el ezt a lavinat....atengedek egy albumot a Picasa webalbumombol cserebe! :) Udv es szep napot mindenkinek! Attila

DEGEC 2008.11.14. 08:31:49

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2008.11.14. 08:09:31

hat en olyan 6 millara teppelek, egy komplett rendszerre.
Az a baj hogy draga, es nem tamogatja az allam, pedig vmi adojovairas stb....lehetne vele osztonozni az embereket.

DEGEC 2008.11.14. 08:33:30

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2008.11.14. 08:09:31

ja amugy meg szerintem nyaron es tavasszal lehet sporolni, mert nem kell vizet melegiteni...telen szvsz kevesebbet lehet sporolni, de eves atlagban valoban jol hangzik...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2008.11.14. 09:15:45

hát ez az ....

6 millából nagyon sok köbmétert gázt veszek... :(

DEGEC 2008.11.14. 09:35:40

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2008.11.14. 09:15:45

Ezert nem hasznaljak meg a sogoroknal se, pedig ott tobb a penz, bar ok az uj hazakat ugy epitik, hogy a vezetekeket, csoveket, beepitik a hazakba, hogy kesobb ne kelljen szetverni...de meg naluk sem elerheto...
Amugy szvsz az atomenergiat kellene fejleszteni...
az tunik a legolcsobbnak es barmilyen hulyen hangzik is de a leg kornyezetbaratabb is..

pont multkor volt vmi a tvben, hogy a szelenergia is rafizeteses a hollandoknal..

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2008.11.14. 11:01:39

hehe, még a Hollandok is szívnak vele? Pedig ott mindig egy irányból fúj a szél.

(pl, ezért jön az európai vetőburgonya nagy része Hollandiából. Fontos, hogy ez ne legyen vírusos, a vírusokat rovarok terjesztik, de a tenger felől nem fúj oda a szél semmilyen rovart, ergo nincs vírus sem...)

Szóval, ha valaki, akkor ők használják a szelet...

DEGEC 2008.11.14. 11:09:18

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2008.11.14. 11:01:39

most nem akarok hulyeseget mondani, mert nem emlexem pontosan, de olyasmi volt, hogy sokkal dragabb az igy eloallitott energia, de ok leszarjak, hajlandoak aldozni ra, mert hogy kornyezetbarat...

Liberté_73 2008.11.14. 16:15:10

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél :

mint említettem már több, mint egy egész évet (benne a tavalyi telet is) már végignyomta a kollektoros cucc, meglepő de egészen kicsi, szűrt/szórt napsugárzás is elég hogy 40-60 fokos vizet csináljon, ami már elég a padlófűtésre és a melegvízhez is. persze télen a gáz-rásegítésre is szükség van, de nem mindegy, hogy a kazánnak a 12 fokos vagy a 40 fokos vizet kell 50 fokra melegítenie

A szolár rendszer árára tett becslés erősen túlzó, az egész (eszközök+szerelés) kevesebb, mint 2M-ből kijött, persze a gázkazán és a fűtés-, melegvízrendszer már megvolt.
Nyilván 2M-ből is sok gázt lehet venni, de egyrészt egyre kevesebbet, másrészt a nap akkor is süt, amikor egyáltalán nincs gáz, harmadrészt a környezetvédelem.
Ha csak évi 2500m3 megtakarított gázt veszek alapul, akkor a mai árakon 7év alatt hozza be az árát, onnantól ingyen van, de a gázár szépen gyorsan nő, ezért én 5 éves megtérüléssel számoltam.
Ha az egyéb hozzáadott lehetőségeket most nem is vesszük számba, szerintem akkor is jó döntés volt.

Haloperidol 2008.11.14. 16:39:09

OFF
Vazz, már télleg aszittem, hogy kimúlt a blog... A búcsúposzt után 2-3 napig visszajárogattam, most meg... egy csomó új poszt... Örülök, h mégsem zárt be.
ON
@missparker
A hőtükör TÉNYLEG nem hülyeség, lehet kapni olyan laticelt is (hálózsák alá), amin alufólia van.
A hő természetesen sugárzással IS terjed (IR sugarakról hallottál-e:-) amit visszaver az alufólia...

LION_heart 2008.11.14. 16:49:44

Nálunk 18-19 fok van, inkább pulcsiban vagyunk otthon. Nagyon jó egyébként a HÁZIKÖNTÖS, bár kissé divatjamúlt, leginkább csak a buzibárok tulajdonosait látni a filmekben ilyen köntösökben...
Tavalyelőtt cseréltük ki a nyílászárók többségét műanyagra, és nem változott a gázszla összege egy év alatt (hiszen megmondták, lassan: NEM LESZ GÁZÁREMELKEDÉS... xD ) Azóta huzat sincsen, mert nincsen rés az ablakon:-)
Egyébként most törekszem fával és szénnel fűteni, mert nálunk van vegyestüzelésű kazán. Eddig 22 nap fa, 2 nap gáz az idei fűtésarány. Egyébként a fa nagy része a kertünkből való.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.11.14. 16:51:47

LION_heart (a tagként belépett) mindkettő te voltál??

KiNG 2008.11.14. 18:59:58

Cé, ne "személyeskedj"! :)
Olyan mindegy, ki mondja, a lényeg, amit mond...

Boldog születésnapot a születésnaposoknak!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2008.11.14. 19:25:29

hát, ha 2 millió a napkollektoros rendszer ára, azzal is csak annyi bajom van, hogy

- nem építkezek
- nincs 2 millióm 5-7 éves megtérülésre...

A megtérüléshez szerintem hozzáveheted egy átlag lakásépítőnél a további 2 millió Ft hitel költségeit is... Ez szerintem még kintebb tolja a megtérülési időt.

Sajnos jelen árakon csak úri huncutság lesz a napkollektor. Amíg a piac nem bővül látványosan (nem fog), addig meg is marad úri sznob huncutsággal, huncutul magas felárral, hogy nehogy má' a plebsnek is jusson. Egyfajta státusszimbólum, mint a 23 millás hosszú merci. Aki kicsengeti az árát, mélyen meg lenne sértve, ha egyszer csak mondjuk a felére (esetleg a gyártás/forgalmazás során felmerült költségek szintjére) esne az ára.

Szóval egyelőre a kevés szereplős piacnak a pénzes vevők igényeit éri meg kielégíteni, nem pedig lentebb adva az árat a tömegeket kiszolgálni.

Kár...

missparker 2008.11.14. 19:55:10

Lion_heart:
Én ezt elhiszem, de a radiátor mögé téve valóban a radiátorra tükröz vissza, amitől ugye nem lesz melegebb. És SZF a fal felmelegedést akarja megakadályozni, ami kicsit ellent mond annak, ami miatt a falfűtést egyáltalán kitalálták (TUDOM, hogy ez nem az, de a fal felmelegedését megakadályozni a hőérzet növelése érdekében botorság. Szerencsére alufóliával ez nem is fog összejönni :)

gemanó 2008.11.14. 21:39:20

Mivel a meleg felfelé száll, sokat számít egy pici PC-ventilátor változtatható feszültségű dugasztápról meghajtva (

gemanó 2008.11.14. 21:40:29

folytatom: 12V-nál alacsonyabb feszültségről, hogy ne legyen zajos).
Hátránya, hogy felkavarja a port.

Ja, és HELYISÉG!!! I-vel!

gemanó 2008.11.14. 21:41:43

A ventit a fal mellett felfelé kell fordítani, hogy a plafon alatt megkavarja az oda felment meleg levegőt valamelyest.

Haloperidol 2008.11.14. 22:26:00

@Cé,

Igen, mindkettőt én írtam.

@missparker:
Nem tudom, mennyit számit az alufólia. Egy kommentben olvastam a hűtő telepakolását, az jó ötlet. Egyébként a hűtőt jól lehet fűtésre is használni, la.is nálunk a laborban van egy -80-as hűtő, az 28-30 fokot tart abban a hely i ségben:-) más fűtés nélkül, ahová beállítottuk...

crazymokus 2008.11.16. 17:48:16

Volt szó itt feljebb arról, hogy állam bácsi nem támogatja a napkollektoros fűtés kiépítését, közben meg dehogynem.

www.energiakozpont.hu/index.php?p=1

Ötféle pályázat van, lehet szigetelésre, fűtésre, nyílászáróra, meg ezek kombinációjára is pályázni, 25-30%-ot egyszerűen visszautal az állam. Megújuló energiánál 30% max 1.2 millió forintot...
süti beállítások módosítása